Arsenal slaat slag tegen Napoli, Chelsea klopt Van Buren en co

Redactie

Arsenal heeft de eerste stap gezet naar de halve finales van de Europa League. De Londenaren waren voor eigen publiek te sterk voor Napoli: 2-0.

Manager Unai Emery paste maar liefst vijf wijzigingen toe ten opzichte van afgelopen weekend, toen Arsenal met 1-0 van Everton verloor. Petr Cech keerde terug in het doel, terwijl ook Laurent Koscielny, Lucas Torreira, Aaron Ramsey en Pierre-Emerick Aubameyang in de basis verschenen. Bij tegenstander Napoli kreeg Lorenzo Insigne voorin de voorkeur boven oud-Ajacied Arek Milik.

In het Emirates Stadium was de eerste mogelijkheid voor de gastheer. Vanaf de rand van het strafschopgebied kon Ramsey met links afdrukken, maar hij schoot te slap in. Nadat Kalidou Koulibaly het schot blokte, hield de Senegalees ook de rebound van Ainsley Maitland-Niles tegen.

Een paar minuten later was het wel raak. Vanuit een prachtige aanval via Mesut Özil, Ramsey, Lacazette en Maitland-Niles was het de Welshman die de bal met rechts in de hoek kon mikken: 1-0. Die voorsprong werd na 25 minuten met enig fortuin verdubbeld. Koulibaly veranderde een afstandschot van Torreira van richting, waardoor keeper Alex Meret op het verkeerde been stond.

Ondertussen wisten de Italianen niets klaar te spelen. Typerend voor het spel van Napoli was de enige grote kans die men creëerde, pas in de 44ste minuut. José María Callejón legde de bal vanaf de achterlijn uitstekend terug, waarna Insigne ter hoogte van de penaltystip huizenhoog over knalde.

Het elftal van coach Carlo Ancelotti begon wel feller aan de tweede helft en Koulibaly kopte uit een hoekschop een halve meter over het Londense doel. Arsenal begon daarna ook weer aan aanvallen te denken en Ramsey was dicht bij zijn tweede van de avond. Zijn diagonale schot in de zestien meter werd knap gepareerd door Meret.

Ancelotti greep halverwege de tweede helft in door Milik te brengen voor de onzichtbare Dries Mertens, maar de grootste kans na rust was voor Piotr Ziekinski. De 24-jarige Pool miste hopeloos toen hij op aangeven van Insigne de bal voor het intikken had. Zijn inzet ging tot opluchting van Cech hoog over.

Kort daarvoor creëerden ook The Gunners een prima kans. Meret redde eerst in de korte hoek op de inzet van Sead Kolasinac en de rebound werd niet lekker geraakt door Maitland-Niles. De Napolitaanse keeper kon zijn elftal daardoor op de been houden. De allerbeste mogelijkheid voor de gastheer was in de slotfase niet besteed aan Ramsey, die helemaal vrij stond en hopeloos over schoot.

Slavia Praag - Chelsea
Chelsea heeft zich een goede uitgangspositie verschaft door te winnen van Slavia Praag: 0-1. De Londenaren konden nauwelijks tot grote kansen komen tegen de Tsjechen, waar Nederlander Mick van Buren op de bank begon. Vlak voor tijd wist Marcos Alonso echter tot scoren te komen, waardoor Chelsea goede papieren heeft om de halve finale van de Europa League te halen.

Chelsea kon in de eerste helft voor weing gevaar bij het doel van keeper Ondrej Kolar zorgen. Halverwege het eerste bedrijf kwam de thuisploeg echter goed weg, daar Willian met een vlammend schot het aluminium raakte. Chelsea kwam in het restant van de eerste helft niet meer tot grote kansen, terwijl Kepa Arrizabalaga aan de andere kant van het veld ook zelden in actie hoefde te komen.

Na de onderbreking werd het spel niet veel enerverender. Willian en Antonio Rüdiger hadden namens de bezoekers mogelijkheden om de score te openen, maar Slavia Praag wist de nul te houden. Met het inbregen van onder anderen Eden Hazard, die rust kreeg, probeerde manager Maurizio Sarri alsnog een zege te bewerkstelligen, maar Chelsea kon de ban niet breken.

Hazard kon net als de andere invallers N'Golo Kanté en Ruben Loftus-Cheek echter geen doorbraak vinden, terwijl Slavia Praag ook zelden gevaarlijk werd. Tien minuten voor tijd mocht Van Buren invallen, maar ook de Nederlander kon het scorebord niet in beweging brengen. Vlak voor tijd wist Chelsea alsnog toe te slaan. Marcos Alonso reageerde alert op een voorzet van Willian en kopte de winnende treffer tegen de touwen: 0-1.