'In Rotterdam moet iedere vrouw zich veilig voelen'

Monique Verlind (DJMO)

De werkgroep Stop geweld tegen vrouwen presenteerde vandaag hun manifest Stop geweld tegen vrouwen in Verhalenhuis Belvedère. De deelnemers aan de werkgroep spreken in het manifest hun betrokkenheid en commitment uit om geweld tegen vrouwen te stoppen. Elk op hun eigen manier en op hun eigen terrein, maar ook meer in samenwerking met elkaar. De deelnemers van de werkgroep zetten extra in door het voortzetten van het gesprek met mannen, vrouwen en organisaties in Rotterdam, door te blijven werken aan de positie van vrouwen én mannen en door meer te luisteren naar (familie van) vrouwen die met geweld te maken hebben en te doen wat zij nodig hebben. De gemeente richt hiervoor een comité van ervaringsdeskundigen in.

‘In Rotterdam moet iedere vrouw zich veilig voelen. Jammer genoeg is dat nog niet zo. Alleen samen kunnen wij geweld tegen vrouwen een halt toeroepen. De manier waarop organisaties samenwerken bij meldingen of vermoedens rond geweld is daarbij cruciaal. Maar ook de preventie in een vroeg stadium en de sociale norm in Rotterdam rond de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen en het afkeuren van geweld, speelt een essentiële rol,’ zeggen wethouder Bokhove, voorzitter werkgroep Stop geweld tegen vrouwen (Mobiliteit, jeugd en taal) en wethouder Wijbenga, lid van de werkgroep (handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven).

De inzet en aandacht voor dit onderwerp zijn nodig; de cijfers zijn confronterend. Gemiddeld vallen er in Nederland ieder jaar ruim 50 doden, volwassenen en kinderen, door huiselijk geweld. 51% van de vrouwen die zijn omgebracht worden gedood door hun (ex-)partner. Dit zijn de incidenten die bekendheid krijgen. Dat geldt lang niet altijd voor de duizenden incidenten die, soms dagelijks, in Rotterdamse gezinnen of op straat plaatsvinden.

In 2018 schrok Rotterdam op door de gewelddadige dood van drie jonge vrouwen. Drie verschillende, trieste verhalen. Indrukwekkend en hartverwarmend was de stille tocht eind december 2018 ter nagedachtenis van deze vrouwen en andere vrouwen die door huiselijk geweld en stalking om het leven kwamen. Maatschappelijke organisaties namen het initiatief voor deze tocht. Betrokken Rotterdammers, professionals, raadsleden en leden van het college waren aanwezig en toonden hun medeleven aan de families. Velen kwamen met ideeën om meer te doen tegen geweld tegen vrouwen, anderen boden hun hulp aan om hieraan bij te dragen. Zo startte de werkgroep Stop geweld tegen vrouwen. Gedurende een jaar verkende de werkgroep op welke manieren we geweld tegen vrouwen moeten aanpakken. Op basis hiervan stelde de werkgroep hun commitment op in dit manifest.