Mountainbikester Richards valt ťn wint, Vader komt net tekort voor podium

In het Tsjechische Nove Mesto is de tweede en laatste World Cup mountainbiken vrijdag geopend met de shorttrackwedstrijden. Ronde één vond eerder in de week plaats, zondag wordt het korte World Cup-seizoen - met volgende week nog wel een WK - afgesloten met de cross-countrywedstrijden.

De vrouwen openden het bal en het tempo zat er al snel flink in, hoewel niemand weg wist te rijden - zoals gebruikelijk. De Britse Evie Richards won dinsdag bij haar debuut op het hoogste niveau en ging als eerste de slotronde in, maar schoof in bocht één gelijk onderuit.

De jonge Britse kwam echter bijzonder rap overeind en werkte zich op de eerstvolgende klim alweer terug naar de leiding, waarna ze wederom met wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot om de winst sprintte.

Richards bleek in die sprint de sterkste, ook al suggereerde de Française dat ze haar bijna de hekken in drukte - ietwat overdreven. De jonge Oostenrijkse Laura Stigger werd zeer knap derde, Anne Terpstra eindigde als zevende, Anne Tauber als 36e en Sophie von Berswordt finishte niet.

Bij de mannen zat Gerardo Ulloa er 'gewoon' weer voorin bij. Opvallend, want de Mexicaan pakte dinsdag weliswaar zijn eerste World Cup-zege, in de cross-countrywedstrijd van donderdag ging hij hard onderuit en leek hij zijn knie geblesseerd te hebben.

Met onder meer Ulloa, de nu veel beter voor de dag komende wereldkampioen Nino Schurter, de Braziliaanse favoriet Henrique Avancini en de Nederlands kampioen Milan Vader voorop werden de ronden weer in razend tempo afgewerkt, met de ontknoping in de slotronde.

Op de laatste echte klim opende Schurter de aanval, waarbij hij het voorwiel van Ulloa aantikte: de Mexicaan bleef als bij een wonder overeind, maar was wel kansloos. Vader nam op het meer technische stuk het heft in handen en de Nederlander dook als eerste richting het stadion.

Vader opende de sprint, maar Avancini knalde er overtuigend langs en snelde naar zijn derde World Cup-zege. De Zwitser Thomas Litscher werd tweede, voor Maximilian Brandl uit Duitsland, terwijl een moegestreden Vader als vierde over de finish bolde.

Beelden uit Nove Mesto