Schulz: Merkel is gevoel voor realiteit kwijt

Martin Schulz heeft in de aanloop naar de Duitse verkiezingen op 24 september de aanval gekozen. De kandidaat van de SPD voor het bondskanselierschap verweet zijn rivaal Angela Merkel dat ze los is gekomen van de grond. Ze heeft haar gevoel voor realiteit verloren en is het contact met de burgers kwijt. "Veel mensen hebben de indruk dat Angela Merkel afwezig is", zei Schulz zondag in een interview met de ARD.

De uitdager in de verkiezingsstrijd vindt ook dat de bondskanselier veel te aarzelend reageert op de provocaties van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "Hoe lang willen we werkeloos toekijken hoe de heer Erdogan ons bij de neus neemt", aldus Schulz, verwijzend naar de journalist Deniz Yücel en andere Duitsers die vastzitten in Turkije.

Schulz mengde zich ook in de discussie over een rijverbod voor vervuilende dieselauto's in bepaalde stedelijke gebieden om de uitstoot van stikstofoxide te beperken. "Natuurlijk hebben we de verbrandingsmotor nog heel lang nodig", stelde hij.

In plaats van de technologie in zijn geheel in het verdomhoekje te zetten, acht de SPD'er het verstandiger te investeren in optimalisering van de dieseltechnologie. In deze kwestie liggen CDU/CSU en de Groenen, mogelijke coalitiepartners, heel ver uit elkaar. "Erger kan het voor zwart-groen niet worden", voegde Schulz eraan toe.

Schulz: Merkel is gevoel voor realiteit kwijt
Schulz: Merkel is gevoel voor realiteit kwijt (Foto: ANP)