Baanrenner Ligtlee stunt met WK-goud, brons Eefting

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn heeft Nederland ook vrijdag weer prima kunnen oogsten. Dat had nog wat beter gekund, maar met name bij de mannen ging het lekker.

Kilometer tijdrit mannen
Quentin Lafargue was in de kwalificaties de snelste, maar de Fransman kon zijn wereldtitel niet met succes verdedigen. Niemand minder dan Sam Ligtlee troefde hem op indrukwekkende wijze af: met 59,495 seconden kroonde Ligtlee zich tot wereldkampioen, voor de 59,749 van Lafargue. Diens landgenoot Michael D'Almeida werd met 1:00,103 derde, Theo Bos - vorig jaar goed voor zilver - greep met 1:00,330 naast het podium, nog achter oud-schaatser Vincent de Haitre uit Canada.

Puntenkoers mannen
Roy Eefting vertegenwoordigde Nederland en dat ging meer dan uitstekend. Hij pakte al snel een ronde voorsprong met een paar andere renners en sprokkelde onderweg twee keer punten mee. De Spanjaard Sebastian Mora ging in de laatste kilometers ook nog rond en wipte zo over Eefting heen, terwijl de Nieuw-Zeelander Corbin Strong domineerde en het goud pakte. Eefting werd echter door niemand anders gepasseerd en pakte zo verrassend het brons, een mooie revanche voor zijn 'slechts' vijfde plek op de scratch.

Omnium vrouwen
Nadat ze op de scratch terug werd gezet naar de laatste plaats stond Kirsten Wild na twee onderdelen dertiende. Op het derde onderdeel, de afvalkoers, scoorde de tweevoudig regerend wereldkampioene echter uitstekend: ze bleef over met Letizia Paternoster en legde de Italiaanse er in het laatste sprintje op. Ze steeg zo naar de zevende plek, maar de Japanse Yumi Kajihara - die als derde eindigde - bleef ruim aan de leiding, voor Paternoster en de Portugese Maria Martins.

In de afsluitende puntenkoers probeerde Wild al vroeg aan te vallen, maar een medaille zat er nooit écht in. Kajihara moest in de laatte ronden nog even op de tanden bijten, maar ze hield vast en pakte als eerste Japanse baanrenster ooit WK-goud. Paternoster's slotoffensief was niet genoeg om Kajihara van de troon te stoten en de Italiaanse pakte mooi zilver, voor de Poolse Daria Pikulik.

Sprint vrouwen
De Duitse Emma Hinze nam het in de finale voor eigen publiek op tegen Anastasiia Voinova en maakte in twee heats op overtuigende wijze korte metten met de Russische. De pas 22-jarige Duitse kroonde zich zo tot verrassende wereldkampioene, als opvolgster van haar tegenwoordig verlamde landgenote Kristina Vogel. Lee Wai Sze uit Hong Kong was dit seizoen nauwelijks te kloppen, maar moest met winst op de Canadese Kelsey Mitchell in de strijd om brons genoegen nemen.

Individuele achtervolging mannen
Na zijn geweldige wereldrecord in de kwalificatie nam Filippo Ganna het in de finale op tegen oud-wereldrecordhouder Ashton Lambie. De Amerikaan kon zoals verwacht twee kilometer mee, maar in de tweede helft van de finale moest hij het laten gaan. Ganna kwam niet aan zijn wereldrecord en won het goud in 4:03,875 minuten, voor de 4:08,048 van Lambie. De Fransman Corentin Ermenault klopte de piepjonge Italiaan Jonathan Milan in de strijd om brons: 4:09,921 tegen 4:13,167 minuten.