Ex-langlaufster Herrmann boekt tweede biatlonzege op rij

Biatlete Denise Herrmann heeft tijdens de World Cup in het Zweedse Östersund na de sprint ook de achtervolging over tien kilometer gewonnen. De Duitse stapte voor aanvang van vorig seizoen over van het langlaufen en die switch lijkt uitstekend uit te pakken.

Herrmann vertrok door haar winst in de sprint als eerste, vijftien seconden voor de Française Justine Braisaz. De Duitse begon uiterst soeverein: haar snelheid was zoals te verwachten viel prima, en in de eerste twee schietbeurten trof ze steeds alle vijf schijven. Braisaz, de Italiaanse Lisa Vittozzi, Marte Olsbu uit Noorwegen en de Finse Kaisa Mäkäräinen vormden het achtervolgende kwartet, maar bij de tweede schietbeurt bleef alleen Braisaz van die vier foutloos. De Française bleef zo op dik twintig seconden van Herrmann, de rest liep forse achterstand op.

Bij de derde schietbeurt, dit keer in staande positie, schoot Herrmann haar laatste twee schoten naast het doel en dus moest ze de strafronde in. Braisaz profiteerde optimaal door vijf keer raak te schieten en zo de leiding te pakken. Ook Olsbu en Dorothea Wierer schoten foutloos, waardoor ze vlak achter Herrmann aansloten, met Vittozzi, Nadezhda Skardino (Wit-Rusland), Galina Vishnevskaya (Kazachstan) en de Duitse Maren Hammerschmidt op iets grotere achterstand.

Braisaz arriveerde enkele seconden voor Herrmann en Olsbu bij de laatste (staande) schietbeurt, met Wierer daar weer vlak achter. Herrmann en Braisaz schoten beiden foutloos en doken bijna gelijktijdig de slotronde in, terwijl Olsbu één misser schoot en Wierer er zelfs drie mistte. Olsbu kwam als derde haar strafronde uit, maar de foutloze Vittozzi zat er kort achter. 

In de slotronde was al heel snel duidelijk dat ex-langlaufster Herrmann, bepaald niet verrassend, een flink stuk te snel was voor Braisaz: ze liet de Française ver achter zich en ging op weg naar haar tweede zege op rij, tevens haar tweede zege ooit. Braisaz pakte op 25 seconden de tweede plek, waarmee ze haar beste resultaat ooit evenaarde. Olsbu deed dat ook, de Noorse eindigde op 48 seconden als derde.