WK darts: Ratajski sloopt 'bordsloper' Whitlock; Searle te sterk voor Huybrechts

Krzysztof Ratajski staat als eerste speler in de achtste finales op het wereldkampioenschap darts. The Polish Eagle won verrassend met 4-0 in sets van Simon Whitlock. Het gemiddelde was gelijkmatig, maar het verschil zat hem op de dubbels. Met zes geraakte dubbels uit 29 pogingen kwam Whitlock niet verder dan een finishpercentage van 20,7%, tegenover 34,2%voor Ratajski (12/35).

Ratajski won de eerste twee sets telkens met 3-1 Vervolgens miste Whitlock vijf pijlen om op voorsprong te komen in set drie. Daarna volgde nog eens vijf gemiste dubbels in de tweede leg. Ratajski kwam op 2-0 in de derde set, maar Whitlock kwam nog terug tot 2-2. De Australiër kreeg daarna nog een setpijl, maar miste dubbel twintig. Ratajski raakte de dubbel zestien wel en was nog maar één set verwijderd van de overwinning. Daarna ging ook set vier met 3-2 naar de Pool, waardoor er een 4-0 eindstand op het scorebord stond.

Het ging op de sociale media, maar ook op het FOK!forum over de pijlen van Whitlock. Hij kreeg opnieuw veel kritiek te verduren vanwege het gebruik van zogenoemde grippunten. Door deze punten blijven de pijlen beter in het bord zitten, maar tegelijkertijd brengen deze dartpijlen veel schade toe aan de dartborden. Het dartbord kon na afloop direct worden weggegooid, terwijl er meestal nog wel een wedstrijd op gegooid kan worden. 

Update 15.35 uur

Ryan Searle is ten koste van Kim Huybrechts doorgedrongen tot de vierde ronde van het WK. Een tegenvallende partij van beide spelers ging met 4-2 naar Searle.

Huybrechts kwam slecht uit de startblokken, waarna Searle de set met 3-0 won.  Set twee ging juist met 3-0 naar Huybrechts, die zijn Engelse opponent in elke leg dubbels zag missen. De derde set ging weeer met 3-0 naar Searle, die vervolgens ook op een break voorsprong wist te komen in de vierde set. Huybrechts kreeg acht kansen om die break ongedaan te maken, maar faalde. Searle raakte vervolgens dubbel tien voor set vier. Hij stond 3-1 voor.

Huybrechts kwam nog terug tot 3-2 door de vijfde set te winnen en kwam 2-0 voor in set zes. Een beslissende set hing in de lucht, maar Searle ging er toch nog vandoor met de set en dat leverde hem direct de winst op.