Trump wist al veel eerder van klokkenluider

Donald Trump wist van het bestaan van de 'whistleblower complaint' voordat hij besloot om alsnog 391 miljoen dollar aan militaire hulp aan Oekraïne vrij te geven in september. Dit zeggen twee bronnen die betrokken waren bij die vrijgave.

Advocaten van het Witte Huis hebben Trump eind augustus geïnformeerd over de klokkenluider en zijn klacht. Op dat moment waren zij aan het uitzoeken of het volgens de wet verplicht was om die klacht over te dragen aan het Congres. Dit was inderdaad het geval volgens de inspecteur-generaal van de Amerikaanse inlichtingendiensten, Michael Atkinson. Trump's advocaten waren het daar niet mee eens, maar verloren en uiteindelijk belandde de klacht toch in het Huis van Afgevaardigden. Daarop werd een onderzoek gestart dat inmiddels heeft geleid tot een Impeachment Inquiry.

Pas na de start van dat onderzoek heeft Trump het geld vrijgegeven, zonder ooit een officiële reden te geven waarom, of waarom het geld überhaupt zo lang bevroren was. Beide partijen in het Huis hebben druk gezet op Trump om de hulp vrij te geven, omdat er geen goede reden was voor het bevriezen. Inmiddels is duidelijk dat het geld bevroren was omdat Trump het gebruikte bij het afpersen van de nieuwe president van Oekraïne, om hem zo te dwingen zinloze onderzoeken te starten naar een politieke rivaal van Trump.

Het maakt ook duidelijk waarom Trump ten tijde van de vrijgave expliciet sprak over 'geen quid pro quo' tegenover de EU-ambassadeur. Trump gebruikte de term, die voorkomt in de klacht van de klokkenluider, voordat het bij het grote publiek bekend werd.

Het Witte Huis wilde geen commentaar geven.