Japanse baansprinters winnen opnieuw, wereldrecord benaderd

Tijdens de World Cup baanwielrennen in het Australische Brisbane hebben de Japanse mannen net als een week eerder in Cambridge de teamsprint gewonnen. Bij afwezigheid van de niet naar Oceanië afgereisde Nederlandse sprintploeg neemt Japan het stokje over en met het oog op de Olympische Spelen volgend jaar in Tokyo is de timing perfect.

Tomohiro Fukaya, Yoshitaku Nagasako en Yudai Nitta namen het in de finale op tegen de Polen Maciej Bielecki, Krzysztof Maksel en Mateusz Rudyk. Die begonnen echter véél te snel en door het explosieve begin werd de Poolse ploeg compleet uit elkaar gereden. Nitta kon het zo relatief makkelijk afmaken en de Japanners pakten een ruime zege. Nieuw-Zeeland won de strijd om het brons van de Britse ploeg.

De Poolse vrouwen kregen het wél voor elkaar om te winnen en die prestatie van Marlena Karwacka en Urszula Los was toch wel enigszins verrassend. In de finale tegen Ekaterina Rogovaya en Anastasiia Voinova uit Rusland ging het vanaf de eerste meters gelijk op en de ploegen finishten in exact dezelfde tijd (33,029 seconden). Na het bestuderen van de foto's bleek Polen toch nét iets eerder te zijn en dus kreeg de ploeg de winst, terwijl Australië de strijd om brons won van Nieuw-Zeeland.

Ploegenachtervolging
Op de ploegenachtervolging kwamen de Australische en Nieuw-Zeelandse mannen allebei tot binnen drie tienden van het Australische wereldrecord. In de finale waren de ploegen nét iets minder snel en nadat Nieuw-Zeeland in de slotkilometer totaal uit elkaar gereden werd was de Australische overwinning een feit. Zwitserland rekende in de race om de derde plek af met de Duitsers.

Bij de vrouwen ging de finale tussen dezelfde twee landen en ook hier was de uitkomst hetzelfde, hoewel het een stuk spannender was: Nieuw-Zeeland lag halverwege nog iets voor, Australië nam het daarna over en won met drie tienden van een seconde. Canada had zo'n twee kilometer nodig om de VS van zich af te schudden, waarna de Amerikaanse ploeg gebroken was en afhaakte in het duel om de derde plek.