Bayonetta and Vanquish 10th Anniversary Bundle

Platinum Games uit Japan, een studio die deels bestaat uit voormalige Capcom-medewerkers, had in 2009 een ietwat stroeve start met MadWorld, maar nog geen jaar later kwam al Bayonetta. De stijlvolle character action game van Hideki Kamiya gooide gelijk hoge ogen. Al snel volgde Vanquish, de innovatieve third-person shooter van Shinji Mikami. Het was met deze twee games dat de legende en cultstatus van Platinum Games begonnen.

Nu, tien jaar later, zijn de de games weer opgepoetst en beschikbaar gemaakt voor PS4 en Xbox One. Beide games ondersteunen een resolutie tot 4K en draaien op een stabiele 60fps (een grote verbetering op de 30fps van de vorige generatie consoles). Er is geen nieuwe content toegevoegd, maar dat hebben deze games helemaal niet nodig.

Dames gaan voor, dus ik begin met Bayonetta. Bayonetta is een sexy en zelfverzekerde 'Umbra Witch' die uit een slaap van vijfhonderd jaar is gekomen. Ze is een deel van haar geheugen kwijtgeraakt en in de game reist ze naar Vigrid, een fictionele stad in gotische Europese stijl, om naar antwoorden te zoeken. De game heeft zeker een verhaal en dramatische confrontaties, maar Platinum maakt telkens duidelijk dat je het geen moment serieus moet nemen. Alles in deze game is kitsch en komt met een hele grote knipoog.

Bayonetta, die vaak als een dominatrix overkomt, is zelf net zo ridicuul. Ze vecht immers met behulp van haar magische haar, dat kan ze namelijk in allerlei vormen transformeren. Gigantische vuisten bijvoorbeeld waarmee je de vijanden, groteske wezens die qua design geïnspireerd zijn door de Divine Comedy, aan gort mept. Qua gameplay kun je Bayonetta het beste vergelijken met Devil May Cry, een serie die ook door Kamiya werd ontwikkeld. Het is niet goed genoeg om enkel gevechten te winnen, je dient dat zo stijlvol mogelijk te doen. Elk gevecht wordt voorzien van een ranking en om het goed te doen kun je het beste veel technieken gebruiken om punten te scoren.

Bayonetta is tien jaar later nog steeds een hele goede game. Naar mijn smaak is het kleurenpalet wel wat te beperkt, iets dat door de sequel wordt gerectificeerd. Een andere kanttekening die je bij deze editie kunt plaatsen is dat het op dit moment onwaarschijnlijk lijkt dat Bayonetta 2 en 3 buiten Nintendo-platforms beschikbaar worden. De Bayonetta 1 & 2-bundel op Switch is voor de mensen die in deze franchise willen duiken daarom misschien wel de betere deal.

Vanquish is puur qua gameplaymechanieken misschien wel de beste third-person shooter ooit gemaakt. In deze game speel je als Sam Gideon, een supersoldaat die met behulp van de hypermoderne 'Augmented Reaction Suit' tot veel in staat is. Het gevechtspak heeft twee belangrijke functies. Allereerst is het pak voorzien van raketaandrijving op het onderlichaam. Sam kan daarmee op elk moment ranzendsnel over de grond glijden en daarmee haastig dekking zoeken of juist vijanden opzoeken.

De tweede essentiële functie is de AR-modus. Dit is een soort bullet-time slow motion-modus waarmee je de hectische actie even zo goed als stil kunt zetten. Je kunt dan bijvoorbeeld makkelijker een paar headshots scoren. Je kunt de AR-modus op elk moment handmatig activeren, maar het gaat ook gedwongen automatisch aan als je te veel schade krijgt van vijanden. Beide functies worden aangedreven door een temperatuurbalkje dat langzaam leegraakt. Als je het overmatig gebruikt raakt je pak oververhit en kun je een tijdlang geen gebruik maken van die tools.

De mix van de twee functies, supersnel en supersloom, zorgt voor een uniek ritme dat je als speler ook veel macht geeft. Dit ritme, het managen van het de temperatuurmeter en de loepzuivere controls (nu nog beter in 60fps) zorgen samen voor een heerlijke en uitdagende game. Simpel gezegd, Vanquish spelen voelt erg goed.

Net als Bayonetta dien je in Vanquish het verhaal niet al serieus te nemen. De game speelt zich af in een toekomst waarin de Russen een ruimte kolonie hebben gekaapt en daar vanaf een gigantische laser op steden in de Verenigde Staten vuren. Jouw missie is om dit natuurlijk stop te zetten. Er zitten weinig dialogen in de game en eigenlijk is alles wat er wordt gezegd min or meer een slechte one-liner die je vaak in oude actiefilms ziet. Je moet er een beetje van houden, maar ik genoot in ieder geval van de haast absurde humor.

De Bayonetta and Vanquish 10th Anniversary Bundle is gewoon een heerlijk pakket met twee moderne klassiekers. Een kleine kanttekening aan deze bundel is dat hij verder niet is voorzien van extra's (interviews, een art gallery, of wat dan ook). Gelukkig zijn de games meer dan sterk genoeg om voor zichzelf te spreken. Platinum Games staat tien jaar later nog als een huis, en ze hebben veel van hun reputatie te danken aan deze twee ijzersterke games.

Gespeeld op PS4, ook beschikbaar voor Xbox One.