Jong Oranje sluit oefentrip af met tweede overwinning

Jong Oranje heeft ook het tweede en laatste oefenduel van de trip door Zuid-Amerika gewonnen. Paraguay werd verslagen.

De ploeg van bondscoach Art Langeler, die voor het laatst op de bank zat, speelde dinsdagavond laat in de reguliere speeltijd met 1-1 gelijk en via strafschoppen werd overtuigend afgerekend met de leeftijdsgenoten uit Paraguay. Dat betekende de tweede overwinning nadat vrijdag al met 1-4 werd gewonnen van Jong Bolivia.

In de eerste helft had Jong Oranje, met Drommel, Dumfries, Van Drongelen, Van Amersfoort en Kluivert als 'nieuwe' namen in de basis, meerdere kansen op een voorsprong. Een inzet van Teun Koopmeiners werd net niet gepromoveerd tot doelpunt, een bal van Kluivert werd van de lijn gehaald en Guus Til schoot en kopte verschillende keren net langs de verkeerde kant van de paal.

Tien minuten na rust was het Jong Paraguay dat verrassend aan de leiding kwam. Saúl Salcedo verraste de verkeerd opgestelde Drommel met een kopbal na een vrije trap. Arnaut Groeneveld en Van Amersfoort waren daarna dichtbij de gelijkmaker, maar het was uiteindelijk aan Til om eindelijk zijn treffer te maken. Na goed voorbereidend werk van Pablo Rosario tikte hij de 1-1 binnen.

Er was vooraf afgesproken om bij een gelijke stand strafschoppen te laten nemen voor de overwinning en in de penaltyserie was Nederland duidelijk de betere. Drommel hield er twee ballen uit en zag een bal op de lat belanden. Namens Jong Oranje schoten Koopmeiners, Rosario en Groeneveld raak. Van Amersfoort mist wel, maar de ploeg van Langeler had niet eens een vijfde strafschop nodig om de overwinning op te eisen.

De oefenwedstrijden in Zuid-Amerika waren ingepland ter voorbereiding op de EK-kwalificatieduels in september, tegen Engeland en Schotland. Overwinningen zijn nodig om plaatsing af te dwingen. Tegen die tijd is Erwin van de Looi, de opvolger van Langeler, de eindverantwoordelijke. De huidige bondscoach schuift binnen de KNVB door tot Directeur Voetbalontwikkeling.