NASCAR: Hamlin pakte vijfde zege, harde crash Preece

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even een dagje of anderhalf terug: donderdagavond - tot vrijdagochtend onze tijd - werd weer gereden in de Cup Series en wel op de anderhalve mijl lange oval in Kansas. Dit weekeinde staat er geen race op het programma, zondag 2 augustus gaan we weer verder.

Met Kevin Harvick en Joey Logano op de eerste rij werd het groen gezwaaid, maar Ryan Blaney reed zich al snel voorbij Harvick. Tijdens de geplande competition caution nam Kyle Busch de leiding over en ook Martin Truex Jr kwam naar voren. Busch won de verder niet al te spannende eerste stage, waardoor de regerend kampioen in de negentiende (!) race van het seizoen éindelijk zijn eerste stagewinst pakte.

Denny Hamlin kwam tijdens de pitstops naar voren en had de leiding bij de herstart, tot Bubba Wallace de boel met een spin weer even stil liet leggen. Hamlin kende daarna niet zo'n beste herstart, met name Truex en Brad Keselowski kwamen er voorbij. Een spin van Chris Buescher zorgde voor de volgende caution, waarna een deel van de coureurs twee en een deel vier banden haalde.

Blaney en Hamlin reden voorin, Jimmie Johnson kwam zich er ook melden, maar Keselowski reed ze allemaal voorbij en pakte de stagewinst. Met Hamlin, Blaney en dit keer op Chase Elliott voorop konden we weer door, waarbij Kyle Busch ook weer naar voren kwam. Dit keer werd de volgende onderbreking veroorzaakt door een duw- en trekpartij tussen Wallace en veteraan Matt Kenseth.

Ook nu zat Hamlin er goed bij, Elliott en Kyle Busch volgden, maar langer dan een bocht duurde het groen niet: Logano raakte de controle kwijt en tikte de muur in, waardoor achter hem Johnson en Austin Dillon elkaar raakten en Matt DiBenedetto het hardst de muur in klapte. Zo volgde weer een herstart, nu met Hamlin, Elliott en Blaney vooraan...tot het bijna gelijk weer behoorlijk fout ging.

Rookie Christopher Bell en veteraan Ryan Newman raakten elkaar, waardoor de opvallend sterk rijdende Ryan Preece met een noodgang richting de muur getorpedeerd werd - het mag gerust een wondertje heten dat hij, nadat hij even op adem was gekomen, zonder hulp uit de auto stapte. Na een onderbreking volgde weer een herstart, met wederom Hamlin voorop en nu Truex, Blaney en ook Erik Jones erachter.

DiBenedetto crasht

Een spin van Newman zorgde voor een korte caution, waarna William Byron - door geen banden te halen - naar de leiding kwam. Byron hield het vooraan meer dan uitstekend vol en op het moment dat Corey LaJoie voor een caution zorgde kon hij profiteren door onder geel broodnodige nieuwe banden te halen om daarmee dan de race uit te kunnen rijden. Toch haalde hij maar twee nieuwe banden, net als Alex Bowman, terwijl de rest er vier pakte.

Bowman en Byron reden bij de herstart voorop, daarachter was het bijzonder druk, tot John Hunter Nemechek nog in dezelfde ronde voor een nieuwe caution zorgde. Ook bij de volgende herstart was het weer dringen, dit keer kwam Harvick overal langs. Hamlin ging er achteraan en kreeg Keselowski mee, Bowman en Byron moesten op hun oude banden toch afhaken. Harvick hield niet vol en zakte weg, Hamlin kreeg Keselowski achter zich aan.

In de slotfase kwam Keselowski, met Truex in zijn kielzog, nog knap in de buurt, maar Hamlin sloeg de aanval af en boekte alweer zijn vijfde overwinning van het seizoen.

Preece knalt de muur in