'Betrapte atlete kreeg tijdens slaap EPO ingespoten'

Eerder deze maand werd bekend dat de Franse atlete Ophélie Claude-Boxberger betrapt was op het gebruik van EPO. De steeplechaseloopster bereidde zich in september voor op het WK in Doha en werd buiten competitie getest: positief op EPO.

De zaak richtte zich uiteraard vooral op Claude-Boxberger, die zei dat het een samenzwering tegen haar was en dat ze niks misdaan heeft - vrij standaard voor een betrapte sporter. De zaak heeft echter een vrij opvallende wending genomen: iemand heeft toegegeven de atlete met EPO ingespoten te hebben...terwijl ze sliep.

Het gaat om Alain Flaccus, de voormalig coach van de atlete, die hem van aanranding beschuldigde en uiteraard bij hem vertrok. Vorig jaar kwam Flaccus echter weer in haar leven, want niemand minder dan Claude-Boxberger's moeder kreeg een relatie met de man.

Moederlief drong erop aan dat Flaccus toch maar weer in haar team moest komen en zo geschiedde: Flaccus ging met Claude-Boxberger op pad tijdens trainingen, gaf haar massages en bereidde haar maaltijden. Inmiddels heeft hij toegegeven dat hij EPO bij haar heeft ingespoten toen ze na een massage in slaap was gevallen.

Wat Flaccus precies wilde, behalve Claude-Boxberger erbij naaien, is nog niet bekend, maar de atlete zou er zo wel onderuit kunnen komen: wereldantidopingautoriteit WADA heeft ruimte in de reglementen als bewezen kan worden dat een betrapte sporter daadwerkelijk slachtoffer is geworden van vals spel.