Tot 5 jaar cel geëist voor anti-homogeweld

Tegen drie mannen die afgelopen juni twee mannen zouden hebben mishandeld, zijn vrijdag in de rechtbank in Amsterdam celstraffen tot vijf jaar geëist. De strafeis valt extra hoog uit omdat het erop lijkt dat de twee slachtoffers enkel en alleen zijn geschopt en geslagen omdat ze homoseksueel zijn.

De twee mannen werden 18 juni vorig jaar op het Damrak in Amsterdam toegetakeld. Drie mannen van 23, 26 en 28 jaar werden aangehouden. Er zijn celstraffen van vijf, vier en twee jaar tegen hen geëist voor poging doodslag (tegen de 26- en 28-jarige mannen) en poging zware mishandeling tegen de jongste man. Ze worden ook allen verdacht van openlijke geweldpleging. Naar een vierde verdachte wordt nog gezocht.

De officier van justitie noemt het anti-homogeweld ,,schokkend". ,,Dat het motief hierin ligt maakt het feit des te onbegrijpelijker, pijnlijker en kwetsender. Wat het Openbaar Ministerie betreft zijn dergelijke zaken onacceptabel en dient er hard opgetreden te worden tegen dit soort geweld." De verdachten ontkennen overigens dat het motief anti-homogerelateerd is.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Tot 5 jaar cel geëist voor anti-homogeweld
Tot 5 jaar cel geëist voor anti-homogeweld (Foto: ANP)