FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 mei 2019

Anderlecht grijpt naast Europees voetbal

Anderlecht gaat volgend seizoen voor het eerst in 56 jaar niet Europa in. De Belgische topclub verloor vandaag met 2-1 bij AA Gent en eindigt daardoor als zesde in de competitie.

De start voor Anderlecht was dramatisch, het kwam al in de tweede minuut op achterstand. Yannick Bolasie bracht de stand een kwartier voor tijd weliswaar op 1-1, een paar minuten later kwam AA Gent weer op voorsprong dankzij Jonathan David.

Eerder vandaag werd al bekend dan Vincent Kompany vanaf volgend seizoen de functie van speler-trainer zal gaan bekleden bij Anderlecht. De 33-jarige verdediger komt over van Manchester City, waar hij elf jaar speelde. 

FOK! sportfoto-onderschrift week 20

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Higgins opgepakt tijdens WK."

De opgave van deze week:

Chicago Cubs-catcher Willson Contreras (40) en Milwaukee Brewers-first baseman Jesus Aguilar hebben een aanvaring, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
Chicago Cubs-catcher Willson Contreras (40) en Milwaukee Brewers-first baseman Jesus Aguilar hebben een aanvaring, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Darter Ward stunt met eerste toernooizege bij PDC

Harry Ward is de winnaar geworden van een verrassend verlopen Players Championship in Barnsley. De complete top zestien van de Pro Tour-ranking was in de kwartfinale al uitgeschakeld. In de finale was Ward met 8-7 te sterk voor Max Hopp. 

De 21-jarige Ward won van Vincent Kamphuis, Madars Razma, James Richardson, Michael Smith (met een 145-finish in de elfde leg), Nathan Aspinall en Jose de Sousa. In de finale liep het tegen Hopp naar een beslissende leg na drie matchdarts te hebben gemist in de veertiende leg. De slotleg mocht de Engelsman zelf beginnen en maakte het af met een 68-finish.

De dag was er één vol verrassingen met acht onverwachte kwartfinalisten: Robert Thornton, Chris Dobey, Max Hopp, Danny Noppert, Harry Ward, Nathan Aspinall, Jose de Sousa en Scott Taylor. Thornton was zover gekomen door onder andere een negendarter te gooien en Michael van Gerwen te verslaan (derde ronde). Hij miste in de halve finale alleen matchdarts tegen Max Hopp.

Noppert was de beste Nederlander van de dag met een kwartfinaleplek. De Fries verloor bij de laatste acht van Hopp. Vincent van der Voort kwam tot de laatste zestien. Voor Raymond van Barneveld zat het toernooi er na één wedstrijd al op. Barney werd met 6-4 verslagen door Dave Chisnall.

Uitslagen Players Championship 16 - Uitslagen vanaf laatste zestien
Robert Thornton 6-3 Krzysztof Ratajski
Chris Dobey 6-0 Jonny Clayton
Danny Noppert 6-2 Dave Chisnall
Max Hopp 6-2 Alan Tabern
Nathan Aspinall 6-2 Adrian Gray
Harry Ward 6-5 Michael Smith
Scott Taylor 6-3 John Henderson
Jose de Sousa 6-5 Vincent van der Voort

Kwartfinales
Robert Thornton 6-3 Chris Dobey
Max Hopp 6-3 Danny Noppert
Harry Ward 6-5 Nathan Aspinall
Jose de Sousa 6-1 Scott Taylor

Halve finales
Max Hopp 7-6 Robert Thornton
Harry Ward 7-4 Jose de Sousa

Finale
Harry Ward 8-7 Max Hopp

Fraaie All-Star Race om één miljoen dollar voor NASCAR-coureurs

Op de Charlotte Motor Speedway is zaterdagavond de All-Star Race in de NASCAR Cup Series verreden. Daar staan geen punten voor het kampioenschap op het programma - volgende week is dat tijdens de Coca-Cola 600, na de Indy 500, wél het geval - maar er wordt wel geknokt om één miljoen dollar.

Aan de All-Star Race doen coureurs mee die dit of vorig jaar een race gewonnen hebben of die de All-Star Race wel eens gewonnen hebben. Eerst was er echter nog de Open-race voor nog eens drie plekken: de twee stagewinnaars en de racewinnaar mochten ook naar de All-Star Race, tot slot aangevuld met de bij de fans meest populaire niet-geplaatste coureur.

Een flinke plof voor BJ McLeod bracht de safety car kort voor het einde van stage één naar buiten, wat balen was voor Daniel Hemric: hij domineerde de stage, maar moest nu in overtime vechten voor zijn All-Star-plekje. Dat lukte niet: Bubba Wallace en Kyle Larson gingen er voorbij en vochten een prachtig duel uit, maar William Byron ramde zich daarlangs en pakte de eerste stage en dus een All-Star-plek.

Byron vs Wallace (Bron: YouTube)

In stage twee vochten Alex Bowman en Daniel Suarez om de winst, tot Hemric daarachter rond werd getikt door Ryan Preece: safety car. De zo sterk rijdende Hemric had teveel schade en zijn dag was voorbij, terwijl in overtime hard gevochten werd om het tweede extra All-Star-plekje. Wallace leek het weer te gaan halen...en leek wéér in de slotmeters geklopt te worden, maar hij beukte de aanvallende Daniel Suarez van zich af en pakte de stagewinst nu wel.

Het laatste echt te verdienen plekje werd vergeven in een tien ronden lange sprint en dit keer kwam Larson eindelijk echt naar voren. Ty Dillon deed wel een poging om hem te bedreigen, maar dat leverde geen succes op en dus zat ook Larson in de hoofdrace van de avond. Alex Bowman werd tot slot door de fans gekozen en daarmee was het deelnemersveld voor de All-Star Race compleet.

 Na de lekkere opwarmer kon de All-Star Race dan echt beginnen, met poleposition voor Clint Bowyer, die gelijk gepasseerd werd door Kevin Harvick en Kyle Busch. Die bleven de hele eerste stage aan kop rijden, tot Erik Jones na een tikje tegen de muur een klapband kreeg en wegens het rondvliegende rubber voor een caution zorgde.

Brad Keselowski kwam als enige niet naar binnen voor nieuwe banden en pakte de leiding, maar was na de herstart wel kansloos. Kyle Busch vocht zich naar voren en won de eerste stage, voor Harvick en Bowyer. Met Busch en Harvick op kop begon de tweede stage, hoewel een stukje grasmaaieren van Ryan Newman snel voor een korte caution zorgde. Harvick had vervolgens gewoon weer de leiding en pakte de stagewinst dan ook, voor Logano en Blaney.

Wallace vs Suarez (Bron: YouTube)

Met Bowyer en Logano op kop ging het veld op weg voor de volgende twintig ronden knallen, maar Jones en Austin Dillon - die een tik van Busch kreeg - tikten al snel tegen de muur aan: caution, waarna Logano de kop had bij de herstart, wat hem dan ook de stagewinst opleverde. Bij de volgende herstart begon het veld aan de laatste vijftien ronden, met als inzet één miljoen dollar, en dus werd het met Logano op kop gelijk knallen.

Chase Elliott reed ineens voorop, hoewel Kyle Busch hem snel te grazen nam. Denny Hamlin spinde na een duel met Martin Truex al snel en kreeg nog een tikje van Dillon, waardoor de volgende caution een feit was. Op een caution volgt een herstart en dit keer reed Elliott op kop, terwijl het achter hem vier rijen dik ging. Open-winnaar Kyle Larson kwam na een grotendeels onzichtbare race ineens naar voren en nam de leiding, tot Erik Jones alwéér een caution veroorzaakte.

Met twaalf ronden te gaan kwam de volgende poging, met Larson en Busch op kop. Busch viel wat terug na een tikje tegen de muur, Harvick opende de aanval op Larson. Dat was echter niet genoeg en na anderhalf zware jaren won uitgerekend Larson de All-Star Race en één miljoen dollar, voor Harvick, Kyle Busch en Logano.

Na afloop was het overigens nog even knokken: Bowyer rende op de auto van Newman af en gooide een paar klappen door het raampje van zijn medeveteraan, wat komende weken nog wel eens leuk gaat worden op de baan.

Newman vs Bowyer (Bron: YouTube)

Oranje Onder 17 prolongeert Europese titel met zege op Italië

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft in Dublin de Europese titel geprolongeerd. In het Tallaght Stadium van Shamrock Rovers versloeg Nederland de Italiaanse leeftijdsgenoten met 4-2. Het was een herhaling van de EK-finale van vorig jaar, toen was Oranje de beste na strafschoppen.

De eerste helft was voor Oranje. Niet verwonderlijk was het dan ook dat Nederland na twintig minuten op een 1-0 voorsprong kwam. Na eerdere kansen voor Mohamed Taabouni en captain Kenneth Taylor was het Sontje Hansen die Nederland aan de leiding bracht. Italië stelde er in die fase alleen een hakballetje van Nicolò Cudrig tegenover. Vlak voor de rust viel al de beslissing. Eerst knalde Ki-Jana Hoever een vrije trap op de kruising, waarna Naoufal Bannis de rebound voor zich opeiste, en op slag van rust scoorde Ian Maatsen met een heerlijke afstandspegel. 

Een belangrijk aandeel in het succes komt op naam van Peter van der Veen, de coach nam vorig jaar het stokje over van Kees van Wonderen. Hij kneedde een homogeen team vol elan (Melayro Bogarde), inzicht (Kenneth Taylor), kracht (Brian Brobbey) en technisch vernuft (smaakmaker Mohamed Taabouni). Oranje onder 17 heeft in die zin ook letterlijk de toekomst van het grote Oranje in handen.

Na de rust bleek er volop weg aan de winkel. Italië speelde bovendien alles of niets.  Het kreeg loon naar werken, want nadat aanvaller Esposito na een minuut of tien een werkelijk niet te missen kans toch om zeep wist te helpen, was het invaller Lorzenzo Colombo die vanuit de draai ineens prachtig uithaalde; 3-1. Het bleek het startsein van een stormloop op het doel van Calvin Raatsie, die met een knappe reflex op een poging van Colombo voorkwam dat Italië nog verder dichterbij kwam. Oranje hapte naar adem en kwam eigenlijk uit het niets op een 4-1 voorsprong. Verantwoordelijk voor die goal was invaller Naci Ünüvar, die koud in het veld met zo’n beetje zijn eerste balcontact Nederland in veilige haven schoot.

In de slotfase troefde Colombo nog een foutje van Devyne Rensch af waardoor het nog 4-2 werd. Het maakte niet meer uit. Oranje is opnieuw Europees kampioen. Dit najaar wacht een nieuw doel voor het team van bondscoach Van Veen. Het wereldkampioenschap voor spelers onder 17 jaar in Brazilië. 

Dit is een goed stel hoor. (PRO SHOTS/Action Images)
Dit is een goed stel hoor. (PRO SHOTS/Action Images)

Wolvenpaar op de Veluwe op beeld vastgelegd

Voor het eerst zijn er beelden van een wolvenpaar in Nederland opgedoken. De twee wilde dieren zijn eind april vastgelegd met een zogenaamde cameraval en nu door het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging openbaar gemaakt. 

Op de site van het Algemeen Dagblad is de complete foto te zien.

Amsterdamse studentes roeien 100 kilometer voor onderzoek diabetes

Vijf studentes van de Amsterdamse vereniging Skøll gaan aankomende woensdag maar liefst 100 kilometer roeien. Het doel van hun tocht is om geld in te zamelen voor JDRF, een stichting die onderzoek naar diabetes helpt te financieren.

Een van de teamleden, Nina van Lierop, heeft zelf diabetes. "De dames kwamen na een training langs, toen ik ziek op bed lag, met de vraag of we voor het goede doel geld op wilden halen." De studente vond dat een goed idee. "Het is mooi om het roeien een goed doel te geven."

Diabetes is een chronische aandoening en het onderzoek ernaar vordert langzaam. JDRF financiert daarom aanvullend onderzoek, om het leven van mensen met diabetes te kunnen verbeteren. De roeiers zamelen hiervoor een bijdrage in op hun website.

Daar moeten ze zelf ook nog wel wat voor doen. Op woensdag roeit Nina's team van Leiden naar Amsterdam en vervolgens naar Delft. De Ringvaart, zoals de route heet, is de langste onafgebroken roeimarathon ter wereld.

Pittig
Om te trainen voor deze uitdaging hebben ze al wel boottrainingen gedaan van 20 kilometer, maar deze tocht wordt wel een ander verhaal. "Dat wordt best wel pittig. Na 20 kilometer hebben de meesten al wel last van blaren of hun rug", vertelt Nina.

Ze verwacht dat de route van 100 kilometer vooral mentaal lastig zal zijn. Toch gaan de roeiers dapper de uitdaging aan. Om 06:00 uur 's ochtends gaan ze van start in Leiderdorp.

Ziggo Dome of de RAI: waar zou het Songfestival kunnen plaatsvinden?

Nu Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen, wordt het megaproject volgend jaar in Nederland georganiseerd. Burgemeester Halsema gaf al aan dat Amsterdam een optie is. Maar waar zouden de optredens dan plaatsvinden?

Een van de mogelijkheden is de RAI. Daar werd het evenement in 1970 ook al eens gehouden. Woordvoerder Katelijn Wilhelmy is in elk geval al enthousiast. "Ik dacht: holy fuck ze komen naar Nederland!", zegt ze. "En misschien wel naar de RAI."

Maar er zijn nog meer kapers op de kust. Danny Damman, directeur van Ziggo Dome, ziet het ook wel zitten om volgend jaar het Songfestival te verzorgen. "Nu gaat het spel beginnen!", aldus Damman. 

Stiekem rekening mee gehouden
Bij beide locaties hadden ze er stiekem al een beetje rekening mee gehouden. Zeker nadat Duncan Laurence het zo goed deed bij de bookmakers. "Ik had de datum er al met potlood ingezet", vertelt Damman. "Na gisteren heb ik dat wel iets meer met pen gedaan. Al staan er nog wel opties in de kalender, dat zijn grote acts."

Lees ook: Halsema: 'Songfestival welkom in Amsterdam'

De RAI moet ook nog wel even de beschikbaarheid checken. "We hebben een druk kalenderjaar", stelt Wilhelmy. "Het zou natuurlijk wel fantastisch zijn. We zijn er klaar voor." Hetzelfde geldt daarentegen voor Ziggo Dome. Damman concludeert nuchter: "Aan ons zal het niet liggen."

Van der Poel tweede bij eerste wereldbeker mountainbike van het seizoen

Mathieu van der Poel is goed begonnen aan het wereldbekerseizoen in het mountainbiken. In het Duitse Albstadt werd hij tweede achter de Zwitser Mathias Flückiger. De Fransman Jordan Sarrou maakte het podium compleet.

Van der Poel had een goede start in Albstadt. Hij ging mee met de Zwitserse wereldkampioen Nino Schurter, maar dat was geen verstandig besluit. Na zijn sterke start zakte hij in het verdere verloop van de eerste ronde terug. Hij lag even buiten de top tien, maar gedurende wedstrijd kwam Van der Poel steeds beter in zijn ritme, mede door het steeds slechtere weer in Albstadt.

Hij begon aan zijn inhaalrace en rukte voorzichtig op naar het podium. Hij reed zelfs wereldkampioen Schurter uit het wiel en reed op dat moment op een derde plaats. Dat was nog niet voldoende want in de slotronde kreeg hij ook de Fransman te pakken en zou uiteindelijk tweede worden in de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Alleen Flückiger was op het lastige parcours in Duitsland. De Zwitser won met meer dan een halve minuut voorsprong.

Ajax-hooligans betreden en bekladden stadion De Graafschap

Leden van Ajax-supportersgroepen Imis Crew en Ultras Amsterdam zijn vannacht stadion De Vijverberg binnengedrongen, waar zij stoeltjes en muren hebben bespoten met graffiti.

Op de Facebookpagina Voetbal Ultras, een platform waar allerlei acties van fanatieke supporters worden gedeeld, werd vandaag een foto geplaatst van de groep die vannacht het stadion binnendrong. Ze poseren in het vak waar de harde kern van De Graafschap zit. Ook is te zien hoe zij drie kruisen en de afkorting van Ultras Amsterdam op de stoeltjes hebben gespoten.

De reden voor deze actie is nog onduidelijk. Sommige supporters van De Graafschap geven op Facebook aan teleurgesteld te zijn, omdat de wedstrijd afgelopen woensdag juist zonder incidenten verliep. Ze bleven nog in het stadion om hun respect te betuigen aan de Ajacieden, die de schaal in ontvangst mochten nemen.

Complimenten
Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap, reageert dan ook verbaasd tegenover De Gelderlander. "Ik zou niet weten waar dit vandaan komt en met welke reden dit is gedaan. We kregen na woensdag de complimenten van de Ajax-directieleden voor hoe zij hier opgevangen zijn. Dit had ik niet zien aankomen."

Maandag gaat de club de schade opnemen en aangifte doen. Bovendien gaat Ostendorp contact met de directie van Ajax opnemen.

Teunissen wint slotrit in Vierdaagse van Duinkerke en pakt ook de eindwinst

Mike Teunissen heeft de eindzege gepakt in de Vierdaagse van Duinkerke. De Nederlander van Jumbo-Visma won zelfs de slotrit voor zijn ploeggenoot Dylan Groenewegen in de sprint en zo won de Nederlandse ploeg naast het eindklassement ook vijf van de zes etappes.

Net zoals in de eerste vijf etappes had Jumbo-Visma ook in slotrit alles onder controle. De Nederlandse ploeg haalde in de laatste vijf kilometer van de wedstrijd de vroege aanvallers in en kon er weer gesprint worden voor de overwinning.

In de laatste kilometer had Jumbo-Visma met Amund Grøndahl Jansen, Teunissen en Groenewegen nog drie renners in de kop van het peloton zitten. Nadat het werk van Jansen werd gedaan kon Teunissen de sprint aantrekken. Zo leek het althans, maar Groenewegen liet bewust een gat vallen, waardoor Teunissen een mooie voorsprong te pakken. Die gaf hij niet meer af en Groenewegen maakte het feest door nog naar de tweede plaats te sprinten.

In het klassement ging de winst ook naar Teunissen en pakte zo zijn derde zege in twee dagen. Teunissen had in 2015 voor het laatst gewonnen, maar mag nu drie zeges aan zijn palmares toevoegen. Jansen werd in het eindklassement nog tweede.

Compositietekening verspreid in zaak doodgestoken Groninger

Op dinsdag 14 mei 2019 werd rond 19:15 uur een 27-jarige man uit Groningen op het Jaagpad in Groningen neergestoken. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Wat er exact gebeurd is op het Jaagpad is nog onduidelijk. De politie verspreidt nu een compositietekening van een man die kort daarna op het Jaagpad werd gezien. De politie komt graag in contact met deze man. Zijn rol is nog niet duidelijk.

In de nabijheid van de plaats delict werd kort na het dodelijke steekincident door getuigen een man gezien die liep in de richting van de Ringweg (Plataanlaan). De politie is op zoek naar deze man, daarom is een compositietekening van hem gemaakt. De man droeg die dinsdagavond donkere bovenkleding en een zwarte pet. Hij zou tussen de 20 en 30 jaar oud en tussen de 1.70m en 1.80m lang zijn. Vermoedelijk heeft hij een licht getinte huid.

Denkt u in deze compositietekening iemand of misschien wel uzelf te herkennen? Neemt u dan contact op met de politie. Laat het ook weten als u dinsdagavond 14 mei rond 19:15 uur op of in de buurt van het Jaagpad was en iets heeft gezien dat mogelijk verband kan houden met het onderzoek, of als u andere informatie heeft die het onderzoeksteam verder kan helpen. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Compositietekening verspreidt in zaak doodgestoken Groninger (Foto: Politie)
Compositietekening verspreidt in zaak doodgestoken Groninger (Foto: Politie)

Rast racet naar DTM-winst in Zolder, Frijns eruit getikt

René Rast heeft op het circuit van het Belgische Zolder de tweede en laatste DTM-race van het weekeinde gewonnen. De Duitse Audi-coureur was vooral in het tweede deel van de race ongenaakbaar en won met forse voorsprong.

Sheldon van der Linde verzilverde zijn poleposition bij de start en pakte de leiding, voor René Rast, Timo Glock, Robin Frijns en de na een topstart toch wat weggezakte Philipp Eng, de winnaar van zaterdag. Frijns opende al snel de aanval op Glock en de Audi-coureur nam de derde stek over. Eng was na ruim tien minuten de eerste van de toppers die zijn pitstop maakte, wat hem een dag eerder door de safety car nog de winst opleverde.

Frijns en Glock kwamen twee ronden later ook naar binnen, terwijl Rast leider Van der Linde te grazen nam. De Zuid-Afrikaan maakte zijn pitstop ook snel, Frijns moest de met opgewarmde banden rijdende Eng voorbij laten gaan en Rast kwam nog weer een ronde later als laatste van de oorspronkelijke top-5 naar binnen voor nieuwe banden. Marco Wittmann kwam vier ronden later pas binnen en halverwege de race leek hij te gaan profiteren: hij verschalkte Glock en nam de virtuele vijfde plek over, achter Frijns.

Voor de Limburger pakte de opmars van Wittmann bepaald niet best uit: de Duitser stuurde veel te enthousiast bocht één uit en tikte Frijns in de rondte, waarmee het voor de Nederlander einde verhaal was - dat leverde een safety car-fase op - en waardoor Glock weer voorbij Wittmann kon komen. Achteraf bleek het niet aan Wittmann te liggen, want Frijns gaf aan bij het uitaccelereren geen power meer te hebben. Een groepje achterblijvers kwam snel naar binnen om nieuwe banden te halen en zo in de laatste twintig minuten mogelijk nog door het veld heen te snijden.

Rast behield de leiding bij de herstart, Eng knokte zich voorbij Van der Linde naar de tweede plek. Wittmann stuurde zichzelf het gras in en viel ver terug en op hetzelfde moment kwam de melding dat hij een drivethroughpenalty kreeg voor de duw tegen Frijns. Mike Rockenfeller profiteerde ondertussen van het gedoe door plek vier in te nemen, Jamie Green reed na een aanval op Glock achter hem aan en passeerde de Duitser niet veel later.

In de slotronde ging het ineens weer even los: Jake Dennis verdedigde zijn zesde plek met hand en tand in zijn niet bepaald geweldige Aston Martin, Green opende een slotoffensief op de derde plek van Van der Linde. Dat leverde hem twee bochten voor de finish dan toch de derde plek op en ook Rockenfeller duwde zich nog langs Van der Linde. Rast kwam geen seconde meer in gevaar en won, Eng pakte na zijn zege van zaterdag een tweede plek.

Trainingsmissie Irak hervat

De Nederlandse trainingsmissie in Irak, inclusief die in de Koerdistan Autonome Regio, is vandaag weer hervat. Dat maakte de internationale coalitie vanochtend bekend.

Sinds vorige week zondag werd besloten om alle trainingen uit voorzorg op te schorten vanwege een verhoogd dreigingsniveau. Dat beeld is inmiddels bijgesteld en de coalitie besloot daarom dat de trainingen weer opgestart kunnen worden. De Nederlandse special operations forces-trainers in de Iraakse hoofdstad Bagdad hadden de lessen al eerder onder voorwaarden hervat.

Strijd tegen ISIS
In Bagdad leidt een aantal Nederlanders Iraakse commando's op. Bij het noordelijk gelegen Erbil worden Peshmerga’s getraind. De Koerdische strijders krijgen onder meer les in schietvaardigheid, leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Nederland neemt sinds 2015 deel aan de internationale coalitie die in Irak strijdt tegen terreurorganisatie ISIS.

Trainingsmissie Irak hervat (Archieffoto: Defensie)
Trainingsmissie Irak hervat (Archieffoto: Defensie)

Roglic slaat belangrijke slag in Giro d'Italia, Mollema knap derde in tijdrit

Primoz Roglic heeft een belangrijke slag geslagen in de achtste etappe van de Ronde van Italië. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma won de tijdrit met elf seconden voorsprong op Victor Campenaerts. Belangrijker was dat Roglic veel winst pakte op andere klassementsmannen. Bauke Mollema verloor maar één minuut op en werd derde in de tijdrit van 35 kilometer. De roze trui blijft wel om de schouders van Valerio Conti.

Europees kampioen tijdrijden Victor Campenaerts zette de eerste richttijd neer. De werelduurrecordhouder deed over de 35 kilometer lange tijdrit 52 minuten en drie seconden over. In de slotfase verloor de renner van Lotto Soudal nog wat tijd nadat Campenaerts te maken kreeg met matriaalpech. Ook de fietswissel verliep niet lekker, maar toch had hij ruim de snelste tijd staan.

De tijd van Campenaerts bleef lang staan, mede doordat de weersomstandigheden steeds slechter werd. Het was wachten op de klassementsrenners die eventueel de tijd konden verbeteren. Bauke Mollema reed een sterke tijdrit en op de slotklim maakte de Groninger indruk. Hij was op de klim 45 seconden sneller dan Campenaerts, maar in de eindtijd kwam Mollema 49 seconden te kort. Ook de meeste andere klassementsrenners kwamen niet in de buurt van Campenaerts en ook de tijd van Mollema was te goed voor Vincenzo Nibali (52.57), Bob Jungels (53.08), Richard Carapaz (53.47), Ilnur Zakarin (53.48), Rafal Majka (53.56), Tao Geoghegan Hart (54.51) en Mikel Landa (54.55).

Simon Yates en Miguel Angel Lopez stelde teleur in de tijdrit. Yates en Lopez, die tot de grote favorieten behoren deze Ronde van Italië gaven meer dan drie minuten toe op dan toe de snelste tijd. Roglic moest als enige van de klassementsrenners nog binnen komen en de Sloveen zorgde voor de nieuwe toptijd. Bij het tweede tussenpunt had Roglic nog een achterstand van 51 seconden op de Europees kampioen tijdrijden, maar maakte op de klim meer dan één minuut goed op Campenaerts en pakte zo de toptijd.

Van de laatste tien renners kwam niemand meer in de beurt van de toptijden. Ook rozetruidrager Conti verloor meer dan drie minuten, maar behield wel de leiding in het algemeen klassement. Roglic volgt nu op 1.50 van de Italiaanse leider.

'Volt wil Amsterdam kopiëren naar de rest van Europa'

We gaan op donderdag 23 mei stemmen voor het Europees Parlement. Nieuwkomer Volt is een pan-Europese politieke beweging, waarvan de Nederlandse tak voornamelijk bestaat uit Amsterdammers. Vandaag gingen 50 vrijwilligers van Volt het centrum in om campagne te voeren.

Volt is de eerste en enige pan-Europese partij. Dat houdt in dat de partij actief is in alle lidstaten van de Europese Unie en Europa als één geheel zien. Behalve in Nederland is Volt in nog in acht andere lidstaten verkiesbaar: Italië, Frankrijk, Duitsland, België, Bulgarije, Luxemburg, Zweden en Spanje.

Een van de kandidaten is de 17-jarige Bibi Wielinga, zelf nog te jong om te stemmen. Toch heeft zij het geschopt tot plek vier op de kandidatenlijst. 'Ik ben nu 17 en ik ben hier nog over 50 jaar, dus ik sta in dat Nederland waar de dammen door zouden kunnen breken. Het is zo belangrijk dat jongeren nu het heft in eigen handen nemen', aldus Bibi.

Voorbeeld voor vrouwen
Nummer twee op de lijst, Nilüfer Vogels, is alleenstaand moeder en werkt fulltime. Ze hoopt een voorbeeld te zijn voor andere vrouwen. De positie van de vrouw is dan ook één van haar speerpunten. 'In Nederland krijgen vrouwen minder betaald voor hetzelfde werk, terwijl ze even goed zijn opgeleid en evenveel ervaring hebben. Dat wordt de gender gap genoemd.' Als ze in het Europees Parlement komt, zal haar hele team dan ook uit vrouwen bestaan.

De eerste zes kandidaten op de lijst en de meeste vrijwilligers zijn Amsterdammer. Nilüfer zou graag zien dat meer steden een voorbeeld nemen aan Amsterdam: 'Ik denk dat er weinig steden op aarde zijn waar je zo goed vrouw kunt zijn, zo goed homo kunt zijn, zo goed minderheid kunt zijn, zo goed progressief, maar ook conservatief kunt zijn. Ik zou eigenlijk gewoon Amsterdam willen kopiëren naar de rest van Europa.'

NBA: Warriors zetten Trail Blazers ook na ruime achterstand opzij, 3-0

De basketballers van de Golden State Warriors zijn wederom hard op weg naar de titel in de Western Conference in de NBA. De ploeg won thuis al twee keer van de Portland Trail Blazers en pakte ook in de eerste uitwedstrijd de winst: 99-110.

Portland speelde uitstekend en breidde een kleine voorsprong in het tweede kwart flink uit naar vijftien punten. De Warriors kwamen echter op gang en in het derde kwart (13-29) sloegen ze hard terug, waarna de kampioenen de leiding overnamen en het overtuigend afmaakten. Draymond Green tekende voor een triple double: 20 punten, 13 rebounds en 12 assists.

NBA play-offs zondag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Toronto Raptors - Milwaukee Bucks, East Finals - Wedstrijd 3 (2-0 Milwaukee)*
*Live op Ziggo Sport

Trail Blazers - Warriors (Bron: YouTube)

Hockeysters Den Bosch schakelen SCHC uit in meeslepend gevecht

In een heerlijke wedstrijd heeft Den Bosch zondagmiddag in de halve finale van de play-offs SCHC uitgeschakeld. Een rake sleeppush van Frédérique Matla aan het eind van het derde kwart brak de ban voor de thuisploeg, die met 1-0 won. De strijdlust van SCHC werd niet beloond.

Het was de laatste kans voor Stichtsche om de ambities voor dit seizoen waar te maken, na de aankopen van Laurien Leurink en Delfina Merino, die niet anders kunnen worden uitgelegd dan een zet richting het veroveren van de eerste landstitel in de clubgeschiedenis. Merino is geblesseerd en in de play-offs niet inzetbaar, maar deze wedstrijd was het moment waarop het voor de Bilthovenaren moest gebeuren in hun jacht op het kampioenschap.

Gele en groene kaarten
Meteen vanaf het eerste fluitsignaal was het een meeslepend, playoff-waardig gevecht, tussen twee ploegen die het mes op de keel hadden en keiharde duels uitvochten. De ene na de andere speelster moest worden verzorgd. Het was een slagveld, met gele en groene kaarten en alles erop en eraan.

De beginfase was voor SCHC, met een sleeppush van Caia van Maasakker, uitgelopen door Lidewij Welten. Toen Den Bosch hoog druk zette op de defensie van SCHC, verspeelde Carlien Dirkse van den Heuvel de bal en maakte ze kort daarop een overtreding. Aangeefster Imme van der Hoek stuitte vervolgens op keepster Maddie Hinch, na een strafcornervariant van Den Bosch.

Grote kans voor Laurien Leurink
Het duel kon alle kanten op. Een groene kaart van Caia van Maasakker kwam SCHC bijna duur te staan. Maar Hinch redde knap op een tip-in van Fréderique Matla, na een voorzet vanaf links van Margot van Geffen. Weergaloos was de snelle counter van Stichtsche een paar minuten later, met een splijtende pass van Carlien Dirkse van den Heuvel van achteruit op Miloe Jaeger, die de bal snel doorspeelde naar Laurien Leurink. Binnen een paar minuten was de bal aan de andere kant van het veld. Leurink had de openingstreffer op haar stick, maar probeerde de bal subtiel over keepster Josine Koning te liften, iets dat niet lukte.

Den Bosch – SCHC was vooral een wedstrijd van de vraag wie er als eerst zou scoren. Welke ploeg het meeste lef had en vol de aanval zou zoeken, nadat er voor rust niet gescoord werd. Een knal van Frédérique Matla op de zijplank na een mislukte strafcorner van Den Bosch toonden de intenties van de regerend landskampioen aan het begin van het derde kwart. Maar vervolgens was het weer SCHC dat combineerde, de aanval zocht en een strafcorner versierde. De sleeppush van Van Maasakker ging richting het doel. Maar Koning redde met haar been.

Goal Frédérique Matla
Het vijf minuten overleven voor SCHC na een gele kaart van verdediger Suzanne Homma na een duw op Sian Keil. Maar met weer elf man in het veld versierde Den Bosch een strafcorner, in de laatste seconden van het derde kwart. Het was de vierde corner voor de thuisploeg. Dit was het moment waarop het voor Den Bosch gebeurde. Hard ging de sleeppush van Frédérique Matla richting het doel: 1-0.

In het vierde kwart moest SCHC scoren. Maar Den Bosch was met een schot van Lidewij Welten en een tip-in van Sian Keil dichter bij een doelpunt. Tot de 61ste minuut. Toen versierde SCHC een strafcorner. Maar de bal ging verrassend niet naar Van Maasakker, maar naar Ginella Zerbo, die sloeg, maar niet scoorde. Het was een vreemde variant op een belangrijk moment in de wedstrijd. Toen SCHC vijf minuten voor tijd Maddie Hinch van het veld haalde, ging het met Van Maasakker als vliegende keeper alles of niets spelen. Het werd niets. Volgende week speelt Den Bosch de finale tegen Amsterdam.

Den Bosch opnieuw in de finale. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)
Den Bosch opnieuw in de finale. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)

Metropool uitverkocht na winst Duncan Laurence

"Ongelofelijk, staat Duncan Laurence in Metropool?" reacties als deze krijgt Johan de Jong, directeur van het poppodium in Hengelo en Enschede na de historische overwinning van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival.

Het is groot nieuws en bij Metropool hebben ze dat gemerkt: "Afgelopen donderdag kondigden we de show op de Jupiler Stage van locatie Hengelo aan. De aankondiging werd al goed ontvangen. Zaterdagochtend begon de voorverkoop. Nog vóór het optreden van Duncan in Tel Aviv hadden we al de helft van de kaarten verkocht. De rest van de tickets verkochten we direct na het bekendmaken van de overwinning van Duncan".

"Prachtig om te zien. We hebben nog nooit zoveel tickets verkocht ’s nachts" lacht de Jong. "We zijn dan ook trots om deze unieke artiest op 8 november op het podium van Metropool te mogen ontvangen. Music first".

Metropool uitverkocht na winst Duncan Laurence (Foto: Metropool )
Metropool uitverkocht na winst Duncan Laurence (Foto: Metropool )

Man doodt kinderen en pleegt zelfmoord

In Knokke heeft een 37-jarige man zelfmoord gepleegd, nadat hij zijn twee jonge kinderen om het leven had gebracht. Dat meldt de Gazet van Antwerpen. De politie werd vanmorgen opgeroepen voor  een 'incident' bij een bouwkraan, waar ter plaatse gekomen bleek dat de man zichzelf van het leven had beroofd. 

Daarna werden in zijn auto, die in de buurt van de kraan geparkeerd stond, de lichamen van zijn kinderen aangetroffen. De Belgische politie gaat vooralsnog uit van een familiedrama. 

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl.

Volleybalster Plak pakt Champions League in strijd tegen De Kruijf

De volleybalsters van het Italiaanse AGIL Volley uit Novara hebben voor het eerst in hun 35-jarige bestaan de Champions League gewonnen. De ploeg was in de Berlijnse Max-Schmeling-Halle de beste in een Italiaans onderonsje met Imoco Volley uit Conegliano.

Het werd een duel met een Nederlands tintje: Celeste Plak speelt bij Novara, medeinternational Robin de Kruijf stond aan de overkant in het veld. Na twee vrij simpele sets voor Novara sloeg Conegliano in de derde set even stevig terug, maar in set vier maakte Novara het alsnog af: 25-18, 25-17, 14-25, 25-22.

Bij de mannen won Zenit-Kazan uit Rusland al vier jaar op rij de titel en ook in de drie jaar daarvoor ging de eindwinst naar Rusland. Daar kwam een einde aan: Kazan stond wel weer in de finale, maar was niet opgewassen tegen de verliezend finalist van vorig jaar, Volley Lube uit Civitanova Marche. Na 2002 pakten de Italianen eindelijk weer de titel door de Russen met 16-25, 25-15, 25-12, 25-19 opvallend overtuigend te verslaan.

Besiktas capituleert definitief in Turkse titelrace

Besiktas is uitgeschakeld in de Turkse titelrace. De ploeg van trainer Senol Günes ging zaterdagavond met 2-1 onderuit op bezoek bij Trabzonspor en heeft met nog één wedstrijd te spelen vier punten minder dan koploper Galatasaray, dat bovendien zondag (18.00 uur) nog in actie komt tegen Istanbul Basaksehir. Besiktas zal in de laatste speelronde nog alle zeilen moeten bijzetten om de derde plaats in de Süper Lig vast te houden: Trabzonspor is de Zwarte Adelaars genaderd tot op twee punten.

Trabzonspor presteert dit seizoen ijzersterk op eigen veld en ook Besiktas, waar Jeremain Lens op de reservebank begon en als invaller uiteindelijk slechts vijf minuten meedeed, had het zwaar te verduren aan de Zwarte Zee. De thuisploeg begon furieus en was na een klein kwartier voetballen dicht bij de openingstreffer. Anthony Nwakaeme draaide Domagoj Vida dol, waarna José Sosa van afstand zijn geluk beproefde. Het schot van Sosa belandde per toeval voor de voeten van Yusuf Yazici, maar die kreeg de bal vervolgens niet op doel.

Rond het halfuur was Trabzonspor opnieuw gevaarlijk: Nwakaeme dwong Loris Karius met een indraaiende bal tot een redding. Besiktas stelde daar weinig tegenover en mocht uiteindelijk van geluk spreken dat de rust werd gehaald zonder kleerscheuren. Luttele minuten na de onderbreking moest de grootmacht uit Istanbul echter alsnog capituleren. De 19-jarige Abdülkadir Ömür legde de bal met veel gevoel neer bij de tweede paal, waar Filip Novák met het hoofd kon scoren: 1-0.

Twintig minuten voor tijd vergreep Nicolas Isimat-Mirin zich aan Hugo Rodallega, maar doordat laatstgenoemde nog een grote weg tot het doel af te leggen had, kwam de ex-verdediger van PSV weg met een gele kaart. Kort erna tekende invaller Shinji Kagawa vrijwel uit het niets voor de gelijkmaker, maar dankzij Yazici trok Trabzonspor toch nog verdiend aan het langste eind. Het Turkse toptalent legde vanaf een meter of achttien aan en plaatste de bal uiteindelijk buiten het bereik van Karius in de bovenhoek.

Benfica onttroont FC Porto en pakt vijfde landstitel in zes seizoenen

Benfica heeft FC Porto onttroond als landskampioen van Portugal. De ploeg van trainer Bruno Lage won zaterdagavond op de laatste speeldag van het seizoen met speels gemak van middenmoter Santa Clara (4-1) en verzekerde zich zo van de 37ste landstitel in de clubhistorie.Titelconcurrent Porto rekende op eigen veld af met het Sporting Portugal van Marcel Keizer (2-1), maar dat was uiteindelijk niet voldoende om Benfica te achterhalen.

Op voorhand had Benfica aan een gelijkspel voldoende om de vijfde landstitel in de laatste zes seizoenen veilig te stellen, maar de ploeg van Lage trakteerde zijn supporters uiteindelijk op een tamelijk enerverende avond. Santa Clara had in het Estádio da Luz werkelijk niets in de melk te brokkelen en keek bij rust al tegen een onoverbrugbare achterstand aan.

Haris Seferovic opende na een kwartier voetballen de score. De Zwitserse aanvaller werd in het strafschopgebied vrijgespeeld door Andreas Samaris en schoot vervolgens knap raak. De 2-0 kwam luttele minuten later van de voet van João Félix. Het Portugese wonderkind kapte een verdediger van Santa Clara fraai uit en trof uiteindelijk met een verwoestende uithaal doel.

Daarmee was de koek in de eerste helft echter nog niet op voor Benfica, want via Rafa Silva scoorde men op slag van rust ook nog eens voor een derde maal. Vlak na de onderbreking completeerde Seferovic het kwartet voor Benfica, maar daarna ging de storm van de thuisploeg liggen. Santa Clara kon via César Martins wat terugdoen en hoefde in het laatste halfuur uiteindelijk geen doelpunten meer te slikken.

Marquez schenkt Honda 300e zege in MotoGP

Honda heeft de 300e Grand Prix-zege in de hoogste klasse van de motorsport binnen. MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez schreef zondag op het circuit van Le Mans de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam, hoewel hij daar met name in het begin wel flink voor moest knokken.

Nog voor de start ging het al fout: Joan Mir en Karel Abraham gleden onafhankelijk van elkaar op vrijwel exact hetzelfde moment onderuit in de opwarmronde en hun race was voorbij voor het begonnen was. Polesitter Marc Marquez behield bij de start de leiding door Danilo Petrucci van zich af te vechten, terwijl diens Ducati-collega Jack Miller plek drie pakte, voor Franco Morbidelli, Valentino Rossi en de van plek twaalf opgekomen Pol Espargaro.

Petrucci verloor al snel een paar plekken, Miller en Rossi schoven op naar de podiumposities en de Australiër zette zijn Ducati niet veel later zelfs brutaal voorbij de Honda van Marquez. Maverick Viñales zat ondertussen halverwege het veld en dat kwam hem duur te staan: Francesco Bagnaia schoffelde de Spanjaard onderuit en voor beide coureurs was het wat een goed resultaat betreft klaar.

Na tien ronden was de boel een beetje tot rust gekomen, met Marquez aan de leiding. Miller en Dovizioso volgden op een kleine seconde, Rossi en Petrucci zaten daar weer achter en Espargaro en Morbidelli was het volgende duo. Petrucci reed zich los van Rossi en kwam acht ronden voor het einde aansluiten bij merkgenoten Dovizioso en Miller, waarbij hij de Australiër alvast snel passeerde.

Teamgenoten Dovizioso en Petrucci begonnen alsmaar meer te duelleren, Miller moest afhaken en begon Rossi in zijn nek te krijgen. Marquez reed ondertussen onbedreigd naar de winst, Dovizioso hield Petrucci toch achter zich en het Ducati-duo completeerde zo het podium. Miller hield stand op plek vier, voor Rossi, de zeer knappe zesde plek van Pol Espargaro, met Morbidelli, Fabio Quartararo en Cal Crutchlow achter zich.

Studentenblad door het stof na plaatsen bewerkte foto Anne Frank

Het leek de Harvard Lampoon, het satirische studentenblad van de Harvard Universiteit, vorige week een goed idee om een foto van Anne Frank te plaatsen. Het ging om een digitale 'verouderingsfoto' met als bijschrift: "Te vroeg gegaan: virtuele verouderingstechnologie laat ons zien hoe Anne Frank eruit had kunnen zien als ze niet was gestorven."

De foto toont een, volgens uw redacteur zwaar beroerde, gefotoshopte Anne Frank als rondborstige vrouw in een bikini. Onder de foto staat de tekst: "Voeg dit maar toe aan de redenen waarom de Holocaust zuigt." Inmiddels zijn alle exemplaren van de gewraakte editie uit de schappen gehaald. 

Het blad gaat nu door het stof heen en heeft excuses aangeboden: "We realiseren ons de ernst van wat er gebeurd is, en begrijpen dat we verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze acties. (..) We zullen de inhoud van ons magazine in de toekomst met meer zorg benaderen. We zijn ons ervan bewust dat er te weinig redactioneel toezicht is op het publicatieproces.”

Wilders strijdt met Europese coalitie tegen islamisering

Geert Wilders was gisteren in Milaan samen met Matteo Salvini, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken van Italië, Marine Le Pen en andere politieke leiders van de eurosceptische fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENV).

Voor een grote menigte hield hij een toespraak die er op neer komt dat de invasie van de islam gestopt moet worden. In een interview met de Telegraaf zegt Wilders dat hij de bijeenkomst 'zeer geslaagd' vond. Het hele interview vind je hier. 

Zwaargewicht Wilder slaat verwoestend toe in titelgevecht met 40e knock-out

Bokser Deontay Wilder heeft zijn WBC-wereldtitel bij de zwaargewichten op bijzonder overtuigende wijze verdedigd. De 33-jarige Bronze Bomber (40-0, 39 KO's) nam het in het Barclays Center in Brooklyn op tegen leeftijdsgenoot Dominic 'Trouble' Breazeale (20-1), die daar mogelijk een beetje spijt van heeft.

Al in de tweede minuut van het gevecht werd Breazeale (116kg) flink tegen de touwen geslagen door de 101kg zware Wilder, maar hij bleef overeind. Na zo'n twee minuten kwam daar een einde aan: uit het niks tikte Wilder zijn opponent met links op de kin, waarna hij met een gigantische rechterhoek uithaalde. Breazeale ging gestrekt - en stond na tien seconden wonderbaarlijk genoeg weer op - en de scheidsrechter maakte er uiteraard een einde aan.

Wilder haalt uit (Bron: YouTube)

In het voorprogramma verdedigde Gary Russell Jr (29-1) zijn WBC-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg) tegen de Spaanse uitdager Kiko Martinez (39-8), maar dat werd minder spectaculair. Russell was het hele gevecht de betere en nadat Martinez een stevig bloedende snee boven zijn oog opliep besloot de scheidsrechter het in de vijfde ronde te beëindigen. Russell is zo nog altijd de wereldkampioen, nadat hij zijn in 2015 veroverde titel in 2016, 2017, 2018 en nu 2019 telkens één keer verdedigde.

Lyon dankt scorende Depay en vestigt hoop op Chelsea

Olympique Lyon heeft zich zaterdagavond geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League. Het elftal van trainer Bruno Génésio won mede dankzij twee doelpunten van Memphis Depay met 4-0 van Caen en is met nog één speelronde voor de boeg nu zeker van de derde plaats in de Ligue 1. Mocht Chelsea de finale van de Europa League later deze maand winnen van Arsenal, dan stroomt Lyon zelfs direct in de groepsfase in. Kampioen Paris Saint-Germain zegevierde tegelijkertijd met dezelfde cijfers over Dijon.

Olympique Lyon - Caen 4-0
Lyon wist in de eerste helft niet te scoren en dat kon vooral Moussa Dembélé zichzelf aanrekenen. De spits mocht rond het halfuur na een overtreding van Younn Zahary aanleggen voor een strafschop, maar schoot vervolgens vanaf elf meter op Brice Samba. Vier minuten na de onderbreking wist Depay Lyon echter alsnog aan de leiding te brengen. De Oranje-international werd in het strafschopgebied van Caen vrijgespeeld door Maxwel Cornet en werkte de bal uiteindelijk tussen twee verdedigers in voorbij Samba.

Cornet zorgde kort erna zelf voor de 2-0, door een rebound binnen te schieten nadat Martin Terrier in eerste instantie de paal had geraakt. Daarna had Lyon niets meer te duchten van Dijon en dat resulteerde uiteindelijk nog in treffers van Dembélé en Depay, die fraai raak volleerde op aangeven van Cornet.

PSG - Dijon 4-0
PSG moest het sneller zonder de geschorste Neymar, maar Dijon bleek uiteindelijk nimmer een gevaar voor de landskampioen. De formatie van Tuchel begon furieus aan de wedstrijd en verschafte zichzelf binnen vijf minuten een 2-0 voorsprong. Ángel Di María opende na drie minuten voetballen de score met een van richting veranderd schot en kort erna verdubbelde Edinson Cavani de voordelige marge voor PSG al.

PSG haalde daarna even de voet van het gaspedaal, maar wist nog in de eerste helft verder weg te lopen bij Dijon: Kylian Mbappé benutte een rebound, nadat Cavani in eerste instantie nog een goede mogelijkheid had laten liggen. Na de onderbreking spaarde PSG Dijon, al maakte Mbappé nog wel zijn tweede doelpunt van de avond.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Girondins de Bordeaux - Reims 0-1
Guingamp - Nimes 2-2
Lille - Angers 5-0
Olympique Lyon - Caen 4-0
AS Monaco - Amiens 2-0
Montpellier - Nantes 1-1
Paris Saint-Germain - Dijon 4-0
Saint-Étienne - Nice 3-0
Strasbourg - Stade Rennes 0-2
Toulouse - Olympique Marseille 2-5

Rutte: 'Geen extra belastinggeld voor het ESF'

Mark Rutte is vooralsnog niet van plan om extra geld uit te trekken voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival in 2020. Dat zei hij vanmorgen in het programma WNL op Zondag: "Ik denk niet dat het een populaire gedachte is."

Lees ook: Nederland wint Songfestival

Hij is van mening dat de NPO, AVROTROS en de NOS, die samen optrekken om het festival te organiseren, het maar met het bestaande budget moeten doen. Hij wijst er op dat het Zweden in 2016 gelukt is om het voor slechts 15 miljoen te organiseren. 

Broertje Marquez wint weinig enerverende Moto2-race Le Mans

Alex Marquez heeft de Grand Prix van Frankrijk in de Moto2 gewonnen. Het jongere broertje van MotoGP-kampioen Marc Marquez was de beste op het circuit van Le Mans, waar het grootste deel van de race wat de winst betreft niet al te spannend was.

Thomas Lüthi schoot weg vanaf de tweede startplek en nam de leiding, voor Marquez, Xavi Vierge, polesitter Jorge Navarro en WK-leider Lorenzo Baldassarri. Voor laatstgenoemde was het in de tweede ronde al klaar: hij gleed onderuit en Mattia Pasini reed tegen het hoofd van de Italiaan, die even op knock-out leek te gaan alvorens hij - gelukkig bij bewustzijn - afgevoerd werd.

De Estrella Galicia-mannen Marquez en Vierge openden snel de aanval op Lüthi, met succes. Vierge zelf kreeg het ook lastig, want Simone Corsi pakte zijn tweede plek af en ook Navarro kwam er voorbij. Van Corsi had hij niet veel later geen last meer, want de Italiaan schoof onderuit en Marquez reed zo vrij eenzaam op kop, met vijf man achter hem aan: Navarro, Vierge, Augusto Fernandez, Brad Binder en Remy Gardner, die zelf halverwege ook onderuit ging.

Met vijf ronden te gaan reed Marquez nog altijd eenzaam op kop, Fernandez en Navarro streden om de tweede plek en Vierge en Binder reden daar weer ruim achter. Marquez pakte na een wat mislukt 2018 weer eens een zege, Navarro troefde Fernandez af in de strijd om plek twee en Binder eindigde als vierde, voor Vierge en Lüthi. Bo Bendsneyder reed constant in het achterveld en viel uiteindelijk uit.

Kompany wordt als speler-trainer opvolger van Rutten bij Anderlecht

Vincent Kompany heeft een paar uur nadat het nieuws over zijn vertrek bij Manchester City naar buiten werd gebracht een nieuwe uitdaging gevonden. Anderlecht meldt zondagmiddag namelijk via de officiële kanalen dat de 33-jarige verdediger terugkeert op het oude nest. De stopper neemt bij de worstelende grootmacht de rol van speler-trainer op zich, waardoor hij de opvolger wordt van de een maand geleden ontslagen Fred Rutten.

Kompany doet in een open brief op zijn Facebookpagina uit de doeken hoe het contact met Anderlecht, de club waar hij zijn profloopbaan begon, tot stand kwam. De bij Manchester City vertrokken verdediger sprak vorig jaar met voorzitter Marc Coucke en directeur Michel Verschueren over de gang van zaken bij zijn oude liefde en gaf terloops zijn mening over de toekomst van de Belgische grootmacht. Later volgden er gesprekken met Frank Arnesen, die in januari werd aangesteld als technisch directeur.

Anderlecht aarzelde niet na het ontslag van Rutten en zocht direct contact met Kompany om hem de functie van speler-trainer aan te bieden. De 87-voudig international van de Rode Duivels vond het aanbod een grote eer. “Dat maakte grote indruk op mij. Het vertrouwen dat ze in mij uitspraken vond ik zeer intrigerend. Ik ging erover nadenken”, schrijft de routinier, die naar eigen zeggen veel te danken heeft aan het inspirerende werk van Josep Guardiola, de laatste drie seizoenen zijn manager bij the Citizens.

“Manchester City speelt het voetbal waar ik zo van houd. Het soort voetbal waar ik ook als trainer in geloof. Ik heb dus besloten om het aanbod aan te nemen. Ik wil mijn kennis overdragen aan de volgende generaties Paarsen. Daarnaast wil ik een stukje Manchester in het hart van België stoppen. Voor alle Anderlecht-fans: tot binnenkort”, zo besluit Kompany, die bij Anderlecht voor een zware klus staat. Zijn nieuwe werkgever staat op een teleurstellende zesde plaats in de play-offs van de Jupiler Pro League en kan zich niet meer plaatsen voor Europees voetbal, daar het gat met nummer vier Royal Antwerp onoverbrugbaar is geworden. De hoofdstedelingen sluiten het seizoen zondag af met een uitwedstrijd tegen KAA Gent.

Politie pakt beschonken visstroper op

Politiemensen van team Milieu hebben zaterdagavond  samen met boa’s van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland gepost op visstropers. Niet zonder resultaat, want ze hielden die avond kort na 22.30 uur op de Philipsdam in Bruinisse een 29-jarige man uit Bergen op Zoom aan op verdenking van overtreding van de Visserijwet.

De man wordt ervan verdacht met een aantal fuiken geprobeerd te hebben paling te vangen. In vier fuiken bleken in totaal 8 palingen, met een totaal gewicht van 5,6 kilo, gevangen te zitten. De palingen zijn vrijgelaten, de fuiken in beslag genomen. De verdachte heeft er afstand van gedaan, de fuiken worden binnenkort vernietigd. De verdachte heeft een verklaring afgelegd en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Op het bureau bleek dat de man met een auto naar de fuiken was gereden, terwijl hij helemaal geen auto mocht rijden, zijn rijbewijs was namelijk ongeldig verklaard. Bovendien had hij teveel gedronken Ook voor deze feiten is proces-verbaal opgemaakt.

Mountainbikester Courtney wint eerste wereldbekerwedstrijd, Nederlandse dames op 4 en 5

Mountainbikester Kate Courtney heeft de eerste wereldbeker van het seizoen gewonnen. De Amerikaanse wereldkampioene reed van start tot finish aan kop van de wedstrijd en won met vijftig seconden voorsprong op Jolanda Neff. Anne Tauber met val moest genoegen met een vierde plaats, voor haar landgenote Anne Terpstra.

Courtney had de beste start samen met Jolanda Neff. Courtney, de wereldkampioene, nam al snel afstand en na een valpartij van Neff, groeide de voorsprong naar de twintig seconden. Vlak achter Courtney kwam Tauber sterk opzetten. De Nederlandse, die vandaag haar 24ste verjaardag viert, reed al snel voorbij Neff en ging op jacht naar Courtney.

Een valpartij van Courtney hielp Tauber om dichterbij te komen, maar de Amerikaanse wereldkampioene hield Tauber op afstand. De 24-jarige Nederlandse kwam zelf ook ten val en zag de Zwitserse weer aansluitenen liet vervolgens Tauber achter zich. Ook de Oekraïense Yana Belmonina ging voorbij Tauber, waardoor Tauber buiten het podium viel en genoegen moest nemen met een vierde plaats.

Terpstra reed ook een hele goede wedstrijd. De Nederlandse reed constant in de top vijf van de race en zou daar ook eindigen. De Nederlandse kampioene werd uiteindelijk vijfde.

Man met schulden: 'ik ben niet schuldig aan verduistering'

Op zaterdag 18 mei 2019 is omstreeks 13:15 uur op de Turnhoutsebaan in Goirle een 26-jarige Tilburger aangehouden voor verduistering. Hij reed in een auto die hij geleased had in augustus 2018 terwijl hij daarna nooit aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan. Hij kon door de leasemaatschappij ook niet meer getraceerd kon worden. Vanwege het niet nakomen van de financiële verplichtingen deed het bedrijf aangifte van verduistering. De politie kwam de auto met daarin de verdachte dankzij ANPR-apparatuur op het spoor.

Agenten kregen zaterdagmiddag op hun telefoonapp een melding dat door ANPR apparatuur was vastgesteld dat op de Turnhoutsebaan ter hoogte van Goirle een verduisterde auto voorbij was gereden. De bedoelde auto kwam agenten tegemoet, waarna zij keerden en de bestuurder een stopteken gaven. Hij voldeed hier aan en werd aangehouden. Aan het bureau gaf hij toe dat hij financiële problemen had en daarom bij meerdere bedrijven niet aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. Hij voelde zich niet schuldig aan verduistering. Hij heeft een dagvaarding gekregen. De auto gaat terug naar de leasemaatschappij.

McPhee wint eindelijk weer in Moto3, veld ontsnapt aan zware crash

Motorcoureur John McPhee heeft na Tsjechië 2016 eindelijk zijn tweede zege in de Moto3 te pakken. De Schot was op het licht vochtige circuit van Le Mans de beste tijdens de Grand Prix van Frankrijk.

Bij de start kwam Tatsuki Suzuki van de vierde plek naar de leiding, voor Tony Arbolino, Ai Ogura en polesitter McPhee. Ogura ging al in de eerste ronde onderuit en zijn motor stuiterde de baan op, maar op wonderbaarlijke wijze reed het complete veld er zonder hem te raken langs, waarmee een bijzonder ernstige crash gelukkig achterwege bleef.

Suzuki hield de touwtjes in handen, daarachter werd geknokt door Lorenzo Dalla Porta, Gabriel Rodrigo, McPhee, Andrea Migno, Arbolino en WK-leider Aron Canet. Niccolo Antonelli kende al geen lekkere race en acht ronden voor het einde was het klaar voor de nummer twee in het WK, die zelf onderuit schoof. Suzuki kreeg het ondertussen wat lastiger en McPhee nam de leiding over.

Met zes ronden te rijden schoof Suzuki onderuit, samen met Arbolino, die zich daarbij leek te blesseren. McPhee had dan weer de leiding in handen, Kaito Toba voegde zich ook in de strijd en ook Jaume Masia kwam zich melden. McPhee wist echter stand te houden en de Schot pakte de winst, voor Dalla Porta en Canet, die zijn leiding in het WK zo uit wist te breiden.

Politie zoekt getuigen van straatroof in Heemskerk

Een 54-jarige vrouw uit Heemskerk is zaterdagmiddag het slachtoffer geworden van een straatroof. Dit gebeurde rond 12:50 uur op de Beethovenstraat in Heemskerk.

Het slachtoffer had haar auto geparkeerd en stapte uit. Toen zij naast de auto stond, merkte zij dat ze uit balans werd gebracht door een voorbijkomende fietser. De man op de fiets trok de handtas met kracht uit haar handen. Hij ging er vandoor in de richting van de Cesar Franckstraat en het slachtoffer rende achter hem aan. In de richting van de Vivaldistraat, raakte de vrouw de man uit het oog.

Een getuige zag dat de man de tas weggooide en toen het slachtoffer haar tas weer terug had, zag zij dat haar portemonnee was weggenomen. Het slachtoffer omschreef haar belager als een getinte man tussen de 40 en 60 jaar oud met donker haar en een armoedig en onverzorgd uiterlijk. Hij droeg een donker jack en lange broek. De politie onderzoekt deze straatroof en vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man (23) na achtervolging in gestolen auto aangehouden

Een 23-jarige in Breda verblijvende man is zaterdag 18 mei 2019 omstreeks 16:50 uur op het Minervum in Breda aangehouden omdat hij in een gestolen auto reed. Hij werd door agenten vanuit Tilburg achtervolgd. De dienders kwamen hem door een ANPR hit op het spoor.

Agenten surveilleerden zaterdagmiddag in Tilburg over de Midden Brabantweg. Zij kregen op hun mobiele telefoon via de ANPR app een zogenaamde ‘hit’ binnen, dat kort daarvoor een gestolen auto over de Ringbaan West was gereden. Agenten die op de fiets surveilleerden zagen vervolgens de bedoelde auto richting de snelweg A-58 rijden.

De gestolen auto, een Kia, werd op de A-58 richting Breda ter hoogte van de afslag Bavel gelokaliseerd. Agenten gaven een stopteken waar de bestuur geen gevolg aan gaf. Hij vervolgde zijn weg over de A-27 en nam vervolgens de eerste afslag. Daar negeerde hij het rode verkeerslicht en reed met een snelheid van circa 100 km per uur de kruising over.

Hij reed hierna het industrieterrein Minervum op. Daar verloor hij na een paar rondjes de macht over het stuur, vloog uit de bocht en reed zich vast op een opstaande muur. De verdachte is een bekende van de politie. Hij werd aangehouden ter zake diefstal c.q. heling, rijden zonder rijbewijs en gevaarlijk rijgedrag. De auto waarin hij reed werd op donderdag 16 mei gestolen vanaf het Nonnenveld in Breda.

Thuisfront-app voor familie uitgezonden militairen

Voor de familieleden van alle uitgezonden militairen is er nu de Thuisfront-app. Deze biedt alle noodzakelijke informatie aan relaties van uitgezonden militairen. De nieuwe applicatie werd gisteren tijdens Thuisfrontcontactdag We@home gedemonstreerd in Nijkerk.

Thuisfrontcontactdag We@home
De thuisfrontcontactdag werd bezocht door honderden mensen. Zij zijn het thuisfront van militairen die nu in Afghanistan, Irak, Litouwen en Mali zitten. Maar er waren ook familieleden van marinepersoneel dat met Zr. Ms. Evertsen op de Middellandse Zee vaart. Saamhorigheid en verbondenheid staan centraal op deze dagen. De familie wordt even in het zonnetje gezet in een periode waarin zij thuis alles draaiende houden. Er zijn optredens, activiteiten voor kinderen en met een aantal missiegebieden is er een live videoverbinding.

Tot gisteren kende alleen de landmacht een app voor het thuisfront. "Aan de hand van wat het thuisfront ons vertelde over wat er beter moet, hebben we iets nieuws gemaakt", aldus Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen bij de presentatie.

Veiligheidsrisico
Defensie deelt informatie met het publiek en ook met het thuisfront. Bepaalde informatie kent een verhoogd veiligheidsrisico. Voorbeelden zijn de vluchtgegevens van en naar inzet- en oefengebieden, gegevens over vaarbewegingen en tijden en locaties van Thuisfrontbijeenkomsten. Deze informatie blijft in delen beschikbaar voor het thuisfront, maar verdwijnt geleidelijk van openbare informatiebronnen als Teletekst en internet.

De bestaande SITCEN-app is doorontwikkeld tot een Defensiebrede app waarbij de gegevens van verschillende militairen zijn in te vullen. Als de gegevens van een militair voor het vertrek goed zijn ingevoerd, komt de gebruiker altijd bij het juiste loket bij Defensie uit.

Momenteel wordt de app al doorontwikkeld naar een versie met een openbaar en een afgeschermd deel. Wie die informatie wil bekijken moet eerst inloggen. Zo kan Defensie informatie delen met alleen familieleden, zoals bijvoorbeeld militaire vluchtgegevens.

Thank you for your support
Wijnen vond de nieuwe app geen overbodige luxe. "Het thuisfront, is de onzichtbare steun in de rug van onze militairen", zei hij. "Zoals we hier zeggen: ‘zonder thuisfront geen inzet’. Want jullie zorgen ervoor dat de militair zich helemaal op zijn of haar taak kan richten. Wanneer we tegen militairen zeggen: 'thank you for your service', dan denk ik daar altijd bij: 'en thuisfront, thank you for your support'."

De app is te downloaden via Google Play en de App Store.

Thuisfront-app voor familie uitgezonden militairen (Foto: Defensie)
Thuisfront-app voor familie uitgezonden militairen (Foto: Defensie)

Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen

In Gaanderen vinden we dit prachtige pand. Het heeft werkelijk alles wat je maar kunt wensen. De villa meet een woonoppervlakte van 319 m2, heeft een inhoud van 1.431 m3 en staat op 800 m2 eigen grond. In de  tuin bevinden zich een heerlijke loungeruimte met buitenhaard, Jacuzzi en buitendouche. Door de ligging betreft het hier een zonnige tuin met veel privacy. Kortom; Een stukje paradijs op aarde, aldus Funda. Voor slechts 850.000 euro wisselt dit juweeltje van eigenaar. 

Subtropisch in Gaanderen  (Foto: Funda)
Subtropisch in Gaanderen (Foto: Funda)

Politie zoekt getuigen verkeersongeval A9

Op zondagochtend rond 03:10 uur vond op de A9 ter hoogte van Badhoevedorp een verkeersongeval plaats. Een 88-jarige man uit Alphen aan den Rijn en een 64-jarige vrouw uit Hilversum raakten hierbij gewond.

Het is vooralsnog niet bekend hoe de aanrijding heeft kunnen gebeuren. Getuigen verklaarden dat de mannelijke bestuurder ineens in de remmen ging en de Hilversumse daardoor achterop reed. De auto van de vrouwelijke betrokkene is door het ongeval volledig uitgebrand. Zowel de man als de vrouw zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van de aanrijding en is op zoek naar getuigen die dit ongeval hebben zien gebeuren. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Halsema: 'Songfestival welkom in Amsterdam'

Als het aan burgemeester Halsema ligt, wordt het Eurovisiesongfestival volgend jaar in Amsterdam georganiseerd. Op Instagram feliciteert ze zanger Duncan Laurence met de winst, waarna ze eindigt met de tekst 'Songfestival welkom in Amsterdam'.

Afgelopen nacht won Duncan het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv. De winst van de zanger betekent ook dat Nederland volgend jaar het Songfestival gaat organiseren.

Lees ook: Nederland wint Songfestival

Begin april hintte burgemeester Halsema nog naar de mogelijkheid om het volgend jaar in Amsterdam te organiseren: 'Hopelijk zien we jullie volgend jaar dus allemaal weer in Amsterdam voor het Eurovisiesongfestival!'

Hierdoor is de strijd om welke stad het evenement mag hosten losgebarsten, want ook Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Maastricht en Arnhem willen het Songfestival organiseren. De laatste keer dat Nederland het liedjesfestijn organiseerde was het in Den Haag.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Altijd groots dromen! Van harte gefeliciteerd @itsduncanlaurence 🎉Het songfestival is welkom in Amsterdam. #eurovision #Amsterdam #duncan

Een bericht gedeeld door Femke Halsema (@burgemeesterfemkehalsema) op18 Mei 2019 om 11:55 (PDT)

Fietser (81) overleden na verkeersongeval in Breda

Een 81-jarige fietser uit Breda, die woensdagochtend zwaargewond raakte door een aanrijding op de Claudius Prinsenlaan in Breda met een 23-jarige motorrijder uit Breda, is in de nacht van woensdag op donderdag in het ziekenhuis overleden.

De fietser stak kennelijk ter hoogte van de bushalte bij de Hogeschool over en kwam toen in aanrijding met de motorrijder die vanuit het centrum kwam. De aanrijding liet zich al direct ernstig aanzien, er werden drie ambulances, een traumahelikopter en de brandweer opgeroepen. Het slachtoffer werd met ernstig hoofdletsel naar het St. Elisabeth Ziekenhuis In Tilburg vervoerd. Daar is hij de volgende nacht overleden.

De motorrijder heeft op het bureau een verklaring afgelegd. De toedracht van het ongeval is nog in onderzoek. Een automobilist heeft daarvoor beelden van zijn dashcam ter beschikking gesteld.

Alonso moet vechten voor Indy 500-deelname

Fernando Alonso is er nog lang niet zeker van dat hij volgende week mee mag doen aan de Indy 500, de zesde van zeventien races in het IndyCar-seizoen. De Spanjaard kwam zaterdagavond tijdens de kwalificaties met zijn auto van McLaren Racing tot de 31e plek, waar de top-30 gevraagd werd.

Op zaterdag werden de eerste dertig deelnemers bepaald: de snelste negen vechten zondagavond in de Fast Nine om de poleposition en de overige posities op de eerste drie startrijen, de nummers tien tot en met dertig weten hun startposities voor de race. Iedereen die buiten de top-30 viel, zes man in dit geval, moet zondag - Bump Day - in de Last Row Shootout aan de bak: slechts drie van hen plaatsten zich voor de race, waarbij ze allemaal één kans krijgen om vier ronden zo snel mogelijk af te leggen.

Met gemiddeld 370,282 kilometer per uur over vier ronden was Spencer Pigot de snelste namens Ed Carpenter Racing, vlak voor Penske-rijder Will Penske (370,279km/h). De Britse Pippa Mann noteerde de dertigste tijd en bleef Alonso, die de hele dag al problemen kende, nét voor. Hij moet knokken tegen James Hinchcliffe, Sage Karam, Pato O'Ward, Max Chilten en Kyle Kaiser - als laatstgenoemde na zijn crash eerder in de week überhaupt in actie kan komen.

Ziggo Sport is vanaf 18.00 uur weer live met het beslissende deel van de kwalificatie.

'Warme, droge en zonnige zomer op komst'

Helaas, slecht nieuws voor user Devil010: Weeronline bericht dat de zomer van 2019 waarschijnlijk droger, zonniger en warmer dan normaal wordt. Er worden lange periodes verwacht waarin het rustig zomerweer is met veel ruimte voor de zon. De gemiddelde zomertemperatuur komt volgens de meeste berekeningen uit rond 18,0 graden tegen 17,0 normaal. Ter vergelijking: vorig jaar was het de warmste zomer ooit gemeten met gemiddeld 18,9 graden in De Bilt.

Hogedrukgebieden zullen in de komende zomer overheersen. Dit levert veel zonneschijn op en daardoor is het vaak warmer dan normaal. De positie van de hogedrukgebieden is bepalend voor de windrichting en daarmee ook voor de temperatuur. In juni lijken we vooral te maken te krijgen met oosten- tot zuidoostenwinden. Daarmee wordt regelmatig zomerse warmte aangevoerd. Vooral in het binnenland ontstaan in de warme lucht soms stevige regen- en onweersbuien.

Voor de maanden juli en augustus is de kans groter op westen- tot zuidwestenwinden. Daarbij warmt het in het binnenland regelmatig flink op, terwijl de kustprovincies vrij normale temperaturen hebben.

Stabiel zomerweer, dus geen slechte dagen?
Hoewel hogedrukgebieden het weer in de zomer zullen domineren, betekent dit niet dat er geen slechte periodes zullen voorkomen. De modellen schetsen gemiddelden over hele maanden. Slechte zomerweken met buien en koele lucht vanaf zee zijn ook in een warme en droge zomer mogelijk. En op warme dagen kan soms een stevig warmte-onweer losbarsten met kans op wateroverlast. Dat hebben we zelfs in de kurkdroge zomer van 2018 gezien.

'Warme, droge en zonnige zomer op komst' (Foto: Pixabay)
'Warme, droge en zonnige zomer op komst' (Foto: Pixabay)

Giro: Etappe 9 - Tijdrijden met een klimmetje

Caleb Ewan pakte gisteren een knappe sprintzege mee na een wat tegenvallende etappe, vandaag is het aan de klassementsmannen. Er staat een tijdrit op het programma, een kleine 35 kilometer van Riccione naar San Marino.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we de details van het parcours, maar de samenvatting is vrij simpel: een goede twintig kilometer redelijk vlak, waarbij het heel langzaam op begint te lopen, en daarna volgt een stevige klim gevolgd door nog een kort, pittig klimmetje.

De finish ligt dus in San Marino en dat ministaatje is het bezoeken waard, zeker hoofdstad San Marino zelf. Kasteelmuren, torens, hartstikke oud en mooi alleamaal. Nico Denz gaat om 12.50 uur als eerste van start, Valerio Conti is om 16.13 uur de laatste die vertrekt. De volledige startlijst is hier te vinden. Eurosport is er tegen een uur of drie bij, uiteraard wordt eerst de MotoGP uitgezonden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Rise of Industry

Ik ben een fan van mangementgames, en al toen ik jong was heb ik Transport Tycoon helemaal grijsgespeeld. Nu vermaak ik me regelmatig met de open source-variant van die game (OpenTTD) maar nu is er een spirituele opvolger op de markt: Rise of Industry, waarbij je ook met allerlei goederen rondleurt om zo steden te helpen groeien, je concurrentie in de luren probeert te leggen en er voor zorgt dat gemeenteraden een oogje dichtknijpen wanneer je die zoveelste vervuilende fabriek neerzet.

MLB: Schoop slaat met twee homeruns Twins naar ruime zege

Jonathan Schoop heeft vannacht met zijn team Minnesota Twins flink uitgehaald tegen de Seatlle Mariners. De Twins wonnen met maar liefst 18-4 van de Mariners en boekte alweer de vijfde zege op rij. De ploeg uit Minnesota staat ook ruim aan de leiding in de A.L Central.

Schoop sloeg maar liefst twee homeruns in de wedstrijd. Hij sloeg vijf punten binnen en had daarmee een belangrijk aandeel in de 18-4 gewonnen wedstrijd. Voor het seizoen heeft Schoop nu acht homeruns op zijn naam.

Mike Trout bereikte in de wedstrijd tussen de Los Angeles Angels en de Kansas City Royals een mijlpaal. Hij sloeg in de eerste inning zijn 250ste homerun uit zijn carrière. Daarmee komt de 27-jarige outfielder van de Angels in het rijtje met Alex Rodriguez, Jimmie Foxx, Ken Griffey Jr., Mickey Mantle en Juan Gonzalez. Deze honkballers sloegen voor hun 28ste ook minimaal 250 homeruns.

Trout slaat 250ste homerun uit carrière (Bron: Youtube.com)

 De Tampa Bay Rays hebben de koppositie weer overgenomen van de New York Yankees. In een rechtstreeks duel wonnen de Rays na elf innings met 2-1 van de Yankees. Austin Meadows sloeg in de elfde inning de bal in de tribunes goed voor de zege. Ook in verdedigend opzicht was hij belangrijk van de Rays. In de zesde inning leek de Yankees op 2-0 te komen, maar een sterke aanworp van Meadows voorkwam dat Aaron Hicks kon scoren.

Uitslagen MLB zaterdag:
New York Yankees - Tampa Bay Rays 1-2
Chicago White Sox - Toronto Blue Jays 4-1
Texas Rangers - St. Louis Cardinals 2-8
Philadelphia Phillies - Colorado Rockies 2-1
Miami Marlins - New York Mets 2-0
Cincinnati Reds - Los Angeles Dodgers 4-0
Cleveland Indians - Baltimore Orioles 4-1
Detroit Tigers - Oakland Athletics 1-4
Boston Red Sox - Houston Astros 3-7
Washington Nationals - Chicago Cubs 5-2
Atlanta Braves - Milwaukee Brewers 4-3
San Diego Padres - Pittsburgh Pirates 2-7
Los Angeles Angels - Kasas City Royals 6-3
Arizona Dimanondbacks - San Francisco Giants 5-8
Seatlle Mariners - Minnesota Twins 4-18

Motorrijder overleden na ongeval

Een 43-jarige man uit Ommen is overleden nadat hij betrokken was bij een verkeersongeval op de Zuiderval in Enschede. Op zaterdag 18 mei kwam er om 12:31 uur een melding van een motorrijder die met zijn voertuig onderuit was gegaan. De bestuurder was reeds met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Getuigen vertelden aan de politieagenten wat ze gezien hadden. De motorrijder maakte een verkeerde manoeuvre, waardoor hij in botsing kwam met de auto van een 51-jarige man uit Borne en uit balans raakte. De motorrijder ging vervolgens onderuit en botste tegen de paal die aan de rechterzijde van de weg stond. De man overleed enkele uren later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De motor is door een sleper afgevoerd. 

Durrant boekt tweede toernooizege bij de PDC; Van Gerwen en Meulenkamp eruit halve finales

Glen Durrant heeft het vijftiende Players Championship weten te winnen. In Barnsley was hij in de finale Darius Labanauskas de baas. Het werd 8-1. Het is al weer zijn tweede toernooizege in zijn debuutjaar bij de PDC. Michael van Gerwen en Ron Meulenkamp haalden allebei de halve finale.

Na twee 6-0-zeges op Matthew Edgar en Simon Stevenson begon het echte werk voor Durrant. Hij versloeg Kyle Anderson, Danny Noppert en Michael Smith, alle drie de duels met 6-4. In de halve finale rekende Durrant met 7-2 af met Van Gerwen en had in de eindstrijd eigenlijk geen kind aan Labanauskas. De darter uit Litouwen had nog maar weinig in de tank en moest het met één leg doen (8-1). Zijn gemiddelde bleef ook steken op slechts 84,1 per beurt.

Van Gerwen haalde de halve finale, net zoals Ron Meulenkamp. The Bom versloeg Jelle Klaasen (103,7 gem. voor 6-0), Ted Evetts (6-3), Ricky Evans (6-3), Dave Pallett (6-3) en Ian White (6-5). In de halve finale gooide de linkshander opnieuw 98,4 per beurt, maar verloor wel met 7-4 van Labanauskas.Vincent van der Meer en Noppert haalden de vierde ronde, Jeffrey de Zwaan, Jermaine Wattimena en Raymond van barneveld kwamen tot de derde doorgang.

Uitslagen Players Championship 15 - vanaf achtste finales
Michael van Gerwen 6-3 Peter Hudson
Chris Dobey 6-3 Vincent van der Meer
Michael Smith 6-5 Justin Pipe
Glen Durrant 6-4 Danny Noppert
Ian White 6-3 Krzysztof Ratajski
Ron Meulenkamp 6-3 David Pallett
Darius Labanauskas 6-5 Steve Beaton
Ryan Meikle 6-3 Nathan Rafferty

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-5 Chris Dobey
Glen Durrant 6-4 Michael Smith
Ron Meulenkamp 6-5 Ian White
Darius Labanauskas 6-2 Ryan Meikle

Halve finales
Glen Durrant 7-2 Michael van Gerwen
Darius Labanauskas 7-4 Ron Meulenkamp

Finale
Glen Durrant 8-1 Darius Labanauskas

Hoogbejaarde vastgebonden en beroofd van sieraden

Zelden doet hij open als hij niemand verwacht, maar toch lukte het de twee overvallers om binnen te komen op de Vijverlaan in Krimpen aan den IJssel. Vastgebonden en bestolen van zijn sieraden lieten de twee lafaards de oude man achter. De politie onderzoekt de zaak en zet alles op alles om de daders van straat te halen. 

Het was zaterdagochtend 10:00 uur. Er waren werklui bezig met het dak. Dat was de reden dat de 98-jarige bewoner uiteindelijk toch opendeed. De overvallers belden een paar keer aan en gingen over op kloppen. Misschien had het iets te maken met het dak, was de gedachte van het slachtoffer, en deed daarom toch open. Hij was er altijd zo strikt op om vreemden buiten de deur te houden.

De mannen drongen meteen binnen en bonden de bewoner vast, terwijl ze hem bedreigden met een vuurwapen. Ze doorzochten het huis en gingen er met sieraden vandoor. De man bleef aangedaan achter. Gelukkig wist hij zichzelf los te krijgen en belde de politie. Behoorlijk geschrokken, maar gelukkig ongedeerd, kon hij zijn verhaal doen bij de agenten.

Rechercheur aan het woord: "Hoe halen ze het in hun hoofd! We gaan meteen aan de slag met sporen veilig stellen en bekijken de camerabeelden, vertelt de rechercheur, die vanmorgen het onderzoek deed. We zetten alles op alles om de daders van deze laffe daad van straat te halen. En hopen echt dat getuigen zich melden en er mensen zijn die camerabeelden hebben, dat zou ons enorm helpen"

De twee droegen donkere kleding en hadden hun gezicht bedekt. Beiden hadden een muts op en zijn tussen de 24 en 30 jaar. De politie is een onderzoek gestart en roept getuigen op om zich te melden. Alle informatie is welkom. Mensen die iets gehoord of gezien hebben kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad anoniem. Beelden kunnen via de website worden geupload. Ook kunnen daar tips worden achter gelaten. 

Genoeg tequila in Desperados ondanks klachten uit Mexico

Het woord 'tequila' mag op het etiket van Desperados-biertjes blijven staan. Een Mexicaanse instantie eiste dat dit woord zou worden verwijderd van de flesjes, maar de instantie is door de rechter in het ongelijk gesteld.

Het ontwerp van de doorzichtige flesjes en natuurlijk de naam 'Desperados' doet vermoeden dat de biertjes rechtstreeks uit Mexico zijn geïmporteerd. Niets is minder waar. Desperados wordt al jaren geproduceerd door Heineken. Amsterdams bier met Mexicaanse tequila dus.

Mexicaanse raad van tequilahouders
Alhoewel, veel tequila zit er niet in het 'tequila flavoured beer': slechts 0,1 procent. Daarom sleepte een Mexicaanse raad van tequilahouders Heineken voor de rechter. De instantie beweerde dat tequila geen essentieel bestandsdeel van het bier is. Het gebruik van het woord zou daarom ontoelaatbaar en misleidend zijn.

De Amsterdamse rechtbank oordeelde echter dat dit niet kan worden aangetoond. Volgens de rechter kan niet worden uitgesloten dat de kleine hoeveelheid tequila wel degelijk een essentieel kenmerk is van de smaak van de biertjes. Heineken mag het woord 'tequila' dus gewoon blijven gebruiken op de etiketten.

Een flesje Desperados (Foto: Stefan Flöper / Wikimedia Commons)
Een flesje Desperados (Foto: Stefan Flöper / Wikimedia Commons)

FOK! Wat een weer: gedonder in het oosten?

De dag start grijs, met in het zuidwesten enkele buien. In de loop van de ochtend komt de zon geleidelijk tevoorschijn. Vanmiddag komen er vooral in de oostelijke helft enkele buien tot ontwikkeling met kans op onweer. In het Waddengebied en aan de kust is er kans op mist en/of lage bewolking van zee. In de avond wordt het vrijwel overal droog. De maxima lopen uiteen van 15°C aan zee tot 24°C in het oosten. De wind neemt overal toe naar matig en komt uit richtingen tussen noord en noordoost. In het westen en zuiden draait de wind in de loop van de middag naar het noordwesten.

Komende nacht wordt het opnieuw op veel plaatsen nevelig met laaghangende bewolking. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 12°C. De wind komt uit een noord tot noordwestelijke richting en is meest zwak.

Maandag overdag verdwijnen nevel en mist en komt de zon weer tevoorschijn. In de loop van de dag ontstaan er vooral in de oostelijke helft van het land opnieuw enkele regen- of onweersbuien. De temperatuur loopt in de middag op naar waarden tussen 15°C aan zee en lokaal 24°C in het (noord)oosten van het land. De noordwestelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Een schaapskudde op het Dwingelerveld aan de kant van Ruinen (Foto: spylacopa_68)
Een schaapskudde op het Dwingelerveld aan de kant van Ruinen (Foto: spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bol wint slotetappe in Californië, Pogacar wint eindklassement

Cees Bol heeft de slotetappe in de Ronde van Californië gewonnen. De 23-jarige Nederlander van Sunweb was na een etappe van 141 kilometer de snelste in de eindsprint. De eindwinst in Amerikaanse Worldtour-wedstrijd ging naar het Sloveense toptalent Tadej Pogacar. 

In de eerste tien kilometer van de slotetappe ontstond er een grote kopgroep van elf renners, met opnieuw daarbij de Nederlander Lennard Hofstede. De kopgroep kreeg een goede twee minuten voorsprong van het peloton. 

Op de klim van de Angeles Forest Highway Summit trok George Bennett ten aanval. De nummer vier in het klassement kreeg meteen Segio Higuita op zijn en daarna kwam de rest van de klassementsrenners aansluiten. De aanval betekende wel het einde van de vroege vlucht. In de afdaling reed er nog een groepje van vijf weg, met daarbij Kasper Asgreen, de nummer in de stand. Ook dat hield geen stand doordat UAE Emirates, de ploeg van Pogacar het gat dicht reed. In de sprint die zou volgen in de straten van Pasadena won Cees Bol de sprint voor Peter Sagan en Jasper Philipsen.

Pogacar is nu de jongste winnaar van een World Tour-rittenkoers tot nu toe. We kregen in Californië ook het jongste podium met Higuita (21) op 2 en Asgreen (24) op drie.

Van der Breggen wint eindklassement Ronde van Californië

Anna van der Breggen heeft de Ronde van Californië op haar naam geschreven. Voor de 29-jarige renster van Boels-Dolmans kwam de leiderstrui niet meer in gevaar en schreef voor de tweede maal uit haar carrière de Tour of California op haar naam.

De etappe van Santa Clarita naar Pasadena over 115 kilometer was de langste etappe van de Tour of California, die bestond uit drie etappes. Halverwege de etappe lag er nog een stevige klim op het parcours, maar daar zou geen grote verschillen worden gemaakt. De slotetappe zou eindigen in een massasprint en daarin was de Italiaanse Elisa Balsamo de snelste.

De eindzege ging naar wereldkampioene Van der Breggen. Ze had in het eindklassement een voorsprong van 29 seconden op haar ploeggenote Katie Hall, die vorig jaar de eindwinst pakte in de Amerikaanse WorldTour-wedstrijd. Ashleigh Moolman maakte het eindpodium compleet.

Marquez evenaart Rossi met 55e MotoGP-pole

Marc Marquez heeft zijn 55e poleposition in de MotoGP te pakken. De Spaanse wereldkampioen stuurde zijn Honda het snelst over het halfnatte circuit van Le Mans en evenaarde daarmee Valentino Rossi. Het record in de koningsklasse van de motorsport is in zicht: Mick Doohan pakte 58 keer pole.

Marquez dook met 1:40,925 minuten als enige onder de 1:41 en pakte de pole voor Ducati-coureurs Danilo Petrucci (+0,360), Jack Miller (+0,414) en Andrea Dovizioso (+0,600). Laatstgenoemde wordt zondag op de tweede rij vergezeld door de Yamaha's van Rossi en Franco Morbidelli, terwijl de Honda's van Takaaki Nakagami en Jorge Lorenzo samen met Aprilia-coureur Aleix Espargaro de derde rij innemen.

In de Moto2 was Jorge Navarro de snelste. De Spanjaard was met zijn Speed Up zes mannen op een Kalex te snel af, waarbij Thomas Lüthi hem tot op 0,078 seconden naderde. Alex Marquez (+0,530) vertrekt eveneens van de eerste startrij, Bo Bendsneyder moet het zondag doen met een zeventiende startplek.

John McPhee ging er in de Moto3 met de pole vandoor. De Brit gaf de Italiaan Tony Arbolino met 0,190 seconden het nakijken, de Japanner Ai Ogura volgde op enkele honderdsten van een seconde. De Moto3 trapt de dag om 11.00 uur af, om 12.20 gevolgd door de Moto2, waarna de MotoGP om 14.00 uur van start gaat.

Van de Sanden wint Champions League met Lyon

De vrouwen van Olympique Lyon hebben voor de vierde keer op rij de Champions League gewonnen. In de finale in Boedapest was de ploeg van Shanice van de Sanden veel te sterk voor het FC Barcelona van Lieke Martens en Stefanie van der Gragt: 4-1.

Bij rust stond het al 4-0 voor de Franse kampioenen. Van de Sanden stelde Dzsenifer Marozsan na vier minuten in staat de score te openen en niet veel later bediende ze ook Ada Hegerberg. De Noorse sterspeelster had nog voor rust haar hattrick binnen, invalster Asisat maakte op aangeven van Lieke Martens in de 88e minuut nog een eretreffer.

De jonge Hegerberg, al jaren aan de lopende band scorend, is naast winnares van de Ballon d'Or ook de eerste speelster ooit met een hattrick in de Champions League-finale. Dat ging rap ook: ze had er amper zestien minuten voor nodig.

Lyon wint opnieuw de Champions League. (PRO SHOTS/Action Images)
Lyon wint opnieuw de Champions League. (PRO SHOTS/Action Images)

Manchester City completeert treble met FA Cup-winst

Manchester City heeft zich verzekerd van de Engelse treble. De landskampioen en winnaar van de League Cup kroonde zich zaterdag tot winnaar van de FA Cup door Watford in de finale stevig op de broek te geven: 6-0.

Bij Watford hoopte oud-PSV'er Heurelho Gomes op zijn 38e op fraaie wijze afscheid te nemen van de sport, maar dat zat er niet in. David Silva profiteerde van slecht verdedigen, Gabriel Jesus verdubbelde de score voor rust.

Kevin de Bruyne, Jesus en twee keer Raheem Sterling zorgden voor de 6-0 eindstand, een evenaring van de grootste score ooit in de FA Cup-finale: in 1903 won het onvolprezen Bury van Derby County, waarbij The Shakers met 6-0 uithaalden.

Lyon wint opnieuw de Champions League. (PRO SHOTS/Action Images)
City wint de FA CUP (PRO SHOTS/Sipa USA)

Nederland wint Songfestival

Nederland heeft na 44 jaar het Eurovisie Songfestival weer gewonnen. Duncan Laurence scoorde in Tel Aviv met het nummer Arcade zowel bij de jury als de kijkers veel punten en dat bleek in een zinderende ontknoping genoeg om Italië en de 24 andere landen te kloppen.

Na het verdelen van de jurypunten stond Zweden met 239 punten bovenaan, vlak voor Noord-Macedonië (237) en Nederland (231). Italië deed met 212 punten ook nog volop mee, Azerbeidzjan (197) ook en Australië (154) leek af te haken.

Nederland eindigde uiteindelijk met 492 punten. Mahmood werd met zijn nummer Soldi met 465 punten tweede namens Italië, de rest werd vooral bij de televotes weggeblazen. Rusland eindigde met 369 punten als derde, voor Zwitserland en Noorwegen, dat de televotes juist won.

Het pijnlijkste moment kwam wellicht op naam van onze oosterburen: S!sters scoorden met hun nummer Sister een 21e plaats bij de jury's, maar kregen vervolgens welgeteld nul (0!) punten van de kijkers.

Duncan's winnende optreden (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.