Hevige crashes op WK bobsleeŽn, Amerikaanse leidster in Duitsland

In het Duitse Altenberg is het wereldkampioenschap bobsleeën vrijdag van start gegaan met de eerste twee runs voor de vrouwen. De baan was jarenlang een uiterst geheime Oost-Duitse testbaan, een soort samenstelling van de moeilijkste stukken van allerlei andere banen, en inmiddels staat het bekend als één van de moeilijkste banen op aarde. Dat bleek, want er werd flink gecrashed. Zaterdag volgen de beslissende derde en vierde runs.

In de eerste run nam de Amerikaanse Kaillie Humphries de leiding, samen met remster Lauren Gibbs. Ze waren welgeteld 0,03 seconden sneller dan de Duitse Stephanie Schneider met remster Leonie Fiebig, terwijl hun jonge landgenotes Kim Kalicki en Kira Lipperheide op slechts 0,09 tellen volgden. Ook de Canadese dames Christine de Bruin en Kirsten Bujnowski deden op 0,13 seconden nog volop mee. Daarna groeide het gat al flink naar de Russische Nadezhda Sergeeva (+0,33), de Britse Mica McNeill (+0,36) en de Duitse olympisch kampioene Mariama Jamanka (+0,39).

Jamanka maakte in de tweede run met topremster Annika Drazek een ijzersterke indruk en passeerde McNeill en Sergeeva. De Bruin kende een lastige run en eindigde drie honderdsten achter Jamanka, die daarna zag hoe de jonge Kalicki op haar thuisbaan een topprestatie neerzette: 0,43 seconden onder Jamanka's tijd. Schneider viel vervolgens tegen en kwam 0,33 seconden achter Kalicki terecht, met alleen Humphries nog te gaan. De van Canada overgestapte Amerikaanse deed het meer dan goed en verbeterde Kalicki's tijd nog eens met 0,21 seconden, waarmee zij als WK-leidster naar bed kon.

Run één, met de crashes van Vicenzino (9:20 minuten) en Grecu (38:20 minuten)

Zware crashes
De Italiaanse Tania Vicenzino en remster Lucrezia Tavella werden in de eerste run hevig door elkaar geslingerd, waarbij met name Vicenzino een harde klap maakte. Tavella stond nadat de slee eenmaal tot stilstand was gekomen vrij snel op, de pilote bleef minutenlang in het ijskanaal liggen en werd uiteindelijk per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Daar werd gelukkig vastgesteld dat van ernstige verwondingen in elk geval geen sprake was.

Samen met remster Ioana Gheorghe ging ook de Roemeense Andreea Grecu de fout in, een week nadat ze nog stuntten met World Cup-zilver in Sigulda. De Roemeense slee sloeg zelfs over de kop, een zeldzaamheid in het bobsleeën, maar in het ziekenhuis werd ook bij hen gelukkig weinig schade vastgesteld. In run twee ging de tweede Italiaanse slee, met Giada Andreutti en Silvia Taini, over de kop, terwijl de Duitse medaillefavoriete Laura Nolte met remster Ann-Christin Strack ook al crashte.

Run twee, met onder meer de crash van Andreutti (11:45 minuten)