Duitsland domineert rodelen op heilig ijs Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in het Zwitserse Lausanne is ook het rodelen afgesloten. De sport werd gehouden op 's werelds enige natuurlijke ijsbaan, de prachtige St Moritz-Celerina Olympia Bobrun, dé heilige grond van de glijsporten.

Dames
Als het om vrouwenrodelen gaat denken we gelijk aan Duitsland en dat was hier niet anders. In de eerste run was Merle Fräbel de beste en die positie hield ze met een nog betere tweede run overtuigend vast. Achter de gouden Fräbel werd nog wel flink geknokt: landgenote Jessica Degenhardt stond na één run nog kort achter Diana Loginova, maar in de tweede run passeerde ze de Russische. Degenhardt pakte zo het zilver op 0,208 seconden, Loginova won brons op 0,279 seconden en de rest - aangevoerd door de Canadese Caitlin Nash - stond al op bijna een seconde of meer.

Herendubbels
Met Mikhail Karnaukhov en Iurii Chirva, dominant in de World Cup bij de jeugd, had Rusland in plaats van Duitsland de grote favorieten in huis. Dat ging echter niet goed: het duo maakte onderin een grote fout tijdens de eerste run en stond slechts zesde, waardoor hun geweldige tweede run ze nog slechts naar het brons kon brengen. Dat gebeurde ver achter Moritz Jäger en Valentin Steudtke, die het nog verrassend moeilijk hadden met de Letten Kaspars Rinks en Ardis Liepins. De Duitsers pakten het goud, de Letten volgde op 0,302 seconden en het favoriete Russische duo eindigde op 0,676 tellen met brons.

Heren
Het mag dan rodelen zijn, een Duitse sweep van alle gouden medailles leek wat te hoog gegrepen en dat maakte Gints Berzins duidelijk. De Let pakte in de eerste run een voorsprong op de Rus Pavel Repilov, het jongere broertje van World Cup-topper Roman Repilov, en in de tweede run bouwde hij dat uit naar 0,184 seconden - Berzins werd zo de opvolger van landgenoot Kristers Aparjods, die in 2016 jeugdolympisch goud won en in de World Cup steeds verder naar voren komt. Een Duitse medaille was er wel, maar met 0,791 seconden achterstand kwam Timon Grancagnolo niet in de buurt van meer dan brons, hoewel hij landgenoot Pascal Kunze nog wel net achter zich hield.

Merle Fräbel op weg naar goud (Foto: OIS/Thomas Lovelock)
Merle Fräbel op weg naar goud (Foto: OIS/Thomas Lovelock)

Damesdubbels
Voor het eerst in de geschiedenis werd het damesdubbel als 'grote' internationale wedstrijd gehouden, de jeugd-World Cup heeft het dit seizoen ook al - waarmee langzaam een einde komt aan de traditionele dubbels, waarin zowel mannen als vrouwen welkom zijn, maar waarin voornamelijk om fysieke redenen eigenlijk nauwelijks vrouwen in actie komen.

De eerder al zilveren Jessica Degenhardt was samen met Vanessa Schneider de topfavoriete en het Duitse duo maakte dat volledig waar. Ze wonnen met maar liefst 1,266 seconden voorsprong op Caitlin Nash en Natalie Corless, het Canadese duo dat eerder dit jaar geschiedenis schreef door als eerste volledig vrouwelijke duo ooit in actie te komen in de World Cup, waarin ze het alleszins aardig deden. Viktorija Ziedina en Selina Zvilna werden op 1,600 seconden van het gouden Duitse duo namens Letland derde, waardoor Letland zich weer liet zien als een van de grotere rodellanden buiten de Alpen.

Teams
Een gemengd landenteam had kans kunnen maken op brons, maar na de Canadese Kailey Allan en de Italiaan Alex Gufler kon het Canadese vrouwentopduo Nash/Corless het niet bolwerken tegen de mannen. Het goud ging naar Rusland, waar Diana Loginova, Pavel Repilov en Karnaukhov/Chirva meer dan een halve seconde sneller waren dan Duitsland. Merle Fräbel kon wel mee, Timon Grancagnolo en Jäger/Steudte niet, terwijl Letland - met een ijzersterk optreden van kersvers kampioen Gints Berzins - op 0,882 seconden het brons pakte.