Trump naar militair ziekenhuis overgebracht

Amerikaans president Donald Trump dankt iedereen voor de goede wensen die hij heeft mogen ontvangen. In een korte video-boodschap liet hij weten dat hij denkt dat het goed met hem gaat. In de tussentijd is de president voor de zekerheid naar een militair ziekenhuis gebracht, waar hij een experimentele therapie krijgt om zijn coronabesmetting te behandelen.

De leider van de vrije wereld wordt goed verzorgd,  zoveel mag duidelijk zijn. In zijn korte toespraak tot het volk klonk Trump een beetje hees, maar hij zag er nog steeds vastberaden uit. 

The Donald kon ook gewoon lopend de helicopter Marine One bereiken die hem naar het ziekenhuis bracht. Woordvoerders van de president meldden dat Trump gewoon door blijft werken vanuit het presidentiële kantoor in het Walter Reed ziekenhuis.

Vice-president Mike Pence krijgt ook niet de presidentiële bevoegdheden, zoals in 1985 wel gebeurde toen toenmalig president Ronald Reagan geopereerd werd. "Trump houdt de leiding", zo klonk het uit het Witte Huis.

Lichte symptomen
Volgens Amerikaanse media heeft Trump lichte symptomen, zoals lichte koorts, een verstopte neus en een kuchje. Lichte verkoudheidsklachten dus. Zijn vrouw Melania doet het beter, zij heeft geen koorts.

De behandeling die Trump zal ondergaan omvat therapie met synthetische antilichamen, een experimentele behandeling die nog niet goedgekeurd is door de Amerikaanse FDA, maar wat in het laboratorium al wel goede resultaten heeft laten zien.

Deze antistoffen zullen de virusdeeltjes bedekken, waardoor ze minder goed de lichaamscellen kunnen binnendringen. De therapie schijnt het meest effectief te zijn in patiënten die nog maar net geïnfecteerd zijn en nog geen grote immuunreactie tegen het virus hebben.

Daarnaast kreeg Trump Remdesivir toegediend, een middel dat het vermenigvuldigen van het virus tegen moet gaan.

Inmiddels krijgt de Commander in Chief gezondheidswensen vanuit de gehele wereld toegestuurd. Wereldleiders, maar ook politici van de Democratische Partij, klinken eensgezind in hun steun aan de strijd die de president op dit moment voert.