FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 september 2020

Hogenkamp door, Pattinama-Kerkhove onderuit in Roland Garros-kwalificaties

Tennisster Richel Hogenkamp is nog één wedstrijd verwijderd van deelname aan het hoofdtoernooi op Roland Garros. De Nederlandse nummer 221 van de wereld rekende donderdag af met Rebecca Sramkova uit Slowakije (WTA-203).

Hogenkamp begon prima met een break, maar leverde daarna drie keer op rij haar service in en verloor de set. Vervolgens herpakte ze zich en maakte ze op indrukwekkende wijze gehakt van de Slowaakse: 4-6, 6-1, 6-1.

Voor Lesley Pattinama-Kerkhove (WTA-177) werd de hoop op deelname aan het hoofdtoernooi hardhandig de grond in geboord. De Tsjechische Tereza Martincova (WTA-121) was met 2-6, 2-6 een flinke maat te groot.

PSV bereikt play-offs Europa League na ruime winst tegen NS Mura

PSV heeft zich geplaatst voor de laatste voorronde van de Europa League. In Slovenië won PSV met 5-1 van NS Mura, de koploper van de Sloveense competitie. PSV neemt het in de play-offs op tegen de Rosenborg, de winnaar van dat duel plaatst zich voor het hoofdtoernooi van de Europa League.

PSV kwam via Donyell Malen op voorsprong. De spits kopte raak uit een vrije trap van Philipp Max. Lang kon PSV niet van de voorsprong genieten want vier minuten na de openingstreffer was het alweer gelijk in Slovenië via Nino Kouter. Toch ging PSV met een 2-1 voorsprong de rust in. Vlak voor het half uur maakte Mauro Junior vanaf dichtbij de 2-1.

Kort na rust was Kevin Zizek dicht bij de 2-2, maar Yvon Mvogo bracht knap redding. Cody Gakpo, die vroeg in de eerste helft inviel voor Maxi Romero, besliste tien minuten na rust de wedstrijd. Later zou PSV nog uitlopen naar een ruime 5-1 overwinning via Malen en Gakpo, die hun tweede van de avond wisten te maken.

'Vrouw met hond tart behulpzame jongens'

Soms denk je dat het nieuws niet vreemder kan, maar het spreekwoord luidt niet voor niets 'hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt'. Zo ook in dit verhaal uit Dordrecht, dat bijna te gek voor woorden lijkt.

Een 18-jarige vrouw was met haar vriendin haar hondje aan het uitlaten toen zij gepasseerd werd door twee jongens op de fiets. Eén van de jongens sprak de vrouw bij een wegversmalling aan en zijn handen raakten, mogelijk per ongeluk, verstrikt in de lange haren van de vrouw, waardoor zij ten val kwamen.

De vrouw wilde na het ongeval ongezien wegrennen, maar zij vergat haar tasje. De jongen pakte haar tasje en rende achter haar aan, waarschijnlijk om de tas terug te geven. De vrouw wilde niet luisteren en bleef wegrennen, dus de jongen zag geen andere mogelijkheid dan de vrouw in haar rug te trappen, waardoor ze eindelijk weer op de grond terecht kwam.

De jongevrouw wilde tóch weer zonder tas wegrennen, dus in de ontstane verwarring sloegen beide jongens haar op het hoofd om haar te laten luisteren, misschien wel zoals in films vaak gebeurt om hysterische vrouwen rustig te krijgen. 

Toen dit niet leek te helpen, namen de jongens de telefoon van de vrouw maar mee, zodat ze in de toekomst gewoon de jongens kan bellen op haar eigen nummer. De twee jongens zijn met de tas en telefoon uiteindelijk samen weggefietst zonder contactinformatie achter te laten.

Signalement
De vrouw is naar het ziekenhuis vervoerd en inmiddels tot zinnen gekomen. Ze wil dan ook graag in contact komen met deze twee jongens; de telefoon wordt niet opgenomen.

Eén jongen was ongeveer 18 à 19 jaar en lichtgetint. Hij droeg een grijze korte broek, een rood vest met capuchon en een blauw mondkapje op. Hij reed op een zilvergrijze damesfiets.

De tweede jongen was een jaar of zes ouder en donkergetint.

Van der Breggen wereldkampioen tijdrijden na zware val topfavoriete Dygert

Anna van der Breggen heeft na vier zilveren medailles de wereldtitel tijdrijden veroverd. Titelverdedigster Chloé Dygert leek op weg naar een nieuwe wereldtitel tijdrijden, maar de Amerikaanse kwam hard ten val en ging over de vangrail.

Na de eerste tussentijd halverwege de tijdrit leek er weinig te doen aan Cloé Dygert. De Amerikaanse klokte een toptijd was maar liefst 27 seconden sneller dan de Zwitserse Marlen Reusser. Anna van der Breggen gaf tien seconden toe op de Zwitserse. Ellen van Dijk gaf in het eerste deel veel toe.

De wereldtitel leek beslist en Dygert zou haar wereldtitel prolongeren, maar vlak na de tussentijd kwam de Amerikaanse hard ten val. Dygert verloor in een korte afdaling haar controle over de fiets en vloog met hoge snelheid over de vangrail, weg wereldtitel.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 39

Deze week is de week van de titels met slechts één woord in de titel, waaronder het op het International Film Festival Rotterdam positief ontvangen Rocks van Sarah Gavron. Verder voornamelijk kleine titels: de grote studio's zijn nog steeds druk bezig het ideale moment te kiezen om hun grote titels te introduceren, en dat moment is nog niet bereikt.

Rocks

Een levendig en hoopvol portret van een groep tienermeiden over vriendschap en opgroeien in wereldstad Londen. De Brits-Nigeriaanse Shola – ook wel ‘Rocks’ genoemd – is vijftien jaar. Volgens de docenten op school moet ze gaan nadenken over haar toekomst, maar ze is vooral bezig met wat zich in haar thuissituatie afspeelt. Haar vader is overleden en nadat haar moeder plotseling vertrekt, neemt Rocks de zorg van haar jongere broertje Emmanuel op zich. Gelukkig staat ze er niet helemaal alleen voor en wordt ze omringd door haar vriendinnen.

Endless

Chris en Riley hebben net eindexamen gedaan en zijn smoorverliefd op elkaar. Op het oog zijn ze heel verschillend. Chris sleutelt het liefst de hele dag aan zijn motorfiets, Riley is juist heel ambitieus en kan niet kiezen tussen een carrière als advocaat en een toekomst als kunstenaar. Chris vindt dat ze voor de kunst moet gaan. Wanneer het bericht komt dat Riley door de universiteit is toegelaten tot de rechtenstudie, durft ze dat in eerste instantie niet aan Chris te vertellen. Tijdens een feestje komt Chris er toch achter en als Riley hem met de auto naar huis brengt, krijgt het stel er ruzie over. In het tumult verliest Riley de macht over het stuur, het resultaat is een heftig ongeluk waarbij Chris om het leven komt. Riley voelt zich vreselijk schuldig, Chris zit vast in een wereld tussen leven en dood. Wonderbaarlijk genoeg ontdekken de twee een manier om toch met elkaar in contact te komen.

Rogue

Megan Fox speelt huurling O'Hara in de explosieve actiefilm Rogue. Ze leidt een eskadron soldaten op een gewaagde missie: gijzelaars redden van een stel kidnappers. Als de missie mislukt en het team midden in Afrika strandt, moet O'Hara niet alleen de confrontatie aangaan met een bende rebellen, maar ook met een leeuw.

Deux

De gepensioneerde Madeleine en Nina zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet. Voor hun naasten, waaronder Madeleines bemoeizuchtige dochter, zijn ze simpelweg buurvrouwen die dezelfde gang delen. In werkelijkheid biedt deze gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen, in het openbaar. Madeleine en Nina leiden een liefdevol leven samen en genieten van de dingen van alledag. Hun deuren staan altijd open en ze bewegen zich vrijelijk tussen de appartementen. Tot hun portaal door een onverwachte gebeurtenis plotseling gesloten wordt, en ze elkaar niet meer kunnen bereiken.

Chili

Deze prachtige en intrigerende film neemt je mee naar de ongelooflijke natuur van Chili. Een land met een ongekende rijkdom aan dieren en planten. De langwerpige vorm van het land met 6500 kilometer kustlijn is een gebied van uitersten. Van de winderige kustlijn van de Pacifische kust in het westen, de hete Atacama woestijn, het ruige Andesgebergte tot het einde van de wereld in Tierra del Fuego.

A Girl Missing

Particulier verpleegkundige Ichiko voelt zich bij de Oisho’s bijna een lid van de familie. Ze verzorgt niet alleen de grootmoeder, maar heeft ook een hechte vriendschap met Motoko, de oudste kleindochter. Maar wanneer op een dag Motoko’s jongere zusje Maki verdwijnt en niet veel later Ichiko’s neef wordt genoemd als de ontvoerder, is ze niet langer welkom bij de familie. Terwijl haar werk- en privéleven lijden onder de media-aandacht, voelt ze de grond onder haar voeten wegzakken. Op kalme wijze onthult regisseur Koji Fukada in A Girl Missing de invloed van de media op een gemeenschap, op het individu, maar ook de schaduwkant van Ichiko, gespeeld door actrice Mariko Tsutsui.

David Attenborough: A Life on Our Planet

Eén man heeft meer van de natuur op aarde gezien dan wie dan ook. Deze unieke documentairefilm vormt het bewijs daarvan. Op zijn 93ste heeft David Attenborough alle continenten op aarde bezocht, de ruigste plekken van onze planeet verkend en alles wat leeft in de natuur, in al zijn diversiteit en wonderbaarlijkheid vastgelegd. Nu staat hij voor het eerst stil bij de beslissende momenten in zijn leven als bioloog, en bij de verwoestende veranderingen die hij heeft gezien. Eerlijk, onthullend en urgent: David Attenborough: A Life on Our Planet is een krachtig relaas uit de eerste hand over de impact van de mens op de natuur en een hoopvolle boodschap voor toekomstige generaties.

Woningovervallers Rijnsburg sloegen slachtoffer met rubberen hamers

Het slachtoffer lag zaterdagavond 28 maart van dit jaar aan de Rijnsburgerweg in Rijnsburg rustig op bed, toen plotseling een aantal mannen met bivakmutsen zijn kamer binnenstormde. Zij pakten hem vast en sloegen met rubberen hamers in op zijn knieën, zo hard dat de steel van een van de hamers brak. Vijf Poolse mannen moesten zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor deze brutale woningoverval. Zij hoorden straffen tot zes jaar cel tegen zich eisen.

Wat de achtergrond van de brute actie was, wordt niet helemaal duidelijk. Volgens het slachtoffer ging het om een afrekening in het drugsmilieu. Een van de verdachten – een 28-jarige Pool – zou bang zijn geweest dat het slachtoffer aan de politie zou vertellen dat de verdachte in de drugshandel zat.

Dat is niet onaannemelijk aangezien de politie later in de Noordwijkse woning van de 28-jarige 10 kilo amfetamine heeft gevonden, 1.600 XTC-pillen, 850 gram MDMA, 10 gram cocaïne en stoffen en goederen die gebruikt worden bij de productie van amfetamine, cocaïne en heroïne. Ook trof de politie er twee vuurwapens aan en een stroomstootwapen.

Huisgenoten
Zo plotseling als de mannen gekomen waren, zo snel waren ze ook weer vertrokken. Toen de gealarmeerde politie arriveerde, troffen ze in de woning alleen nog het geschokte slachtoffer en twee huisgenoten die het hadden zien gebeuren.

En ook al hadden de mannen bivakmutsen gedragen, het slachtoffer had de 28-jarige herkend aan zijn stem en een tatoeage. Hij toonde de agenten een foto van de BMW van de man met het kenteken. Andere getuigen uit de buurt hadden behalve deze BMW ook een Audi met een wit kenteken gezien.

Harddrugs
Nog diezelfde avond trof de politie de BMW aan bij de woning van de 28-jarige aan de Van Limburg Stirumstraat in Noordwijk. Zij zag hoe de inzittenden uit de auto kwamen en het huis binnengingen. Niet veel later kwamen nog enkele mannen aangewandeld en gingen de woning in. Daarop deed de politie een instap, hield vijf personen aan en doorzocht het huis waarbij harddrugs en wapens werden gevonden.

De vijf Poolse verdachten – met leeftijden tussen de 23 en 34 jaar – ontkennen de woningoverval. Wel verklaren ze de hele avond met elkaar op stap te zijn geweest. Echter, op de steel van de kapot geslagen hamer heeft de politie DNA van de 28-jarige aangetroffen. In zijn BMW is een bivakmuts gevonden, een rubberen hamer en meerdere handschoenen. Niet ver van de Noordwijkse woning stond een Audi met Pools kenteken geparkeerd. Ook daarin lagen een bivakmuts, een rubberen hamer en handschoenen.

Zwaar letsel
Volgens de officier van justitie staat vast dat de vijf samen de woningoverval hebben gepleegd. Daarbij hadden zij de intentie om het slachtoffer zwaar letsel toe te brengen, maar dat viel desondanks nog mee. Daardoor blijft de verdenking tegen vier van de vijf beperkt tot het medeplegen van een poging zware mishandeling.

“De verdachten zijn doelbewust met hamers naar de woning gegaan om hem pijn en letsel toe te brengen”, aldus de officier van justitie. “Alles wijst op een afrekening in het criminele milieu, waarbij zij kennelijk het slachtoffer een boodschap hebben willen meegeven. Dat vind ik zeer kwalijk en reken ik hen zeer aan.” Zij eiste tegen de vier zestien maanden cel.

Voor de 28-jarige komt daar nog bij bezit van een forse hoeveelheid harddrugs en verboden wapen. Hij hoorde zes jaar cel tegen zich eisen. De uitspraak is op 9 oktober.

Zack Snyder schiet toch nieuw materiaal voor Justice League

Hoewel de film in 2017 al geproduceerd is en toen al extra draaidagen heeft gekregen nadat Joss Whedon de regie van Zack Snyder overnam, zullen de acteurs van Justice League zich opnieuw in hun superheldenkostuums hijsen om Snyder te helpen zijn visie te realiseren. Snyder gaat namelijk nieuwe opnames maken.

Dit is een opvallende stap, want Snyder kreeg voor zijn eigen versie van de drie jaar geleden lauw ontvangen superheldenfilm een beperkt budget om van zijn bestaande materiaal een eigen edit te maken en die 'af te maken' met de benodigde visual effects. De film, die waarschijnlijk als miniserie beschikbaar wordt, duurt al vier uur, zonder enig materiaal van Whedon.

Het is ook opvallend omdat de acteur die volgens Snyder "het hart van de film vormt", Ray Fisher, de laatste weken in een publiek conflict is met filmstudio Warner Bros. vanwege zijn kritiek op het gedrag van Joss Whedon en enkele studiobazen tijdens de productie in 2017. Er werd naar aanleiding hiervan al voorzichtig aangenomen dat Fisher, die de rol van Victor Stone/Cyborg speelt, wel kon fluiten naar zijn solofilm (die aangekondigd was om dit jaar uit te komen, maar nooit in productie is gegaan) omdat de studio hem liever niet meer ziet werken, maar dat zou dus best eens anders kunnen zitten. De acteur zou mogelijk ook een cameo kunnen maken in Andy Muschietti's The Flash, dat in 2022 moet verschijnen.

De opnames zouden volgende maand van start moeten gaan. Naast Fisher zijn ook Henry Cavill, Ben Affleck en Gal Gadot aan boord voor de nieuwe scènes of nieuwe shots van bestaande scènes,

Zack Snyder's Justice League verschijnt volgend jaar op de streamingdienst HBO Max. Het is nog niet duidelijk of de dienst dan ook al in Europa beschikbaar is, maar tijdens het evenement DC FanDome liet Snyder weten dat er wordt gekeken naar bioscoopreleases in landen waar HBO Max nog niet opereert.

 Justice League: Gal Gadot, Ben Affleck, Ezra Miller
Gal Gadot, Ben Affleck en Ezra Miller in Justice League

COVID-19: 2552 nieuwe besmettingen en 16 doden, totaal 103.141 en 6312

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2552 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 103.141 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Ook zijn er weer 13 mensen op de IC opgenomen waardoor het aantal IC-opnames momenteel op 121 ligt.

Van de gemelde patiënten zijn er 25 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.524 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 16 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6312 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.ri

Vijftien jaar en TBS geŰist in zedenzaak

Zeker tijdens het voordragen van de slachtofferverklaringen kon je een speld horen vallen in zittingszaal A. Woensdag en donderdag diende daar bij de rechtbank in ’s-Hertogenbosch de zaak tegen een 26-jarige man uit Eindhoven. Hij wordt verdacht van een lange reeks aan verkrachtingen en aanrandingen en werd vorig jaar opgepakt: “De indruk die ik van hem heb gekregen en die achterblijft na deze twee heftige dagen is er een van een op zichzelf, aandacht, status en macht beluste man die enkel oog heeft voor zijn eigen belangen”, zo vertelde de officier van justitie na afloop. Ze eiste een gevangenisstraf voor de duur van vijftien jaar en TBS met dwangverpleging.

De zaak kwam vorig jaar aan het licht. Op de laatste dag van juli 2019 kwam er bij de politie een telefoontje binnen dat aanvankelijk moeilijk geduid kon worden. De beller bleek een Française. Ze vertelde dat een man haar had achtergelaten en pijn gedaan had. De man zou haar ook gewurgd hebben. Wanneer later op het bureau een gesprek volgt, wordt in de volle omvang duidelijk welk horrorscenario zich heeft afgespeeld in de lichtstad. Op zoek naar een slaapplek komt ze die avond de verdachte tegen op zijn scooter. Hij biedt haar een lift aan naar een hostel, maar in plaats daarvan rijdt hij met de vrouw richting de Genneper Parken. Daar wordt ze op gruwelijke wijze verkracht, mishandeld en vernederd, terwijl de man haar filmt met zijn smartphone. De doodsbange vrouw denkt dat haar laatste uur geslagen is wanneer hij zegt dat hij haar moet doden. Hij vraagt zelfs of ze nog afscheid wil nemen van iemand. De officier van justitie: “Maar als ze zegt dat ze haar vader wil bellen mag dat toch weer niet. Nadat hij zijn handen om haar keel legt en de druk opvoert, denkt ze dat ze zal sterven. Maar dan stopt hij weer en begint het misbruik opnieuw.”

Beelmateriaal
In het omvangrijke onderzoek dat start, wordt snel duidelijk dat de vrouw niet het enige slachtoffer is van de man. Hij wordt verdacht van tien verkrachtingen en aanrandingen. Vaak waren zijn slachtoffers minderjarig en kwetsbaar. Veel van zijn daden werden door hem gefilmd: “Op de zeer schokkende beelden waren de slachtoffers en de verdachte duidelijk te zien. Bij het zien van de beelden werd meer dan duidelijk hoe groot de angst was van zijn slachtoffers, die geen schijn van kans hadden.” Sommige meisjes kwam hij per toeval tegen, terwijl hij anderen benaderde via het internet en vervolgens een afspraak maakte. Vaak deed hij zich voor als iemand anders en probeerde hij vertrouwen te winnen. Hij zette sommige meisjes onder druk door te dreigen met het verspreiden van naaktfoto’s.

Stoornis
Het Openbaar Ministerie heeft bij de strafeis sterk rekening gehouden met het enorme leed dat hij de meisjes heeft aangedaan: “De gruwelijkheid van deze zaak is ongekend en dat heeft uitsluitend deze meneer op zijn geweten.” De verdachte is vaker in de fout gegaan en ook dat weegt volgens het Openbaar Ministerie zwaar: “Hij is eerder veroordeeld voor verkrachting. Destijds is voornamelijk ingezet op hulp en behandeling, waarbij ongetwijfeld de impact op slachtoffers van zedendelicten aan de orde is gekomen. Daar heeft hij niets mee gedaan. Sterker nog, hij heeft geen mogelijkheid onbenut gelaten om zijn slachtoffers nog verder te beschadigen door de schuld niet alleen compleet buiten zichzelf, maar zelfs bij hen neer te leggen. De manier waarop hij over zijn slachtoffers praat is ronduit walgelijk. Verdachte neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden.” Onderzoek door de gedragsdeskundigen heeft uitgewezen dat er bij de verdachte sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een narcistische persoonlijkheidsstoornis en daar is ook rekening gehouden.

Strafeis
Gelet op de gruwelijkheid van de daden van verdachte en het leed dat hij zijn vele slachtoffers heeft aangedaan moet de verdachte een hoge straf krijgen. De maatschappij moet maximaal tegen deze man worden beschermd en daarom eis ik een gevangenisstraf voor de duur van vijftien jaar en TBS met dwangverpleging.”

Uitspraak in de zaak is over twee weken.

Trump lijkt niet te gaan wijken

In een persconferentie van het Witte Huis vroeg een journalist of Trump zou zorgen voor een vredige overdracht van de macht na de verkiezingen.

Trump antwoord in eerste instantie dat we zullen zien wat er gebeurt. Na een tweede vraag geeft hij aan dat kiesbiljetten gewoon weggegooid moeten worden, dan vindt er geen overgang plaats maar een voortzetting van de macht.

 

De FIOD, 75 jaar fraudebestrijding

De FIOD is in 1945 als een klein dienstonderdeel van de Belastingdienst begonnen en heeft van meet af aan altijd veel werk gehad. Misdaadtrends veranderen door de decennia heen. De FIOD is in dezelfde pas meegegroeid en veranderd. In 2020 werken we 24 uur per dag aan een financieel veilig Nederland. 75 jaar fraudebestrijding vangen in een paar minuten is onmogelijk. De Fiod heeft in een filmpje op hun website enkele herinneringen aan het werk van de FIOD op een rij gezet.


Asociale drugsvatendumping in Beers

Donderdagochtend rond 6.00 uur kreeg de politie een melding dat er in Beers veel vaten op de openbare weg lagen.

Op De Bungelaar werden maar liefst 21 vaten met een inhoud van 1000 liter aangetroffen. Het ging duidelijk om drugsafval. De lekkende vaten werden opgeruimd en afgevoerd en de LFO is ingeschakeld. De LFO (Landelijk Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen) is een kleine specialistische eenheid die wordt opgeroepen bij o.a. complexe en grote drugsdumpingen.

Waarom is dit zo asociaal?
Marloes Lippens, eenheidscoördinator Synthetische Drugs legt dit uit. "Als er 21.000 liter drugsafval onbeheerd de bodem in loopt veroorzaakt dit een gevaar voor dieren en flora. Daarnaast zit hier een mega productieproces achter en zijn er criminelen rijk van geworden. En hoe wrang is het dan dat de kosten voor het opruimen en saneren van deze rotzooi worden betaald door de belastingbetaler!" Humberto Tan boos: 'KNVB, kijk ook naar niet-witte kandidaatcoaches'

Humberto Tan, een voormalige tv-presentator, is boos op de KNVB na de aanstelling van Frank de Boer als bondscoach van het Nederlands mannenelftal. Alhoewel Tan niets tegen de trainer De Boer heeft en toch vooral op zoek is naar kwaliteit in plaats van huidskleur, irriteert Tan zich toch enorm aan de werkwijze van de voetbalbond.

Tan is namelijk oprichter van de Commissie Wijnals, een commissie die als doel heeft de KNVB op diversiteitsbeleid te adviseren, of, zoals de commissie zelf zegt: "in kennis en zo nodig daad te helpen in het realiseren van haar ambities waar het gaat om racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal". De commissie is op verzoek van onder andere de voetbalbond in het leven geroepen.

In dagblad De Telegraaf zegt Tan dat de KNVB niet per sé een gekleurde bondscoach had moeten aanstellen, maar hij stelt wel vragen bij het selectieproces. Volgens Tan was het direct al duidelijk dat de blanke De Boer de opvolger zou worden van de blanke Koeman.

"Het enige dat we hebben gevraagd, is breed te kijken en ook met niet-witte mensen te praten, van wie de KNVB dacht dat ze ook geschikt zouden kunnen zijn voor de functie van bondscoach. En áls ze die zouden afwijzen, dat dan met een goede motivatie te doen. Er is door ons altijd gezegd dat kwaliteit leidend moet zijn."

Rijkaard was pure window dressing
Aan het verzoek van de KNVB om dan een lijstje met 'trainers-met-een-kleurtje' aan te leveren, voldeet de commissie expres niet. "Het benoemen van de bondscoach is een taak van de technisch directeur van de KNVB", zo vindt Tan, die het aftasten van voormalig bondscoach Rijkaard dan weer als onzin ziet.

"Rijkaard was pure window dressing. Hij is als alibi gebruikt: 'kijk eens hoe we met diversiteit bezig zijn'. Onzin, want het is algemeen bekend dat Frank al zeven jaar niet meer de ambitie heeft om iets in de voetballerij te doen. Dat was uitgesloten."

Tan zou graag zien dat bij het aanstellen van coaches in ieder geval één coach zit met een kleurtje en heeft daarom een boodschap aan de KNVB: "Dat het nu de hoogste tijd is dat er op dit punt wat gaat veranderen binnen de KNVB. Wat er rond de aanstelling van de nieuwe bondscoach is gebeurd en de gevolgde procedure zijn niet meer van deze tijd. En 'ons voetbal is van iedereen', zoals de KNVB dat zelf zegt. Dus niet alleen van een bepaalde groep. En helaas heeft de KNVB die indruk toch weer weten te wekken. Het wordt hoog tijd om dat gevoel weg te nemen."

Reactie KNVB
De voetbalbond wil graag nogmaals met de commmissien Wijnals in gesprek, want het ziet een aantal verkeerde aannames uit die hoek komen. Ook wil de bond blijven samenwerken en geven ze aan hun aanbevelingen serieus te nemen.

"Diversiteit is een factor die is meegewogen in het proces waarbij we op zoek zijn gegaan naar de beste kandidaat. Wij zijn het grotendeels eens met de commissie, wij willen zelf ook diverser worden als KNVB, maar juist deze unieke functie leent zich minder voor de acht punten uit hun brief hierover."

Onrust in veel steden USA, in Louisville twee agenten neergeschoten

In navolging op het bericht dat de agenten die betrokken zijn bij de schietpartij waarbij Breonna Taylor om het leven is gekomen niet te vervolgen voor haar dood, zijn er gisteren in Louisville maar ook in andere steden in de USA veel ongeregeldheden uitgebroken. 

In Lousville, Kentucky werd omstreeks 20.30 uur (plaatselijke tijd),een half uur voordat de avondklok in zou gaan twee agenten neergeschoten. De demonstranten marcheerden door de straat in de richting van een kordon politieagenten. Hierop vuurde de politie enkele flitsgranaten af om de menigte demonstranten op afstand te houden . Enkele seconden later werden er schoten gehoord en rende de  groep mensen uiteen. 

Een woordvoerder van de politie van Louisville vertelde woensdag laat aan de verslaggevers dat beide agenten in stabiele toestand verkeerden en dat een verdachte was aangehouden en in hechtenis zat.

Zie ook dit nieuwsbericht op FOK! gisteren; Agenten niet vervolgd voor doodschieten Breonna, onrust in Louisville

Kirby vecht tegen Kirby in Kirby Fighters 2

Nintendo kondigt Kirby Fighters 2 aan, een sequel op het origineel dat uitkwam voor Nintendo 3DS. In de game vecht je als Kirby tegen Kirby met zijn speciale vaardigheden.

Zo heb je Zwaard-Kirby, Zweep-Kirby, Beetle-Kirby en ga zo maar door. In totaal zijn er 17 power-ups om uit te kiezen. Daarnaast zijn er vijf andere fighters beschikbaar, waaronder Meta Knight en King Dedede. De game heeft in totaal 22 vechters om mee aan de slag te gaan.

De game is online en lokaal speelbaar en bevat zelfs een story mode. Door genoeg te spelen verdien je cosmetische items om Kirby mee aan te kleden.

Kirby Fighters 2 is per direct beschikbaar en kost 19,99 euro. De game is exclusief beschikbaar op Nintendo Switch.

Politie trakteert 95-jarige vrouw op patat en speelt voor kapper

Een feelgood verhaal uit Rotterdam. Daar maakten twee agenten afgelopen weekend kennis met een 95-jarige vrouw die hen opviel omdat ze altijd eenzaam voor het raam aan een tafeltje naar buiten zit te staren. De vrouw is doof, heeft geen familie of vrienden en eet weinig tot niets. Ze heeft geen aanspraak of gezelligheid. 

Volgens de wijkagent leefde de vrouw helemaal op tijdens het bezoek van de agenten, ze vond het reuze gezellig en praatte honderduit. Omdat het inmiddels etenstijd was, besloten de agenten de vrouw, die erg vermagerd was, op een patatje te trakteren. Het was voor het eerst in 25 jaar dat mevrouw patat at, en ze had haar bord dan ook zo leeg volgens de agenten. 

Omdat uit alles bleek dat de dame niet langer voor zichzelf kon zorgen, en wegkwijnt van eenzaamheid, hebben ze alles op alles gezet om hulp en een verpleeghuis te regelen. Toen de agenten een dag later teruggingen vertelde de vrouw dat ze had geprobeerd om zelf haar haar te knippen, omdat ze al jaren niet meer naar de kapper kon. Omdat dat niet helemaal gelukt was hebben de agenten de schaar erbij gepakt en het kapsel van de vrouw gefatsoeneerd. 

Inmiddels is er bericht van uit de wijkgemeente, zij zijn hard bezig om een plekje voor mevrouw te regelen en dit ziet er goed uit volgens de politie.  Ze besluiten hun bericht met de oproep om je eens om een oudere te bekommeren: "Er zijn jammer genoeg veel te veel eenzame ouderen in Nederland. Wij hopen dat iedereen die dit bericht leest zich misschien ook om een eenzame oudere wil bekommeren, als is het maar een kletspraatje, deze mevrouw deed het ontzettend goed."

Politie trakteert 95-jarige vrouw op patat en speelt voor kapper (Foto: Politie Rotterdam IJsselmonde)
Politie trakteert 95-jarige vrouw op patat en speelt voor kapper (Foto: Politie Rotterdam IJsselmonde)

FOK! Wat een weer: Wisselend bewolkt en enkele buien

Er zijn brede opklaringen en vooral in het noorden komen nog enkele buien voor. In de loop van de middag neemt de bewolking van het westen uit toe, waaruit van tijd tot tijd regen valt. De middagtemperaturen variëren van 16°C in de kustgebieden tot 19°C in het oosten en zuidoosten. De zuidwestelijke wind is boven land overwegend matig, in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig en eerst mogelijk hard, 7 Bft. Na een windafname in de ochtend neemt de wind in de eerste helft van de middag weer tijdelijk toe en wordt aan zee en op het IJsselmeer enige tijd hard, 7 Bft. Aan de westkust is er dan kans op windstoten rond 70 km/u.

Komende nacht zijn er aan de westkust enkele buien, landinwaarts zijn er opklaringen en blijft het meest droog. De minimumtemperaturen loopt uiteen van 8°C in het zuiden tot 11°C aan zee. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is overwegend matig, aan de kust vrij krachtig.

Vrijdag zijn er zonnige perioden, in de loop van de dag neemt de buiigheid toe, vooral in het westen en zuiden. Hierbij is er kans op onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind is zuid tot zuidwest en zwak tot matig, in de kustgebieden vrij krachtig. Vanaf het einde van de middag steekt er in het zuidwesten een (vrij) krachtige (5-6 Bft), langs de zuidwestkust harde tot stormachtige (7-8 Bft) west- tot noordwestenwind op met daar zware windstoten van 75-90 km/u, langs de zuidwestkust 90-100 km/u. In de avond breidt dit windveld zich nog iets noordoostwaarts uit. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

KlapMongeaul is in Portugal (Foto: KlapMongeaul)
KlapMongeaul geniet in Portugal van een welverdiende vakantie. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Hogere straf voor doodslag

De maximale gevangenisstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Daarmee wordt het verschil kleiner tussen de maximale gevangenisstraf voor moord (30 jaar) en de gevangenisstraf voor doodslag. Dat is de kern van een wetsvoorstel van de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (voor Rechtsbescherming) dat woensdag via internet in consultatie is gegaan.

De maatregel was eerder aangekondigd en komt tegemoet aan de wens van de Kamer. De maximale gevangenisstraf van 30 jaar voor moord bestaat naast de levenslange gevangenisstraf die de rechter kan opleggen.

Grapperhaus en Dekker vinden de verhoging van de straf wenselijk omdat doodslag een zeer ernstig misdrijf is dat onherstelbaar leed bij nabestaanden van slachtoffers veroorzaakt, en leidt tot onbegrip en gevoelens van onveiligheid in de samenleving. De straf doet nu geen recht aan de ernst van het misdrijf.

Bovendien moeten rechters voldoende mogelijkheden hebben om een passende straf op te leggen. Er kwamen signalen uit de rechtspraktijk dat het huidige strafmaximum bij zeer ernstige gevallen van doodslag als knellend wordt ervaren en het verschil tussen de maximumduur van de gevangenisstraffen voor doodslag en moord (te) groot is.

In 2018 kwamen in Nederland 119 mensen om het leven door doodslag of moord, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sociaal pakket geeft mensen zekerheid dat ze geholpen worden

Door het corona-virus verdwijnt of verschuift werk. Tegelijkertijd ontstaat er ook nieuw werk. Het kabinet wil de mensen die nu in onzekerheid verkeren de zekerheid geven dat ze aanspraak kunnen maken op passende begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk en inkomen. Kabinet, werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties, UWV, gemeenten en scholen gaan hiervoor intensief samenwerken. En waar dat nodig is achter één loket. De inzet is dat mensen direct van de ene baan naar de andere gaan zonder in een uitkering terecht te komen.

Dit schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Het coronavirus heeft een grote impact op de economie. Eind augustus heeft het kabinet een steun- en herstelpakket naar de Tweede Kamer gestuurd, om banen te beschermen en tegelijkertijd mensen te helpen zich aan te passen aan de veranderde economie. Het kabinet verlengt de steunmaatregelen zoals de NOW-subsidie voor werkgevers en de Tozo voor zelfstandigen met negen maanden, investeert in nieuwe banen, en trekt daarnaast 1,4 miljard euro uit voor een sociaal pakket. Dit laatste onderdeel is de afgelopen weken uitgewerkt in overleg met vakbonden, werkgeversorganisaties, gemeenten en UWV.

Doel is dat mensen, waar het kan, direct naar nieuw werk gaan en dat zij daarbij waar nodig gericht geholpen worden. Het kabinet deelt deze Kamerbrede wens uit de motie Asscher. Bijvoorbeeld bij een grootschalige reorganisatie kunnen werkgevers en vakbonden hierover afspraken maken. Maar ook als iemand zich voor een WW-uitkering meldt bij UWV of een aanvraag doet voor een bijstandsuitkering bij de gemeente: bij het eerste contact wordt direct gekeken wat iemand nodig heeft om weer snel richting werk te gaan. Het sociaal pakket versterkt bestaande dienstverlening van UWV en gemeenten en breidt de steun aan werkzoekenden uit.

Sommige mensen kunnen met weinig hulp hun weg vinden. Anderen hebben meer hulp nodig, zoals mensen die erg lang bij één werkgever hebben gewerkt, mensen met een arbeidshandicap en mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Regionale mobiliteitsteams, waarin UWV, gemeenten, werkgeversorganisaties en vakbonden samenwerken, gaan die hulp coördineren. Zij bieden begeleiding en advies bij de zoektocht naar werk, helpen zo nodig met bij- of omscholing en ‘reizen’ ook met deze mensen mee, ongeacht bij welk loket zij zich op dat moment bevinden. Zij kunnen ook al hulp bieden vóórdat iemand in een uitkering belandt. In totaal heeft het kabinet 683 miljoen euro gereserveerd voor ondersteuning en begeleiding naar nieuw werk.

Mensen die hun vaardigheden willen bijwerken om hun huidige werk te behouden of aan een nieuwe baan te beginnen, hebben passende bij- of omscholing nodig. Met bijna 200 miljoen euro financiert het kabinet ontwikkeladviezen en kosteloze scholing voor werkenden en werkzoekenden, betaalt het kabinet mee aan uitgebreidere trajecten die werkgevers organiseren voor mensen die starten in een nieuwe baan, en subsidieert het kabinet sectoren en sociale partners om maatwerktrajecten op te zetten. Dit geld is bedoeld als aanvulling op de al bestaande mogelijkheden voor scholing bij werkgevers, O&O-fondsen en gemeenten en is gericht op mensen die zelf de route op de arbeidsmarkt goed kunnen vinden.

Het is de verwachting dat het aantal mensen met problematische schulden en een risico op armoede zal toenemen door de coronacrisis. Schulden kunnen een enorme belemmering zijn bij werken of bij het vinden van werk. Ook mensen met schulden kunnen rekenen op de hulp die zij nodig hebben. Het kabinet stelt bijna 150 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten en andere partijen om mensen met schulden en mensen in armoede te ondersteunen. Hiervan is 30 miljoen euro bestemd voor een waarborgfonds om schulden van mensen sneller te kunnen afwikkelen. De regionale mobiliteitsteams kunnen, waar nodig, ook een rol spelen bij de hulp aan mensen met schulden.

Verder is in het sociaal pakket geld vrijgemaakt voor jeugdwerkloosheid. Veel jongeren verkeren in onzekerheid doordat de overgang van school naar werk door de coronacrisis lastiger is geworden. Ondanks de crisis kan een aanzienlijk deel van de jongeren naar verwachting zijn of haar eerste stappen op de arbeidsmarkt zelfstandig zetten. Met de reguliere dienstverlening van gemeenten en de aanvullende hulp van regionale mobiliteitsteams kan een ander deel van de jongeren verder worden geholpen. Maar er zijn ook jongeren die daarnaast specifieke aandacht nodig hebben. Dan gaat het om jongeren zonder startkwalificatie die van het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs komen en om voortijdig schoolverlaters. Ook schoolverlaters uit het mbo met een opleidingsrichting met weinig arbeidsmarktkansen en jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond kennen een moeilijke start. Scholen en gemeenten krijgen 346 miljoen euro om hen te stimuleren langer door te leren of te begeleiden naar passend werk.

Inspectieresultaten NVWA in te zien, check nu je favoriete eettent

Sinds 1 september publiceert de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) de resultaten van hun inspecties in de horeca op hun website. De NVWA controleert of horecaondernemers voldoende voedselveilig werken. Het openbaar maken van inspectieresultaten geeft inzicht in het werk van de NVWA en stimuleert ondernemers om de wettelijke regels na te leven.

De NVWA-inspecteur beoordeelt of horecagelegenheden volgens de hygiënecode voor de horeca werken en veilig met voedsel omgaan. Per inspectieonderwerp kijkt de NVWA-inspecteur naar de volgende zaken:

Juiste omgang met voedsel
Controleert de ondernemer het voedsel bij levering, bijvoorbeeld op houdbaarheidsdatum?
Slaat de ondernemer het voedsel veilig op, codeert hij het voedsel op datum en dekt hij het voedsel af?
Voldoet de ondernemer aan de regels voor temperatuurbeheersing?
Voert de ondernemer corrigerende acties uit en legt hij deze vast, als er bijvoorbeeld temperatuurafwijkingen zijn?

Hygiëne
Houdt de ondernemer alle bedrijfsruimten, materialen en apparatuur goed schoon, en zijn deze in goede staat van onderhoud?
Nemen de werknemers in het bedrijf de persoonlijke hygiëne in acht?
Neemt de ondernemer voldoende maatregelen om het overbrengen van bacteriën door kruisbesmetting te voorkomen?

Ongediertewering
Neemt de ondernemer voldoende maatregelen om ongedierte uit de bedrijfsruimten te weren?
Controleert de ondernemer regelmatig op sporen van ongedierte?
Onderneemt de ondernemer actie om ongedierte te bestrijden als hij sporen van ongedierte aantreft?

Wilt u weten hoe het is gesteld met de voedselveiligheid van de horeca in Nederland?
Kijk dan bij de openbaargemaakte inspectieresultaten Horeca. Er kan op naam , postcode, vestigingsplaats of bevinding van de horecagelegenheid worden gezocht. 

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
©FOK.nl e.a.