Senran Kagura: Peach Beach Splash

Producer Kenichiro Takaki is verbaasd. Zijn Senran Kagura verkoopt prima voor een niche-markt. Er zijn 1,65 miljoen games in de gehele serie in vijf jaar verkocht, terwijl men in het begin eerder aan 30.000 stuks dacht. Waarom stoppen als je toch een succes hebt, dus we zijn nog lang niet af van de goed bedeelde Shinobi-meiden. Drie jaar geleden vertelde hij me al in een interview tijdens de E3 dat hij iets met waterpistolen wilde doen en raad eens: dit jaar is Senran Kagura: Peach Beach Splash een feit.

Het verhaal heeft net zoals de meiden weinig om het lijf. Volgens Senran Kagura: Peach Beach Splash is er een terugkerend mysterieus waterpistooltoernooi in de wereld van de shinobi. Waarom? Dat weet niemand. De regels zijn simpel: iedereen mag meedoen, of je nu goed, slecht, op de vlucht of dood bent. Verwacht dus wat oude bekenden uit de serie die meedoen. Je mag geen gebruik maken van je speciale shinobi-krachten, je zult het moeten doen met de waterpistolen die de toernooileiding beschikbaar heeft en een nieuwe set aan vaardigheden.

Senran Kagura: Peach Beach Splash - Rubber Ducky (Foto: Marvelous)

Er zijn verschillende game-modi in Senran Kagura: Peach Beach Splash. Allereerst is er de verhaalmodus. Hierin speel je een flink aantal missies en zijn er ook zijmissies In Paradise Episodes om diverse meiden te volgen tijdens dit verhaal. Dan is er 5-tegen-5 Team Battle. De naam verraadt het al: je gaat in teams van vijf personages spelen tegen een ander team. Dit zijn bots om zo ook te kunnen oefenen. Wil je tegen andere spelers spelen dan zijn er Network Battles. Er zijn Ranked en Free Matches en er is nog een co-op survival waarin je als team computergestuurde vijanden moet verslaan. Het netwerk wordt gedeeld met Noord-Amerika, zodat er genoeg spelers zouden moeten zijn. Uitgever Marvelous kijkt nog of ze de game verder ondersteunen door online toernooien te organiseren via PSN en bijvoorbeeld DLC als prijzen weg te geven. Als we een beetje meer bij zijn met Japan en er weinig problemen te verwachten zijn met pingtijden is er de kans dat we ook tegen Japanners mogen schieten.

Over DLC gesproken, naast de verplicht lijkende zooi aan kostuums zijn er ook extra personages. De bekendste voor ons in het westen komt door een samenwerking met Koei Tecmo. Honoka, Ayane en Marie Rose komen uit het vechtspel Dead or Alive en gaan nu ook met water spelen. Er zijn nog meer samenwerkingen, maar over het algemeen zijn deze in het Westen onbekend. Een seizoenpas is niet aangekondigd. Marvelous Japan heeft het niet gedaan en eigenlijk behoort Marvelous in Amerika en Europa dit dan ook te volgen.

Senran Kagura: Peach Beach Splash - Water Fight (Foto: Marvelous)

De gameplay zelf dan. Er zijn tien soorten pistolen die elk nog te upgraden zijn. Elk soort pistool heeft weer voor- en nadelen; door bijvoorbeeld meer kracht, meer reservoir of een ander bereik. Je hebt ook een hydro-jetpack, waarmee je snel door de arena manoeuvreert. Deze gebruikt hetzelfde waterreservoir als jouw wapen, opletten geblazen dus. Je kunt niet continu in beweging blijven en dan meteen schieten, want je zult je reservoir moeten opladen, iets dat automatisch gebeurt als je even niet schiet of rondvliegt. Wordt een deelnemer te nat, dan is deze even van de wereld en krijg je de kans een supermove te doen. Denk een een rubberen badeend waarmee je de meid in kwestie compleet nat spuit terwijl ze hulpeloos ligt. Als je op bepaalde plekken mikt krijg je meer punten tijdens die supermove.

Om meer variatie in een ronde te krijgen zijn er kaarten in Senran Kagura: Peach Beach Splash geintroduceerd. Deze kaarten geven je extra perks. Van iets simpels zoals betere wapenkracht of meer levensmeter, maar ook nieuwe vaardigheden en op te roepen pets die je meehelpen. Er zijn zo'n 800 kaarten te verdienen door potjes te spelen, dus geen microtransactie-shortcuts. Je mag er in totaal negen nemen in een toernooigevecht. Drie mogen er tegelijk actief zijn in een gevechtsronde, maar je mag na een ronde wisselen tussen de meegenomen kaarten om te anticiperen op de tegenstanders. Van de negen kaarten mogen er maar drie petkaarten zijn en je mag maar een petkaart gebruiken in een ronde. Je gaat dus geen klein legertje vormen door je hele team uit te rusten met alleen maar pet-kaarten. Natuurlijk zijn er ook steeds terugkerende gameplayelementen terug te vinden: dat kleding verdwijnt zal voor de kenners van Senran Kagura-games geen verrassing zijn. De kleedkamer is als menuoptie ook weer aanwezig zodat je de meiden geheel kunt verkleden en allerlei poses kan doen aannemen voor een foto-shoot.

Senran Kagura: Peach Beach Splash is al in maart uitgekomen in Japan. Wij moeten nog even wachten, 22 september mogen we met waterpistolen en badeendjes een watergevecht houden op PlayStation 4. Producer Takaki zorgt er voor dat de franchise niet uitdroogt door steeds met verfrissende ideeen te komen. Je kunt hem in ieder geval niet betrappen op jaarlijkse game in hetzelfde genre. Het is nog niet voor een Westerse release aangekondigd, maar de ook in het westen uitgekomen Senran Kagura: Burst en de Japan-only Senran Kagura: Skirting Shadows worden gebundeld in de 3D-remake Senran Kagura Burst Re:Newal voor PlayStation 4. Daarnaast zijn er twee games voor Nintendo Switch aangekondigd: een flipperkastspel en je kunt Asuka geruststellen en masseren door middel van de HD Rumble. Dan is er nog het mysterieuze Senran Kagura 7Even voor PlayStation 4, waar verder niets over bekend is. Nog niet genoeg? Er komt een tweede seizoen van de anime. Variatie in de franchise genoeg, maar voor nu moeten wij het in het westen doen met Senran Kagura: Peach Beach Splash.