COVID-19 Internationaal - zo pakt Hongkong het virus aan

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hieronder vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

We trappen de dag af met filmproducent Harvey Weinstein. De 68-jarige smeerlap die onlangs werd veroordeeld tot 23 jaar cel voor verkrachting, werd zondagochtend positief getest en is daarop onmiddellijk in quarantaine geplaatst. De geruchten gaan dat er getracht wordt om Weinstein, die nu nog in New York vastzit, naar Los Angeles te krijgen. Daar moet hij ook nog terechtstaan. De staat New York is momenteel het hardst getroffen in Amerika: alleen al in de stad zelf zijn er meer dan 15.000 bevestigde besmettingen. 

Ook in Syrië is de eerste officiële besmetting gemeld: Nizar Yazigi, de Minister van Gezondheid, zegt dat er een 'buitenlander' is besmet en dat er passende maatregelen zijn getroffen om verspreiding te voorkomen. Het door oorlog geteisterde land beschikt slechts over één ziekenhuis (met maar vier beademingsapparaten)  dat coronapatiënten kan behandelen. De rest is letterlijk kapot gebombardeerd. 

Bij een gevangenisopstand in Bogota (Colombia) zijn zeker 23 doden en ruim 80 gewonden gevallen, zo meldt de NOS. Volgens gevangenorganisaties was er sprake van een vreedzaam protest, omdat er angst voor corona zou heersen. Volgens de Colombiaanse Minister van Justitie, Margarita Cabello, is de vrees voor corona slechts een excuus voor de rellen, er zou geen enkel bewijs zijn dat er besmettingen zijn tussen de gevangenismuren. 

Update 09:35 uur
Madonna heeft een video op Instagram geplaatst waarin ze volledig naakt in bad zit, omringd door rozenblaadjes terwijl ze krampachtig de kranen van het bad vasthoudt. Ze heeft te melden dat COVID-19 niet discrimneert. 

Update 10:25 uur
In deze tijden van ellende ook een beetje goed nieuws: in Italië is een 95-jarige vrouw volledig hersteld, zo lezen we op het AD. De vrouw is daarmee de een-na-oudste persoon die volledig genezen is, eerder werd een 97-jarige man gezond verklaard na een behandeling met experimentele medicijnen tegen Ebola.  

Update 12:37 uur
In Hongkong wordt het virus lang niet zo snel verspreid als in andere landen zo lijkt het. Volgens EenVandaag is de belangrijkste reden daarvoor dat de bevolking, naast sociale onthouding uit voorzorg massaal mondkapjes draagt. Kenneth Kwong, een gepensioneerde scheikunde leraar,  legt uit hoe je simpel zelf een mondkapje maakt dat bescherming biedt: "Met een beetje stof, een stuk elastiek en een naaimachine heb je binnen een half uur een soort mondkapjeshouder. Als filter gebruik je een dubbelgevouwen stukje keukenrol. Dat kan je elke vijf uur vervangen. De vezelstructuur daarvan biedt 90 procent van dezelfde filterfunctie als officiële mondkapjes."

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

No-Discrimination- Covid-19!! #quarantine #covid_19 #staysafe #becreative #brianeno

Een bericht gedeeld door Madonna (@madonna) op22 Mrt 2020 om 8:27 (PDT)

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay