FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 april 2020

FOK!sportdiscussie van de dag: doping vrijgeven, wel of niet?

Valsspelen in de sport bestaat helaas al sinds er sport bestaat. De oude Grieken deden het bij hun Spelen in Olympia en andere steden en ook in de huidige tijd neemt niet iedereen het zo nauw met de regels.

Naast het simpelweg overtreden van spelregels, is doping natuurlijk wel de meest voorname manier van valsspelen: een spuitje van dit, een pilletje van dat, een bloedtransfusie hier...ineens kun je veel harder en vooral meer trainen en dus wordt je beter, veel beter. Tot je gepakt wordt en jaren toe kunt kijken, hoewel dat sommigen de kans geeft om het gewoon nog eens te doen.

Het zal altijd een kat-en-muis-spelletje blijven: autoriteiten tegen valsspelers, dopingcontroleurs tegen dopeurs. Is het wel te winnen of op z'n minst in te dammen? Of kan doping niet beter worden vrijgegeven, zodat in elk geval iedereen het zonder straf kan gebruiken?

De vraag is dan ook duidelijk: doping vrijgeven, wel of niet?

FOK! sportfoto-onderschrift week 17

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is X11 met het volgende onderschrift: "Verdomme, hoe kreeg Tom Dumoulin dat zo snel voor elkaar?"

De opgave van deze week:

Vanwege het gebrek aan sport dezer dagen zijn we in de fotoarchieven gedoken en gaan de komende weken foto's uit de oude doos gebruiken. Deze week zien we Michael van Gerwen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Michael Bulder)
Vanwege het gebrek aan sport dezer dagen zijn we in de fotoarchieven gedoken en gaan de komende weken foto's uit de oude doos gebruiken. Deze week zien we Michael van Gerwen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Michael Bulder)

60 advertentieservers gehacked om vervolgens malware te serveren

Een onbekende groep hackers heeft de laatste 9 maanden verschillende advertentie-servers overgenomen volgens beveiligingsfirma Confiant. De hackers hebben de bonafide advertenties vervangen door malafide advertenties welke vervolgens malware verspreiden.

De doelwitten draaiden op oude versies van de open source server Revive. De advertenties leidde bezoekers van sites naar nepsites waar ze zich voordeden als flash player updates. Duizenden sites zijn geïnfecteerd waardoor mogelijk veel computers geïnfecteerd zijn. De verspreiding werd vergroot doordat advertentienetwerken gebruik maken van Real Time Bidding, waarbij advertenties tussen netwerken uitgewisseld worden. Confiant geeft aan dat ze 1,25 miljoen geïnfecteerde impressies per dag zien.

Confiant

Afbeelding: Confiant

Confiant heeft de laatste weken gebruikt om advertentienetwerken in te lichten over het probleem. Waar sommigen binnen enkele dagen een patch uitvoerden, zijn er ook die nog geen actie hebben ondernomen waardoor de aanval nog steeds doorgaat.

Flash is hier voor de eindgebruiker dus het zwakke punt. Dat je beter Flash uit kan schakelen ipv updaten is lang niet bij iedereen bekend. Zo werd ik zelf een paar weken geleden geconfronteerd met het feit dat zelfs scholen hun leerlingen nog verplichten om interactieve opdrachten te maken die in Flash gebouwd zijn. Flash bereikt eind dit jaar End-of-Life status.

Meer informatie is te vinden in de blog van Confiant

Politie onderzoekt 2e schietincident Dordrecht

De politie onderzoekt een schietincident op de Spirea waarbij zondagochtend een 22-jarige inwoner uit Dordrecht in zijn been werd geschoten. De politie spreekt graag met getuigen.

Om 01.15 uur werd melding gemaakt van het schietincident. Meerdere surveillance-eenheden waren snel ter plaatse. Een 22-jarige man raakte bij het incident gewond aan zijn been, hij werd vervoerd naar een ziekenhuis. Hij raakte niet levensbedreigend gewond. De politie startte direct met een onderzoek waarbij omstanders werden gehoord. Vooralsnog lijkt er geen relatie te bestaan met het dodelijke schietincident eerder die nacht. Er is nog niemand aangehouden.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of het tipformulier in te vullen.

Beginnende alcomobilist blaast achtenhalf keer het maximum

Vanmorgen vroeg raakte een 17-jarige jongen uit Aerdenhout zijn rijbewijs kwijt nadat hij was betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Omstreeks 04.30 uur zag de politie de jongen rijden op een bromfiets op de Nieuwe Gracht in Haarlem. Bij controle bleek hij danig onder invloed van alcohol te verkeren. Hij sprak met dubbele tong en was onvast ter been.

Uit een ademanalyse bleek, dat de jongen 770 ug/l alcohol in zijn adem had. Omdat het hier om een beginnend bestuurder ging, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies derhalve ruim achtenhalf maal het voor hem toegestane maximum.

De jongen moest zijn rijbewijs inleveren.

Politie onderzoekt dodelijk schietincident in Dordrecht

Bij een schietincident op de Johan van Heemskerckstraat in Dordrecht kwam zondag 26 april kort na middernacht een 42-jarige inwoner uit Dordrecht om het leven. Het slachtoffer werd op straat meerdere malen beschoten en overleed direct aan de gevolgen hiervan. De politie is een omvangrijk recherche onderzoek gestart. Er is een speciaal rechercheteam geformeerd dat de zaak onderzoekt.

Rond middernacht kreeg de politie melding van een schietincident op straat waarbij een persoon was neergeschoten.. Eerste hulp voor het slachtoffer mocht niet meer baten, hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De impact op de direct betrokkenen ter plaatse was erg groot.

De politie startte direct een groot onderzoek. Een team grootschalig opsporing (TGO) onderzoekt het zeer impactvolle incident. Vanuit de lucht maakte de politiehelikopter beelden die op enig moment voor het onderzoek van belang kunnen zijn. Medewerkers van de Forensische Opsporing waren vrijwel de gehele nacht bezit met het veiligstellen van sporen. Het slachtoffer is overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waar sectie op het stoffelijk overschot zal worden verricht.

Hoewel het incident zich rond middernacht voltrok, sluit de politie niet uit dat er toch getuigen zijn geweest. Zij worden opgeroepen zich te melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan er een tipformulier worden ingevuld. 

26 bekeuringen om samenscholing in provisorische Shisha lounge

Zaterdagavond deed de politie onderzoek in een garagebox aan de Schipholweg in Boesingheliede. In het pand trof de politie zesentwintig personen aan in een soort shisha lounge. De box was ingericht met een aantal bankstellen. Er stonden een veertigtal waterpijpen.

De aanwezigen kregen allemaal een bekeuring wegens het samenscholingsverbod. Twee personen werden daarnaast aangehouden omdat zij zich niet konden legitimeren. De loods was een dag eerder al in beeld gekomen. Toen op vrijdagavond een opvallende auto van de Koninklijke Marechaussee langs het pand reed, zagen zij een aantal auto’s snel wegrijden.

Op zaterdagavond, omstreeks 23.00 uur, voerden de politie en de Koninklijke Marechaussee de controle uit, waarbij de verdachten werden aangetroffen.

COVID-19: 655 nieuwe besmettingen en 66 doden, totaal 37.845 en 4475

Tot en met 26 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 37.845 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 655 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 10.456 (+75) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 66 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 4475 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Start MotoGP-seizoen naar augustus

Echt verrassend is het allemaal niet, maar de start van het MotoGP-seizoen is nog maar eens opgeschoven. Ook de Grand Prix van Nederland is opgeschoven, nu duidelijk is dat evenementen tot 1 september in elk geval niet gehouden kunnen worden.

Daardoor zou het seizoen niet op 28 juni, maar op 12 juli geopend kunnen worden in Finland, dat voor het eerst in bijna vier decennia weer op de kalender staat. Door die race is echter ook een voorlopige streep gezet, net zoals voor de GP's van Spanje, Frankrijk, Italië, Catalonië, Duitsland en Nederland is er nog geen vervangende datum bekend.

Er staan nu nog twaalf weekeinden op het schema met een datum, waaronder de al verplaatste GP's in Thailand, Argentinië, VS en Aragón. De eerste race die op de kalender staat is de Tsjechische Grand Prix in Brno, die staat gepland voor 9 augustus. Eén week later volgt Oostenrijk, twee weken later staat Silverstone op het programma.

COVID-19 geconstateerd op twee nertsenbedrijven

Op twee nertsenbedrijven in Gemert-Bakel en Laarbeek zijn besmettingen van COVID-19 bij verschillende nertsen geconstateerd. De nertsen vertoonden diverse ziekteverschijnselen waaronder ademhalingsproblemen. Er is onderzoek ingesteld om de bron van de besmettingen te achterhalen. Omdat enkele medewerkers bij beide bedrijven verschijnselen van het coronavirus hadden, wordt uitgegaan van een besmetting van mens op dier. Uit eerder onderzoek blijkt dat fretachtigen, en daarmee ook nertsen, gevoelig zijn voor besmetting met COVID-19. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat landbouwdieren of huisdieren een rol spelen in de verspreiding van COVID-19.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct maatregelen afgekondigd. Vanaf vandaag is er een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders, dierenartsen en personen in onderzoeksinstellingen. Als sprake is van ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte bij nertsen moet dit gemeld worden bij de NVWA. Om eventuele verspreiding van het virus naar andere bedrijven te voorkomen mogen zowel de dieren als de mest een besmet bedrijf niet verlaten. Omdat andere dieren in de veehouderij niet gevoelig lijken voor het virus, wordt nu alleen voor nertsen een meldplicht ingesteld.

Besmetting van mens op mens
Het is belangrijk om te weten hoe de ziekte zich op de besmette bedrijven ontwikkelt. Deze kennis kan gebruikt worden om de ziekte en het verloop daarvan in dieren en mensen beter te begrijpen. Daarom worden monsters verzameld van zieke en gezonde dieren. Deze zullen gebruikt worden voor nader onderzoek. Ondanks dat niet wordt verwacht dat het virus zich over grotere afstanden zal verspreiden, worden uit voorzorg ook lucht- en stofmonsters genomen in de omgeving van het bedrijf. Deze worden onderzocht om na te gaan of hier virus in aangetoond kan worden. Zodra er meer informatie beschikbaar is over de uitkomst van dit onderzoek, zal de Tweede Kamer daarover worden geïnformeerd.

Volgens het RIVM vormen de nertsenbedrijven op basis van de huidige kennis over COVID-19, geen risico voor verdere verspreiding onder mensen. Besmetting van mens op dier is mogelijk, maar de impact van deze besmetting bij nertsen op de gezondheid bij mensen is op dit moment verwaarloosbaar. Besmetting van mens op mens is de stuwende kracht achter de huidige coronapandemie.

Voorzorgsmaatregel
Er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat het virus zich op deze nertsenbedrijven op andere wijze verspreidt dan het tussen mensen doet. Het RIVM adviseert uit voorzorg om in een straal van circa 400 meter rond het besmette nertsenbedrijf niet te fietsen of te wandelen tot dat resultaten van het onderzoek op de lucht- en stofmonsters bekend zijn. Er is voor gekozen om de openbare weg in deze straal rond het bedrijf af te sluiten voor voetgangers en fietsers totdat de resultaten van het onderzoek bekend zijn. De burgemeesters van beide gemeentes zullen deze maatregel spoedig treffen.

Agenten klimmen op balkon om inbreker op te pakken

De politie hield zondagmorgen in Breda twee mannen uit Polen (30 en 38 jaar) aan, nadat zij door een getuige werden betrapt bij een inbraakpoging. Bij het zien van de politie ondernamen beiden nog een vluchtpoging, tevergeefs. 

In de ochtend, rond 06.00 uur, belde een getuige naar de meldkamer nadat hij twee mannen zag inbreken bij een woning aan de Terheijdenstraat. De centralist stuurde direct meerdere agenten naar de locatie, die met een duidelijk signalement een zoekactie begonnen. Zij zagen nabij de Teteringsedijk twee mannen op een fiets rijden die aan het signalement voldeden. Bij het zien van de politie gingen de verdachten er direct te voet vandoor.

Een van de verdachten werd aangehouden in de Tuinbouwlaan. De ander probeerde weg te komen door op het balkon van een woning aan de Teteringsedijk te klimmen. De politie klom hierop ook het balkon op, waarop de verdachte geen kant meer op kon. Hier werd hij, met behulp van de bewoner van de desbetreffende woning, in de boeien gezet. Beiden verdachten zitten vast.

Twee aanhoudingen na dreiging met vuurwapen

De politie hield zaterdagavond een 36-jarige man en een 34-jarige vrouw uit Tilburg aan, nadat er eerder op de dag een mishandeling en een bedreiging plaatsvond. Beiden zitten vast.

Eerder die dag kreeg de politie een melding van een mishandeling op de Bellinistraat in Tilburg. Hier vond een ruzie tussen bekenden plaats. Niet veel later werden er door de verdachten bedreigingen geuit, waarbij zij aangaven een vuurwapen tegen het slachtoffer te gebruiken. Hierop heeft de politie in de omgeving gezocht naar de twee verdachten.

Zij werden rond 21.00 uur aangetroffen op de Berkdijksestraat. De politie hield hen aan met behulp van een Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten (BTGV), aangezien er een kans was dat deze verdachten een vuurwapen bij zich droegen. In de woning van een van de verdachten werd een luchtdrukwapen aangetroffen. Het wapen is in beslag genomen. De verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

Tv-serie over Defensie tijdens coronacrisis

In een 4-delige televisieserie volgt Discovery Defensiepersoneel dat betrokken is bij de strijd tegen het coronavirus. De 1e aflevering is vandaag te zien om 20:30 uur.

Defensie werkt achter de schermen om Nederland te helpen waar nodig. Maar hoe gaat dat allemaal in zijn werk en wat komt er bij kijken om die inzet in goede banen te leiden? De serie neemt de kijker mee in de hectiek waarmee militairen in het coronatijdperk worden geconfronteerd.

In het Crisis Actie Team in Den Haag wordt besloten over de inzet. Opdrachten worden doorgezet naar het operationeel commandocentrum in Amersfoort. Vandaaruit stuurt de landmacht eenheden aan die aan de slag gaan. Of het nu gaat om het transport van beademingsapparatuur, de herverdeling van patiënten over ziekenhuizen, het inrichten van zorghotels voor coronapatiënten of de inzet van militaire artsen en verpleegkundigen. Denk bijvoorbeeld ook aan het op militair terrein onderdak bieden aan vreemdelingen.

‘Nederland strijdt tegen corona’ is tot en met zondag 11 mei te zien op Discovery.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

FOK! Wat een weer: Zon-dag

Opklaringen, maar in het noorden enkele wolkenvelden. In opklaringsgebieden kan lokaal grondmist vormen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C vlak aan zee tot rond het vriespunt lokaal in het binnenland. De noordelijke wind is zwak tot matig.

In de ochtend lossen de in het noorden aanwezige wolkenvelden weer op en wordt het ook daar, net als elders, vrij zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12°C op de Wadden tot lokaal 19°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind. In de middag gaat de wind langs de westkust vanaf zee waaien.

In de nacht naar maandag zijn er opnieuw flinke opklaringen en koelt het af naar een graad of 5. De wind, uit zuidoost tot zuid, is zwak tot matig.

Maandag overdag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het noorden tot zo'n 21 graden in het zuidoosten. De wind draait via zuidwest naar west en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Charged komt nog eens ergens. Deze foto maakte hij in Landgraaf
Charged komt nog eens ergens. Deze foto maakte hij in Landgraaf

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Man rijdt rond met geladen vuurwapen

Zaterdagavond zagen politieagenten een auto rijden in Hoogvliet. Omdat de bestuurder enigszins weifelend reed, besloten de agenten om de bestuurder te controleren en gaven hem een stopteken. Niet voor niets zo bleek naderhand.

De man stopte verderop in de wijk. De bestuurder van de auto kon geen identiteitsbewijs overhandigen. De agenten keken in de auto en zagen tot hun het verrassing een vuurwapen liggen. Hierop is een benadering techniek gevaarlijke verdachte (BTGV) gestart. De man is direct aangehouden voor het voorhanden hebben van een vuurwapen. Na onderzoek bleek dat het vuurwapen geladen was. De recherche start een onderzoek naar de verdachte en de herkomst van het vuurwapen.

Het vuurwapen in kwestie (Afbeelding: Politie)
Het vuurwapen in kwestie (Afbeelding: Politie)

Kansen voor de kleinkunst!

Oké. De theaters zijn dicht en zullen het in de nabije toekomst met minder publiek moeten doen. Voor concerten en festivals blijft het voorlopig ook lastig. De laatste jaren zijn er duizenden DJ's aan de slag gegaan, die ook niet voor tien man en een paardenkop gaan draaien. Zelfs voor een kroeg zal het lastig worden om nog een avondje live muziek te brengen. Ik zeg: kansen voor de kleinkunst!

Laatste reviews en specials
special
35 Random Pics van de Dag #12
review
Xenoblade Chronicles: Definitive Edition
special
30 Random Pics van de Dag #11
preview
Trackmania
special
32 Random Pics van de Dag #10
special
31 Random Pics van de Dag #9
©FOK.nl e.a.