FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 mei 2019

Als DWDD naar SBS verhuist, verhuis jij dan mee?

Want Matthijs van Nieuwkerk moet het volgens de regels van de publieke omroep volgend jaar met een schamele 194.000 euro per jaar doen, en John de Mol nodigde hem eerder dit jaar uit om desnoods met de hele toko naar zijn campingzender te komen. Die overigens een familiezender moet worden.

In dat geval zou het wel een kloon zijn, want de programmarechten blijven dan vermoedelijk bij BNNVARA.

Maar hoe dan ook, volgens De Mol zou Van Nieuwkerks praatprogramma bij hem een succes zijn, want de kijkers zullen wel meeverhuizen. Gaat die vlieger in jouw geval op?

Samuel maakt indruk in Diamond League, Semenya wint bij mogelijk afscheid

In het Qatarese Doha is het nieuwe seizoen in de Diamond League van start gegaan, de 'Premier League van de atletiek'. Jamile Samuel deed het daarin uitstekend: ze kwam als enige Nederlandse vertegenwoordiger in actie - op 800 meter-haas Bram Som na - snelde op de 200 meter naar de tweede plek in 22,90 seconden. De Britse Dina Asher-Smith was oppermachtig en won in 22,26 seconden, een nieuwe beste wereldjaarprestatie.

Afscheid Semenya?
Op de 800 meter kreeg het publiek mogelijk voor de laatste keer Caster Semenya te zien. De Zuid-Afrikaanse is wegens hoe ze geboren is al jaren het slachtoffer van een enorme discussie rondom haar status in de (vrouwen)sport en onlangs kreeg ze een nieuwe klap in haar juridische strijd, waardoor de kans groot is dat ze in elk geval op de 400, 800 en 1500 meter vanaf komende week niet meer te zien zal zijn. Nu was ze dat nog wel en met een beste wereldjaarprestatie van 1:54,98 minuten - tevens een nieuw meetingrecord - bleef ze Francine Niyonsaba uit Burundi bijna drie seconden voor.

De 200 meter bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Amos imponeert
Bij de mannen won de Turkse wereldkampioen Ramil Guliyev de 200 meter in een uitstekende 19,99 seconden, voor de Ecuadoriaan Alex Quiñonez (20,19), de Canadees Aaron Brown (20,20) en Jereem Richards (20,21) uit Trinidad & Tobago. Nijel Amos uit Botswana pakte met een indrukwekkend eindschot de winst op de 800 meter, waar hij met 1:44,29 - 's werelds snelste tijd van het jaar - de Keniaan Emmanuel Korir en de Amerikaan Donovan Brazier het nakijken gaf. Elijah Manangoi won in 3:32,21 de 1500 meter, waarin hij landgenoot Timothy Cheruiyot voor het eerst in ruime tijd weer eens klopte in een fraai duel.

Semenya wint de 800 meter (Bron: YouTube)

Crouser doet wat hij moet doen
De nog vrij jonge Marokkaan Soufiane El Bakkali pakte met 8:07,22, de beste tijd van het jaar, knap de winst op de 3000 meter steeplechase, waar hij de Amerikaan Hillary Bor en de Keniaanse tiener Leonard Kipkemoi Bett in een mooie strijd klopte. Het polsstokhoogspringen werd met 5,80 meter gewonnen door de Amerikaan Sam Kendricks, nadat olympisch kampioen Thiago Braz uit Brazilië drie keer faalde op die hoogte. Het kogelstoten werd een prooi voor Ryan Crouser, de Amerikaan die dit jaar al 's werelds beste worp sinds begin jaren negentig liet zien. Dat evenaarde hij nu niet, maar met 22,13 meter was hij de Nieuw-Zeelander Tomas Walsh (22,06) wel nipt de baas.

Tiener wint
De Zweed Daniel Ståhl maakte bij het discuswerpen grote indruk: in drie van zijn zes pogingen gooide hij over de 70 meter, met 70,56 als hoogtepunt, terwijl nummer twee Lukas Weisshaidinger op 66,90m bleef steken. De pas 17-jarige Yaroslava Mahuchikh uit Oekraïne maakte grote indruk door het hoogspringen met 1,96 meter te winnen, de Colombiaanse Caterina Ibarguen schreef het verspringen met 6,76 meter op haar naam, nipt voor Maryna Bekh-Romanchuk (6,74m) en Brooke Stratton (6,73m).

Fraaie strijd op 3000m
De Jamaicaanse Danielle Williams ging er op de 100m horden verrassend met de winst vandoor in 12,66 seconden, voor de 12,73 van de jonge Nigeriaanse Tobi Amusan. De Amerikaanse dames op de 400m horden gaven wél thuis: Dalilah Muhammad won in een beste wereldjaarprestatie van 53,61 seconden, voor landgenote Ashley Spencer. Op de 3000 meter ging de winst tot slot naar de Keniaanse Hellen Obiri, die haar Ethiopische concurrente Genzebe Dibaba na een prachtige eindsprint afschudde en won in 8:25,60 minuten, 's werelds snelste tijd van het jaar.

Obiri vs Dibaba (Bron: YouTube)

Benzine- en dieselverbod gaat te ver, zegt staatssecretaris

Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat gaan het voornemen van de gemeente Amsterdam om met ingang van 2030 benzine- en dieselauto's uit de stad te weren, een stap te ver. Ook de Tweede Kamer is kritisch over de hoofdstedelijke plannen, aldus de NOS.

"De plannen van Amsterdam lijken tot 2025 aan te sluiten bij de landelijke harmonisatie zoals deze nu voorligt", laat de bewindsvrouw weten. Die plannen bestaan uit een verbod volgend jaar op dieselauto's van 15 jaar en ouder binnen de ringweg A10, en met ingang van 2022 ook voor dieselbussen en -touringcars in de binnenstad.

"De voorstellen voor daarna lopen vooruit op de voorziene evaluatie. Voor mij is een verbod van benzine- en dieselauto's niet aan de orde", aldus de staatssecretaris via haar woordvoerder. Na 2025 vindt ze dat de Amsterdamse voorstellen moeten worden getoetst aan dan geldende wetten en regelgeving.

Van Veldhovens partij D66 zei in de Tweede Kamer dat een verbod over elf jaar niet realistisch is, omdat er dan volgens de ramingen niet meer dan twee miljoen elektrische voertuigen zijn. Te weinig, vindt de partij. Maar het is wel goed dat er wordt gewerkt aan schone lucht, aldus Kamerlid Rutger Schonis.

Geert Wilders noemt het plan op Twitter "compleet bezopen". Vanaf 2030 is de hoofdstad volgens hem "echt alleen nog voor de subsidieslurpende Tesla-elite van GroenLinks en D66". Daar moet de gewone autorijder voor opdraaien maar die mogen dan de stad niet meer in, aldus de PVV-leider.

NHL: Avalanche trekt stand gelijk, ook Bruins op 2-2

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben de stand in de tweede ronde van de play-offs in de NHL op 2-2 gezet. In het eigen Pepsi Center in Denver won de ploeg de vierde wedstrijd tegen de San Jose Sharks met 3-0, de eerste play-offshutout van goalie Philipp Grubauer. Nathan MacKinnon opende de score, Colin Wilson en Erik Johnson gooiden de wedstrijd in het slot en Mikko Rantanen was goed voor twee assists.

De Columbus Blue Jackets hadden thuis tegen de Boston Bruins een 3-1 voorsprong kunnen nemen, maar goals van David Pastrnak en Patrice Bergeron gooiden in de eerste ruim zeven minuten al roet in het eten. Artemi Panarin deed het kanon in de Nationwide Arena nog wel knallen, maar nadat ook Sean Kuraly en nog eens Bergeron trefzeker waren en de Bruins op 1-4 stonden was het gespeeld. Aanvallen lukte voor Columbus niet meer en de serie staat ook hier op 2-2.

NHL play-offs vrijdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.00 Carolina Hurricanes - New York Islanders, East 2nd Round - Wedstrijd 4 (3-0 Carolina)*
03.30 St Louis Blues - Dallas Stars, West 2nd Round - Wedstrijd 5 (2-2)
*Live op FOX Sports

Avalanche - Sharks (Bron: YouTube)

Brexit-strafpunten voor Britse partijen

De twee grote Britse partijen, de Conservatieven van premier Theresa May en Labour van Jeremy Corbyn, hebben allebei averij opgelopen bij plaatselijke verkiezingen in Engeland. Kiezers lijken de lokale politici een afstraffing te hebben gegeven voor de almaar voortslepende Brexit-soap.

May moest bij de EU al tweemaal uitstel vragen. Aanvankelijk zou de Brexit plaatshebben op 29 maart, wat later werd verschoven naar 12 april omdat de premier er maar niet in slaagde haar exitovereenkomst door het parlement te loodsen. Recent werd de datum nog eens verschoven naar 31 oktober, tenzij de exitdeal voor 22 mei alsnog wordt goedgekeurd. Dan mogen de Britten er eerder uit, maar zo niet moeten ze aan de Europese verkiezingen meedoen. May onderhandelt met Corbyn over een compromis-deal om dit te vermijden.

De Conservatieven raken volgens de laatste tellingen 444 raadsleden kwijt. Labour verliest er 77. UKIP, de partij uit angst waarvoor toenmalig premier David Cameron het Brexit-referendum aanvankelijk uitschreef, slaagde er niet in de onvrede in winst om te zetten en verloor 54 raadsleden. Daarbij moet wel worden aangetekend dat oprichter en ex-partijleider Nigel Farage zich met zijn nieuwe Brexit Party inmiddels volledig op de EU-verkiezingen richt.

Opvallend is de winst van meer dan 300 raadsleden voor de Liberal Democrats. Die partij is tegen de Brexit, wil deze tegenhouden en komt daar ook eerlijk voor uit. Ook de Greens deden het goed met een winst van meer dan veertig plaatselijke zitplaatsen.

Update 22:42 uur
Het totale verlies voor de Conservatieven is uitgekomen op 1334 zetels. Labour, dat eigenlijk verwachtte munt te slaan uit de politieke impasse, zag zijn eigen verlies nu alle stemmen zijn geteld uitkomen op 82. UKIP, dat in 2015 nog goed scoorde, raakte 145 raadszetels kwijt.

De pro-Europese Liberal Democrats zijn uiteindelijk op een winst van 703 stoeltjes uitgekomen. De Greens mogen 145 raadslieden bijschrijven. Ook het aantal onafhankelijke councillors steeg met 612 stuks flink.

May heeft op de uitslag gereageerd door te stellen dat de kiezer een "simpele boodschap" heeft afgegeven: "schiet nou eens op", en regel die Brexit.

Of dat nu ook gebeurt is echter maar zeer de vraag. Nadat er vorige maand uitstel werd verleend lijkt zowel politiek als publiek opgelucht dat het eindelijk eens over iets anders kan gaan. Bovendien is de kans aanwezig dat Labour, dat met May onderhandelt over een compromis-exitdeal, de verkiezingsuitslag leest als afstraffing voor die onderhandelingen en nu nog minder geneigd zal zijn om de premier de helpende hand te reiken.

NBA: Sixers op voorsprong tegen Raptors

De basketballers van de Philadelphia 76ers hebben in de halve finales van de Eastern Conference in de NBA een 2-1 voorsprong gepakt in het duel met de Toronto Raptors.

In Philadelphia wonnen de Sixers de derde wedstrijd, waarin ze al vroeg een kleine voorsprong pakten. Die werd langzaam maar zeker uitgebouwd en een 27-14 vierde kwart deed Toronto wat wedstrijd drie betreft definitief de das om.

Kawhi Leonard deed het met 33 punten bij de Raptors prima, Joel Embiid scoorde er namens Philadelphia net zoveel en werd luidkeels toegezongen met 'MVP'-geroep.

NBA play-offs vrijdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Boston Celtics - Milwaukee Bucks, East Semifinals - Wedstrijd 3 (1-1)
04.30 Portland Trail Blazers - Denver Nuggets, West Semifinals - Wedstrijd 3 (1-1)

76ers - Raptors (Bron: YouTube)

Uitslagen laatste speelronde Keuken Kampioen Divisie

Vrijdagavond stond de laatste reguliere speelronde van de Keuken Kampioen Divisie op het programma. Door een 8-0 verlies tegen Jong Ajax verspeelde Almere City directe plaatsing voor de tweede en voorlaatste ronde van de play-offs om promotie naar de eredivisie. Concurrent TOP Oss won uit bij Helmond Sport met 0-4 en staat wat betreft puten op gelijke hoogte met Almere maar heeft een beter doelsaldo.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Den Bosch - Go Ahead Eagles 2-0
FC Dordrecht - Jong FC Utrecht 1-2
FC Twente - SC Cambuur 2-2
FC Volendam - Roda JC Kerkrade 1-1
Helmond Sport - TOP Oss 0-4
Jong AZ - Sparta Rotterdam 3-2
Jong Ajax - Almere City FC 8-0
Jong PSV - Telstar 2-0
MVV Maastricht - N.E.C. 1-1
RKC Waalwijk - FC Eindhoven 3-1

Prins Harry schrapt bezoek aan Amsterdam

De Britse prins Harry heeft zijn bezoek van volgende week aan Amsterdam geannuleerd. Het Britse koningshuis maakt duidelijk dat de annulering niets te maken heeft met de naderende bevalling van vrouw Meghan.

Dat meldt The Telegraph. Harry zou eigenlijk onze metropool aandoen in combinatie met een bezoek aan de Invictus Games in Den Haag. Hij gaat nog wel naar het Haagse sportevenement, maar geeft nu aan de eerste dag van zijn trip te annuleren.

Er wordt gespeculeerd dat dit betekent dat de bevalling van zijn eerste kind is aangebroken, of dat het kindje er zelfs al zou zijn. Officieel verkort prins Harry zijn bezoek echter omdat zijn vader prins Charles tegelijkertijd in Duitsland is, en het te veel werk wordt voor de Britse pers om beide royals op de voet te volgen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de Britse royal de stad aandoet. Vorig jaar kwamen de hertog en hertogin van Sussex feesten bij de opening van Soho House, het hotel in het Bungehuis-pand.

Viertal zet bioscoop in Den Haag op stelten

Een dreigende situatie in bioscoop Pathé Spuimarkt in Den Haag zorgde ervoor dat de politie donderdagavond 2 mei groots heeft moeten inzetten. Daarbij werden twee verdachten (14 en 17 jaar) aangehouden die in de loop van de avond weer in vrijheid zijn gesteld.

Aan het begin van de avond kwamen verschillende meldingen binnen van een dreigende situatie in één van de bioscoopzalen in Pathé Spuimarkt. Er zou sprake zijn van vier personen, die zich volgens getuigen verdacht gedroegen en een dreigende indruk maakten op de andere bezoekers van de film ‘Hotel Mumbai’. Twee van hen verlieten op een gegeven moment de bioscoopzaal en toen ze terugkwamen, gingen ze verspreid in de zaal zitten.

Ook spraken ze tijdens de film hardop met elkaar, mogelijk in de Arabische taal volgens de NOS, wat er voor zorgde dat bezoekers 112 belden. De politie ontruimde vervolgens de betreffende bioscoopzaal op een manier zoals zij tijdens hun trainingen leren. De bezoekers van de bewuste film moesten de zaal een voor een verlaten. De vier jongens werden daarbij aangesproken en gecontroleerd. Twee jongens van 14 en 17 jaar konden geen identiteitsbewijs laten zien en zijn aangehouden. De twee kregen een bekeuring voor het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs. 

De actie van de jongens is zeer ongewenst volgens de politie: "In deze tijden hebben dit soort incidenten grote gevolgen voor de onveiligheidsgevoelens van omstanders. Daarnaast neemt de politie dit soort meldingen ontzettend serieus en zet direct veel personeel in. Personeel dat op dat moment niet op andere plaatsen kan zijn voor politietaken."

'Leegloop bij Vitesse met vijftien vertrekkende spelers én een megatransfer'

Vitesse moet rekening houden met een vertrek van liefst zestien profvoetballers, zo schetst het Algemeen Dagblad vrijdag de dreigende leegloop bij de Arnhemmers. De club heeft diverse huurlingen op de loonlijst staan en daarnaast spelen transferperikelen een rol. Technisch directeur Mohammed Allach wacht zodoende een megaklus.

Eduardo, Jake Clarke-Salter (beiden Chelsea), Martin Ödegaard (Real Madrid) en Mohammed Dauda (Anderlecht) zijn op huurbasis voor Vitesse actief en zullen vertrekken. De optie tot koop in het huurcontract van Dauda lijkt niet te zullen worden gelicht. Eduardo is zijn basisplaats kwijtgeraakt, Clarke-Salter wil zijn rentree in Engeland maken en Ödegaard lijkt klaar voor een stap hogerop.

Thomas Bruns (FC Groningen) en Khalid Karami (NAC Breda) zijn dit seizoen uitgeleend en zitten niet te wachten op een nieuw jaar onder Leonid Slutski. Dat lijkt ook op te gaan voor Navarone Foor, Rasmus Thelander en Roy Beerens. Volgens het dagblad wordt de oefenmeester 'slechte communicatie' verweten en is er ook op voetbaltechnisch vlak met diverse spelers 'een verschil van inzicht'.

Foor wil niet na medio 2020 voor Vitesse uitkomen, Beerens wil zijn contract tot medio 2021 niet uitdienen en Thelander wil zijn heil ook elders zoeken. Mukhtar Ali wil na een jaar op de bank ergens gaan voetballen. De aflopende contracten van Maikel van der Werff en Alexander Büttner zijn om uiteenlopende redenen nog niet verlengd en Arnold Kruiswijk stopt na dit seizoen als profvoetballer.

De kans is groot dat Vitesse gaat 'cashen' met Bryan Linssen, Thulani Serero en Vyacheslav Karavaev. De eerste twee staan nog maar een jaar onder contract en bijtekenen is geen optie. Volgens het dagblad is Karavaev het 'transferkanon' in Arnhem en maakt hij mogelijk een megatransfer naar Rusland, waar minimaal vijf spelers uit eigen land in de basis moeten staan. De back geniet interesse van onder andere Zenit Sint-Petersburg.

Dodenherdenking bij de NS en meer materiaal inzet voor bevrijdingsdag

Alle treinen staan tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20:00 uur twee minuten stil. Ook op de 400 stations en in de stationswinkels wordt dan stilte in acht genomen. Op deze manier wil NS haar reizigers de gelegenheid geven om op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken.

Herdenkingen op stations
Op diverse stations vinden op 4 mei herdenkingsbijeenkomsten plaats. Hier kunnen reizigers en spoormedewerkers de slachtoffers herdenken. Dit kan onder andere op station Alkmaar, Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Den Haag Centraal, Haarlem, Nijmegen en op Utrecht Centraal. Op de stations in Roosendaal en Amsterdam Centraal wordt een theatervoorstelling gehouden georganiseerd door Theater na de Dam.

Als blijk van betrokkenheid en respect, dragen veel machinisten en conducteurs op 4 en 5 mei een fakkelspeldje op hun uniform; het officiële symbool van herdenken en vieren.

Herdenking spoormedewerkers
Naast de gelegenheid tot herdenken om 20:00 uur, vond vandaag de jaarlijkse herdenking bij het Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel plaats. Medewerkers en gepensioneerden van NS en ProRail herdachten de 477 medewerkers die bij het uitoefenen van hun werk tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Deze herdenkingsplechtigheid vond om 12:50 uur plaats naast het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark te Utrecht. Er werden kransen gelegd door de directie van ProRail, de directie van NS, vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraden en de Bond van Gepensioneerd Vervoerspersoneel.

Bevrijdingsfestivals 5 mei
Op 5 mei viert Nederland Bevrijdingsdag. Om zoveel mogelijk feestvierders per trein naar de grootste Bevrijdingsfestivals te brengen, rijden er op diverse trajecten meer en langere treinen. Ook zijn er extra medewerkers aan het werk om reizigers te begeleiden. Met het speciale 5 mei-retour, via www.ns.nl/5mei alleen online te koop t/m 5 mei 14:00 uur, reizen bezoekers met 20% korting naar één van de 14 grootste Bevrijdingsfestivals en weer terug. Het 5 mei-retour kan ook als E-ticket op de mobiele telefoon worden geladen.

Bits of Freedom organiseert Godwinlezing - Winactie!

Godwinlezing  (Foto: Bits Of Freedom )
Godwinlezing (Foto: Bits Of Freedom )

Een lezing waar het heden wél mag worden vergeleken met de Tweede Wereldoorlog. Dat is de Godwinlezing die Bits of Freedom samen met De Correspondent en ARTIS op Bevrijdingsdag organiseren. Dit jaar spreekt mensenrechtenjurist Nani Jansen Reventlow over hoe je in het digitale tijdperk via de rechtszaal op kunt komen voor mensenrechten.

Nani Jansen Reventlow is directeur van het Digital Freedom Fund (DFF). Dit fonds ondersteunt organisaties die via slimme rechtszaken onze digitale rechten verdedigen. Nani heeft als doorgewinterde advocate een aantal baanbrekende rechtszaken gewonnen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, doceert rechten aan de Columbia Law School en is adviseur van de Cyberlaw Clinic aan Harvard. Daarmee heeft ze een uniek perspectief op de manier waarop je mensenrechten via de rechtszaal kunt beschermen.

Waar komen onze mensenrechten eigenlijk vandaan en welke functie hebben ze? Hebben we in dit digitale tijdperk een nieuw setje mensenrechten nodig of kunnen de oude nog een tijdje mee? Wat voor successen zijn er op het gebied van privacy in de rechtszaal eigenlijk behaald? Bij het beantwoorden van die vragen zal Nani Jansen Reventlow zeker een duik nemen in de geschiedenis. Niet omdat de geschiedenis zich op identieke wijze herhaalt, wel omdat er belangrijke lessen uit te trekken zijn.

De Godwinlezing is vernoemd naar de ‘Wet van Godwin’ die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Bits of Freedom wil het taboe op het ‘doen van een Godwin’ doorbreken. Het is juist belangrijk om lessen te kunnen trekken uit het verleden.

Zesde keer
Dit is de zesde keer dat Bits of Freedom de Godwinlezing organiseert. De eerste editie deden ze zelf. Ze legden het verband tussen de manier waarop we vandaag de dag omgaan met persoonsgegevens en de aanslag op het bevolkingsregister. In 2015 maakte Cory Doctorow een vergelijking tussen de surveillancepraktijken van de NSA en de Stasi.

Daarna vroeg Herman van Gunsteren zich af wat 15 jaar terrorismebestrijding ons nou eigenlijk heeft opgeleverd. In 2017 sprak schrijver Maxim Februari over het morele karakter van data. Vorig jaar sprak hoogleraar wetenschapsantropologie Amade M'charek over de manier waarop genetica ingezet wordt als identiteitsmachine en maakte ze de analogie naar hoe we ook op het internet steeds vaker tot data gereduceerd worden.

 

*WINACTIE*
FOK! Mag van Bits Of Freedom twee vrijkaartjes weggeven voor deze avond! Laat in een reactie weten waarom jij naar de lezing zou moeten gaan. De meest originele reactie is goed voor gratis toegang tot de Godwinlezing voor twee personen! De winnaar wordt zaterdagavond om 20:02 uur gekozen. 

Praktische informatie: 
Datum: 5 mei 2019
Plaats: Het Planetarium van ARTIS (routebeschrijving)

Programma:
20:00: Inloop met welkomstdrankje in het Planetariumcafé
20:30: Start van het lezingprogramma met Nani Jansen Reventlow
21:45: Einde van het programma

Prijs: €15,- (€7,50 voor ARTIS-leden) inclusief welkomstdrankje

Tong's voetbalverhalen #15

Sommige spelers worden na hun carrière herinnerd door één wapenfeit. Robbie Rensenbrink wordt onrecht aangedaan door alleen aan zijn bal op de paal in de laatste minuut van de WK-78 finale tegen Argentinië te refereren. Andere spelers teren op zo'n gebeurtenis. Zijn trots op die ene gebeurtenis, danken er hun status aan. Zoals ook Helmuth Ducadam, de doelman van het Roemeense Steaua Boekarest in de jaren 80.

Dubbelslag Romero in ruime oefenoverwinning van PSV op Vitesse

PSV heeft vrijdagmiddag een besloten oefenwedstrijd in GelreDome met ruime cijfers gewonnen van Vitesse (0-5). Maximiliano Romero had met twee doelpunten een groot aandeel in de oefenzege op Arnhemse bodem. Donyell Malen, Mohammed Ihattaren en Cody Gakpo wisten allen één doelpunt bij te schrijven. Mark van Bommel wil dat zijn spelers in een goed ritme blijven tussen de uitbeurt tegen Willem II op 25 april en de confrontatie met AZ op 12 mei.

Het elftal van Van Bommel liet enkele weken geleden tegen Vitesse nog dure punten liggen in de strijd om de landstitel (3-3), maar had deze keer geen enkele moeite met de formatie van Leonid Slutsky. Beide ploegen komen aankomend weekeinde niet in actie in de Eredivisie en het volgende duel is pas over negen dagen. Dit alles vanwege het verzetten van de 33e speelronde. Zo werd Ajax meer rust gegund in aanloop naar het tweeluik met Tottenham Hotspur in de Champions League. Daarnaast staat de bekerfinale gepland voor aanstaande zondag. In De Kuip stuiten de Amsterdammers op Willem II.

PSV verspeelde na de winterstop de nodige punten en heeft daardoor het kampioenschap niet meer in eigen hand. Ajax mag zich wegens het betere doelsado koploper noemen. Beide kemphanen beginnen met tachtig punten aan de laatste twee speelronden. De Eindhovenaren gaan nog op bezoek bij AZ (12 mei) en ontvangen Heracles Almelo op 15 mei. De rivaal uit Amsterdam staat op diezelfde data tegenover FC Utrecht en De Graafschap.

Gaudu sprint naar zege in Romandië, Roglic blijft leider

David Gaudu heeft de derde etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. De 22-jarige Fransman van Groupama - FDJ was op de lastige aankomst in Romont de sterkste van een uitgedund peloton. Rui Costa werd tweede, voor Primoz Roglic, die wel leider blijft in de Zwitserse rittenkoers.

Ook in de derde etappe ging het op en af in Romandië. De laatste klim was op dertig kilometer van de streep. Ook daarna moest er nog wat geklommen worden, maar die klimmen telde niet mee voor het bergklassement. Het was gezien het profiel van de wedstrijd wel duidelijk dat het voor de sprinters te zwaar zou zijn.

In de beginfase van de wedstrijd werd er genoeg aangevallen, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton. Na dertig kilometer zou er uiteindelijk een kopgroep van zeven wegrijden, alleen liet het peloton ze niet ver wegrijden, doordat Andrey Amador en Michael Albasini nog kort in het klassement stonden. Dat tweetal liet zich dan ook terugzakken, waarna de andere vijf de zege kregen van het peloton.

Ondanks dat de kopgroep wat ruimte kreeg was het bij het ingaan van de laatste vijftig nog maar anderhalve minuut en met het nodige klimwerk was de kopgroep kansloos voor de zege, mede door het werk van Jumbo-Visma.

Bij de laatste klim die meetelt voor de bergtrui werd de kopgroep ingelopen door het peloton. Het peloton had alles onder controle zeker nadat ook Team Ineos en EF Education First zich op kop hadden gezet van het peloton. Door het strakke tempo werd het peloton flink uitgedund en werd beslist in de laatste kilometers.

De laatste kilometer liep flink omhoog en dat zorgde voor de nodige nervositeit in het peloton. Gianluca Brambilla kwam in het slot ten val en nam daarbij zijn landgenoot Sonny Colbrelli met zich mee. Ook Steven Kruijswijk werd opgehouden door de valpartij en verloor kostbare tijd in het klassement.

David Gaudu had daar geen last van. De 22-jarige Fransman begon van voren aan de laatste kilometer en zou nooit uit de top drie verdwijnen. Na de eerste aanzet van Rui Costa reageerde Gaudu direct en sprintte makkelijk naar de overwinning in Romont. Costa werd nog wel tweede, voor een aanstormende Roglic, die lange tijd ingesloten was in de sprint. De Sloveen van Jumbo-Visma is nog wel steeds leider in het klassement. Zaterdag staat de koninginnenrit op het programma in de Ronde van Romandië met de klim naar Torgon, tenminste als het weer het toelaat.

VVV en Seuntjens per direct uit elkaar

Het contract van Ralf Seuntjens bij VVV-Venlo is na goed overleg tussen beide partijen ontbonden, zo meldt de Limburgse club vrijdag via de officiële kanalen. De tot middenvelder 'omgeschoolde' centrumspits zal de laatste twee competitieduels van dit seizoen dus niet meer in actie komen voor de Venlonaren.

Seuntjens werd voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen al uit de selectie gezet vanwege uitspraken in de media. De dertigjarige aanvaller besloot in de week voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Feyenoord zijn contract niet te verlengen en werd vervolgens door Maurice Steijn niet opgesteld tegen de Rotterdammers.

Dit was tegen het zere been van Seuntjens, die in de daaropvolgende wedstrijden tegen Fortuna Sittard en De Graafschap wel binnen de lijnen kwam. Na afloop van de wedstrijd tegen de Doetinchemmers zou Seuntjens VVV volgens de clubleiding in diskrediet hebben gebracht door te stellen dat hij in de basis hoort.

Seuntjens kwam in de zomer van 2015 vanuit Telstar naar Venlo en had meteen een belangrijke bijdrage aan de prestaties die het team leverde. Hij scoorde in zijn eerste seizoen 28 keer en pakte een jaar later de titel. Ook in de jaren daarna bleek Seuntjens een voetballer die een hoofdrol op zich nam binnen de selectie: 143 duels, 50 goals. "Het waren mooie jaren waarin we prima prestaties hebben geleverd. Daar kijk ik met plezier op terug."

Op een later moment zal nog wel op een goede manier afscheid wordt genomen van Seuntjens. Hij wordt al een tijd in verband gebracht met een overstap naar NAC Breda, de club uit de stad waar hij het levenslicht zag.

Neergeschoten man in ziekenhuis overleden

De man die gisteravond op de Hoptille in Amsterdam Zuidoost werd neergeschoten is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De 24-jarige man werd op straat beschoten en raakte levensgevaarlijk gewond. Politiemensen die ter plaatse kwamen moesten direct tot reanimatie overgaan. Die werd daarna overgenomen door personeel van het MMT (Mobiel Medische Team). Het slachtoffer werd met spoed naar een ziekenhuis overgebracht, daar is hij overleden.

In de directe omgeving is een zoekactie geweest om de eventuele verdachten op te sporen. Een Team Grootschalige Opsporing heeft de zaak in onderzoek. Een woordvorder van de politie: "Zij zijn op zoek naar getuigen die voor- tijdens- of na het schietincident iets gezien hebben op Hoptille dat van belang kan zijn voor het onderzoek. Heeft u bewakings- of dashcambeelden, overschrijf deze dan niet en stel die dan ter beschikking van het onderzoeksteam. Getuigen kunnen contact opnemen met het rechercheteam via 0900-8844, men kan ook anoniem inbellen via 0800-7000."

Tagliafico tekent opgewaardeerd contract en blijft bij Ajax

Nicolás Tagliafico werd de afgelopen weken nadrukkelijk in verband gebracht met een vertrek bij Ajax, maar de Argentijn belooft dat hij blijft. De supporters van de Amsterdammers hoeven zich geen zorgen te maken over een aftocht van de linksback. Tagliafico liet vrijdagmiddag namelijk via de officiële kanalen van Ajax weten dat hij aankomend seizoen ook in de Johan Cruijff ArenA te bewonderen zal zijn. De Zuid-Amerikaan heeft een nieuw contract ondertekend, waarin een 'commitment' is opgenomen dat hij ook komend seizoen Ajacied is.

"Hallo fans, hoe gaat het?", begint hij een korte videoboodschap. "Ik wil jullie vertellen dat ik nog een seizoen zal blijven. Hopelijk wordt het een geweldig jaar, net als dit seizoen." Tagliafico is sinds januari vorig jaar actief bij Ajax, dat hem overnam van het Argentijnse Independiente. De linksback tekende destijds een tot medio 2022 doorlopend contract en zal dus in ieder geval tot de zomer van 2020 in Amsterdam blijven.

Tagliafico is in anderhalf jaar tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in de Ajax-verdediging en het nationale elftal van Argentinië. De vleugelverdediger speelde alle vier wedstrijden tijdens het WK in Rusland van vorig jaar zomer. La Albiceleste werden in de achtste finale uitgeschakeld door wereldkampioen Frankrijk (4-3). Zijn sterke optredens voor club en land vielen ook op bij de beleidsbepalers van Atlético Madrid, maar tot een transfer richting Spanje zal dat voorlopig niet leiden.

Marc Overmars spreekt op de website van Ajax van 'mooi nieuws'. "En het is een goed signaal naar de groep toe. Het laat zien dat we ambitieus zijn, ook voor de toekomst", aldus de directeur voetbalzaken.

Jeugdig duo opgepakt voor serie inbraken Neede en Dinxperlo

Afgelopen week zijn twee jongens van 16 en 18 jaar uit Neede aangehouden. De jongens worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere inbraken.

In een lopend onderzoek naar een reeks inbraken in Neede en Dinxperlo kwam de politie de twee jongens op het spoor. Het was onder meer opgevallen dat de jongens ineens over veel geld beschikten. Een van de jongens is vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Gestolen auto's gebruikt bij ramkraak tankstation

Zondagnacht 14 april werd een ramkraak gepleegd op een tankstation aan De Hoge Weerd in Maastricht. In het onderzoek maakt de politie nu meer bekend over de voertuigen die gebruikt zijn bij het plegen van dit misdrijf. De politie doet een dringende oproep in de richting van getuigen die mogelijk gezien hebben hoe de twee betrokken auto’s eerder die nacht in Maastricht zijn gestolen.

Het is even na 04:00 uur als zondagnacht twee voertuigen in hoge snelheid uit de richting van Maastricht naar het tankstation aan de Hoge Weerd rijden. Enkele minuten later plegen ze hier met één van de auto’s, een zwarte Volkswagen Golf 4, een ramkraak. Met hoge snelheid rammen ze de muur van het gebouw die zwaar beschadigd en ontzet raakt. Vervolgens vluchten ze met een groene Volkswagen Passat.

Diefstal Volkswagen Golf
De politie is snel ter plaatse en laat het voertuig dat bij de ramkraak gebruikt werd, een Volkswagen Golf, takelen voor onderzoek. Nader onderzoek naar het voertuig wijst uit dat deze zwarte Volkswagen Golf 4 zaterdagavond 13 april rond 23:30 uur gestolen is vanaf de Professor Pasmansstraat in Maastricht. De dief/dieven vlucht(en) die avond weg over de Meerssenerweg in de richting van de Noorderbrug.

Diefstal Volkswagen Passat
De groene Volkswagen Passat waarin de verdachten na afloop van de ramkraak op de vlucht slaan, blijkt in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 april gestolen vanaf de Sibemaweg in Maastricht. Dit voertuig wordt woensdag 24 april aangetroffen op de Burgemeester Cortenstraat in Maastricht. Het is onduidelijk hoe lang het voertuig daar op dat moment al stond.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844. Ook kan er anoniem gebeld worden met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. 

Grote vier simpel door in Dutch Basketball League, bizar kwart in Amsterdam

De kwartfinales van de play-offs in de Dutch Basketball League zitten erop en nu kan het écht beginnen. De grote vier wonnen hun serie allemaal overtuigend met 2-0 en gaan nu onderling bepalen wie de titel pakt.

New Heroes Den Bosch won thuis met 88-59 van Apollo Amsterdam en in de hoofdstad ging het nog makkelijker, op het eerste kwart na (20-18). Apollo kwam maar liefst 9:34 minuten niet tot scoren en een 1-29 (!) tweede kwart hielp Den Bosch op weg naar de 62-94 zege.

Landstede Basketbal won thuis met 92-70 van Aris Leeuwarden en in Friesland ging het niet heel anders. De thuisploeg moest het opnieuw zonder grote man David Michaels doen en was op het eerste kwart na zo goed als kansloos. Vooral het derde kwart (7-28) was doorslaggevend en de Zwollenaren wonnen met 72-100 vrij simpel.

ZZ Leiden had thuis met 96-72 gewonnen van Feyenoord, dat in het eigen Rotterdam met name in de eerste helft hard opzij werd gezet: 36-58. De Leidenaren stoomden stevig door en lieten er geen gras over groeien, pas bij een eindstand van 68-103 was de eenzijdige partij voorbij en dus staat ook de winnaar van het reguliere seizoen bij de laatste vier.

Donar won thuis in Groningen met 102-52 nogal duidelijk van de Den Helder Suns, maar in Den Helder was het ineens anders. Donar moest zowaar knokken en met een minuut te spelen stonden de Suns verrassend op 69-67. Drietjes van Sean Cunningham en Lance Jeter gooiden echter roet in het Helderse eten en met 69-73 won Donar alsnog.

Volgende week donderdag en zaterdag worden de eerste twee wedstrijden in de halve finales gespeeld. Landstede en New Heroes spelen daarin tegen elkaar, net als Donar en Leiden.

Celstraf en behandeltraject voor poging doodsteken dochter

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 55-jarige vrouw uit Helmond veroordeeld voor een poging tot doodslag op haar dochter. Ze krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, en moet meewerken aan een langdurig behandeltraject.

De vrouw kreeg in januari van dit jaar ruzie met haar 18-jarige dochter. Volgens de dochter had haar moeder twee beloftes gebroken: ze had alcohol gedronken en had haar dochter niet ziek gemeld op school. Tijdens de ruzie liep de vrouw naar de keuken, pakte daar twee messen en stak vervolgens in op haar dochter, die daarbij steekwonden opliep in de borst en bovenarm.

Volgens de verdediging was er – anders dan de officier van justitie stelt – geen sprake van een poging tot doodslag, maar van een poging tot zware mishandeling. De verdachte zou namelijk geen opzet hebben gehad haar dochter te doden. De rechtbank oordeelt dat de vrouw misschien geen doelgericht opzet had, maar wel ‘voorwaardelijk opzet’.

Ook dit is voldoende om haar te veroordelen voor een poging tot doodslag. De vrouw stak haar dochter in de borst en bovenarm, waar vitale organen en slagaders zitten. Dit maakt dat er een aanmerkelijke kans bestond dat het slachtoffer door de steekpartij zou komen te overlijden. Omdat de vrouw zich hiervan bewust was en dit risico accepteerde, is er sprake van voorwaardelijk opzet.

Hulpverlening staat voorop
De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat het voorval grote gevolgen had voor de dochter. Zo is zij het vertrouwen in zichzelf en anderen verloren, doordat degene die zij het allermeest vertrouwde haar in hun eigen huis heeft geprobeerd te doden. Op dit moment lijkt de band tussen moeder en dochter onherstelbaar beschadigd. De rechtbank neemt het de vrouw verder kwalijk dat zij de schuld voor wat er is misgegaan vrijwel volledig bij haar dochter en buiten zichzelf lijkt neer te leggen.

Anderzijds weegt mee dat volgens een psycholoog sprake is van een posttraumatische stressstoornis, een persoonlijkheidsstoornis en een stoornis in het gebruik van alcohol. De rechtbank beschouwt de vrouw daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. In dit geval moet hulpverlening – meer dan afstraffing – voorop staan om de kans op herhaling in te perken. Daarom koppelt de rechtbank enkele bijzondere voorwaarden aan het voorwaardelijke strafdeel, met een lange proeftijd van 5 jaar.

De vrouw moet onder meer meewerken aan een klinische behandeling en aansluitend daarop aan een ambulante behandeling en een begeleid wonen-traject. Ook mag zij geen alcohol drinken en niet op hetzelfde adres verblijven als haar dochter. De vrouw moet haar dochter bovendien een schadevergoeding betalen van ruim 5.000 euro.

9 jaar cel en tbs geëist voor dodelijke steekpartij

Het slachtoffer komt die nacht naar de flat aan het Jacques Urlusplantsoen in Leiden. Waarom is niet duidelijk, wel is duidelijk dat hij naar binnen wil. Hij belt aan en wanneer niemand antwoordt klimt hij naar de eerste verdieping, naar het huis.

In dat huis zijn op dat moment de verdachte en zijn vriendin. Haar zus is er ook, dat is de vriendin van het slachtoffer. Het slachtoffer had er die week al eerder aan de deur gestaan. Toen was het gelukt hem te kalmeren. Nu lukt dat niet.

Confrontatie
Het slachtoffer bonkt tegen de ramen en deuren, probeert door een kiepraampje te klimmen en spuugt er uiteindelijk doorheen. Hij scheldt, vloekt en tiert. Ondertussen probeert de verdachte het gesprek met hem aan te gaan via dat kiepraampje. Maar zodra het slachtoffer ook zijn moeder begint te beledigen, knapt er volgens de verdachte iets.

'Ik zei nog dat hij daar niet moest gaan, maar hij ging toch door,' aldus de verdachte. Bij hem slaan op dat moment de stoppen door. 'Ik vroeg nog: "bro, weet je het zeker?", maar hij ging door.' Dan pakt verdachte twee vleesmessen uit de keukenla, draait de voordeur van het slot en vliegt de galerij op. In zijn eigen woorden 'als een losgeslagen dier'.

Verkeerde optie
In eerste instantie wilde hij het slachtoffer bang maken en verjagen. Maar op de galerij ziet de verdachte dat het slachtoffer een bezem in zijn handen heeft. Beneden staan drie mensen bij een auto die hij niet kent - het blijken vrienden met wie het slachtoffer zou gaan stappen. Die twee dingen vindt de verdachte zo dreigend, dat hij begint te zwaaien en steken met de messen. Hij rent het slachtoffer achterna als die vlucht en blijft steekbewegingen maken. Het slachtoffer loopt drie snijletsels en vijf steekwonden op. Eén daarvan is fataal: op straat zakt hij in elkaar.

Voor het Openbaar Ministerie is het onbegrijpelijk hoe het zo uit de hand kon lopen. Verdachte zat veilig binnen en had daar kunnen blijven en de politie kunnen bellen. Hij zegt dat hij die optie ook heeft overwogen, maar uiteindelijk 'de verkeerde optie koos'. Ook zijn reactie daarna is buiten proporties: het slachtoffer leek helemaal niets te doen met de bezem en de andere mannen stonden beneden. 'Verdachte had geen enkele reden om te gaan steken,' aldus de officier van justitie.

'Paniek en chaos'
Hoewel de verdachte zegt dat hij opties heeft overwogen, gaat het Openbaar Ministerie er toch van uit dat sprake is van doodslag. Geen voorbedachten rade dus. 'verdachte geeft aan dat het allemaal in een flits is gebeurd en dit is niet onaannemelijk,' zei de officier van justitie tegen de rechtbank. Van het moment dat het slachtoffer aanbelt tot het moment dat hij op straat in elkaar zakt, zijn slechts vier minuten verstreken. Verdachte heeft zijn besluit in de visie van de officier van justitie genomen in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling.

Niettemin gaat het om een zeer ernstige zaak. 'Wat een hel moet het zijn geweest voor het slachtoffer toen hij werd aangevallen,' stelde de officier van justitie zich voor. 'Wat een angst moet hij gevoeld hebben tijdens zijn vlucht, in de hoop weg te komen van het brute geweld. Het was tevergeefs.' Ze bracht ook in herinnering dat de ouders van het slachtoffer er snel bij waren en hem hebben zien sterven. Ook buurtbewoners werden geconfronteerd met de steekpartij en al het bloed. 'Paniek en chaos voerden die nacht de boventoon.'

Tbs met dwangverpleging
Bij verdachte zijn meerdere stoornissen vastgesteld. Volgens het Openbaar Ministerie is behandeling noodzakelijk. En omdat verdachte eerder geen enkele motivatie toonde om zich te laten behandelen, vindt het OM tbs met dwangverpleging op zijn plaats. Daarnaast is een gevangenisstraf voor de duur van 9 jaar geëist.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Man uit Harderwijk veroordeeld voor aanrijden politieagent

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man voor poging tot zware mishandeling. Hij krijgt een gevangenisstraf van 3 maanden. Daarnaast legt de rechtbank een rijontzegging van 12 maanden op.

Op 23 augustus 2017 wilde een politieagent in Harderwijk de man aanhouden, omdat hij vermoedde dat hij een drugsdeal had gezien. Om aan de politie te ontkomen reed de man met verhoogde snelheid zijn auto achteruit. Daarbij raakte hij de politieagent, die op een snorfiets zat. De politieagent liep letsel op aan zijn knie. Pas toen de politieagent en een collega van hem waarschuwingsschoten losten, stopte de man zijn auto.

Opzet
Volgens de rechtbank had de man opzet om aan de politieagent zwaar lichamelijk letsel te willen toebrengen. Dat de politieagent slechts klein letsel opliep, is niet aan de man te danken. De gevolgen hadden namelijk veel ernstiger kunnen zijn.

Straf hoger dan de eis
De officier van justitie eiste een werkstraf. Maar de rechtbank vindt dat een werkstraf geen recht doet aan de ernst van het gepleegde delict. Volgens de rechtbank doet een onvoorwaardelijke gevangenisstraf hier meer recht aan. Strafverhogend is dat sprake is van geweld tegen een politieagent en dat de man zijn auto als wapen heeft gebruikt.

Voorwaardelijke rijontzegging alsnog van kracht
De man is al eerder veroordeeld voor gevaarlijk rijgedrag. Op 27 januari 2017 legde de politierechter een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden aan hem op. Omdat de man binnen de proeftijd van 3 jaar weer een strafbaar feit heeft begaan, wordt deze voorwaardelijke straf ook ten uitvoer gelegd.

Celstraffen voor georganiseerde vechtpartij

De rechtbank Overijssel heeft vier mannen uit Zwolle veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot vijf maanden voor openlijke geweldpleging. De mannen van 24, 36, 38 en 40 jaar waren in mei vorig jaar betrokken bij een georganiseerde vechtpartij in Laag-Zuthem tegen een Duitse groep.

Over het feit dat het gevecht met voetbal in verband wordt gebracht, zegt de politierechter: ‘Dat ‘besmeurt’ de sport’. Volgens de politierechter gaat het om een ernstig feit met name vanwege het georganiseerde verband waarin de gevechten plaatsvinden. De straffen vielen daarom hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie.

OM eist verbod op houden van dieren door boer

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden geeist tegen een 65-jarige boer uit de gemeente Steenwijkerland. Het OM verwijt de boer het onthouden van nodige zorg aan zijn runderen. Als bijzondere voorwaarde eist het OM dat de boer de komende 10 jaar geen runderen meer zal houden en dat hij de NVWA daar op toe laat zien.

Volgens het OM is de situatie op bet bedrijf ronduit slecht voor de dieren. De oude stal was sterk bevuild met natte en opgedroogde mest, zo bleek bij een controle door de NVWA. Er was geen hygiënische behuizing voor de dieren, zei de officier op zitting: “De beesten hadden natte en met mest bevuilde ligplaatsen.” Daarnaast bleek dat er onvoldoende gezond voer was en onvoldoende drinkwater van voldoende kwaliteit: “De waterleidingen naar de drinkbakken waren lek en de zelfdrinkers deden het niet. In de voerbakken lagen oude beschimmelde voerresten en verse mest.”

De boer zou ook zijn dieren los op zijn erf rond hebben laten lopen. Ze konden zo de weg op wandelen. Het erf zou vol met scherpe delen hebben gelegen. “De controlerend dierenarts zag een koe die met zijn poot vastzat achter losliggend draad. In de stal was de vloer ongelijk en er waren zeer veel scherpe delen waar koeien zich aan konden bezeren. Er was een groot gat in het vloerrooster.” Daarnaast lag er volgens het OM meer dan 48 uur een dood kalf op het erf, dat afgevoerd had moeten worden.

‘Structureel probleem’
De NVWA controleerde het bedrijf van verdachte op 13 februari jongstleden. De verdachte is twee keer eerder veroordeeld vanwege het niet op orde hebben van zijn bedrijf. In het onherroepelijke vonnis van april 2017 is een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf voor de duur van een jaar, met een proeftijd van 3 jaren opgelegd.

Na de controle op 13 februari zijn door de NVWA werden 52 runderen op bestuursrechtelijke titel afgevoerd en de boerderij van verdachte werd schoongemaakt. De steeds terugkerende situatie deed het OM besluiten tot het vorderen van een voorlopige maatregel, die op 4 maart door de rechtbank werd toegewezen. Dit nadat bij een nieuwe controle op 25 februari weer bleek dat de situatie voor de dieren amper verbeterd was. Verdachte heeft het bedrijf daarna stilgelegd en de beesten afgevoerd.

“In het bedrijf van verdachte lijkt geen sprake te zijn van een incident maar van een chronisch en structureel probleem” zei de officier op zitting: “Het dierenwelzijn en de gezondheid van de dieren is daarmee doorlopend in gevaar.” Eerdere aangeboden hulp heeft de verdachte niet geaccepteerd.

Strafeis
“De voorlopige maatregel heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf van verdachte momenteel geheel is stilgelegd en het OM wil dat dat zo blijft. Niet voor even, maar bij voorkeur voor altijd.” Dat is ook de reden waarom het OM niet kiest voor vordering van de ten uitvoerlegging van de stillegging voor de duur van een jaar die de rechtbank eerder als voorwaardelijke straf had opgelegd. Het OM eist een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden met een proeftijd voor tien jaar ‘als stok achter de deur’. Als bijzondere voorwaarde stelt het OM dat verdachte - behalve vijf hobbymatig gehouden huisdieren - bedrijfsmatig geen dieren meer houdt en dat verdachte meewerkt aan controles van de NVWA op naleving van het beroepsverbod.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Internationale actie tegen 'WallStreet Market'

In een onderzoek dat gestart is door de Nederlandse politie heeft de Duitse politie drie personen aangehouden. In samenwerking met de Duitse politie heeft de politie de administrators van de darknetmarket ‘WallStreet Market’ weten te mede-identificeren. Ook zijn er kopieën geleverd van de data op de infrastructuur die zich deels in Nederland bevond. WallStreet Market was wereldwijd de grootste markt op het darknet waar illegale goederen zoals drugs, botnets, malware, vals geld maar ook rijbewijzen, scans en bankdocumenten werden aangeboden. Nederlandse verkopers hebben op deze manier tientallen miljoenen euro’s verdiend.

Darkweb
Al langere tijd hebben de Duitse politie, de Amerikaanse FBI en de Nederlandse politie WallStreet Market op de korrel. Sinds 2017 werd er door de betrokken partijen onderzoek gedaan naar deze markt. Nederlandse rechercheurs hebben hier langere tijd intensief aan gewerkt. Hieruit bleek dat servers uit het netwerk van deze darkmarket zich in Nederland bevonden. Op het hoogtepunt waren er op deze markt meer dan 5000 online dealers actief en meer dan anderhalf miljoen accounts van kopers.

Exit-scam
In het weekend van 20 april was de markt opeens niet meer goed toegankelijk. De politie kwam erachter dat er een exit-scam aan de gang was. Kopers en verkopers werden buitengesloten en konden niet meer bij betalingen en tegoeden. Het geld werd in grote getalen weggesluisd uit de markt.

Omdat tijdens het onderzoek drie verdachten in beeld zijn gekomen die konden worden aangemerkt als administrators van deze markt, zijn de Duitse autoriteiten meteen tot actie over gegaan. De drie mannen, woonachtig in Duitsland en met de Duitse nationaliteit zijn op 24 en 25 april aangehouden.

Analyse gegevens
Uit de eerste analyse van de gegevens komt naar voren dat er van de meer dan 5000 ‘verkopers’ minimaal 200 Nederlands lijken te zijn. Samen waren deze Nederlandse online dealers verantwoordelijk voor 40.000 advertenties. De Nederlandse ‘verkopers’ hebben hiermee meer dan 100 miljoen euro omgezet. De verwachting is dat de aantallen en bedragen nog groeien.

In Nederland heeft de politie bij een hostingbedrijf kopieën gemaakt van de servers. De data die hierbij is aangetroffen wordt geanalyseerd. De politie gaat verder met het onderzoek en het identificeren van de vendors. Ze verwachten na analyse onder de Nederlandse dealers aanhoudingen te verrichten.

Internationale actie tegen 'Wallstreet Market' (Afbeelding: Politie)
Internationale actie tegen 'Wallstreet Market' (Afbeelding: Politie)

Politie vindt gestolen kluis terug, verdachte aangehouden

De politie heeft vannacht een kluis die was gestolen uit een pand op de Weesperstraat in Amsterdam teruggevonden op de hoek van die straat met de Nieuwe Prinsengracht. Rond 04:30 uur kreeg de politie de melding binnen dat de kluis gestolen was. Eenmaal ter plaatse troffen ze de kluis op straat aan. Daarnaast vonden ze daar in de buurt een 33-jarige man die voldeed aan het signalement van de verdachte. Hij is aangehouden en zit nog vast op het bureau.

De politie doet verder onderzoek naar het incident.

Verdachte Whatsapp-fraude blijft in voorarrest

Dinsdag 16 april vond een aanhouding plaats in een onderzoek naar zogeheten Whatsapp-fraude. Dinsdag 30 april is in dit onderzoek een tweede verdachte aangehouden. Deze 19-jarige vrouw uit Voorburg is in haar woonplaats aangehouden en wordt verdacht van de betrokkenheid bij computervredebreuk.

De 22-jarige man uit Den Haag wordt verdacht van computervredebreuk, oplichten en het witwassen van het geworven geld via zogeheten money mules. De rechtbank besloot gisteren dat hij voor de duur van 30 dagen in voorarrest blijft. De 19-jarige vrouw is in vrijheid gesteld en blijft verdachte.

Whatsapp-fraude
Het Openbaar Ministerie verdenkt de 22-jarige man ervan dat hij Whatsapp-accounts heeft gehackt en overgenomen. De 19-jarige vrouw heeft dat gefaciliteerd. De slachtoffers kregen een bericht dat per ongeluk een code was verstuurd naar het verkeerde telefoonnummer. Door de code te geven werd toegang verschaft tot Whatsapp. Namens het slachtoffer werden zogenaamd bekenden benaderd met het verzoek om vanwege een ‘noodgeval’ dringend geld over te maken.

De verdachten hebben op deze wijze vermoedelijk meer dan 100 slachtoffers gemaakt en een aanzienlijk geldbedrag afhandig gemaakt. De gebruikte bankrekeningen werden door zogeheten money mules ter beschikking gesteld aan de verdachten.

Let op!
“Oeps, ik heb je per ongeluk een berichtje gestuurd. Wil jij mij de code doorsturen?” Trap er niet in. Neem maatregelen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken.

Inbreker verstopt zich in tuin

Vanmorgen hield de politie een 30-jarige Heerhugowaarder aan op verdenking van poging tot inbraak in een woning aan de Brughagedis in zijn woonplaats.

Een onopvallende politiepatrouille zag dat een man op een fiets zich verdacht ophield bij een woning aan de Brughagedis. Vermoedelijk voelde de verdachte nattigheid, want plotseling ging hij er vandoor. Bij controle bleek er verse braakschade te zitten aan een kozijn aan de voorzijde van het pand.

De politie zette de achtervolging in en zag dat de verdachte over een schutting een achtertuin van een woning aan de Gele Varaan in klom. De politie zette een diensthond in om de verdachte op te sporen. De man werd naast een tuinhuisje in de tuin teruggevonden, waar hij zich probeerde te verstoppen.

De verdachte is aangehouden en voor verhoor en onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Vermoedelijk is er niets buit gemaakt.

Sakura begint vandaag in For Honor

For HonorYear 3 Season 2: Sakura is vanaf vandaag beschikbaar. De update introduceert een nieuwe Held binnen de Samoerai-factie: de Hitokiri. Daarnaast worden onder meer nieuwe maps en events aan de game toegevoegd.

De Hitokiri zijn afgezonderde strijders die het vertrouwen in de mensheid verloren hebben. Zij dwalen door het land bewapend met de Masakari, een strijdbijl die gebruikt wordt om criminelen te straffen. Dit nieuwe Heavy archetype bevat vrouwelijke en mannelijke strijders: Sakura en Yato. De Hitokiri zijn vanaf 2 mei direct beschikbaar voor spelers met de Year 3 Pass. Overige spelers ontgrendelen de Hitokiri vanaf 9 mei voor 15.000 Staal. Tevens introduceert Year 3 Season 2 veranderingen voor de huidige Helden Lawbringer en Raider, en een gratis nieuwe map: Canopy.

For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Onderlinge spanningen in Life Is Strange 2: Episode 3

Square Enix presenteert de releasetrailer van Episode 3 van Life is Strange 2. Het tweede seizoen van de serie wordt op 9 mei 2019 vervolgd met Episode 3, getiteld 'Wastelands'.

In Episode 3 vervolgen Sean en Daniel Diaz hun lange reis naar Mexico. Een paar maanden na hun ontsnapping uit Beaver Creek arriveren de twee broers in de redwoodbossen van Californië. Daar worden ze herenigd met Cassidy en Finn en leven ze aan de rand van de samenleving binnen een hechte gemeenschap van zwervers en runaways. Om genoeg geld te verzamelen voor de rest van hun reis, werken ze op een illegale boerderij.

Nieuwe vriendschappen, relaties en mentors doen hun invloed op Sean en Daniel gelden, en zetten de broers aan het denken over henzelf en elkaar. Zal hun band sterk genoeg blijken om de onderlinge spanningen te overleven?

Life Is Strange 2: Episode 3 is uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Lerares (34) misbruikt leerling (10) maandenlang'

Juffrouw Deidre Smith zit flink in de penarie. De 34-jarige jongedame uit Sulphur, lerares op de Lake Charles Charter Academy in Louisiana, is namelijk gearresteerd op verdenking van het misbruiken van een van haar leerlingen...een 10-jarig jongetje.

Aan het begin van de week ontving de lokale politie een klacht van een van de bestuurders van de school, die had ontdekt dat juffrouw Deirdre er mogelijk wel hele rare contacten op na zou houden met een van de kinderen. Uit onderzoek bleek dat ze waarschijnlijk al sinds eind 2018 ongepast contact had met het jochie, waarbij ze ook seks had met het kind.

Na het betalen van een borgsom van 50.000 dollar mocht Smith de cel verlaten, maar uiteraard is ze nog altijd verdacht en is het onderzoek nog in volle gang, waarbij meerdere aanklachten - zo zegt de politie - zeker een mogelijkheid zijn.

Paralympisch zwemgrootheid 'niet gehandicapt genoeg' meer

André Brasil, 34 jaar en zwemmer van beroep. Als kind werd de Braziliaan getroffen door polio, met als resultaat dat zijn linkerbeen vijf centimeter korter is dan zijn rechterbeen en dat hij ook geen gevoel, kracht of balans in zijn linkerbeen heeft.

Een opgever is Brasil echter niet en hij ging zwemmen, met succes: in 2008 won hij vier keer paralympisch goud, in 2012 voegde hij er nog drie gouden plakken aan toe. In Rio ging het voor eigen publiek wat minder, maar won hij nog wel twee keer zilver en twee keer brons, naast drie eerdere zilveren medailles. Ook won hij in datzelfde Rio, zijn geboortestad, in 2009 op het WK kortebaan maar liefst zeven gouden medailles.

Al die tijd zwom Brasil in de S10-klasse, voor sporters met een beperking aan hun benen, en onlangs werd hij voor een grote internationale wedstrijd weer opnieuw geclassificeerd - alle parazwemmers moesten dat vorig jaar ondergaan, maar Brasil kwam wegens een schouderoperatie vorig jaar niet in actie en dus kwam zijn herclassificatie later. Dat levert doorgaans geen problemen op, tot nu: men achtte hem niet meer 'gehandicapt genoeg' en hij mag niet meer in actie komen in het parazwemmen.

"Verdriet, woede...een verhaal uitgewist in één dag", reageerde Brasil. "We worden behandeld als een aantal punten in een classificatiesysteem en niet als mensen." Ook het Braziliaans Paralympisch Comité was woedend en noemde het een groot onrecht.

Hoe het precies kan dat Brasil ineens niet meer 'gehandicapt genoeg' zou zijn is niet helemaal duidelijk, maar volgens een van zijn collega's ligt het aan een bepaald onderdeel van de tests: "Het is wederom de watertest. Die straft zwemmers met een goede techniek en beloont zwemmers met een - opzettelijke - slechte techniek. Er is geen evenwicht", aldus de anonieme collegazwemmer.

Brasil is op de 50, 100 en 200 meter vrije slag houder van het wereldrecord in de S10-klasse, maar of hij ooit nog in actie kan komen is onduidelijk.

Drukte bij ANWB Alarmcentrale door vliegvakanties

De ANWB Alarmcentrale ziet deze mei-vakantie grote drukte in het aanbod aan intercontinentale medische dossiers. Nederlanders vliegen voor vakanties massaal naar populaire vakantielanden in Azië en Midden-Zuid-Amerika. De ANWB heeft het met medische hulpvragen tien procent drukker dan in dezelfde periode van 2018. Nederlanders nemen met de ANWB contact op met medische hulpvragen over onder meer buikklachten, infecties  en botbreuken. 

De ANWB heeft het afgelopen voorjaar ongeveer 8.000 medische dossiers moeten behandelen. Dat is tien procent meer dan in dezelfde periode van het vorig jaar. De ANWB Alarmcentrale ziet een grote verscheidenheid aan reizigers in deze gebieden; van jong tot oud en zowel stellen als singles.
De ANWB constateert nogal eens dat reizigers die hun reisverzekering niet op orde hebben en met een verzekering met Europadekking naar Azië afreizen. Een werelddekking bij de reispolis is echter nodig is om goed verzekerd op reis te gaan.

De ANWB beschouwt de mei-vakantie als het begin van het zomerseizoen, en heeft daarvoor seizoenkrachten eerder aan het werk gezet.

75 kg coke en honderdduizend euro: 2 arrestaties

In een woning aan de Rosestraat in Rotterdam heeft de politie gisteren 75 kilo cocaïne en ruim €100.000,- in beslag genomen. De bewoners van 46 en 37 jaar zijn aangehouden en zitten vast.

Informatie uit een lopend onderzoek leidde de politie gistermiddag naar de Rosestraat. Agenten zagen een auto aan komen rijden, waar vervolgens een man uit stapte. De man had meerdere bigshoppers bij zich die hij mee de woning in nam.

De politie besloot hierop de woning binnen te treden om het huis te doorzoeken. Deze actie bracht het ondermijningsteam en de districtsrecherche stad bij een verborgen ruimte waarin 75 kilo cocaïne werd gevonden. Bij de doorzoeking van de woning vond de politie ook nog ruim €100.000,-. De drugs en het geld zijn in beslag genomen.

De 46-jarige man is aangehouden op verdenking van handel in harddrugs en witwassen. Een 37-jarige vrouw die even later bij de woning aankwam is ook aangehouden. Beide verdachten zitten nog vast en worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

75 kg coke en honderdduizend euro: twee arrestaties (Foto: Politie)
75 kg coke en honderdduizend euro: twee arrestaties (Foto: Politie)

Slachtoffer houdt kettingrukker aan

Het slachtoffer van een kettingrukker heeft vrijdagnacht 3 mei 2019 zelf de dader aangehouden en overgedragen aan de politie. De 20 jarige verdachte zit nog vast voor verhoor en het 26-jarige slachtoffer heeft aangifte gedaan van vernieling en poging tot beroving.

Rond 04:15 uur liep het slachtoffer samen met zijn vriendin naar zijn scooter op de Wagenstraat in Amsterdam. Hij zag daar drie mannen bij zijn scooter staan, waarvan één hem aansprak. Plotseling trok deze aan de gouden ketting van de 26-jarige man, waarbij de ketting brak. De drie mannen zetten het vervolgens op een rennen. Het slachtoffer kon zijn belager op de Nieuwe Herengracht vastpakken.

Tijdens de achtervolging belde hij de politie die snel ter plaatse was en de verdachte opgepakt en overgebracht heeft naar het politiebureau. De twee andere mannen zijn niet meer aangetroffen.

Serieuze veiligheidsproblemen op Amsterdamse studentencampussen

Op verschillende locaties in Amsterdam hebben studenten te maken met onveilige situaties in of rond hun studentenwoning. Dit blijkt uit de meldingen die studenten de afgelopen weken hebben gemaakt bij het Meldpunt Onveilig Wonen dat de ASVA studentenunie onlangs opende.

De incidenten die de studenten melden zijn vaak ernstig: ruim de helft gaat over inbraak, geweld, beroving of een zedendelict. “Dat studenten zulke onveilige situaties ervaren op de plek waar ze wonen is onacceptabel, maar er wordt al jarenlang weinig aan gedaan. De gemeente, woningcorporaties en de politie moeten nu echt snel met structurele oplossingen over de brug komen,” aldus ASVA-voorzitter Alba van Vliet.

In totaal kwamen er in twee maanden 39 meldingen binnen van veiligheidsincidenten op en rond studentencampussen. Bijna de helft daarvan kwam van de Spinozacampus en de naburige flats Echtenstein en Bergwijkdreef. Ook studenten op de NDSM-werf stuurden veel meldingen in. Dit studentencomplex kwam vorige week nog in het nieuws omdat bewoners daar waren beroofd en aangerand.

Nagenoeg alle meldingen kwamen van complexen gelegen aan de rand van de stad. Van Vliet: “Studenten worden nu ingezet als pioniers in gebieden die nog aan het ontwikkelen zijn, denk bijvoorbeeld aan de NDSM-werf of de Spinozacampus. Daar is ’s avonds bijna niemand op straat en dat zorgt voor onveilige situaties. Bij de ontwikkeling van studentenhuisvesting in de hele stad zal er meer aandacht moeten komen voor dit probleem.”

Het meldpunt werd begin maart gelanceerd naar aanleiding van berichtgeving over verschillende incidenten op en rond de Spinozacampus. De bedoeling van het Meldpunt Onveilig Wonen was om te inventariseren hoe ernstig en wijdverspreid het probleem is. Er komen nog steeds meldingen binnen en studenten kunnen meldingen blijven insturen op www.meldpuntonveiligwonen.nl.

Akkerbouwers vrezen voor drama in de suikerbietenteelt

Nederlandse akkerbouwers hebben dit voorjaar voor het eerst in jaren aanzienlijke schade in de suikerbietenteelt omdat insecten grotendeels jonge kiemplanten opvreten. De reden is dat akkerbouwers gedwongen zijn onbeschermd zaad te gebruiken vanwege het Europese verbod op neonicotinoïden dat met steun van de Nederlandse overheid is afgekondigd. LTO Akkerbouw, NAJK, NAV en Royal Cosun hebben een brief gestuurd aan minister Schouten.

Een grote groep bietentelers probeert met inzet van insecticiden te redden wat er te redden valt. Soms moet er zelfs overgegaan worden tot overzaai. Dit is zuur omdat bietenzaad duur is en het zaaien een tijdrovend werk. De sectororganisaties vinden de situatie zo alarmerend dat ze met minister Schouten in gesprek willen. “Het stuit ons als akkerbouwers tegen de borst dat dit Europese verbod leidt tot een toename van de inzet van insecticiden in de bietenteelt. Daar is het milieu niet bij gebaat, daar zijn de bijen niet bij gebaat en daar is de bietenteler niet bij gebaat”, schrijven zij de minister. Tevens is zij uitgenodigd om de situatie met eigen ogen te komen aanschouwen. Jaap van Wenum, voorzitter van LTO Akkerbouw: “Wij willen met de minister in gesprek gaan om voor zowel het groeiseizoen van 2020 als de toekomst tot oplossingen te komen die de principes van geïntegreerde gewasbescherming geen geweld aan doen. We onderschrijven de gewasbeschermingsvisie van de minister. Onze Actieplan Plantgezondheid sluit daarbij aan waarbij we streven naar terugdringing van het middelengebruik. Slim gebruik van middelen, zoals in zaadcoating, hoort daar zeker in thuis.”

Beschermt het zaadje
Tot vorig jaar konden akkerbouwers werken met gecoat bietenzaad. Dit betekent dat elk zaadje voorzien is van een heel dun laagje met een minimale hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel met daarin een neonicotinoïde als werkzame stof. Deze coating beschermt het zaadje en later de kiem tegen vraat van (bodem)insecten. Nu zien de bietentelers zich genoodzaakt om veel zwaardere gewasbeschermingsmiddelen (insecticiden) in te zetten om hun bietenplantjes te kunnen redden. Dit zijn gewasbeschermingsmiddelen die zij in jaren niet hebben hoeven te gebruiken dankzij de coating.

Neonicotinoïden werden verboden omdat ze een schadelijk effect zouden hebben op bijen. Echter, suikerbiet is geen bloeiend gewas en trekt om die reden geen bijen aan. Toch is het in deze teelt verboden als zaadcoating met alle gevolgen van dien.

Smartwatch helpt nauwkeuriger te fluiten

Vanaf maandag 6 mei ontvangen 1900 conducteurs een smartwatch. Na meerdere succesvolle proeven blijkt dat de smartwatch een goed hulpmiddel is om op de seconde nauwkeurig te fluiten. Dit draagt een steentje bij aan het nog beter op tijd kunnen rijden en heeft daarmee een positief effect op de reizigerspunctualiteit.

Conducteur Ron Bongers testte de smartwatch uitvoerig: “Kort voor vertrek geeft de smartwatch een trilsignaal, zodat ik weet dat ik het vertrekproces kan starten. Uiteraard staat de veiligheid voorop. Daarna telt het horloge af tot het moment van vertrek, zodat de trein precies op de seconde nauwkeurig kan vertrekken.”

Het gebruik van de smartwatch zorgt er ook voor dat conducteurs tot de laatste seconde service kunnen verlenen. Conducteur Ron: “Eerst hield ik de tijd nauwkeurig in de gaten via mijn telefoon of de stationsklok. Doordat ik weet dat de smartwatch mij op het juiste moment een seintje geeft, kan ik al mijn aandacht aan de reizigers besteden.” Het gebruik van de smartwatch maakt daarnaast een nog betere samenwerking mogelijk tussen de collega’s op de trein. Het horloge geeft namelijk exact dezelfde tijd als die van de machinist.

Maandag ontvangen de eerste conducteurs hun smartwatch. Bij vragen kunnen zij terecht bij de ambassadeurs. Dit zijn conducteurs die vanaf het eerste moment actief betrokken zijn bij het project. Het overgrote merendeel van de conducteurs heeft aangegeven graag met de smartwatch te werken. Daarom ontvangt later dit jaar nog een groep conducteurs hun smartwatch.

Smartwatch helpt nauwkeuriger te fluiten (Foto ter illustratie: Pixabay)
Smartwatch helpt nauwkeuriger te fluiten (Foto ter illustratie: Pixabay)

Sonic's design uit film aangepast na kritiek

De trailer voor de film Sonic the Hedgehog werd overwegend negatief ontvangen. Dat kwam niet eens zozeer door de kwaliteit van de trailer. Het grootste probleem is het design van Sonic zelf, volgens de meesten een complete misser.

De kritiek is ook de regisseur van de film, Jeff Fowler, opgevallen. Hij voelde zich geroepen om zich tot Twitter te wenden en beloofde verbetering. Fowler: 'Bedankt voor de steun. En de kritiek. De boodschap is luid en duidelijk: jullie zijn ontevreden met het design en willen veranderingen. Het gaat gebeuren. Iedereen bij Paramount en Sega zijn toegewijd om dit personage tot de beste versie te maken die hij kan zijn.'

Het is nog niet duidelijk hoe het nieuwe design eruit komt te zien. Wel heeft de studio een strakke deadline, want de film draait al vanaf 8 november in de bioscopen.

Koning opent nieuwe insectenkwekerij

Koning Willem-Alexander opent op dinsdagochtend 11 juni een nieuwe insectenkwekerij van Protix in Bergen op Zoom. De gekweekte insecten vormen een grondstof vol eiwitten en andere voedingsstoffen voor dierenvoer.

Tijdens het bezoek krijgt Koning Willem Alexander een rondleiding door de insectenkwekerij en uitleg over het productieproces. De Koning wordt vergezeld door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.

Door voedselresten te hergebruiken en terug te brengen in de voedselketen sluit Protix de voedselkringloop. Zo dienen plantaardige voedselresten die bij andere productieprocessen overblijven als voer voor de insecten. Deze vormen vervolgens de basis in eiwitrijk dierenvoer net als in de natuur. Dit zorgt uiteindelijk voor duurzame vlees-, vis- en eiproducten, die geschikt en veilig zijn voor de consument.

Binnen 10 jaar is Protix gegroeid van een idee naar een bedrijf met 110 werknemers, opererend in 15 landen.

Zomaar een insect, ter illustratie (Foto: Pixabay)
Zomaar een insect, ter illustratie (Foto: Pixabay)

Manneken Pis is niet populair

Manneken Pis is de meest overschatte toeristische trekpleister. Bijna 1 op de 5 mensen was teleurgesteld na een bezoek aan het plassende jongetje. Dit blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport. Het taxiplatform ondervroeg 1.125 Nederlanders om na te gaan welke bezienswaardigheden erg tegenvielen en welke plekken mensen juist nog eens willen zien.

1 op de 5 teleurgesteld in Manneken pis
Manneken Pis, de bekende Brusselse toeristische trekpleister, komt als meest overschatte bezienswaardigheid uit het onderzoek. Bijna 1 op de 5 (17,8 procent) van de respondenten was het meest teleurgesteld na een bezoek aan Manneken Pis. Ook Madame Tussauds (meerdere plekken) en Checkpoint Charlie zijn overschatte trekpleisters te noemen. Van de ondervraagden vond 8 procent een bezoek daaraan teleurstellend.

Noorderlicht bovenaan bucketlist
Het Noorderlicht staat als droombestemming bovenaan de bucketlist van de respondenten. Van alle ondervraagden heeft 13,8 procent de lichtshow, ook wel bekend als Aurora Borealis, bovenaan het lijstje van droombestemmingen staan. Het eiland Bora Bora (Frans Polynesië) komt als tweede populairste bestemming uit het onderzoek, met 8 procent. Hawaii (Verenigde Staten) komt als nummer 3 uit het onderzoek naar voren (7,5 procent).

Wereldwonderen maken meeste indruk
Machu Picchu (Peru), Taj Mahal (India) en de Chinese Muur (China) zijn volgens het onderzoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden ter wereld.
Ook de Grand Canyon in de Verenigde Staten en de Eiffeltoren in Parijs zijn volgens Nederlanders imposante bezienswaardigheden die een blijvende indruk hebben achtergelaten.

In de top 10 van bestemmingen die de meeste indruk achterlieten staan liefst 5 van de ‘7 nieuwe wereldwonderen’ (Chinese Muur, Taj Mahal, Machu Picchu, Petra en Colosseum).
Het zesde wereldwonder, Christus de Verlosser (Brazilië) komt in het onderzoek uit op een 13e plek als meest indrukwekkende bezienswaardigheid. Het andere wereldwonder; Chichén Itzá in Mexico, is klaarblijkelijk minder populair onder de Nederlandse reizigers.

Het complete onderzoek is terug te vinden op deze website

Manneken Pis is niet populair
Manneken Pis is niet populair

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Er is vrij veel bewolking en lokaal kan er lichte regen vallen. Vooral in het noorden schijnt de zon ook af en toe. In de loop van de avond raakt het in het zuiden geheel bewolkt en gaat het regenen, in het noorden komen er enkele buien voor. Het is koel met maxima tussen 9°C in het noorden tot lokaal 13°C in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. In de middag en avond neemt de wind in de noordelijke kustgebieden en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht is het in de zuidelijke helft zwaar bewolkt en valt er regen, in de Limburgse heuvels kan wat natte sneeuw vallen. In het noorden zijn er opklaringen aanwezig, maar is er ook kans op een bui. De minima lopen uiteen van lokaal 0°C in het noordoosten tot 6°C in het zuidwesten. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen west en noordwest. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind matig tot vrij krachtig.

Zaterdagochtend trekt de regen weg naar België waarna het van het noorden deels opklaart. Wel drijven er steeds meer buien vanaf zee het land op. Lokaal valt korrelhagel en met name in het zuidoosten is er een kleine kans op onweer. In de avond wordt het droog, maar in de kustprovincies blijven buien aanwezig. De maxima liggen rond 9°C, in een bui enkele graden lager. De vlagerige wind is noordwestelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. Bij buien is er kans op windstoten van 50-60 km/u. (Bron: KNMI)

bazbo bezocht de Japanse tuin in Oostende
bazbo bezocht de Japanse tuin in Oostende

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.