Brexit-strafpunten voor Britse partijen

Mick (Philosocles)

De twee grote Britse partijen, de Conservatieven van premier Theresa May en Labour van Jeremy Corbyn, hebben allebei averij opgelopen bij plaatselijke verkiezingen in Engeland. Kiezers lijken de lokale politici een afstraffing te hebben gegeven voor de almaar voortslepende Brexit-soap.

May moest bij de EU al tweemaal uitstel vragen. Aanvankelijk zou de Brexit plaatshebben op 29 maart, wat later werd verschoven naar 12 april omdat de premier er maar niet in slaagde haar exitovereenkomst door het parlement te loodsen. Recent werd de datum nog eens verschoven naar 31 oktober, tenzij de exitdeal voor 22 mei alsnog wordt goedgekeurd. Dan mogen de Britten er eerder uit, maar zo niet moeten ze aan de Europese verkiezingen meedoen. May onderhandelt met Corbyn over een compromis-deal om dit te vermijden.

De Conservatieven raken volgens de laatste tellingen 444 raadsleden kwijt. Labour verliest er 77. UKIP, de partij uit angst waarvoor toenmalig premier David Cameron het Brexit-referendum aanvankelijk uitschreef, slaagde er niet in de onvrede in winst om te zetten en verloor 54 raadsleden. Daarbij moet wel worden aangetekend dat oprichter en ex-partijleider Nigel Farage zich met zijn nieuwe Brexit Party inmiddels volledig op de EU-verkiezingen richt.

Opvallend is de winst van meer dan 300 raadsleden voor de Liberal Democrats. Die partij is tegen de Brexit, wil deze tegenhouden en komt daar ook eerlijk voor uit. Ook de Greens deden het goed met een winst van meer dan veertig plaatselijke zitplaatsen.

Update 22:42 uur
Het totale verlies voor de Conservatieven is uitgekomen op 1334 zetels. Labour, dat eigenlijk verwachtte munt te slaan uit de politieke impasse, zag zijn eigen verlies nu alle stemmen zijn geteld uitkomen op 82. UKIP, dat in 2015 nog goed scoorde, raakte 145 raadszetels kwijt.

De pro-Europese Liberal Democrats zijn uiteindelijk op een winst van 703 stoeltjes uitgekomen. De Greens mogen 145 raadslieden bijschrijven. Ook het aantal onafhankelijke councillors steeg met 612 stuks flink.

May heeft op de uitslag gereageerd door te stellen dat de kiezer een "simpele boodschap" heeft afgegeven: "schiet nou eens op", en regel die Brexit.

Of dat nu ook gebeurt is echter maar zeer de vraag. Nadat er vorige maand uitstel werd verleend lijkt zowel politiek als publiek opgelucht dat het eindelijk eens over iets anders kan gaan. Bovendien is de kans aanwezig dat Labour, dat met May onderhandelt over een compromis-exitdeal, de verkiezingsuitslag leest als afstraffing voor die onderhandelingen en nu nog minder geneigd zal zijn om de premier de helpende hand te reiken.