Kremlin: Pence toont Koude Oorlog-mentaliteit

De opmerkingen van Mike Pence in Montenegro over de Russische inmenging op de Balkan zijn in het Kremlin slecht gevallen. De Amerikaanse vicepresident beschuldigde de Russen ervan een wig te drijven tussen het Westen en de Balkanstaten. Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag in een reactie dat Pence de stabiliteit in Zuid-Europa in gevaar brengt en een Koude Oorlog-mentaliteit toont.

"Het is treurig te constateren dat Washington steeds verder wegglijdt in de primitieve ideologie ten tijde van de Koude Oorlog, helemaal los van de realiteit", aldus de verklaring. Daarin werd de VS opgeroepen te stoppen met het belasteren van Rusland en van zijn buitenlandse politiek, die is gebaseerd op respect voor bondgenoten en op bereidheid tot internationale samenwerking.

Pence deed woensdag als laatste Montenegro aan op zijn Oost-Europese toer. Die was bedoeld om duidelijk te maken dat de VS zeer begaan zijn met de veiligheid in het gebied, ook al lijkt president Trump de NAVO af en toe geen warm hart toe te dragen.

Kremlin: Pence toont Koude Oorlog-mentaliteit
Kremlin: Pence toont Koude Oorlog-mentaliteit (Foto: ANP)