19-jarige ramkraker hoort werkstraf eisen

Tegen een verdachte van een ramkraak in Woerden in oktober 2016 heeft de officier van justitie vandaag de maximale werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden geëist. Bij deze eis hield ze rekening met de jonge leeftijd (19) en het feit dat hij first offender is.

In de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 oktober 2016 vond er een ramkraak plaats bij een kledingwinkel aan de Voorstraat in Woerden. De politie was snel ter plaatse en kreeg de vluchtauto met daarin twee verdachten in het zicht. Na te zijn klemgereden gingen de twee mannen er te voet vandoor. De politie kon één van hen aanhouden, die zich vandaag voor de rechter moest verantwoorden. De medeverdachte kon om gezondheidsredenen niet op de zitting zijn. Zijn zaak wordt op 11 september behandeld.

De vluchtauto bleek gestolen te zijn in Amsterdam en was total loss na de ramkraak. De eigenaar vorderde een bedrag van bijna 3500 euro. De mannen maakten bij de ramkraak dure jassen buit, die later weer zijn teruggevonden. Het schadebedrag aan de winkel was ruim 30.000 euro; de verzekering heeft dit vergoed.

Gokschulden
Op de zitting bekende de inmiddels 21-jarige verdachte betrokken te zijn bij de ramkraak: hij had geld nodig vanwege gokschulden. Hij is niet verantwoordelijk voor de diefstal van de auto maar wist wel dat deze gestolen was. De middag voor de ramkraak is hij samen met zijn medeverdachte de situatie gaan verkennen. Hij was het die de auto bestuurde en de winkel binnenreed. Wie de medeverdachte is, wilde hij niet zeggen.

De officier van justitie vond de ramkraak bewezen, en ook de opzetheling van de auto en schuldheling van gestolen kentekenplaten. Ze probeerde de jonge verdachte te doordringen van de ernst van feit en noemde de enorme ravage, de grote schade, de schrik van omwonenden. “Als ik je dan hoor zeggen dat het allemaal zo erg voor jezelf is, dan zeg ik klaar. Het gaat om anderen en niet om jou”.

Tegenover dit heftige feit staat een blanco strafblad, en een jonge verdachte die zijn schulden heeft afgelost, zijn school heeft afgemaakt en aan een HBO-opleiding wil beginnen. “Normaal krijg je hier een lange celstraf voor”, zei de officier, “maar de gevangenis is de plek om verkeerde vrienden te maken”. Alles overwegende vroeg ze de rechter op te leggen een maximale werkstraf van 240 uur en twaalf maanden celstraf voorwaardelijk als stevige stok achter de deur. Ook moet de eigenaar van de gestolen auto schadeloos worden gesteld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.