Feyenoord-directeur De Jong: ''De Kuip is een voetbaltempel, maar wel 81 jaar oud''

Feyenoord is al tijden bezig met plannen voor een nieuw stadion, maar een akkoord is er nog altijd niet, tot spijt van Jan de Jong.

De directeur van de Rotterdamse club wil nog altijd binnen een aantal jaar een nieuw stadion laten verrijzen in Rotterdam. In gesprek met Voetbal International stelt hij dat de club anders stil blijft staan in zijn ontwikkeling. De Jong schetst dat er een verkeerd beeld is ontstaan van de plannen en wil duidelijkheid scheppen.

"Mensen zijn gaan denken dat Feyenoord bezig is met een megalomaan project. Naar mijn bescheiden mening heeft dat met de naamgeving te maken”, zegt De Jong over Feyenoord City, zoals het project heet. De directeur van Feyenoord benadrukt dat de bouwkosten van het nieuwe stadion circa 260 miljoen euro zullen bedragen. De haalbaarheid van het nieuwe onderkomen wordt momenteel nog onderzocht door de club.

“Ik heb dezelfde warme gevoelens bij dit stadion als ieder ander. Een voetbaltempel. Maar wel een voetbaltempel van 81 jaar oud”, vervolgt hij. De Jong wijst naar de sportieve toekomst van Feyenoord. “Meer clubs hebben afscheid genomen van iconische stadions om mee te gaan in de vaart der volkeren. Atlético Madrid had een fantastisch stadion, maar heeft dat nu ook. Arsenal en Tottenham Hotspur zijn eveneens door dat proces gegaan.”

Volgens De Jong is een ‘kapitaalinjectie van externe partijen’ een andere optie om het gat met Ajax en PSV te dichten, maar hij stelt dat dit niet bij Feyenoord past. Hij ziet wel wat in het model van Bayern München. “Daar zijn een paar grote partijen – Allianz, Adidas, Audi – die als aandeelhouder en sponsor een langdurig commitment afgeven. Met die injectie kon Bayern eigenaar van het stadion worden en een prachtig jeugdcomplex bouwen. Zo kan het wedijveren met topclubs uit Engeland en Spanje.”