NBA: Andrew Wiggins naar Golden State

Op de laatste dag van de transferperiode in de NBA werden veel spelers verhandeld. Echt impact heeft het allemaal niet. Vrijwel alle titelkandidaten hielden hun selectie intact en de spelers die werden verruild waren overwegend bankspelers. Toch waren er twee opmerkelijke transfers. De Golden State Warriors sturen D'Angelo Russell naar de Minnesota Timberwolves voor Andrew Wiggins. De Cleveland Cavaliers nemen Andre Drummond over van de Detroit Pistons en hoefden er bijna niets voor op te geven.

De ruil van Wiggins naar Golden State kan voor volgend seizoen grote gevolgen hebben. Dit jaar is volledig verloren, maar komend seizoen zijn Steph Curry en Klay Thompson in principe weer fit en moeten de Warriors weer mee kunnen doen om de titel. Niemand heeft ooit getwijfeld aan het basketbaltalent van Wiggins, maar in de zes seizoenen die hij bij Minnesota heeft gespeeld heeft Wiggins nooit kunnen aantonen het team beter te maken. Voor de Warriors is het te hopen dat Wiggins binnen hun systeem past en opbloeit als derde optie binnen een team waar hij waarschijnlijk meer ruimte krijgt en meer zal winnen dan bij zijn vorige team. Andrew Wiggins is nog altijd maar 24, dus ruimte voor groei moet er zeker zijn.

Minnesota namde afgelopen dagen afstand van negen spelers. Met een vrijwel compleet nieuwe selectie zullen de Timberwolves aan de restant van het seizoen beginnen. Het duo D'Angelo Russell en Karl-Anthony Towns klinkt veelbelovend.

Voor Andre Drummond zijn de druiven zuur. De center werd in 2013 door de Detroit Pistons gedraft en heeft er zijn hele carriere gespeeld. Detroit nam destijds een risico met Drummond. Hij was nog piepjong en had nog weinig bewezen, behalve dat hij erg lang was. Drummond heeft zich altijd volledig ingezet voor de Pistons en heeft ze vanaf zijn rookie-jaar vrijwel elke wedstrijd een double double (minstens tien punten en tien rebounds) kunnen bieden. 

In 2016 liep het rookie-contract van Drummond af en besloot Detroit om Drummond een vet contract te bieden. Van drie miljoen dollar per jaar schoot zijn salaris omhoog naar ruim twintig miljoen. Al snel kwamen de vragen of Drummond dit geld wel waard was in de NBA waarin de rol van de traditionele center steeds minder belangrijk werd. Detroit heeft geprobeerd een team neer te zetten met Drummond, Blake Griffin, Reggie Jackson en Derrick Rose, maar succesvol werd de ploeg niet. Een paar jaar te laat zien de Pistons nu in dat die twintig miljoen aan salaris beter aan andere spelers kan worden besteed.

Andre Drummond reageerde verbolgen op het nieuws. Drummond gaf aan dat hij altijd alles voor de Pistons heeft gegeven en dat loyaliteit in de NBA blijkbaar niets voorstelt. Het contract van Drummond loopt tot de zomer van 2021. Tot die tijd zal hij waarschijnlijk bij de Cavaliers blijven. Daarna zal het de vraag zijn of er nog een team is dat hem tientallen miljoenen wil bieden, of dat hij voor minder wil tekenen bij een topteam.

Gebasketbald werd er ook. Topaffiche was de wedstrijd tussen de Houston Rockets en de Los Angeles Lakers. De Rockets namen eerder deze week afscheid van Clint Capela, hun enige center. En zo stond James Harden, 1 meter 96, aan de tip-off tegenover JaVale McGee, 2 meter 13.McGee won de tip-off gemakkelijk en de verwachting was dat de Lakers het verschil in lengte met Anthony Davis, McGee en Dwight Howard zonder problemen konden omzetten in een overwinning.

Russell Westbrook had andere plannen. De guard speelde misschien wel zijn beste wedstrijd van dit seizoen en maakte 41 punten. Als team schoten de Rockets 50 procent van het veld, 45 procent van hun driepunters en 89 procent van de vrije worpen raak. Met zulke cijfers kan zelfs een off-night van James Harden, die maar drie keer raak schoot, worden opgevangen. De Rockets wonnen met 111 - 121. Westbrook passeerde grens van 20.000 punten in deze wedstrijd. In de geschiedenis van de NBA gingen 45 spelers hem daarin voor.

Houston is de laatste paar jaar een voorloper in een revolutie over hoe basketbal gespeeld moet worden. De Rockets zetten erg in op statisctische analyse van het spel en komen daardoor soms tot conclusies die haaks staan over hoe er traditioneel over de sport wordt gedacht. Andere teams zullen met bovengemiddelde interesse volgen hoe Houston het dit seizoen zal doen zonder tradionele center. Als de Rockets succesvol zijn, zal de marktwaarde van spelers als Andre Drummond verder kelderen en zal de NBA nog meer dan nu om de driepunter gaan draaien.

Giannis Antetokounmpo maakte met de Milwaukee Bucks gehakt van de Philadelphia 76ers. De Griek kwam tot 36 punten en 20 rebounds. Dat was genoeg voor een 112 - 101 overwinning.

De Portland Trail Blazers boekten een belangrijke zege op de San Antonio Spurs, 125 - 117. Het was de zesde nederlaag in acht wedstrijden voor San Antonio en de play-offs beginnen nadrukkelijk uit zicht te raken voor de Spurs. Portland houdt kans, zeker omdat Memphis nog een zwaar speelschema voor de boeg heeft.

Zion Williamson blijft mooie dingen laten zien voor de New Orleans Pelicans. Voor de vierde wedstrijd op rij maakte hij minstens twintig punten, de enige rookie die dit dit seizoen is gelukt. De Pelicans versloegen de Chicago Bulls met 119 - 125.

Uitslagen:

New York Knicks - Orlando Magic 105 - 103
Chicago Bulls - New Orleans Pelicans 119 - 125
Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers 112 - 101
Portland Trail Blazers - San Antonio Spurs 125 - 117
Los Angeles Lakers - Houston Rockets 111 - 121

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 44 – 7
Toronto Raptors 37 – 14
Boston Celtics 35 – 15
Miami Heat 34 – 16
Indiana Pacers 31 – 20
Philadelphia 76ers 31 – 21
Brooklyn Nets 23 – 27
Orlando Magic 22 – 29
Chicago Bulls 19 – 34
Detroit Pistons 19 – 34
Washington Wizards 17 – 32
Charlotte Hornets 16 – 35
New York Knicks 16 – 36
Atlanta Hawks 14 - 38
Cleveland Cavaliers 13 – 39

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 38 – 12
Los Angeles Clippers 36 – 15
Denver Nuggets 36 - 16
Houston Rockets 33 – 18
Utah Jazz 32 – 18
Dallas Mavericks 31 - 20
Oklahoma City Thunder 31 – 20
Memphis Grizzlies 26 – 25
Portland Trail Blazers 24 - 28
San Antonio Spurs 22 - 29
New Orleans Pelicans 21 - 31
Phoenix Suns 20 – 31
Sacramento Kings  19 - 31
Minnesota Timberwolves 15 – 35
Golden State Warriors 12 - 40