Buchmann grijpt de macht in Ronde van het Baskenland

Emanuel Buchmann is de nieuwe leider in de Ronde van het Baskenland. De Duitser van BORA-hansgrohe won na een knappe solo en neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Maximilian Schachmann.

De koninginnenrit in de Ronde van het Baskenland met bergop aankomst in Aratte is een traditionele rit in het Baskenland. De rit zorgde zo als zo vaak voor vuurwerk in het peloton. Op vijftig kilometer van de streep was het al aan de klassementsrenners. Op de beklimming van Izua, een verschrikkelijke beklimming met een maximale stijgingspercentage van 24%. Het zorgde ervoor dat leider Schachmann moest passen.

De Duitser klassementsleider kwam nog wel terug, maar doordat er al zo vroeg werd gekoerst was de controle weg, doordat er nog maar alleen kopmannen vooraan reden. Daar profiteerde Buchmann optimaal van. De Duitser zag zijn kans en ging samen met Luis Leon Sanchez en Sergio Henao op pad. Voor Henao en Sanchez pakte dat niet goed uit. Op de volgende beklimming reed Buchmann ze uit het wiel, waardoor Astana in het peloton het werk moest gaan doen.

Sanchez, die eerder nog mee was met Buchmann, was de eerste pion van Astana die in de achtervolging moest. Hij kreeg het gat niet dicht net zoals Gorka Izagirre en bij het opdraaien van de slotbeklimming was het verschil al twee minuten. Jakob Fuglsang en Ion Izagirre, de twee kopmannen van Astana, moesten op de slotklim aan de bak. De twee bleken samen met Adam Yates de beste klimmers te zijn, maar ze kregen Buchmann nooit meer in het zicht.

De Duitser won op een overtuigende wijze en nam ook nog eens de leiding in het klassement. Hij heeft een voorsprong van 54 seconden op Ion Izagirre. Schachmann wist de schade te beperken op de slotklim en zakte naar de derde plaats op 1.04 van zijn ploeggenoot.