Schaatser Boisvert-Lacroix op 0,001 goed voor eerste World Cup-zege

Schaatser Alex Boisvert-Lacroix heeft zijn eerste individuele World Cup-zege binnen. De 30-jarige Canadees was in Calgary voor eigen publiek de beste op de 500 meter, maar veel scheelde het bepaald niet.

Boisvert-Lacroix kwam in de derde rit tot een tijd van 34,31 seconden, wat de Zuid-Koreaan Cha Min-kyu in de rit voor hem ook al reed. Die bleek echter één duizendste van een seconde langzamer te zijn en dus was de eerste plek voor de Canadees. Daar bleef het ook bij, want niemand dook meer onder zijn tijd. Met 34,38 seconden kwam de Fin Mika Poutala nog het dichtst in de buurt, wat hem plek drie opleverde.

Ronald Mulder eindigde met 34,43 op de vierde plek, Kai Verbij en Hein Otterspeer werden met 34,533 en 34,538 negende en tiende. Daidai Ntab reed met 34,69 naar de dertiende plek, Jan Smeekens kwam met 34,80 niet verder dan plek zestien.

De wedstrijd werd ontsierd door twee valpartijen. De Canadees Gilmore Junio ging op het stuk naar de finish onderuit en hinderde zijn Duitse opponent Nico Ihle, terwijl Ryohei Haga knalhard de boarding in gleed. Hij hinderde Ruslan Murashov meer dan een beetje: de Rus moest een prachtige acrobatische sprong maken om niet te vallen, hoewel hij daarna toch onderuit ging.

Overigens mag Murashov nog overrijden, maar de kans dat hij Boisvert-Lacroix's tijd nog pakt lijkt niet groot.