Anderson klopt Smith in thriller en bereikt finale World Matchplay

Gary Anderson staat in zijn eerste grote finale sinds november 2018. De Schot schudde in de halve finales van de World Matchplay Michael Smith via een verlenging van zich af: 18-16.

Anderson plaatste de eerste break in de wedstrijd en was in staat om daar vlak voor de tweede break nog een extra break aan toe te voegen. Met die 7-3 voorsprong op zak schakelde de Schot even terug. Smith won vier legs op rij en bracht de achterstand terug naar één leg. Op dat moment ontvouwde zich de wedstrijd waar van tevoren op werd gehoopt. Een 127-finish van Anderson werd opgevolgd door een knappe leg met hoge scores van The Bullyboy, waarop 'Ando' weer een stapje verder ging en ditmaal 128 uitgooide. Dat was op een goed moment, want daarmee pakte hij weer een leg tegen de darts in en ging de Schot met 11-9 aan de leiding.

Na de vierde pauze was het Anderson zijn marge uitbouwde naar 14-9 en zag dat de finale binnen handbereik was. Op dat moment haperde de Schotse motor echter en kon Smith wederom terugkomen. Het werden zes legs op een rij voor Smith en de Engelsman kwam voor het eerst voor in de wedstrijd. Op matchpoint kwam Smith echter niet en dat was te danken aan een ferme eindsprint van Anderson. Hij schrok net op tijd wakker en klopte Smith na verlenging met 18-16.

De 49-jarige Anderson haalde twee jaar geleden ook de eindstrijd van de World Matchplay en won toen van Mensur Suljovic. De 29-jarige Smith bereikte vorig jaar de finale in Blackpool, waarin hij verloor van Rob Cross. In de eindstrijd van de World Matchplay neemt Anderson het op tegen Glen Durrant of Dimitri Van den Bergh. Dit duel is zojuist begonnen. 

De World Matchplay, het grootste dartstoernooi na het WK, verhuisde dit jaar vanwege de coronacrisis eenmalig van Blackpool naar Milton Keynes. Er is geen publiek welkom in de Marshall Arena. Daar werden vorige week ook de Summer Series, het eerste evenement na de hervatting van het darts, georganiseerd.