Van der Poel wint BinckBank Tour na fenomenale solo

Mathieu van der Poel heeft zaterdagmiddag op fenomenale manier de BinckBank Tour gewonnen. De Nederlands kampioen soleerde in de vijfde en laatste etappe met een aanval op zeventig kilometer van de finish naar de rit- en eindzege.

In de laatste etappe met aankomst in Geraardsbergen was het lang wachten voordat de vroege vlucht de ruimte kreeg van het peloton. Pas na zestig kilometer zouden er zeven renners de vroege kopgroep vormen met daarin de Nederlanders Bert-Jan Lindeman en Brian van Goethem.

Op de tweede van vier beklimmingen van de Muur van Geraardsbergen kon Mathieu van der Poel zich op zeventig kilometer van de streep niet inhouden. De Fransen Florian Sénéchal en Cyril Lemoine gingen mee met Van der Poel en in geen tijd werd het gat naar de koplopers gedicht en op de voorlaatste beklimming van de Muur van Geraardsbergen liet de Nederlands kampioen iedereen achter, maar het was nog altijd vijftig kilometer tot de finsh.

Van der Poel had inmiddels een voorsprong van anderhalve minuut op het peloton, waar vooral de nummers 1 en 2 in het klassement Mads Pedersen en Søren Kragh Andersen het gat probeerde te dichten met verschillende aanvallen en de voorsprong liep ook langzaam terug, maar bij het ingaan van de laatste ronde had Van der Poel nog altijd één minuut voorsprong.

Op twintig kilometer van de streep nam Van der Poel negen bonificatieseconden en sloop zo langzaam dichter in het klassement. Klassementsleider wist daar nog twee bonificatieseconden mee te pikken, maar daarna was het over voor de voormalig wereldkampioen. Hij de voorste van het peloton niet meer volgen en kon een goed klassement vergeten. Nummer twee in het klassement Kragh Andersen zorgde met zijn versnelling in de gouden kilometer wel voor spanning. Samen met Sonny Colbrelli, Stefan Küng en Oliver Naesen reden ze weg uit het peloton en werd de voorsprong naar Van der Poel steeds kleiner.

Van der Poel hield in de slotfase knap stand en zou de slotrit in Geraardsbergen met drie seconden winnen voor Naesen en Colbrelli. Mede door de bonificatiesseconden onderweg en aan de meet wist de Nederlands kampioen op de weg ook de BinckBank Tour op zijn te schrijven en is daarmee de vierde Nederlander die de Belgische/Nederlandse WorldTour won, al werd deze editie niet op Nederlandse wegen gekoerst.

"Dit had ik zelf niet verwacht", gaf Van der Poel na afloop aan. "Dit was ik niet van plan. Ik ging eigenlijk veel te vroeg, maar in de kopgroep wilde niemand meedraaien. Toen ik alleen op kop kwam, heb ik wel even getwijfeld. Ik besloot door te rijden en heb een alles of niets gespeeld. Dit was zwaar."