Geen Nederlands judosucces op eerste dag EK

Op de eerste dag van de Europese kampioenschappen judo in Praag zijn de Nederlandse deelnemers niet in de buurt van medailles gekomen. Bij de mannen werden Tornike Tsjakadoea (-60 kg) en Ivo Verhorstert (-66) vroeg uitgeschakeld. Voor Sanne Verhagen (-57) en Naomi van Krevel (-52) was bij de vrouwen de tweede ronde het eindstation.

Tsjakadoea kwam slechts één keer in actie, aangezien hij in de eerste ronde een vrijstelling had geloot. Het Nederlandse lichtgewicht, in Praag als vijfde geplaatst, verloor van Artem Lesioek uit Oekraïne. In de eerste ronde in de klasse tot 66 kilogram verloor Verhorstert van de Roemeen Lucian Bors Dumitrescu. Voor de 20-jarige Verhorstert was het zijn debuut op een internationaal kampioenschap.

Van Krevel verloor in de tweede ronde van Natalia Kuziutina. De Russin was als tweede geplaatst. De 20-jarige Van Krevel, Nederlands kampioen, had bij haar debuut op de titelstrijd in eerste instantie nog wel gewonnen van Wit-Russische Kseniya Danilovits. Van Krevel won onlangs nog zilver bij de EK voor junioren.

Verhagen ging onderuit tegen Telma Monteiro uit Portugal. In de eerste ronde had Verhagen gewonnen van Alexandra Florian uit Azerbeidzjan. Voor Verhagen was het de zesde deelname aan een EK, maar heeft nog geen enkele medaille weten te scoren op een continentaal kampioenschap. Dat deed ze wel op het WK van 2014, waar ze derde werd.

De EK gaat vrijdag verder. Bij Nederland ontbreken om uiteenlopen redenen topatleten als Henk Grol, Kim Polling, Guusje Steenhuis en Michael Korrel. Vrijdag zullen wel Geke van der Berg, Juul Franssen, Sanne van Dijke en Frank de Wit de tatami betreden.