Ganna nieuwe wereldkampioen tijdrijden, Dumoulin tiende

De Italiaan Filippo Ganna is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden. De 24-jarige Italiaan was over de 31,7 kilometer rond Imola ruim twintig seconden dan Wout van Aert, die het zilver pakte. Het brons ging naar de Europees kampioen Stefan Küng. Tom Dumoulin werd tiende in de tijdrit op meer dan één minuut van Ganna.

Geraint Thomas was de eerste renner die een serieuze richttijd neerzette. De Brit van team Ineos was aan de streep één kleine minuut sneller dan Edoardo Affini, die tot dan toe de snelste tijd had geklokt. Halverwege de tijdrit aan het tussenpunt na 14,9 kilometer had Thomas ook de snelste tussentijd, maar na alle renners waren gepasseerd werd duidelijk dat Thomas niet mocht hopen op de regenboogtrui. Zijn ploeggenoot bij Ineos Filippo Ganna was daar maar liefst 35 seconden sneller.

Ook uittredend wereldkampioen Rohan Dennis was sneller aan het tussenpunt dan Thomas, maar moest wel twintig seconden toegeven op Ganna. Küng (vierde aan het tussenpunt), Dumoulin (vijfde), Van Aert (zesde) en Cavagna (zevende) moesten meer dan veertig seconden toegeven op Ganna.

In het tweede deel van de tijdrit bleek dat Van Aert een uitstekend slot had neergezet. De Belg klopte de tijd van Thomas met tien seconden, terwijl hij aan het tussenpunt nog tien seconden achter was. Küng kwam net te kort op de tijd van Van Aert, terwijl Dumoulin een minder tweede deel reed met een bijna valpartij. Na Dumoulin was het de beurt aan Ganna en de Italiaan moest in het tweede deel wel toegeven op Van Aert, maar had aan de streep nog steeds een ruime voorsprong van een kleine halve minuut op de Belg. Alleen Dennis kon nog aan de tijd van Ganna komen, maar de uittredend wereldkampioen wist niet aan de tijd van Ganna te komen.

Ganna, regerend wereldkampioen op de individuele achtervolging op de baan, verzekerde zich daardoor van de wereldtitel in eigen land. Hij is de eerste Italiaan die wereldkampioen tijdrijden is. Van Aert legde beslag op de tweede plaats, voor Europees kampioen Kung. Dumoulin werd tiende in de tijdrit en Jos van Emden moest genoegen nemen met een 21ste plaats.