Excelsior promoveert fysiotherapeut tot hoofdtrainer

Redactie

Adrie Poldervaart is de nieuwe hoofdtrainer van Excelsior Rotterdam. De fysiotherapeut van de club haalde onlangs zijn hoogste trainersdiploma.

Met zijn aanstelling komt er een einde aan een lange zoektocht naar een opvolger van Mitchell van der Gaag. Hij vertrekt naar concurrent NAC Breda en algemeen directeur Ferry de Haan gaf openhartig aan dat het lastig was om een geschikte kandidaat te strikken die de uitdaging aandurft in Kralingen. De club polste diverse gekende namen in de Eredivisie, maar verlegde daarna de aandacht naar Poldervaart, die de club al kent sinds 1993.

Toen maakte hij zijn entree als fysio. Ervaring als trainer heeft hij ook ruimschoots, zij het op amateurniveau. Hij was de afgelopen seizoenen de keuzeheer bij tweededivisionist Barendrecht. Ook won hij al eens de Rinus Michels Award voor beste trainer in het amateurvoetbal. "Dit is voor mij een kans uit duizenden", jubelt hij via de officiële clubkanalen.

"Ik heb inmiddels veel ervaring als trainer, in juli is het precies twintig jaar geleden dat ik als trainer/speler begon bij OHVV. Ik heb altijd voor ogen gehouden dat ik als trainer in het betaalde voetbal aan de slag wilde gaan, daarom ben ik die cursus ook gaan doen", vervolgt de nieuwe eindverantwoordelijke bij Excelsior.

Ondanks die ambitie heeft hij er wel over getwijfeld, bekent Poldervaart. "Ik heb immers twee goede praktijken als fysiotherapeut die ik moet opgeven. Ook BVV Barendrecht achterlaten gaat mij aan het hart. Ik ben ze ontzettend dankbaar dat ik daar trainer ben geweest en dat mij nu deze kans gunnen. Ook heb ik een enorm goede band met de spelersgroep. Maar ook vanwege Excelsior en wat ik hier in 25 jaar heb opgebouwd. Je weet dat je hierna niet meer terug kunt keren als fysiotherapeut. Ik moest er dus wel goed over nadenken."

De uitdaging gaf voor hem uiteindelijk de doorslag, dus tekende hij een contract voor twee seizoenen met de optie voor nog een jaar. "Werken bij een professionele voetbalclub, met een goed management en op het hoogste niveau, dat is wat ik als trainer ambieer. Als je die kans dan krijgt, zeker bij een club als Excelsior, dan wil je die toch grijpen? Voor mij is het niet vreemd dat ik nu een andere rol krijg, ik ga mezelf ook niet anders gedragen. Ik blijf gewoon dezelfde Adrie Poldervaart."

Dat laatste was ook een vraagstuk voor de directie, maar algemeen directeur Ferry de Haan geeft aan dat het wat hem betreft geen probleem is. "Het belangrijkste is echter dat wij hem de kwaliteiten toedichten die wij in een hoofdtrainer zoeken. Vanaf 30 juni, als de eerste training staat gepland, zullen wij hem als hoofdtrainer gaan beoordelen en dan zal hij zich ook zo moeten opstellen. Zijn werkzaamheden als fysiotherapeut behoren dan tot het verleden."