Tong's voetbalverhalen #45

Je hebt scheidsrechters in alle soorten en maten. Bas Nijhuis zal herinnerd worden als rariteit. Net zoals Björn Kuipers als wereldtopper. We hadden in het verleden andere toppers. Leo Horn, Frans Derks, Charles Corver en Leo van der Kroft bijvoorbeeld.

Een andere "topper" was Dick Jol. Een straatschoffie, dat wedde op z'n eigen wedstrijden. Floot in zijn nadagen nog 20 Champions League wedstrijden. Hart op de tong, en dan met Haagse tongval. Als Tong kon ik dat wel waarderen. Leuker dan de Haagse tongval van Tommie Beugelsdijk, waarvan niemand weet hoe hij in het betaalde voetbal is terecht gekomen. Zoals Johan Derksen, in het kielzog van Bas Nijhuis, tegenwoordig predikt voor meer mannelijk voetbal in Nederland, gaf Dick Jol daar twintig jaar geleden al gehoor aan.

Wat weinigen nog weten is dat-ie twee van de beste doelmannen ooit uit het veld stuurde. De eerste was Claudio Taffarel, de doelman die de mythe van de slechte Braziliaanse doelmannen doorbrak. Taffarel speelde 101 interlands voor Brazilië. Als speler van Galatasaray werd-ie in 1999 uit het veld gestuurd tegen Chelsea. Was hem dat maar overkomen in de halve finale op het WK-98. Toen mocht er echter geen Nederlander fluiten.

De tweede grote doelman die uit het veld werd gestuurd door Jol, was Edwin van der Sar spelend voor Juventus. Een club die achteraf spijt kreeg hem te hebben verkocht aan Manchester United. In 2000 werd "Sar" met twee keer geel uit het veld gestuurd tegen Panathinaikos. Eerder had-ie als echte Ajacied mooie herinneringen aan deze Griekse club. Net zoals later iedereen mooie herinneringen kreeg aan van der Sar met zijn gestopte strafschoppen in de Champions League.

Twee geweldige doelmannen, record-internationals. Dick Jol werd geen legende. Wel in het scheidsrechters-geheugen gegrift. De andere Hagenees en scheidsrechtersbaas, de vorig jaar overleden Leo van der Kroft, zal trots op hem zijn geweest.