Flessenpost na 132 jaar gevonden

Terwijl Tonya Illman in januari met een vriendin op een strand, zo'n 100 mijl ten noorden van Perth, in Australië liep, zag zij iets uit het zand steken. Het bleek een oude fles te zijn met daarin een opgerold briefje. 

Bij thuiskomst opende zij samen met haar man de fles en ontrolde het briefje. Het bleek een formulier te zijn met aan beide kanten teksten in het Duits. In vaag handschrift was "12 juni 1886" te zien. Ze besloten de fles en het formulier naar het West Australian Museum in Perth te brengen. 

Medewerkers van het museum onderzochten de fles en het briefje. Men herkende de fles als Nederlands en zochten daarom naast contact met musea in Duitsland ook contact met musea in Nederland om meer informatie te vergaren.

De fles bleek een 19de eeuwse Nederlandse jeneverfles van de Schiedamse distilleerder Daniël en Zonen te zijn. Het formulier zelf was onderdeel van een Duits onderzoek waarin men tussen 1864 en 1933 duizenden flessen met formulieren door schepen overboord liet zetten. Op het formulier was te lezen waar en door welk schip de fles overboord was gezet en op de achterkant stond het verzoek om het formulier, na vondst, naar het maritiem observatorium in Hamburg, een Duitse Ambassade of Consulaat te sturen. Met de verzamelde gegevens probeerde men de efficiëntste zeeroutes te vinden. 

Het gevonden formulier was afkomstig van het Duitse schip "Paula" met als thuishaven Elsfleth. De bemanning heeft de fles op 12 juni 1886 op zo'n 950 km van de vindplaats in zee gegooid. Dit, volgens het forumulier, op "32 graden, 49 minuten breedtegraad Zuid en 105 graden, 25 minuten lengtegraad van Greenwich-Oost". Het schip was op weg van Cardiff naar Macassar.

Van de duizenden in zee geworpen flessen zijn er maar 662 formulieren weer in Hamburg aangekomen. 

Record
De gevonden fles krijgt ook een vermelding in het Guinness Book of Records. Dit omdat het nu oudste flessenpost is die ooit is gevonden. Het vorige record stond op 108 jaar tussen overboord gooien en de vondst.