Jupiter volgende week met blote oog waarneembaar

Aankomende week in de nacht van 9 naar 10 juni is de grootste planeet in ons zonnestelsel, Jupiter, extra goed te zien. Dat is te danken aan de jaarlijkse uitlijning van de zon, Jupiter en onzer aarde die er voor zorgt dat onze blauwe planeet precies tussen de twee andere hemellichamen inzit.

Amerikaanse ruimtevaartorganisatie raadt ook aan om met een telescoop of een verrekijker naar Jupiter te kijken, de vier grootste manen die de planeet omcirkelen zijn dan namelijk ook goed zichtbaar. Er is zelfs nog een kleine kans dat je de fabelachtige wolken die die planeet omhullen kunt waarnemen. Jupiter staat op dit moment dan ook relatief gezien erg dichtbij op slechts zo'n 640 miljoen kilometer. Even ter vergelijk, de afstand is normaal tussen de 630 miljoen en 930 miljoen kilometer.

De komende weken is er sowieso astronomisch veel te zien. Zo zijn op 17 en 18 juni Mars en Mercurius visueel gezien zo dicht bij elkaar dat ze bijna tegen elkaar aan lijken te zitten. Dit is wel wat lastig te zien in ons volgebouwde land, de twee hemellichamen staan namelijk maar net boven de westelijke horizon.

En voor wie echt nachtenlang de hemel wil bestuderen is er ook nog een fenomeen waar te nemen dat de reden is dat we niet elke maand een maansverduistering hebben. Tussen 14 en 19 juni zijn namelijk Saturnus, Jupiter en de maan mooi op elkaar uitgelijnd. Doordat de maan elke dag een net iets andere lijn tussen de twee planeten door volgt wordt zichtbaar dat de maan een gekantelde baan om de aarde heeft ten opzichte van de baan die planeten om de zon hebben.