Historisch estafettegoud voor Zweedse biatleten

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is alweer de allerlaatste gouden biatlonmedaille vergeven. De estafette bij de mannen werd gewonnen door Zweden, veruit het meest boven zichzelf uitstijgende land van het biatlon in Pyeongchang. Voor Zweden was het een historische gouden medaille: in 1968 en 1992 wonnen ze bij de mannen brons op de estafette, maar meer ook niet, tot nu.

De Duitser Erik Lesser begon heerlijk aan de wedstrijd met één extra patroon en een prima langlauftempo. Bij de wissel werd hij gevolgd door de verrassende Slowaak Matej Kazar, op vijf seconden gevolgd door een prima optreden van Artem Pryma (Oekraïne), Lars Helge Birkeland (Noorwegen), Peppe Femling (Zweden) en de verrassend sterke Wit-Rus Anton Smolski. Simon Desthieux bakte er werkelijk helemaal niets van bij het schieten en Frankrijk was al zo goed als kansloos voor een fatsoenlijke prestatie.

Duitsland faalt
Benedikt Doll nam het Duitse stokje over en deed het in liggende positie niet slecht, maar staand ging het helemaal fout: met acht schoten kreeg hij slechts drie schijven omver en dus moesten er twee strafronden gelopen worden. Michal Slesingr nam zo namens Tsjechië de leiding over, op een seconde of vijftien gevolgd door de Oostenrijker Simon Eder en de Zweed Jesper Nelin. Tarjei Bø zat namens Noorwegen op een halve minuut, Doll hield de Duitse kansen nog wel in leven door een kleine veertig seconden toe te geven.

Johannes Thingnes Bø gaf namens Noorwegen gelijk al een stevige partij gas en nog voor zijn eerste schietbeurt haakte hij aan bij de groep die achter de leidende Tsjech Jaroslav Soukup aan zat. Bø schoot net als Soukup liggend foutloos, maar had gelijk de aansluiting bij de leider te pakken, tot de Noor er zelfs vandoor ging. Julian Eberhard (Oostenrijk) en Sebastian Samuelsson (Zweden) volgden, en ook de Duitser Arnd Peiffer zat nog volop in de strijd.

Bø had een extra patroon nodig bij het staand schieten, waardoor Samuelsson met foutloos schieten de aansluiting kon vinden bij de Noor. Peiffer wist op een dikke tien seconden te volgen, maar verder leek het wat podiumkandidaten betreft klaar: Eberhard en Soukup volgden op 1:12 en 1:22 minuten, de Franse hoop werd met keihard falen van kopman Martin Fourcade definitief de grond in geboord. 

JTB gaf volle bak gas en hielp Noorwegen naar de leiding (Pro Shots/Action Images)
JTB gaf volle bak gas en hielp Noorwegen naar de leiding (Pro Shots/Action Images)

Strijd om goud
De slotlopers werden zo op gang gestuurd, met Emil Hegle Svendsen en Frederik Lindström namens Noorwegen en Zweden, gevolgd door de Duitser Simon Schempp. De nauwelijks van een verkoudheid herstelde Schempp had het zwaar: bij het schieten moest hij op het oog definitief afhaken bij Lindström en Svendsen, die gezamenlijk de leiding namen, terwijl Dominik Landertinger de Oostenrijkse hoop op een kleine minuut van Schempp nog in leven probeerde te houden.

Bij de laatste schietbeurt streden Lindström en Svendsen zij aan zij, en voor de Noor herhaalde de geschiedenis zich: in Sochi gooide hij als slotloper in de laatste schietbeurt het goud weg....en dat deed hij nu weer. Lindström vertrok als eerste en werd op veertig seconden gevolgd door de Noor, waarmee het historische Zweedse goud binnen was. Svendsen langlaufde het Noorse zilver binnen, Schempp eindigde op grote achterstand als derde.