Baanrenner Lavreysen sprint naar wereldtitel keirin, wťťr Deens wereldrecord

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn heeft Nederland ook op de tweede dag weer een gouden medaille bij kunnen schrijven. Op de keirin was het raak voor Harrie Lavreysen, die doorgaans vooral op de individuele sprint tot de topfavorieten behoort.

Keirin mannen
Lavreysen was de enige Nederlander in de finale, maar zonder ploeggenoot positioneerde hij zich alsnog prima. De Duitser Stefan Bötticher en de Maleisiër Azizul Awang trokken de boel op gang, maar Lavreysen knalde er voorbij en met twee volle ronden te gaan trok hij het gas volledig open. Niemand kwam er meer voorbij en Lavreysen pakte op indrukwekkende wijze de wereldtitel, voor de Japanner Yuta Wakimoto en Awang. Jeffrey Hoogland werd in de halve finales verrast door Wakimoto en haalde de finale niet, Matthijs Büchli sneuvelde in een uiterst agressieve halve finale ook en Theo Bos kwam niet door de herkansingen. Hoogland werd met winst in de B-finale wel zevende, Büchli ging daarin onderuit.

Scratch mannen
De Wit-Rus Yauheni Karaliok ging er halverwege vandoor en kreeg gezelschap van onder meer de Spanjaard Sebastian Mora en de Nederlander Roy Eefting, een van de snelste sprinters van het stel. Eefting gokte dus voor de aanval, maar dat pakte niet goed uit: Mora ging er vandoor en Eefting kon niet volgen. Karaliok knalde het gat wél dicht en bleef vervolgens kilometerslang in Mora's wiel hangen. In de laatste ronden ging hij er voorbij en voor de tweede keer pakte Karaliok de wereldtitel op de scratch. De Italiaan Simone Consonni kwam van achteren nog terug en pakte zilver, voor Mora, de Brit Matthew Walls en Eefting.

Sprint vrouwen
Laurine van Riessen schopte het tot de kwartfinales, maar daarin moest ze in twee heats haar meerdere erkennen in de Duitse Emma Hinze. Zij staat vrijdag in de halve finales tegenover Lee Wai Sze, de dit seizoen dominante vrouw uit Hong Kong, terwijl de Canadese Kelsey Mitchell tegen de Russische Anastasiia Voinova sprint. Shanne Braspennincx ging er in de achtste finales uit tegen Voinova.

Ploegenachtervolging mannen
Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen en Rasmus Pedersen verpletterden het Australische wereldrecord in de kwalificaties al en deden dat in de eerste ronde nog eens dunnetjes over. In de finale tegen Nieuw-Zeeland maakten ze het helemaal bont: het Deense kwartet knalde naar een fenomenale tijd van 3:44,672 minuten, ruim 64 kilometer per uur gemiddeld over vier kilometer - met staande start - en nog eens anderhalve seconde sneller dan hun nu al oude wereldrecord. De Nieuw-Zeelanders reden een tijd van 3:49,713 minuten, Italië won de strijd om brons met overmacht van Australië.

Ploegenachtervolging vrouwen
Chloe Dygert, Jennifer Valente, Emma White en Lily Williams waren de grote favoriet om de Britse ploeg te verslaan in de finale en dat deed het Amerikaanse kwartet dan ook. Het werd in de slotfase nog bijna even spannend, maar met 4:11,235 minuten - op één duizendste na een seconde boven het wereldrecord - pakten de Amerikaanse dames het goud, tegen de 4:13,129 van de Britse ploeg. Duitsland was in de strijd om brons véél te sterk voor Canada, nadat die ploeg in de laatste kilometer volledig uit elkaar viel: 4:12,964 om 4:20,404.