De rebellie is begonnen, VVD-burgemeester keert Mark Rutte de rug toe

Burgemeester Don Bijl van Purmerend heeft na bijna 50 jaar zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd.

In zijn afscheidsbrief is de burgemeester zeer kritisch op de partijleiding. "Een visie op de samenleving ontbreekt tegenwoordig vrijwel geheel", zo schrijft de burgemeester. Ook vindt hij dat de partij geen oog meer heeft voor de zwakkeren in de samenleving. De VVD zou enkel nog staan voor "pragmatisme, marktwerking en individualisering"

In datzelfde kader vindt hij ook dat de VVD ervoor zorgt dat grote bedrijven "ongehinderd kunnen groeien". Terwijl de partij haar kwaliteit als verbinder in de samenleving is kwijtgeraakt. 

Naast Rutte neemt Bijl ook fractieleider Klaas Dijkhoff op de korrel. Diens ideeën zouden volgens de Purmerendse burgemeester "in strijd met de grondwet" zijn. Hij doelt daarbij onder andere op het plan om misdrijven in probleemwijken zwaarder te bestraffen.

"Belangrijker vind ik het onvermogen om een antwoord te vinden op de kennelijke onvrede in onze samenleving. Een samenleving die welvarender is dan ooit, maar waarin de verschillen steeds groter worden", aldus de burgemeester van Purmerend, die wel aan blijft als eerste burger van Purmerend.

Bijl is al de tweede burgemeester in korte tijd die zich afgekeerd heeft van de landelijke VVD, eind vorig jaar ging burgemeester Out van Assen hem voor. Ook hij was kritisch over de landelijke partijtop. "Steeds vaker las ik VVD-standpunten die te ver van mijn persoonlijke waarden en mening afstaan", schreef Out destijds. Ook hij is aangebleven als burgemeester.

Klik hier voor de complete brief van Bijl.