Amsterdamse driehoek: inzet waterwerpers was 'onbedoelde provocatie'

De politie heeft fouten gemaakt in haar eigen optreden rond de wedstrijd Ajax-Juventus, dat is de eerste conclusie die de Amsterdamse driehoek, bestaande uit de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie, vandaag getrokken heeft.

Een uitgebreider onderzoek moet uitwijzen wat er precies is misgegaan in het politieoptreden rond de Johan Cruijff Arena. Wel is nu al duidelijk dat de inzet van twee waterwerpers voor een 'onbedoelde provocatie' heeft gezorgd, dat schrijft de driehoek vanavond in een persbericht. In het onderzoek dat nu volgt zal gekeken worden of de waterwerpers überhaupt nog wel bruikbaar zijn rondom wedstrijden van Ajax.

Op de dag van de wedstrijd liet de politie weten dat het afsteken van vuurwerk tijdens de aangekondigde Entrada (sfeeractie door supporters) verboden was. Reden daarvoor was een eerdere uit de hand gelopen Entrada voorafgaand aan de wedstrijd tegen Dinamo Kiev. Volgens de driehoek vielen er toen drie gewonden, leidde de rook tot overlast en zouden er verschillende voertuigen in het Arenagebied beschadigd zijn.

Bij de supporters schoot het vuurwerkverbod woensdag in het verkeerde keelgat. Nadat er een paar fakkels waren afgestoken liep de situatie rond de Arena uit de hand en werd er met twee waterkanonnen op supporters, waaronder kinderen en mensen in rolstoelen, gespoten. Doordat agenten van de Mobiele Eenheid verderop ook in actie kwamen raakten veel fans ingesloten.