Tong's voetbalverhalen #43

13 september 1994. De dag dat Nederland voor het eerst echt kennis maakte met een Braziliaans wonderkind. Ronaldo maakte al deel uit van de Braziliaanse selectie die op het WK in Amerika wereldkampioen werd.

PSV speelde een uitwedstrijd in het UEFA-cup toernooi tegen Bayern Leverkusen. Ze verloren met 5-4. Een bizarre uitslag die weinigen zich nog herinneren. Wel staat iedereen nog voor de geest hoe ene Ronaldo schitterde op 17-jarige leeftijd.

Duitse journalisten wisten niet wat ze zagen. In Duitsland ben en was je op je 21ste nog een talent.

Hier zagen ze een speler die niet alleen scoorde, maar ook vrije trappen uitlokte, een strafschop versierde, hem er natuurlijk zelf inschoot, pingelde, dribbelde en een vier-mans verdediging bezighield. Een ster was geboren.

Ronaldo scoorde een hattrick. Ondanks de belabberde verdediging van PSV, die hen ook in de nationale competitie parten speelde, maakten de Eindhovenaren nog kans op de tweede ronde.

In de Eredivisie kreeg PSV 46 doelpunten tegen. Ronaldo Luis Nazário de Lima maakte er echter in zijn eentje 30 en werd de jongste topscorer ooit in Nederland. Door een blessure in zijn tweede seizoen speelde hij maar dertien duels. Zijn 46 optredens in de Eredivisie blijven onvergetelijk.

Evert ten Napel tijdens Bayer Leverkusen-PSV: 'Wat een vedette, deze pas zeventienjarige Braziliaan.' De lyrische woorden waren zoals zo vaak raak. Net zo raak als Ronaldo schoot. Eén van de grootste voetballers ooit liet in korte tijd zijn sporen na in een klein landje. Onuitwisbaar. In Duitsland snakken ze nog naar adem. In Eindhoven naar weer zo'n spits.