Trump en Kim Jong-un gaan praten

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Amerikaanse president Donald Trump uitgenodigd voor een topontmoeting tussen beide staatshoofden. Dat zei de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Eui-yong donderdagavond (lokale tijd) in Washington. Trump heeft de uitnodiging aanvaard. De ontmoeting zou in mei plaats moeten hebben.

De top zou vooral moeten gaan over het stoppen van rakettesten door Noord-Korea en uiteindelijk het terugdringen van het Noord-Koreaanse kernwapenarsenaal. Beide Korea's hebben de afgelopen dagen gesprekken hierover gevoerd en de afspraak was dat Zuid-Korea de uitkomst van die gesprekken bekend zou maken aan de Amerikaanse regering.

Volgens de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Eui-yong wil Trump al in mei praten met Kim. Ook Kim heeft volgens Chung aangedrongen om de ontmoeting zo snel mogelijk plaats te laten vinden. Een locatie voor de ontmoeting is nog niet bekend.

De top zou moeten leiden tot het geheel kernwapenvrij maken van het Koreaanse schiereiland. Beide Korea's hebben de afgelopen dagen gesprekken hierover gevoerd en de afspraak was dat Zuid-Korea de uitkomst van die gesprekken bekend zou maken aan de Amerikaanse regering.

Chung zei verder zal Noord-Korea voorlopig geen raketten meer zal testen en atoomproeven zal doen. Ook zei hij dat Noord-Korea ,,begrip heeft voor de gezamenlijke legeroefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten" en daar geen bezwaar tegen zal maken.

Trump en Kim Jong-un gaan praten
Trump en Kim Jong-un gaan praten (Foto: ANP)