Ewan sprint naar ruime zege in Scheldeprijs, Ackermann gedeclasseerd

H.Vviv

Caleb Ewan is winnaar geworden van de 108de editie van de Scheldeprijs. De Australiër was in de massasprint veruit de snelste van het pak en boekte zijn zesde seizoenzege. Het podium bestond naast Ewan uit Niccolò Bonifazio en Bryan Coquard.

Net zoals andere jaren kon de Scheldeprijs opnieuw beschikken over een sterk deelnemersveld. Met sprinters als Pascal Ackermann, Sam Bennett en Caleb Ewan aan de start heeft de Scheldeprijs de terechte naam dat het wordt gezien als het 'sprinters-WK'. Ook Cees Bol besloot om aan de start te komen van de Scheldeprijs.

De Scheldeprijs kende dit jaar een aangepast parcours. Normaal gesproken loopt de race door Nederland en België met Terneuzen als startplaats. Vanwege de Nederlandse coronamaatregelen koos de organisatie ervoor om het parcours aan te passen naar tien lokale ronden van 17,3 kilometer rond Schoten.

Zoals verwacht kwam het in Schoten aan op een massasprint en daarin was Ewan duidelijk de snelste van het peloton. De Australiër volgt daarmee Fabio Jakobsen op de erelijst op. De Nederlandse sprinter, die in de Ronde van Polen hard ten kwam, won de laatste twee edities van de Scheldeprijs.

In de massasprint kwam Ackermann als tweede over de streep, maar de Duitser werd gedeclasseerd na een gevaarlijk manoeuvre, waardoor August Jensen hard ten val kwam. Door de declassering van Ackerman werd Niccolò Bonifazio tweede, voor Bryan Coquard.