Ganna wint openingstijdrit Giro d'Italia; Thomas doet goede zaken voor klassement

H.Vviv

Filippo Ganna heeft zijn favorietenrol waargemaakt in eigen land. De Italiaanse wereldkampioen tijdrijden was in de openingstijdrit van de Giro d'Italia veruit de snelste over het 15,1 kilometer lange parcours. Ganna was aan de streep maar liefst 22 seconden sneller dan de nummer twee João Almeida.

De openingstijdrit van de Giro d'Italia ging van start in Sicilië over een snel parcours. Een aantal kanshebbers en sommige klassementsrenners kozen vroeg van start in de tijdrit over 15,1 kilometer lange parcours vanwege de harde wind. Dat zou uiteindelijk goed uitpakken voor een aantal.

João Almeida was een van de eersten aan de start en de Portugees zou direct een toptijd noteren. Hij klokte een tijd van 15 minuten en 46 seconden. De renner van Deceuninck - Quick Step mocht even dromen van de roze leiderstrui nadat Geraint Thomas en Rohan Dennis niet aan de tijd kwamen, maar die droom kwam ten einde toen Filippo Ganna zijn tijdrit afwerkte. De Italiaanse wereldkampioen was aan de meet maar liefst 22 seconden sneller dan Almeida. In het vervolg van de tijdrit kwam niemand meer in de buurt van de tijd van Ganna, waardoor de Italiaanse tijdritspecalist morgen start in de roze leiderstrui.

Voor de klassementsmannen deden vooral de Britten Thomas en Simon Yates de beste zaken. De twee Britten waren vroeg gestart en profiteerde ervan. Thomas was de beste van de klassementsmannen met Yates op 26 seconden van Thomas. Wilco Kelderman, Vicenzo Nibali, Steven Kruijswijk, Jakob Fuglsang en Rafal Majka verloren meer dan een minuut op de kopman van team Ineos.

Voor Miguel Ángel López werd de tijdrit helemaal een ramp. De Columbiaan, die vorige maand nog zesde werd in de Tour de France en mee was als luxeknecht voor Jakob Fuglsang, kwam op een rare manier hard ten val en moest opgegeven.