OM eist 4 jaar tegen terminaal zieke ontuchtpleger

Tegen de 50-jarige man uit de Verenigde Staten die verdacht wordt van o.a. het plegen van ontucht met een 12-jarig meisje in juni vorig jaar eiste de officier van justitie vandaag een gevangenisstraf van 4 jaar. Zij acht bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan ontucht, aanranding en het onttrekken aan ouderlijk gezag van het meisje.

Vermissing
Bijna een jaar geleden, op 27 juni, wordt de politie ingelicht over de vermissing van een 12-jarig meisje. Ze is niet thuisgekomen uit school. De vermissing wordt steeds zorgwekkender, omdat blijkt dat zij online contact had met een volwassen man in de Verenigde Staten aan wie zij een naaktfoto heeft gestuurd.

Lees ook: Twaalfjarige Hania terecht; verdachte opgepakt

Politie en OM werken vanaf dat moment rond de klok om haar te vinden. Een grote uitdaging, want ze heeft niets bij zich waardoor ze digitaal achterhaald kan worden. Goed politiespeurwerk en een intensieve samenwerking met de KMAR en de Amerikaanse autoriteiten leidt de politie naar een verdachte die een hotelovernachting heeft geboekt in het centrum van Rotterdam. Uit camerabeelden blijkt dat de verdachte inderdaad op 27 juni heeft ingecheckt, dat hij daarna het vermiste meisje heeft ontmoet op het CS in Rotterdam en dat beiden de hotelkamer zijn in gegaan. Als duidelijk wordt dat zij de kamer daarna niet meer heeft verlaten, wordt verdachte - iets meer dan 24 uur na het begin van het onderzoek - in het hotel aangehouden.

Ontucht
Al snel wordt op basis van de verklaringen van het meisje duidelijk dat er sprake is geweest van seksuele handelingen. Op haar lichaam wordt DNA van de verdachte aangetroffen. Ook op zijn lichaam wordt DNA van haar gevonden. Verdachte ontkent, hij verklaart dat de DNA-sporen het gevolg zijn van indirecte overdracht, waarbij geen sprake is geweest van seksueel contact. Aan het NFI is vervolgens gevraagd onderzoek te doen naar de overdracht van het DNA. Kort gezegd komen de deskundigen van het NFI tot de conclusie dat het zeer veel waarschijnlijker is dat er sprake is geweest van seksueel contact tussen de verdachte en het meisje, dan dat er sprake zou zijn geweest van indirecte overdracht. De conclusie is wat de officier betreft helder: verdachte heeft gedurende de twee dagen in het hotel meerdere malen seksueel contact gehad met het meisje.

Strafeis
De officier van justitie acht bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan ontucht, aanranding en onttrekking aan het ouderlijk gezag van een 12-jarig meisje. Zij zei daarover vandaag op zitting: “Verdachte heeft met zijn handelen op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van een kwetsbaar 12-jarig meisje en van het overwicht dat hij als volwassene op haar had. Op geraffineerde wijze heeft hij een vertrouwensband met haar opgebouwd, zodanig dat ze verliefd op hem is geworden en dacht dat ze een relatie hadden. Hij is vervolgens naar Nederland afgereisd met geen ander doel dan om seks met haar te hebben, in de volle wetenschap dat zij aan deze wens tegemoet zou komen.”

Persoonlijke omstandigheden
De verdachte is afgelopen mei geschorst uit de voorlopige hechtenis omdat hij terminaal ziek is. Het Openbaar Ministerie stemde destijds in met de schorsing, maar vind dat het feit dat verdachte ernstig ziek is niet van invloed mag zijn op de op te leggen straf. Daarvoor zijn de feiten en de gevolgen simpelweg te ernstig. Daarom eiste de officier van justitie vandaag een gevangenisstraf van 4 jaar op zitting. De officier: “Het is en blijft aan de verdachte zelf te wijten dat hem een gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Dat, en bovenal het gegeven dat hij nog altijd ontkent, maakt dat ik geen aanleiding zie bij de hoogte van de straf in het voordeel van verdachte rekening te houden met deze persoonlijke omstandigheden.”

De rechtbank doet 2 juli uitspraak.