Verdachte Whatsapp-fraude blijft in voorarrest

Dinsdag 16 april vond een aanhouding plaats in een onderzoek naar zogeheten Whatsapp-fraude. Dinsdag 30 april is in dit onderzoek een tweede verdachte aangehouden. Deze 19-jarige vrouw uit Voorburg is in haar woonplaats aangehouden en wordt verdacht van de betrokkenheid bij computervredebreuk.

De 22-jarige man uit Den Haag wordt verdacht van computervredebreuk, oplichten en het witwassen van het geworven geld via zogeheten money mules. De rechtbank besloot gisteren dat hij voor de duur van 30 dagen in voorarrest blijft. De 19-jarige vrouw is in vrijheid gesteld en blijft verdachte.

Whatsapp-fraude
Het Openbaar Ministerie verdenkt de 22-jarige man ervan dat hij Whatsapp-accounts heeft gehackt en overgenomen. De 19-jarige vrouw heeft dat gefaciliteerd. De slachtoffers kregen een bericht dat per ongeluk een code was verstuurd naar het verkeerde telefoonnummer. Door de code te geven werd toegang verschaft tot Whatsapp. Namens het slachtoffer werden zogenaamd bekenden benaderd met het verzoek om vanwege een ‘noodgeval’ dringend geld over te maken.

De verdachten hebben op deze wijze vermoedelijk meer dan 100 slachtoffers gemaakt en een aanzienlijk geldbedrag afhandig gemaakt. De gebruikte bankrekeningen werden door zogeheten money mules ter beschikking gesteld aan de verdachten.

Let op!
“Oeps, ik heb je per ongeluk een berichtje gestuurd. Wil jij mij de code doorsturen?” Trap er niet in. Neem maatregelen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken.