FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 augustus 2017

Fipronil gevonden bij meer pluimveebedrijven

De eieren van meerdere pluimveebedrijven die zich uit eigen beweging hebben gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevatten fipronil. Onderzoek heeft dat uitgewezen. De instantie geeft zaterdag een lijst vrij met de eicodes van de bedrijven die het betreft, bevestigde een woordvoerder vrijdagavond naar aanleiding van een bericht van de Volkskrant. Om hoeveel bedrijven het gaat, kon hij nog niet zeggen.

De bedrijven hebben hoogstwaarschijnlijk zaken gedaan met ChickFriend, het bestrijdingsbedrijf uit Barneveld dat het middel met de verboden stof in talloze stallen heeft gespoten. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) riep leden die zaken hebben gedaan met ChickFriend en die nog niet geblokkeerd zijn vrijdag nog op zich meteen te melden bij de NVWA, keurmerk IKB en de eierhandel.

"De sector moet zo snel als mogelijk kunnen zeggen dat er geen nieuwe gevallen meer bij kunnen komen", schreef het bestuur. "De toekomst van de totale leghennensector staat op het spel, nu enkele Duitse supermarkten alle Nederlandse eieren uit de winkelschappen halen. We kunnen ons geen verdere reputatieschade permitteren."

Fipronil gevonden bij meer pluimveebedrijven
Fipronil gevonden bij meer pluimveebedrijven (Foto: ANP)

Goldy 'Steppenwolf' McJohn overleden

Goldy McJohn, een van de oprichters van de jaren zestig popgroep Steppenwolf, is overleden. Steppenwolf had in 1968 de grootste hit met het nummer Born To Be Wild.

Amerikaanse media meldden vrijdag dat toetsenist McJohn dinsdag op 72-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van en hartaanval. Zijn familie maakte zijn dood bekend via Facebook.

Steppenwolf werd in 1967 in het Canadese Toronto opgericht. De band had vooral succes met de eerste drie albums. Op het debuutalbum, met de bandnaam als titel, stond ook meteen de grootste hit Born to be wild.

Mede-oprichter Steppenwolf McJohn overleden
Goldy 'Steppenwolf' McJohn overleden (Foto: BuzzE)

CBL: pluimveesector moet schade betalen

De supermarkten willen de schade die ze hebben opgelopen door de met fipronil besmette eieren verhalen op de pluimveesector. Dat zei voorzitter René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vrijdag in Nieuwsuur.

"Er is toch een product geleverd waar wij met z'n allen niet op zitten te wachten. Uiteindelijk zal de rekening bij de pluimveesector worden neergelegd." Eerder zei hij nog dat hij met de pluimveesector "in gesprek" wilde gaan over de financiële strop.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) stelt dat de sector het niet kan betalen. "Geld is er niet. Er zullen naar verwachting nog vele faillissementen volgen", zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan. "Mensen die een claim neerleggen, zoals supermarkten, zullen met een claim blijven zitten. In heel veel gevallen zullen de pluimveehouders dat niet op kunnen brengen."

CBL: pluimveesector moet schade betalen
CBL: pluimveesector moet schade betalen (Foto: ANP)

Farah eerste gouddelver op WK atletiek

Mo Farah heeft de eerste gouden medaille op het WK Atletiek behaald. Het thuispubliek zag hoe Farah in zijn laatste 10 kilometer de beproefde tactiek uitvoerde: in een sprint in een groepje op de laatste 200 meter gemakkelijk winnen. Joshua Cheptegei pakte zilver voor Oeganda en het brons ging naar de Keniaan Paul Tanui.

Het was een mooie race: De Oegandezen vielen aan en legden er een straf tempo op. Tanui liep veel gaten dicht, misschien niet zo tactisch, maar hij hoopte natuurlijk op de mooiste medaille. De Afrikanen liepen hard, maar Farah was niet onder de indruk. Na elf minuten gooide hij er een tussenversnelling in en zweepte het publiek op.

Zo bleef een groep vooraan over, waarin vooral de Ethopiërs het moeilijk hadden. Zij vielen als eerste af, terwijl Tanui, Farah, Cheptegei en ook Bedan Muchiri overbleven. Muchiri kon uiteindelijk in de laatste 100 meter geen versnelling plaatsen. Cheptegei wel, maar hij was niet opgewassen tegen een superieure Farah, die zijn indrukwekkende erelijst zo nogmaals versterkt.

McCabe de beste in rit vijf Utah

Travis McCabe heeft de vijfde etappe gewonnen in de Tour of Utah. De Amerikaan die uitkomt voor UnitedHealthcare was de snelste van de eerste groep van 34 renners. Marco Canola werd tweede voor Logan Owen.

Rob Britton kwam als zevende over de tijd in dezelfde tijd als de winnaar, waardoor de Canadees leider blijft in het algemeen klassement. Morgen is er in de Tour of Utah een aankomst bergop.

Vrachtwagen uitgebrand A67, trucker vermist

Een vrachtwagencabine en drie personenauto's zijn vrijdagavond uitgebrand op de A67 bij Liessel (Noord-Brabant). De chauffeur wordt nog vermist, vertelde een woordvoerder van de brandweer. De hulpdiensten houden rekening met de mogelijkheid dat hij niet op tijd uit de brandende cabine heeft kunnen ontsnappen.

De uitgebrande auto's stonden op de oplegger van de truck. Vanwege de brand is de snelweg richting Venlo nog afgesloten. Richting Eindhoven was de A67 ook een tijdje dicht omdat brokstukken op de weg lagen. Toen die waren opgeruimd ging de weg weer open.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Er is volgens de brandweer geen aanrijding gebeurd.

Vrachtwagen uitgebrand A67, trucker vermist
Vrachtwagen uitgebrand A67, trucker vermist (Foto: ANP)

Veroordeling over dood burgers Irak geschrapt

Een beroepsrechter in de VS heeft de veroordeling van een voormalige huurling wegens moorden in Irak vrijdag geschrapt. Nicolas Slatten werd in oktober 2014 tot een levenslange celstraf veroordeeld wegens zijn rol in de dood van veertien ongewapende Iraki's op een plein in Bagdad. Circa twintig mensen raakten gewond. De rechter heeft nu een nieuw proces gelast.

Het bloedbad werd half september 2007 aangericht door medewerkers van het paramilitaire beveiligingsbedrijf Blackwater Security Consulting. Het schokte de wereld en beschadigde de relaties tussen Irak en de VS. Bovendien werd het inhuren van particulieren voor militaire taken fel bekritiseerd.

De personeelsleden van Blackwater openden het vuur op het Nisur-plein, terwijl ze een Amerikaans konvooi beschermden. Washington betreurde het verlies aan onschuldige mensenlevens. De huurlingen van Blackwater claimden dat ze in een hinderlaag liepen. Iraakse autoriteiten stelden dat de schietpartij niet is uitgelokt.

In de VS zijn vier huurlingen berecht. De overige drie kregen dertig jaar cel. De beroepsrechter heeft vrijdag bepaald dat hun straf te hoog is en moet worden herzien.

Veroordeling over dood burgers Irak geschrapt
Veroordeling over dood burgers Irak geschrapt (Foto: ANP)

Van Dam denkt over steun pluimveehouders

Het ministerie van Economische Zaken zoekt naar manieren om boeren te hulp te schieten die door het fipronil-schandaal in problemen zijn geraakt. Het ministerie doet dat samen met de sector, zei staatssecretaris Martijn van Dam vrijdag na overleg met vertegenwoordigers van de boeren en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Donderdag onderstreepte het ministerie nog dat er niet direct geld op de plank ligt, omdat in dit geval niet een dierziekte de boosdoener was. Maar Van Dam wees er vrijdag op dat "heel veel pluimveehouders getroffen zijn terwijl ze onschuldig zijn geweest". "Het is voor hen een ongelooflijk harde klap. En ze hadden dit jaar ook al vogelgriep gehad." Daarom overleggen het ministerie en de andere betrokkenen "wat wij ook vanuit het ministerie van EZ kunnen doen om die pluimveehouders en ook de hele sector te ondersteunen om dit te boven te komen".

Van Dam denkt over hulp aan kippenboeren
Van Dam denkt over steun pluimveehouders (Foto: ANP)

Cadee vrijwel zeker niet in discusfinale

Konden we net nog goed Nederlands nieuws uit Londen brengen op het WK atletiek, nu is er minder nieuws: Erik Cadee is vrijwel zeker uitgeschakeld tijdens de kwalificaties van het discuswerpen. Hij gooide in zijn kwalificatiegroep de twaalfde afstand van 58.90, Er mogen twaalf man door, maar er komt nog een kwalificatiegroep.

Om 21:45 wordt bovendien het lot van Philip Milanov bepaald. De Belg wist de discus tot een afstand van 63.16 te werpen, maar dit was slechts goed voor een achtste plaats. Een bittere pil voor onze zuiderburen, want dit is vermoedelijk onvoldoende voor de finale, waar Milanov toch wel kansen had op eremetaal.

Hassan gemakkelijk door naar halve finale

Sifan Hassan is de eerste Nederlandse die een klein succesje boekt op het WK atletiek, dat nog geen uur bezig is. Ze won haar serie op de 1500 meter, voor dames als Laura Muir en Jenny Simpson. Hierdoor mag ze op de halve finale in actie komen.

Hassan liep een race die meer deed denken aan de voorgaande jaren dan aan dit jaar. Hassan liep op haar gemakje achterin het veld, om in de laatste ronde het hele veld in te halen en eigenlijk op halve kracht te winnen. Ze klokte een tijd van 4.08.89

In de eerste serie gingen concurrenten als Genzebe Dibaba en Caster Semenya, die we vooral kennen van de 800 meter, door. De derde serie moet nog gelopen worden.

LB: Barbie denkt niet aan samenwonen

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Samantha 'Barbie' de Jong vindt het heerlijk dat ze het rijk alleen heeft thuis. Aan samenwonen met haar nieuwe vriend, voormalig pornoster Rolf Tangel, moet de blondine dan ook nog niet denken.

"Ik mis het niet, een man in mijn leven", vertelde Barbie vrijdag in RTL Boulevard. "Ik vind het wel lekker zo. Thuis alleen op de bank met m'n kinderen. Af en toe komt Rolf langs, maar hij gaat ook weer." Samenwonen wil de realityster "voorlopig" nog niet. "Ik ben nog in scheiding, ik vind het wel even lekker zo."

Samantha's huwelijk met Michael van der Plas, met wie ze een dochter en zoon heeft, liep eerder dit jaar op de klippen. Barbie is veranderd door de breuk, vertelde ze. "Ik zie nu alles positief. Toen ik nog met Michael was, was het meer negatief omdat ik altijd ruzie had. Nu gaat alles naar mijn wens."

Barbie denkt nog niet aan samenwonen
Barbie denkt niet aan samenwonen (Foto: BuzzE)

Fipronil-eieren ook naar Zweden

Nederlandse eieren die het bestrijdingsmiddel fipronil bevatten, zijn ook in Zweden geïmporteerd. De Zweedse keuringsdienst van waren heeft dit vrijdag bekendgemaakt. De dienst beklemtoonde dat er geen sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid.

De keuringsdienst is door de EU op de hoogte gebracht van het feit dat de verdachte eieren donderdag door een groothandel in Zweden zijn ingevoerd. De gezondheidsautoriteiten gaan na waar de eieren gebleven zijn en gaat ze uit de handel nemen.

Besmette eieren ook naar Zweden
Fipronil-eieren ook naar Zweden (Foto: ANP)

Oprichter weg bij internetknooppunt Amsterdam

Topman en oprichter Job Witteman vertrekt bij internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Na 17,5 jaar is hij toe aan een nieuwe uitdaging, werd vrijdag naar buiten gebracht.

AMS-IX is onder leiding van Witteman naar eigen zeggen uitgegroeid tot het grootste internetknooppunt in de wereld. Inmiddels telt het meer dan negenhonderd aangesloten partijen, waaronder Microsoft, Netflix en RTL, die via de servers in Amsterdam internetverkeer uitwisselen.

"Ik ben erg trots op wat we de afgelopen jaren hebben bereikt", stelt Witteman in een toelichting. "Ik heb het internet zien groeien vanaf het moment dat het nog in de kinderschoenen stond tot een plek waar mensen internet hebben op hun mobiele telefoon en niemand zich meer een wereld zonder kan voorstellen." Voor hij in 2000 als topman bij het bedrijf begon, was hij in 1997 al de oprichter van de daaraan verwante AMS-IX Vereniging.

Het huidige managementteam van AMS-IX zal op interimbasis de verantwoordelijkheden van Witteman overnemen. Tegelijkertijd wordt gezocht naar een definitieve vervanger.

Oprichter weg bij internetknooppunt Amsterdam
Oprichter weg bij internetknooppunt Amsterdam (Foto: ANP)

'ChickFriend kocht fipronil onder schuilnaam'

Het bedrijf ChickFriend, dat de spil is in het eierschandaal, kocht bij zijn Belgische leverancier bestrijdingsmiddelen waarin fipronil zit onder de bedachte naam 'fypro-rein'. Dat blijkt uit een factuur van het Belgische bedrijf waar NRC de hand op heeft gelegd. Volgens bronnen van de krant moet ChickFriend hebben geweten dat de verboden stof erin zat.

NRC bemachtigde meerdere documenten van het Belgische Poultry-Vision. Daaronder is ook een e-mail van de directeur van een Roemeens bedrijf over de levering van fiprocid, een middel dat fipronil als belangrijkste bestanddeel heeft. Van een bestelling van 3000 liter, in mei 2016, heeft de krant vrijdag ook een factuur gepubliceerd.

Zowel naar ChickFriend als Poultry-Vision wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan. In Nederland gebeurt dat onder leiding van het Functioneel Parket. Dat wil nog niet op de zaak ingaan. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wilde vrijdag in het belang van het onderzoek nog niets kwijt.

'ChickFriend kocht fipronil onder schuilnaam'
'ChickFriend kocht fipronil onder schuilnaam' (Foto: ANP)

Comedyserie over eSports komt naar YouTube Red

Nerds zijn populair, dat blijkt onder andere uit het succes van de comedyserie The Big Bang Theory. De producer van Rick and Morty en Community komt met een zesdelige serie genaamd Good Game over een stel buitenbeentjes die een eSport-toernooi willen winnen. De fictieve game die ze gaan spelen heet Killcore op het toernooi Blood Match. Good Game is vanaf 30 augustus te zien op YouTube Red.

Trump krijgt bijval van Kremlin na tirade

De Amerikaanse president Donald Trump had gelijk toen hij stelde dat de relatie tussen de VS en Rusland een historisch en gevaarlijk dieptepunt heeft bereikt. Dat zei een woordvoerder van de Russische regering, die vrijdag aangaf dat "we zijn mening volledig delen".

Trump deed de betreffende uitspraak donderdag op Twitter. Hij gaf daarbij het Congres de schuld van de slechte relatie met Moskou. "U kunt het Congres bedanken, dezelfde mensen die ons niet eens gezondheidszorg kunnen geven", sneerde Trump.

De president had een dag eerder tegen zijn zin een wet ondertekend met nieuwe sancties tegen Rusland. Trump noemde die wet "heel erg gebrekkig". Ook Moskou reageerde boos en sprak over een "volledige handelsoorlog"die de hoop op betere banden met de regering-Trump de grond in boort.

Trump krijgt bijval van Kremlin na tirade
Trump krijgt bijval van Kremlin na tirade (Foto: ANP)

Justitie VS pakt lekken aan

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions is vrijdag fel uitgevaren tegen de vele lekken in regeringskringen. "De cultuur van het lekken moet stoppen", zei de bewindsman op een persconferentie. Zijn ministerie gaat veel tijd en geld stoppen in het onderzoeken van lekken van gevoelige informatie van de overheid.

Het aantal onderzoeken naar dergelijke zaken is al verdrievoudigd, zei Sessions. Inmiddels worden er vier mensen beschuldigd van het onwettig openbaren van vertrouwelijke informatie of van geheim contact met leden van buitenlandse inlichtingendiensten. Het ministerie van Justitie ministerie kijkt ook naar mogelijke vervolging van media, aldus Sessions.

Een topfunctionaris in veiligheidskwesties, Directeur Nationale Inlichtingen Dan Coats, waarschuwde vervolgens dat de illegale verspreiding van vertrouwelijke gegevens niet wordt getolereerd, omdat de nationale veiligheid in het geding is.

Justitie VS pakt lekken aan
Justitie VS pakt lekken aan (Foto: ANP)

Vanity Fair weigert verbetering artikel Jolie

Vanity Fair heeft naar eigen zeggen niets verkeerd gedaan in het interview met Angelina Jolie dat verscheen in het septembernummer van het blad. Het magazine weigert dan ook het verhaal waarin de 42-jarige actrice praat over een opmerkelijke auditiemethode voor kinderen, te rectificeren.

Vanity Fair heeft delen van het interview donderdag op de eigen website gezet. Uit de transcripten blijkt dat Angelina de uitspraken wel degelijk heeft gedaan. "Na het beluisteren van de audiotapes, blijft Vanity Fair achter het verhaal van Evgenia Peretz staan zoals het is gepubliceerd", schrijft het blad in een reactie.

Vorige week ontstond er veel ophef door het interview. Hierin werd de suggestie gewekt dat Jolie en de producenten van haar nieuwe film First They Killed My Father wreed omgingen met Cambodjaanse kinderen die auditie deden voor de film. Arme kinderen kregen geld voor hun neus. Vervolgens werd gevraagd waarvoor ze het geld zouden gebruiken, waarna het weer werd afgenomen om zo een emotionele reactie uit te lokken. Jolie sprak dit gelijk tegen en noemde het 'onwaar en kwetsend'.

Jolie's advocaten waren niet blij met Vanity Fair. Zij stelden dat de kinderen wisten dat het om een auditie ging en ze eisten dan ook een rectificatie in het oktobernummer. De interviewster zat volgens de advocaten fout en het betreffende stuk uit het interview moest online worden verwijderd. Maar Vanity Fair is dus niet van plan om aan die eisen te voldoen.

Vanity Fair weigert verbetering artikel Jolie
Vanity Fair weigert verbetering artikel Jolie (Foto: BuzzE)

Puber opgegeten door Engelsen

Een deel van de bewoners van Blackpool zou zonder het te beseffen nog wel eens kannibaal kunnen zijn. Een eigenaar van een fastfoodwinkeltje in de Engelse badplaats heeft min of meer toegegeven dat hij een 14-jarig meisje in de kebab verwerkt heeft.

Charlene Downes verdween in 2003 van de aardbodem. De Engelse justitie heeft nu, 14 jaar later, genoeg aanknopingspunten om de zaak te heropenen. Het vermoeden bestaat dat de puber regelmatig in een steegje seks had met (oudere) restauranthouders. Zo ook zou de destijds 29-jarige Iyad Albattikhi gretig misbruik hebben gemaakt van het kwetsbare en naïeve meisje. Voor de dame in kwestie was dat toentertijd onder andere een manier om gratis aan voedsel te komen.

De zaak doet een beetje denken aan de islamitische 'pedokringen' zoals die in onder meer DerbyHalifaxBristolRochdale, Oxford en Rotherham te vinden waren; minderjarige meisjes die door intimidatie en allerlei vormen van pressie de seksslaaf van meerdere, veelal islamitische mannen werden. Naar schatting zijn alleen al in Rotherham ongeveer 1400 meisjes het slachtoffer geworden van deze praktijken.

Een ooggetuige heeft de van oorsprong Jordaanse verdachte horen opscheppen tegenover zijn vrienden over het hebben van seks met blanke meisjes. Ook de naam van Charlene werd daarbij genoemd. Al lachend zou Albattikhi hebben verteld dat hij het meisje in kleine stukjes had gehakt, om haar vervolgens in de kebab te verwerken. Een lezing die later is bevestigd door de broer van de verdachte.

Naar goed cultureel gebruik ontkent Albattikhi glashard alles. Hij beweert Charlene helemaal niet te kennen en nooit gezien te hebben. Een bewering die echter kinderlijk eenvoudig ontkracht kan worden.

Albattikhi wordt door de rechtbank beschuldigd van moord. Zijn huisbaas, Mohammed Reveshi, staat eveneens terecht. Deze meneer wordt ervan verdacht de Kebabboer te hebben geholpen om het lichaam van Charlene te laten 'verdwijnen'. Dat lijkt te zijn gelukt: elk spoor van het lichaam ontbreekt. Het zou dus nog wel eens een lastige zaak kunnen worden voor de Engelse justitie.

Componist Daniel Licht overleden

Componist Daniel Licht is vandaag overleden op 60-jarige leeftijd. Dat hebben woordvoerders van de componist bekend gemaakt. Licht componeerde de soundtrack van onder andere Dishonored en Silent Hill: Book of Memories.

Licht leed aan een zeldzame vorm van kanker, die recentelijk pas bij hem was geconstateerd. Licht laat zijn vrouw Hilary en zoon Kian achter. Licht werd naast zijn werk voor Dishonored en Silent Hill ook bekend als componist van verschillende thrillerseries- en films. Onder andere de soundtrack van Dexter, Hellraiser: Bloodline en Body of Proof behoren tot zijn oeuvre.

Harvey Smith, bedenker van Dishonored en creative director bij Arkane Studios, heeft al gereageerd op het overlijden van Licht. "Bedroefd om van het overlijden van Daniel Licht te horen" schrijft hij op twitter. "Dishonored zou niet hetzelfde zijn zonder Dan's muziek".

Componist Daniel Licht overleden

Ritzege Poels, Teuns eindwinnaar Polen

Wout Poels heeft de zevende en laatste etappe in de Ronde van Polen gewonnen. Dylan Teuns behield de leiding in het algemeen klassement en is dus eindwinnaar.

Een groep van twaalf man, met daarin Slagter en Sagan, ging op avontuur. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van ruim 2,5 minuut. Op zo'n 30 kilometer van de streep ging Sagan er vandoor en alleen Plaza kon volgen. Op de steile klim van Sierockie moest de Spanjaard echter passen. Met nog vijftien kilometer voor de boeg was de voorsprong van Sagan op het uitgedunde peloton anderhalve minuut.

Op de muur van Scania Bukovina, met percentages tot 22%, ontplofte de koers. Tot tweemaal ging Poels aan en er ontstond een groep van negen man. In het zicht van de finish werd Sagan gegrepen. In de slotklim bleek een ijzersterke Poels de beste. In het algemeen klassement eindigde Poels als derde, op maar drie seconden van Teuns, die een zware dag kende en maar net genoeg over hield om de Ronde van Polen te winnen.

PC-games spelen op Switch

Met behulp van een app genaamd Rainway kun je binnenkort pc-games spelen op ieder apparaat dat DirectX 11 ondersteunt. Je streamt de game vanaf je pc via WiFi naar bijvoorbeeld je Nintendo Switch en kunt vervolgens Civilization VI vanaf de badkamer spelen. Rainway is bijna af, maar de ontwikkelaar liet alvast zien hoe The Witcher 3: Wild Hunt draait op een Switch.

Rainway - logo 

Politie haalt kind uit auto; mama is boos

De politie heeft donderdagmiddag in Dordrecht een slapend kind uit een auto gehaald dat alleen in het voertuig was achtergelaten. Volgens agenten stond de afgesloten auto al zeker 50 tot 55 minuten onbeheerd op de Grote Markt geparkeerd en kregen toegesnelde dienders geen contact met de baby in het kinderzitje. Daarop sloegen zij een raam in en haalden het kind uit de wagen.

In een bericht op Instagram reageert de politie vrijdag op het boze verhaal van de moeder in lokale media. Zij meent dat er niets mis was met haar actie en dat de auto in de schaduw stond geparkeerd. Agenten leggen uit dat zij eerst probeerden in contact te komen met de eigenaar van het voertuig, maar dat verschillende telefoonnummers niet werden beantwoord. "Op dat moment, ook al staat een auto wel of niet in de schaduw, gaat de baby hoe dan ook uit de auto. Dit is zowel gedaan op aanwijzen van de ambulancedienst als naar ons eigen inzicht. Wij kregen geen duidelijk contact middels aanroepen en aankloppen van de baby waarop wij de beslissing hebben gemaakt om voor het welzijn van de baby te gaan."

De moeder is verbolgen om het ingrijpen van de agenten. "De reparatie van deze ruit kost een hoop geld", aldus de vrouw in het AD.

Instagrams hieronder niet zichtbaar? Klik hier! 

 

UPDATE: Naar aanleiding van een door ons eerder geplaatst bericht over een baby in een auto aan de Grote Markt zagen wij vandaag een artikel in de media waar de moeder van de baby haar verhaal deed. In dit artikel worden de feiten behoorlijk genuanceerd waardoor het lijkt alsof wij te impulsief gehandeld hebben. Normaliter reageren wij niet op reacties uit de media maar in dit geval willen wij toch het een en ander duidelijk maken. Bij aankomst wordt altijd geprobeerd om contact te krijgen met de tenaamgestelde van het voertuig. Dit was echter niet mogelijk omdat de bij ons bekende telefoonnummers van diegene niet werden beantwoord. Op dat moment, ook al staat een auto wel of niet in de schaduw, gaat de baby hoe dan ook uit de auto. Dit is zowel gedaan op aanwijzen van de ambulancedienst als naar ons eigen inzicht. Wij kregen geen duidelijk contact middels aanroepen en aankloppen van de baby waarop wij de beslissing hebben gemaakt om voor het welzijn van de baby te gaan. Tevens wordt er beweerd door de moeder dat zij "slechts enkele ogenblikken" is weggeweest om een cadeautje te kopen. De werkelijkheid is dat de moeder op z'n minst 50 tot 55 minuten is weggeweest en terug kwam met een grote hoeveelheid boodschappen. Wij bedoelen dit niet om de moeder een hak te zetten en/of een discussie uit te lokken. Wij willen hiermee aantonen dat wij een dergelijk besluit om een baby uit een auto te halen niet zomaar doen. Wij zullen dit altijd doen voor het welzijn van het kind! Een verhaal heeft altijd twee kanten maar gezien de commotie wilden wij toch de juiste feiten op tafel leggen. ^ja

Een bericht gedeeld door Politie Dordrecht (@politiedordrecht) op4 Aug 2017 om 7:22 PDT

Politie haalt slapend kind uit auto
Politie haalt kind uit auto; mama is boos (Foto: ANP)

Man zit 7 uur onwel op achterbank tram

Een 27-jarige man heeft zeven uur onwel op de achterbank van een tram in Antwerpen gezeten terwijl andere reizigers tijdens de ritten dachten dat hij sliep. Volgens Belgische media vrijdag was op bewakingscamera's te zien hoe de man in de tram stapt en in een houding gaat zitten die deed vermoeden dat hij in een diepe slaap verkeerde.

Even na half drie 's middags ontdekte een passagier dat er iets mis was omdat de man een eigenaardige kleur had. De trambestuurder alarmeerde de hulpdiensten maar de bemanning van een brandweerwagen die toevallig achter de tram reed greep als eerste in. Nadat ze hem hadden gereanimeerd, werd de man naar het ziekenhuis gebracht.

Man zit 7 uur onwel op achterbank tram
Man zit 7 uur onwel op achterbank tram (Foto: ANP)

Ten Hag na loting Zenit: "Prachtige belevenis"

FC Utrecht heeft met Zenit Sint-Petersburg een loodzware loting te pakken. Erik ten Hag weet dat het moeilijk wordt, maar kijkt uit naar de duels.

"Het is een mooie loting en een prachtig affiche"
, vertelt Ten Hag in gesprek met FOX Sports. "Het is een heel sterke ploeg en ze behoren tot de betere teams van Rusland. Vorige jaar werden ze geen kampioen, maar dat zijn ze natuurlijk vaak genoeg wel geworden."

Ten Hag kijkt uit naar de dubbele confrontatie. "Ze hebben een super nieuw stadion. Ik denk dat het een echte belevenis gaat worden. Ik weet niet of het de sterkste tegenstander is. De naam zegt natuurlijk voldoende. Maar ik ken de ploeg niet. We gaan ons in het team verdiepen en dan kijken we waar onze kansen liggen."

De trainer weet dat het een zware loting is, maar had niet gekeken wel club hij liever had willen loten. "Nee ik heb niets met lotingen. Ik heb er toch geen invloed op, dus ik later het altijd maar over me heen komen", aldus Ten Hag.

Nieuwe Persona-dancing games aangekondigd

Persona 3: Dancing Moon Night en Persona 5: Dancing Star Night zijn aangekondigd voor de PlayStation 4 en PlayStation Vita. Deze ritme-games komen in de lente van 2018 uit in Japan. Dit heeft Atlus bekendgemaakt tijdens een Persona-live concert in Tokyo.

Deze games zijn de opvolgers van Persona 4: Dancing All Night, een PS Vita-spel waar de personages van Persona 4 dansen naar een geremixte soundtrack van de game. Met deze aankondiging blijkt dat de personages van Persona 3 en Persona 5 nu ook los mogen gaan op de soundtrack van hun desbetreffende games. Een Westerse release is nog niet bekendgemaakt.

Er staat nu ook een teaser website online met de trailers voor beide games. Bekijk ze hieronder.

Volleybalsters uitgeschakeld op World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters zijn op het finaletoernooi van de World Grand Prix uitgeschakeld. De ploeg van Jamie Morrison verloor met 3-2 van olympisch kampioen China.

In de eerste vier sets ging het gelijk op tussen Nederland en China. China zou de eerste en derde set winnen, maar Oranje kwam steeds sterk terug. In de vijfde set kwam Nederland terug van 10-8 achterstand, naar een 14-10 voorsprong. De ploeg van Morrison kon het niet afmaken en zou maar liefst zes wedstrijdpunten onbenut laten. China maakte het bij het eerste wedstrijdpunt wel af.

Bij een overwinning hadden de volleybalsters zich voor de halve eindstrijd geplaatst van de World Grand Prix.

Boeren mogen fipronil-kip ruimen

Pluimveehouders mogen kippen met fipronil in hun lijf ruimen. Verschillende dierenorganisaties hadden een kort geding aangespannen om staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hiertegen in te laten grijpen, maar de rechter wees dat verzoek vrijdag af.

De door het gifschandaal getroffen bedrijven mogen geen eieren verkopen, maar de kippen moeten wel eten. Daarom hebben diverse bedrijven besloten hun kippen af te maken. Volgens Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have gebeurt dit "zonder enige noodzaak" en vinden de kippen om een ,,puur geldelijke reden" de dood.

De rechter oordeelde echter dat er geen sprake is van een overtreding en dat het ruimen niet in strijd is met de wet.

Dierenorganisaties verliezen zaak over kippen
Boeren mogen fipronil-kip ruimen (Foto: ANP)

Einde seizoen voor Wawrinka

De Zwitserse tennisser Stanislas Wawrinka zal dit seizoen niet meer in actie komen. Hij meldde zich eerder al af voor de ATP-toernooien van Montreal en Cincinnati, zijn knieblessure blijkt echter dusdanig ernstig dat hij dit jaar helemaal niet meer in actie zal komen. Wawrinka mist dus ook de US Open, waar hij vorig jaar de titel won.

In de aanloop naar het grastoernooi van Wimbledon liep de Zwitser de knieblessure op. Hij kwam op het Britse toernooi nog wel in actie, maar werd gelijk uitgeschakeld.

Wawa is klaar voor dit jaar. (PRO SHOTS/Action Images)
Wawa is klaar voor dit jaar. (PRO SHOTS/Action Images)

Makers WannaCry kunnen bitcoins niet wisselen

De criminelen achter de WannaCry-ransomware kunnen hun bitcoins niet inwisselen. Dat melden de BBC en Forbes Magazine. Deze week leegden ze een deel van hun digitale portemonnees om bitcoins om te wisselen naar een andere betaaleenheid. Dat mislukte echter.

De criminelen hadden ongeveer 120.000 euro aan bitcoins opgehaald. Via het in Zwitserland gevestigde Shapeshift.io wilden ze een deel van hun buit omzetten in monero, een virtuele valuta die nog moeilijker te traceren is dan bitcoin. De cybercriminelen kozen voor de dienst van ShapeShift omdat gebruikers geen account hoeven aan te maken om de wisseldienst te kunnen gebruiken.

ShapeShift kreeg echter in de gaten dat het geld afkomstig was van de mensen achter WannaCry en bevroor de accounts waarmee ze de transacties wilden uitvoeren. De criminelen overtraden namelijk de huisregels, zo blijkt uit gebruikersvoorwaarden. Daarin staat duidelijk dat ShapeShift.io niet gebruikt mag worden voor criminele activiteiten. Tegenover Forbes bevestigt een woordvoerder dat de accounts zijn geblokkeerd en dat ShapeShift bereid is om mee te werken aan welk onderzoek dan ook naar de criminelen achter de ransomsoftware.

WannaCry legde in mei veel bedrijven en instellingen plat. Het financiële persbureau Bloomberg becijferde dat de cyberaanval, samen met de Petya-aanval een maand later, voor honderden miljoenen euro's schade heeft aangericht.

Makers WannaCry kunnen bitcoins niet wisselen
Makers WannaCry kunnen bitcoins niet wisselen (Foto: BuzzT)

Varenhorst en Van Garderen naar kwartfinale WK

Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen hebben op de WK beachvolleybal in Wenen de laatste acht bereikt. In de achtste finales was het Nederlands koppel in drie sets te sterk voor de Cubanen Diaz Nivaldo en Sergio Gonzalez.

Varenhorst en Van Garderen kwamen in de eerste set meteen op een 6-0 voorsprong. Ze hielden die voorsprong de hele set vast. In de verloren tweede set verspeelden ze drie wedstrijdpunten, waarvan één op de service van de Cubanen.

Tot aan 8-8 in de derde set ging het gelijk op tussen de beide duo's. Op 9-8 scoorde Varenhorst een ace. Nederland liep uit naar 14-11. Cuba werkte ook het vierde en vijfde matchpoint weg, maar matchpoint zes was raak voor Nederland.

Varenhorst en Van Garderen spelen zaterdag in de kwartfinale tegen Pablo Herrera en Adrián Gavira. De Spanjaarden zijn dit toernooi als negende geplaatst.

Lotto Soudal heeft zijn selectie kaar voor de Vuelta a EspaŮa

Lotto Soudal heeft als eerste ploeg de selectie voor de Vuelta a España klaar. De Belgische ploeg van Marc Sergeant neemt zeven Belgen mee naar Spanje. Naast de Belgen staat ook één Pool en één Spanjaard aan de start van de Ronde van Spanje.

Opvallendste afwezig is Adam Hansen. De Australiër liet zijn ongenoegen al blijken in de Australische media, waarmee hij zijn reeks achttien opeenvolgende grote rondes tot stilstand kwam. De Belgische ploegmanager denkt er anders over dan zijn renner: :In de Tour kampte Adam met een hardnekkige zitvlakblessure. De tijd tussen het einde van de Tour en het begin van de Vuelta is minder dan vier weken. Na een kleine twee weken is het letsel duidelijk verminderd maar niet verdwenen, waardoor de staf vreest dat de blessure in de Vuelta mogelijk opnieuw zou opspelen. Momenteel heeft Adam de fietstraining nog niet kunnen hernemen, dus dan wordt de voorbereiding sowieso heel kort. Samen met de sportieve afweging heeft de staf beslist om hem niet te selecteren. Het klopt dat Adam een fantastische reeks heeft neergezet, maar we wisten dat die vroeg of laat zou stranden."

Selectie Lotto Soudal voor Vuelta a España 2017
Sander Armée
Jens Debusschere
Bart De Clercq
Thomas de Gendt
Thomas Marczynski
Rémy Mertz
Maxime Monfort
Rafael Valls
Jelle Wallays

Barbero sprint naar zege in Burgos

Carlos Barbero heeft de vierde etappe in de Ronde van Burgos op zijn naam geschreven. De 26-jarige Spanjaard van Movistar was de beste in een sprint bergop. Gianni Moscon werd tweede voor Julian Alaphilippe. Mikel Landa blijft leider in het algemeen klassement met nog één etappe te gaan.

Etienne Van Empel van Roompot-Nederlandse Loterij was mee in de vroege vlucht. De Nederlander kreeg Benjamin King (Dimension Data), Antoine Duchesne (Direct Energie) en Marcos Jurado (Burgos-BH) met zich mee. De vier renners zou vier minuten krijgen van het peloton. Op iets meer dan tien kilometer was het avontuur voor de vier renners.

Movistar hield samen met Quick-Step Floors het tempo hoog in aanloop naar de sprint. Op driehonderd meter ging Moscon aan, Alaphilippe ging makkelijk over de Italiaan heen. Ook de Fransman zou het niet redden doordat Barbero het best had ingedeeld en makkelijk de zege pakte. In de laatste meters ging Moscon nog over Alaphilippe, die op het einde stil viel.

Hackers gooien aflevering GoT online

Aflevering vier van het nieuwe seizoen van Game of Thrones is vrijdag online verschenen. HBO werd vorige week slachtoffer van een hack, maar de mensen achter de digitale inbraak zetten in eerste instantie alleen een script van een aflevering van de populaire serie op internet.

Volgens The Verge lijkt het om een echte aflevering te gaan, alhoewel het waarschijnlijk niet om de definitieve versie gaat. Over de beelden is namelijk een watermerk zichtbaar. 'Alleen voor interne doeleinden', staat er. De gelekte aflevering is ook van lage kwaliteit.

De hackers stalen in totaal 1,5 terabyte aan data. Naast het script van Game of Thrones gooiden ze eerder ook al twee nog niet uitgezonden episodes van Ballers, Room 104 en de nieuwe serie Barry online.

Hackers gooien aflevering GoT online
Hackers gooien aflevering GoT online (Foto: BuzzE)

Duitsland: minder geld naar Turkije

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) wil dat de Europese Unie kort op de financiële steun aan kandidaat-lidstaat Turkije. Gabriel heeft dat in een brief aan de EU-buitenlandchef Federica Mogherini laten weten, meldde Der Spiegel vrijdag. Volgens Der Spiegel had Gabriel in de brief aangevoerd dat het beleid van president Recep Tayyip Erdogan "volledig in strijd is met onze Europese waarden en vereist dit een duidelijk antwoord".

Gabriel stelt daarom voor de toetredingssteun voor Turkije te verminderen en de voorzieningen om de democratie en de rechtsstaat te bevorderen te beperken. Tevens moet de Europese Investeringsbank geen nieuwe zaken meer aangaan met Turkije, volgens Gabriel.

CSU-leider Horst Seehofer, CDU-partijvoorzitter Julia Klöckner en FDP-leider Christian Lindner hadden zich onlangs al voor een stop van de toetredingssteun voor Turkije uitgesproken. Turkije zou in totaal 4,45 miljard euro krijgen in de periode 2014 tot 2020. Daarvan is slechts een klein deel tot dusver uitbetaald.

Duitse minister: minder geld naar Turkije
Duitse minister: minder geld naar Turkije (Foto: ANP)

Gemeente sluit club Rotterdam na zedendelicten

Discotheek Club Vie in Rotterdam is op last van de gemeente voor drie maanden gesloten na een reeks zedendelicten. De uitgaansgelegenheid meldt vrijdag op zijn website dat per direct de deuren dicht zijn en alle geplande evenementen zijn geannuleerd.

Al langere tijd kwamen bij de politie meldingen binnen van vrouwen en meisjes die in en om de discotheek waren lastiggevallen. De slachtoffers dachten in de club aan de Maasboulevard in het centrum van de stad te zijn gedrogeerd en daarna buiten te zijn aangerand of verkracht. De afgelopen periode zouden bij de politie in ieder geval elf meldingen zijn gedaan.

De politie doet onderzoek naar de meldingen. "Dit soort zaken zijn heel lastig. De vrouwen menen te zijn misbruikt maar weten zich vaak nog maar heel weinig te herinneren."

Naar aanleiding van eerdere incidenten werden al maatregelen genomen. Zo werd mobiel cameratoezicht ingevoerd, werden beveiligers uitgebreid geïnstrueerd en werden posters opgehangen om bezoeksters te waarschuwen.

Gemeente sluit club Rotterdam na zedendelicten
Gemeente sluit club Rotterdam na zedendelicten (Foto: ANP)

Vrijdagmiddag kort geding ruimen kippen

Vrijdagmiddag om 16.00 uur dient bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag een kort geding tegen het ruimen van kippen die fipronil in hun lijf hebben. Dat heeft de advocaat van de organisatie Comité Dierennoodhulp vrijdag laten weten.

Bedrijven mogen geen eieren verkopen, maar de kippen moeten wel eten. Daarom hebben diverse bedrijven besloten hun kippen af te maken. Volgens Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have gebeurt dit "zonder enige noodzaak" en is het daarom in strijd met de wet.

Ze vroegen woensdag staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al om in te grijpen, maar volgens de NVWA mogen boeren hun kippen wel degelijk om deze reden doden. De organisaties hebben daarom besloten een kort geding aan te spannen.

Vrijdagmiddag kort geding ruimen kippen
Vrijdagmiddag kort geding ruimen kippen (Foto: ANP)

ItaliŽ pakt Bulgaren voor moord in Rilland

De Italiaanse politie heeft donderdagavond twee zware criminelen uit Bulgarije opgepakt die door de Nederlandse justitie worden gezocht. Ze worden in verband gebracht met moord, roofovervallen en drugscriminaliteit, meldden Italiaanse media vrijdag.

Justitie in Nederland was op zoek naar de twee en nog een derde verdachte, onder meer in verband met een moord op 20 maart van dit jaar in het Zeeuwse Rilland. De derde voortvluchtige is in juni in Bulgarije al opgepakt. Volgens Italiaanse media zijn de twee in juli in Perugia aangekomen en zijn ze verder getrokken naar Napels, waar ze zijn gearresteerd.

Hun aanhouding zou verband houden met de moord in een woning aan de Hontestraat in Rilland. Daar werd dit voorjaar het lichaam gevonden van de 65-jarige Kees van Schaik. Het Openbaar Ministerie in Zeeland kon vrijdagmiddag nog niet bevestigen dat de arrestatie van de Bulgaren verband houdt met deze moordzaak.

Italië pakt Bulgaren voor moord in Rilland
Italië pakt Bulgaren voor moord in Rilland (Foto: ANP)

Vier Nederlanders in voorlopige ploeg Sunweb Vuelta

In de voorlopige selectie van Sunweb voor de Ronde van Spanje zijn vier Nederlanders opgenomen. Naast Wilco Kelderman staan Sam Oomen, Tom Stamsnijder en Lennard Hofstede op een lijst van dertien namen, waarvan er vier nog afvallen.

Kelderman richt zich in de Vuelta op het algemeen klassement. Kelderman viel in de negende etappe van de Giro uit met een gebroken vinger. De Nederlander is nu actief in de Ronde van Polen als voorbereiding op de Vuelta.

Ook Warren Barguil, afgelopen Tour de France goed voor twee etappes en de bergtrui, gaat van start in de Ronde van Spanje. Hij rijdt volgend seizoen voor Fortuneo-Oscaro.

Voel Je Oud Vrijdag: 25 jaar 'Would I Lie To You'

Op 4 augustus 1992 werd de klassieker 'Would I Lie To You' gereleased: vandaag exact een kwart eeuw geleden.

Een mooie gelegenheid om het nummer nog eens te luisteren én jezelf teringoud te voelen. Van het one hit wonder-duo timmert Eddie (de blanke van de twee) nog altijd aan de weg als muzikant. Charles is echter helaas in april 2001 overleden aan kanker. Hij werd 37. 

Ook HEMA roept scharreleieren terug

HEMA haalt alle verse scharreleieren per direct uit de verkoop. Ze bevatten mogelijk het insecticide fipronil, maakte de warenhuisketen vrijdag bekend.

Het gaat om de scharreleieren met houdbaarheidsdata die vallen in de periode 4 augustus tot en met 27 augustus. Volgens HEMA gaat het om een voorzorgsmaatregel.

Klanten die de eieren al hebben gekocht mogen ze zonder bon terugbrengen naar de winkel waar ze hun geld terugkrijgen. Het bedrijf wil niets kwijt over de omvang of financiële gevolgen van de terugroepactie.

HEMA roept scharreleieren terug
HEMA roept scharreleieren terug (Foto: ANP)

Unicode bespreekt komst treurige drol

Na een emoji van een blije drol komt er mogelijk ook eentje van een treurige. Het is een van de voorgestelde nieuwe smileys die in oktober worden besproken door het Unicode Consortium, zo heeft de organisatie bekendgemaakt.

Naast de droevige drol staan er nog tientallen nieuwe emoticons op de lijst, waaronder een feestende emoji, een 'superemoji', een bevroren emoji, een brandblusser en een reageerbuis. Als de nieuwe emoticons worden goedgekeurd worden ze pas volgend jaar beschikbaar.

In juni kwam de laatste set met emoji's uit. Deze worden waarschijnlijk in de komende maanden toegevoegd aan de verschillende besturingssystemen van mobiele telefoons.

Unicode bespreekt komst treurige drol
Unicode bespreekt komst treurige drol (Foto: BuzzT)

Nederland grootste bierexporteur Europa

Nederland is de grootste bierexporteur van Europa. Vorig jaar werd 1,9 miljard liter in Nederland gebrouwen bier geëxporteerd, blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat is 200 miljoen liter meer dan Duitsland exporteert en 400 miljoen liter meer dan België. Europees bier wordt vooral uitgevoerd naar de Verenigde Staten en China. De helft van het geëxporteerde bier gaat naar die twee landen.

Qua productie staat Nederland met 2,6 miljard liter bier op de vijfde plaats, net voor België dat vorig jaar 2,3 miljard liter bier brouwde. Duitsland nam met 8,3 miljard liter ruim een vijfde van de bierproductie in de Europese Unie voor zijn rekening en was daarmee de grootste producent. Het Verenigd Koninkrijk, Polen en Spanje bleven Nederland ook voor. In totaal werd vorig jaar in de Europese Unie 39 miljard liter bier gebrouwen.

Er wordt weinig bier van buiten de EU gedronken, maar als dat wel gebeurt, dan is Mexicaans bier het populairst. Bijna de helft van het van buiten de EU geïmporteerde bier kwam uit dat land: 179,5 miljoen liter. Servisch, Amerikaans, Wit-Russisch, Chinees en Russisch bier zijn alle minder populair.

Nederland grootste bierexporteur Europa
Nederland grootste bierexporteur Europa (Foto: ANP)

Ajax tegen Rosenborg in Europa League, Utrecht treft Zenit

Ajax neemt het in de play-offs voor de Europa League op tegen het Noorse Rosenborg. Ajax speelt op 17 augustus eerst thuis tegen de Noren.

FC Utrecht neemt het op tegen Russische Zenit St. Petersburg. Ook FC Utrecht speelt op 17 augustus eerst een thuiswedstrijd.

De returns zijn een week later op donderdag 24 augustus.

 

Ajax FC Rosenborg (Noo)
FC Utrecht FC Zenit (Rus)
Shkëndija (Mac) AC Milan (Ita)
Vardar (Mac) Fenerbahçe (Tur)
NK Osijek (Kro) Austria Wien
Rode Ster (Ser) FK Krasnodar (Rus)
Altach (Oos) Maccabi Tel-Aviv (Isr)
Bate Borisov (WRu) Oleksandria (Oek)
Club Brugge (Bel) AEK Athene (Gri)
Maritimo (Por) Dinamo Kiev (Oek)
Dinamo Zagreb (Kro) Skénderbeu (Alb)
Loedogorets (Bul) Suduva (Lit)
Panathinaikos (Gri) Athletic Club (Spa)
Apollon Limasol(Cyp) Mydtjylland (Den)
Domzale (Slv) Olympique Marseille (Fra)
Partizan (Ser) Videoton (Hon)
Everton (Eng) Hajduk Split (Kro)
Hafnarfjördur (IJs) Sporting Braga (Por)
Legia Warschau (Pol) FC Sheriff ( Mol)
Viitorul (Roe) FC Salzburg (Oos)
Viktoria Plzen (Tsj) AEK Larnaca (Cyp)
PAOK Saloniki (Gri) Östersund (Zwe)

Wielrenner Hansen ziet recordreeks eindigen

De Australiër Adam Hansen zal niet aan de start komen van de aanstaande Ronde van Spanje, die 19 augustus van start met een ploegentijdrit. Voor Hansen komt er zo een einde aan een reeks van achttien grote rondes op rij.

"Ik heb te horen gekregen dat ik dit jaar de selectie voor de Vuelta niet gehaald heb", geeft Hansen aan tegenover de Australische website Ridemedia. "Het team verkoos voor deze editie andere renners boven mij. Ik ben niet blij met deze beslissing. Ze is moeilijk te aanvaarden. Het is niet de manier waarop ik mijn reeks graag had zien beëindigd worden. Maar ik moet respect hebben voor de beslissing die is genomen."

Volgens Lotto Soudal heeft Hansen last van een zitvlakblessure en moet hij een rustperiode inlassen.

Trailer herinnert aan nieuw seizoen Telltale's Batman

Het nieuwe seizoen van Batman: The Telltale Series komt volgende week dinsdag uit, en de gamestudio herinnert ons nog even aan dit feit via een uitgebreide trailer.

Vorige maand werd tijdens Comic-Con al verklapt dat het nieuwe seizoen eraan zat te komen, samen met nieuwe seizoenen voor The Wolf Among Us en The Walking Dead. Het nieuwe Batman-seizoen heet The Enemy Within. Het lijkt erop dat de Riddler centraal staat als schurk en we zien onder andere Amanda Waller van A.R.G.U.S. voorbij komen. De eerste episode van het nieuwe seizoen verschijnt dus op 8 augustus.

SBS zendt omstreden Diana-documentaire uit

De documentaire Diana: de geheime tapes is op woensdag 30 augustus te zien op SBS6. In Engeland is de veelbesproken film met niet eerder vertoond beeldmateriaal zondag te zien op Channel 4, ondanks een felle campagne van onder anderen de broer van Lady Di om de vertoning tegen te houden.

In 'de geheime tapes' spreekt Diana zelf openhartig over haar huwelijk met prins Charles, hun seksleven en zijn minnares. Het gaat om privéopnames door Diana's spraakcoach. Tegenstanders van het uitzenden van de beelden stellen dat het openbaren van privémateriaal kwetsend is voor de nabestaanden en Diana's privacy schendt.

Charles Spencer, Diana's broer, probeert uit alle macht het vertonen van de beelden door Channel 4 tegen te houden. Een woordvoerster van SBS laat weten dat de Nederlandse vertoning daar niet van afhangt.

SBS zendt omstreden Diana-documentaire uit
SBS zendt omstreden Diana-documentaire uit (Foto: ANP)

Locadia: "Lastig Bayern-gevoel op te roepen"

Voor Jürgen Locadia was het lastig om bij NK Osijek hetzelfde gevoel op te wekken als tegen Bayern München. "Maar ik ben teleurgesteld in mezelf."

Met een gezicht als een oorwurm stond Jürgen Locadia donderdagavond de pers te woord. "Hoe?", was zijn eerste reactie tegen een verslaggever van FOX Sports toen die vroeg of iemand het had zien aankomen dat het zó zou aflopen.

"Moeilijk? Laat ik het zo zeggen: wij creëren veel kansen. Als je die maakt is het 1-2 of 1-3 al. Davy Pröpper een goede kans, Marco van Ginkel een goede kans, ikzelf een goede kans. Als je die maakt is het geen moeilijke avond, we maken het onszelf moeilijk."

Volgens Locadia duidde het missen van kansen niet per se op gebrek aan kwaliteit. "Iedereen mist wel kansen: Cristiano Ronaldo had ook een periode dat hij droog stond. Het is menselijk denk ik, maar je moet er wel overheen komen."

"Ik snap je vraag niet, eigenlijk", zei Locadia toen hem werd gevraagd of er meer nodig was dan alleen goed voetbal. Meer strijd en beleving? "Nee, niet in het speciaal of zo. Ik bedoel: we wisten wat het plan, de tactiek was. We creëren zoveel kansen met de vooraf besproken tactiek. Voor hun is het misschien de wedstrijd van hun leven. Voor mij persoonlijk is het moeilijk zo'n gevoel bij deze wedstrijd op te roepen. Het is niet hetzelfde als wanneer je tegen Bayern München speelt, dan komt dat gevoel vanzelf. Maar ik ging op honderd procent die wedstrijd in. Ik wilde winnen en ben ook teleurgesteld in mezelf en in het team."

Ruim 2,8 miljoen kijkers voor halve finale EK

Ruim 2,8 miljoen Nederlanders zaten donderdagavond voor de buis om te kijken naar de Oranje Leeuwinnen in de halve finale van het EK voetbal. Zij zagen hoe de speelsters in Enschede korte metten maakten met Engeland. Het werd 3-0.

De wedstrijd is daarmee het best bekeken programma van de avond, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Naar de andere halve finale, die daarvoor werd gespeeld en ging tussen Denemarken en Oostenrijk, keken bijna een miljoen mensen.

Steeds meer mensen volgen de prestaties van de Leeuwinnen. Naar de kwartfinale afgelopen zondag keken ruim 2 miljoen mensen.

De nog altijd ongeslagen Leeuwinnen treffen zondag in de finale opnieuw Denemarken. In de groepsfase won Oranje al met 1-0 van de Denen. Het bereiken van de eindstrijd is overigens een historisch succes. Nooit eerder bereikten de Nederlandse vrouwen de finale van een EK.

Ruim 2,8 miljoen kijkers voor halve finale EK
Ruim 2,8 miljoen kijkers voor halve finale EK (Foto: BuzzE)

Halo 5 na twee jaar nog altijd goed ondersteund

Twee jaar na de release ontvangt Xbox One-game Halo 5: Guardians nog altijd regelmatig updates. Ondanks dat er geen complete uitbreidingen meer worden toegevoegd, is gamestudio 343 Industries verre van klaar met Halo 5.

In de laatste blogpost geeft 343 aan dat het nog lang niet gedaan is met de ondersteuning voor de laatste Halo-titel. Momenteel werkt de studio aan een 4K-update voor de Xbox One X die over drie maanden uitkomt. Daarnaast werkt het nog aan een aantal geheimzinnige nieuwe dingen die Halo-spelers in de nabije toekomst kunnen verwachten.

"De lijst van dingen die we graag willen toevoegen aan Halo 5 lijkt eindeloos. De realiteit is dat veel van die dingen in een soort Limbo verdwijnen totdat er een totdat er een noodzaak is om een patch goed te keuren of totdat er een groter initiatief zich aandient, zoals de launch van een nieuwe console. Toen bekend werd dat we aan de slag moesten voor een One X patch, gingen we als studio nadenken over wat nog meer leuk en/of logisch zou zijn om bij die patch in te drukken".

Voor een compleet overzicht van de toekomstplannen kun je het beste de blogpost zelf even bekijken. Halo 5 kwam in oktober van 2015 uit en kreeg van ons een acht, met veel lof voor de verfijnde controls en de Warzone-modus, maar ook met enkele teleurstellingen zoals het ontbreken van lokale co-op en de wat korte campaign.

3 jaar cel geŽist voor doden zoontje Jayden

In hoger beroep is vrijdag drie jaar cel geëist tegen 49-jarige Brian H. voor de dood van zijn vijf weken oude zoontje Jayden. H. heeft volgens het Openbaar Ministerie zijn baby zo hard geschud dat hij daaraan overleed.

H. werd vorig jaar door de Haagse rechtbank vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het OM ging in beroep.

Baby Jayden overleed op 22 januari 2012 in het ziekenhuis. Hij was de dag daarvoor met spoed binnengebracht nadat hij slap was geworden en niet meer ademde. Hij bleek onder meer letsel aan zijn schedel en hersenen te hebben. H. had zijn zoontje kort daarvoor gevoed, de luier verschoond en aangekleed.

Ontkend
De Hagenaar heeft altijd ontkend dat hij zijn baby'tje heeft mishandeld. Ook zijn partner, waar hij nog altijd mee samen is en een jaar later opnieuw een kindje mee kreeg, steunt dat verhaal.

De officier van justitie zei vrijdag dat in haar opinie H. niet de opzet had zijn kind te doden.

Het OM had in eerste aanleg 2,5 jaar cel geëist.

3 jaar cel geëist voor doden zoontje Jayden
3 jaar cel geëist voor doden zoontje Jayden (Foto: ANP)

'Castaignos keert terug in Eredivisie'

Luc Castaignos staat voor de tweede keer in zijn carrière voor een terugkeer in de Eredivisie. Vitesse gaat de spits contracteren.

Castaignos gaat volgens Voetbal International een contract tekenen bij Vitesse. Daar moet hij de concurrentie aangaan met Tim Matavz, die recentelijk over kwam van FC Augsburg en ook al eens eerder in de Eredivisie te bewonderen was.

Het is een gok van Castaignos, want hij kan er dus evengoed naast komen te staan in Arnhem. Dat was ook al het geval toen de 24-jarige spits vorig jaar bij Sporting Portugal tekende. Die club nam hem voor 2,5 miljoen euro over van Eintracht Frankfurt, maar had ook de beschikking over Bas Dost. Laatstgenoemde werd clubtopscorer met 36 doelpunten en Castaignos viel negen keer in en had slechts vier keer een basisplek.

Zijn beste periode van zijn carrière beleefde Castaignos wel in de Eredivisie. Eén seizoen Feyenoord en drie bij FC Twente leverden hem in totaal 52 doelpunten op. Bij Internazionale (dat hem van Feyenoord overnam) mislukte hij faillikant. Bij Eintracht Frankfurt scoorde hij in zijn eerste weken vier keer in de Bundesliga, maar raakte hij al gauw uit beeld. Matavz voetbalde bij PSV en FC Groningen. Zijn gemiddelde in de Eredivisie ligt op één goal per 150 minuten. Voor Castaignis is dat één op 200.

AH haalt nog veel meer eieren terug

Albert Heijn heeft uit voorzorg nog meer eieren uit de schappen gehaald. In totaal gaat het nu om 25 van de 38 verschillende eiersoorten die in de schappen liggen, laat een woordvoerder vrijdag weten.

Aanleiding is het gifschandaal met de verboden stof fipronil. Donderdag haalde Albert Heijn al veertien soorten eieren terug bij al zijn supermarkten. Het betreft onder meer AH Vrije uitloop eieren, AH bio eieren, blije kipeieren, Kakelgoud 4-granen, AH verse scharreleieren en basic witte scharrel ei.

Volgens de woordvoerder zijn de betreffende eieren mogelijk nog niet uit alle schappen verdwenen omdat de terugroepactie een enorme operatie is. "Maar er zit wel een kassablokkade op de betreffende producten waardoor de klanten er niet de winkel mee uit kunnen", aldus de woordvoerder.

Zwarte lijst
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdagavond een zwarte lijst met eieren waar fipronil inzit fors uitgebreid. Daarop staan nu de eicodes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen.

Een kleine steekproef leert dat bij veel andere supermarktketens de schappen met eieren nagenoeg leeg zijn. In de lege schappen verwijzen de supers met briefjes naar de website van de NVWA voor meer informatie.

AH haalt nog veel meer eieren terug
AH haalt nog veel meer eieren terug (Foto: ANP)

14 miljoen gelijktijdige spelers per dag op Steam

's Werelds grootste gamedistributieplatform Steam is nog altijd enorm groeiende. Afgelopen woensdag presenteerde game-gigant Valve statistieken van de ontwikkeling van Steam, waar enkele interessante cijfers werden getoond.

Maar liefst 14 miljoen mensen spelen dagelijks gelijktijdig een computerspel via het Steam-platform. Opvallend aan dit gegeven is de toename ten opzichte van met twee jaar terug: in 2015 lag dit cijfer op 'slechts' 8,4 miljoen. Het aantal dagelijkse spelers op Steam ligt op 33 miljoen, en het aantal actieve spelers per maand tikt de 67 miljoen aan.

Ook wat betreft nieuwe aanwas zijn de cijfers indrukwekkend. Sinds 1 januari 2016 hebben zich 27 miljoen nieuwe gebruikers aangediend; dit gaat om gamers die vanaf dat moment een account hebben aangemaakt en een eerste aanschaf op Steam hebben gedaan. Dat is omgerekend bijna anderhalf miljoen nieuwe gebruikers per maand.

Tijdens de presentatie kwamen ook nog wat cijfers langs over percentages van aankopen per regio. Hieruit blijkt dat Noord-Amerika met 34 procent koploper is, gevolgd door West-Europa met 29 procent en Azië op de derde plaats met 17 procent. Russisch gebied, Oceanië en Latijns-Amerika zijn tenslotte goed voor respectievelijk 5, 4 en 3 procent. Voor een volledige breakdown van de cijfers kun je hier kijken.

'Airbnb'er overtreedt de 60-dagengrens'

Van de Nederlanders die hun huis verhuren via Airbnb, lapt 40 procent de maximale duur van 60 dagen aan zijn laars. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Trouw, De Tijd, de Süddeutsche Zeitung en Le Monde.

Het onderzoek bestrijkt de verhuur in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland. De kranten baseerden zich op cijfers van Airbnb en data-analist AirDNA.

Toeristen in de onderzochte landen betalen in Amsterdam het meest voor een Airbnb-overnachting: gemiddeld 171 euro. In Parijs is dat 106 euro en in Berlijn en Brussel gemiddeld 80 euro.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 20 procent van de verhuurde accommodaties niet meer van particulieren is, zoals Airbnb ooit begon, maar van professionele eigenaars.

'Airbnb'er overtreedt de 60-dagengrens'
'Airbnb'er overtreedt de 60-dagengrens' (Foto: ANP)

Davis Cup-duels toch niet ingekort

Goed nieuws voor de gemiddelde tennisliefhebber: de duels in het enkelspel in de Davis Cup worden toch niet ingekort.

De internationale tennisfederatie ITF wilde ervoor zorgen dat de wedstrijden om twee gewonnen sets gaan, maar tijdens de algemene ledenvergadering werd dat voorstel niet geaccepteerd. Daardoor blijft de mogelijkheid voor prachtige vijfsetters in de Davis Cup gewoon bestaan, het gaat er immers nog altijd om wie als eerste drie sets wint.

Het doel van de inkorting was, zoals met inkortingen van alles in de sport, om de Davis Cup aantrekkelijker te maken. Dat stuitte op veel verzet van fans, aangezien een marathonpartij over vijf sets doorgaans een echt hoogtepunt is. Het voorstel had 66,67% nodig, maar haalde dat net niet: 63,54%. 

Een ander voorstel werd wel goedgekeurd: de winnaars van de Davis Cup en Fed Cup mogen het jaar daarna beginnen met een thuiswedstrijd. 

Demo Ghost Recon Wildlands beschikbaar op PS4 en Xbox One

Ubisofts Ghost Recon Wildlands heeft nu een speelbare demo beschikbaar waarin je de eerste vijf uur van het spel kunt uitproberen. De demo omvat zowel singleplayer als online co-op.

Ghost Recon Wildlands is een tactische co-op shooter waarin je eropuit trekt in een team van vier elite soldaten (ghosts) om de strijd aan te gaan met een gigantisch drugskartel in een uitgestrekt Bolivia. Het is de eerste keer dat Ghost Recon de open-wereld-aanpak hanteert, waarbij veel gelijkenissen zijn te vinden met Ubisofts andere populaire franchise Far Cry, maar dit keer met een nadruk op coöperatieve gameplay. Pheno en ik waren ondanks wat op- en aanmerkingen best tevreden over Wildlands, zoals je hier kunt lezen.

Duitse Aldi haalt alle eieren uit schappen

Aldi haalt in heel Duitsland alle eieren uit de winkels, maakte het supermarktbedrijf vrijdag bekend. Een dag eerder meldde de discountsupermarkt nog alleen verdachte eieren uit de schappen te halen wegens de affaire rondom de besmetting van eieren met het luizenbestrijdingsmiddel fipronil in Nederland.

De keten spreekt van "een voorzorgmaatregel". Aldi koopt alleen nog eieren in met een bewijs van een laboratorium dat ze geen sporen van het luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatten. Daardoor komt de beschikbaarheid van eieren mogelijk onder druk te staan, maar Aldi zegt voor "duidelijkheid en transparantie" te willen zorgen. Klanten die in de afgelopen dagen eieren hebben gekocht bij Aldi kunnen die zonder kassabon terugbrengen.

Eerder zette de Duitse supermarktketen REWE al een soortgelijke stap. Dat bedrijf kondigde woensdagavond aan alle Nederlandse eieren uit de handel te nemen bij de eigen supermarkten en die van discountdochter Penny.

Duitse Aldi haalt alle eieren uit schappen
Duitse Aldi haalt alle eieren uit schappen (Foto: ANP)

'Ajax denkt aan Van Rhijn'

Ricardo van Rhijn staat voor een terugkeer bij Ajax. De rechtsachter die vorig jaar naar Club Brugge vertrok, zou de selectie moeten verbreden.

Ajax gaat ongeveer hetzelfde bedrag voor Van Rhijn betalen als het vorig jaar voor hem ontving toen hij naar Club Brugge vertrok. Dat meldt VoetbalPrimeur. De 8-voudig Oranje-international verliet toen Ajax omdat Kenny Tete hem volledig uit de ploeg had gespeeld.

Van Rhijn kwam in zijn laatste jaar in Amsterdam, over alle toernooien gezien, slechts tot vijf basisplekken. Ter vergelijking: toen Tete een jaar daarop de concurrentie van Joël Veltman verloor, stond hij alsnog dertien keer in de basis, met dank, weliswaar, aan de succesvolle Europa League-campagne. Voordat Van Rhijn zijn basisplek verloor bij Ajax, was hij drie seizoenen de vaste rechtsback.

Dit seizoen zou hij, als hij terugkeert, de concurrentie met aanvoerder Veltman aan moeten gaan en geldt hij dus in eerste instantie vooral als breedteversterking. Bij Club Brugge stond Van Rhijn 27 keer in de basis (alle competities meegegerekend), maar kan hij toch vrij makkelijk vertrekken.

Ten Hag: "We hebben ze overklast"

FC Utrecht plaatste zich donderdag ten koste van Lech Poznan voor de volgende ronde van de Europa League. Erik ten Hag is blij met de prestatie.

FC Utrecht speelde op bezoek bij Lech Poznan met 2-2 gelijk, maar door het 0-0 gelijkspel van een week eerder was deze uitslag genoeg om plaatsing voor de play-offs van de Europa League veilig te stellen. Ten Hag genoot van zijn ploeg. "Het is absoluut verdiend dat wij degene zijn die de volgende ronde hebben bereikt", vertelde Ten Hag volgens de officiële website van Utrecht tijdens de persconferentie. "Er was maar één team dat aanspraak maakte op het bereiken van de volgende fase van het toernooi. We hebben ze overklast."

"We speelden vandaag tegen een heel goed team. Lech Poznan is een grote club, zevenvoudig kampioen van Polen, dat een groot voetballand is. Dan is het heel goed dat we hier, in deze fase van het seizoen, deze big performance neerzetten."

Zoontjes beslissen op vakantie over telefoon Ali B

Ali B is op vakantie in Portugal afhankelijk van zijn zoontjes. Omar en Amir bepalen wanneer de rapper naar Nederland mag bellen, vertelde Ali donderdag aan Shownieuws.

"Een paar momenten per dag mag ik bellen naar Nederland van mijn kinderen." De meeste telefoontjes gaan over Ali's nieuwe single, het zomerse Voy A Bailar. "Tussen mijn vakantie door zit ik de hele tijd te bellen met Nederland. Hoe gaat het met de radio? Wie pikken het op? Hoeveel keer is het gestreamd?"

Voy A Bailar, een samenwerking met Boef, Rolf Sanchez en RedOne, wordt al aardig opgepikt. Zo lieten onder anderen Johnny de Mol en Dirk Kuyt via social media blijken het een lekker nummer te vinden. "Dat is leuk. Dan zie je gewoon mensen zichzelf filmen dat ze ervan genieten", glunderde Ali. "Vooral Dirk Kuyt vond ik leuk."

Hoewel Ali ook in Portugal veel met zijn werk bezig is, geniet hij wel van zijn vakantie. "Die muziek is ook mijn passie. Dus ik werk wel, maar het is niet tegen loon. Het is wel gewoon voor m'n plezier."

Zoontjes gaan op vakantie over telefoon Ali B
Zoontjes beslissen op vakantie over telefoon Ali B (Foto: BuzzE)

Grote ontreddering in eiercentrum Barneveld

Het schandaal rond de verontreinigde eieren is in het Gelderse Barneveld ingeslagen als een bom. Bijna een derde van alle Nederlandse bedrijven die momenteel stil liggen omdat er mogelijk fipronil is gebruikt, ligt in deze gemeente. Voor een deel van die ondernemingen dreigt faillissement, zei burgemeester Asje van Dijk donderdag tegen het ANP.

"Een bedrijf dat hierdoor jonge kippen moet ruimen, heeft al snel een schadepost van een half miljoen tot een miljoen euro. Er zullen er zeker zijn die dat vet niet op de botten hebben", zegt Van Dijk. Hij wijst erop dat het bijna allemaal familiebedrijven zijn. "De ontreddering is groot, dit hakt er enorm in." De pluimveehouders waren juist weer aan het opkrabbelen na de laatste uitbraak van vogelgriep.

Het bedrijf ChickFriend, dat stallen reinigde met een middel waar het verboden middel fipronil in bleek te zitten, komt ook uit Barneveld. Veel pluimveehouders in de omgeving huurden het bedrijf in om bloedluis te bestrijden. "Ze leken een fantastisch middel te hebben", zegt Van Dijk. Hij vindt dat boeren ervan uit mochten gaan dat het bedrijf betrouwbaar was. "Het bedrijf was gecertificeerd."

ChickFriend
Zo leek het althans. In werkelijkheid was eigenlijk sprake van twee bedrijven, legt Van Dijk uit: een reinigingsbedrijf, waar de certificering van kwaliteitszorgbureau IKB voor gold, en een bestrijdingsbedrijf. Die tweede tak van ChickFriend was niet gecertificeerd.

Boeren die vroegen naar de samenstelling van het kennelijke wondermiddel, kregen te horen dat dit "het geheim van de smid" was, zegt de burgemeester. "De boeren hebben echt het gevoel dat hun dit wordt aangedaan. Ze kunnen er niets aan doen."

Vertrouwen
Van Dijk vindt dat de testresultaten lang op zich laten wachten. "Boeren die zelf een lab inhuren om onderzoek te doen, krijgen binnen 24 uur de uitkomst." Er zijn bedrijven die zelf al weten dat ze 'schoon' zijn, zegt de burgemeester. "Maar daar hebben ze dus niks aan." Alleen de test van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bepaalt of een bedrijf weer eieren mag verkopen.

De CDA-burgemeester hoopt dat het vertrouwen van consumenten in de veiligheid van eieren snel terugkeert. Als burgemeester wil hij nu vooral medeleven tonen met de boeren en hun gezinnen. Dat doen ook de diverse kerken en geloofsgemeenschappen in het protestantse dorp, dat zo'n 30.000 inwoners telt. Verder staat de gemeente de pluimveehouders samen met brancheorganisatie LTO en een vakgroep bij in de informatievoorziening.

Grote ontreddering in eiercentrum Barneveld
Grote ontreddering in eiercentrum Barneveld (Foto: ANP)

Cel geŽist na fatale sprong Nederlandse

De eigenaar van het Spaanse bungeejumpbedrijf waar een Nederlandse tiener om het leven kwam, heeft twee jaar cel tegen zich horen eisen. Het Spaanse Openbaar Ministerie beschuldigt de man van ernstige nalatigheid met de dood tot gevolg, berichtte de lokale krant El Diario Montañes donderdag. Justitie wil de verdachte ook een schadevergoeding van 140.000 euro en een beroepsverbod van vier jaar opleggen.

Het zeventienjarige meisje overleed in 2015 nadat ze, vermoedelijk door miscommunicatie, voortijdig van een viaduct was gesprongen. Daarop stortte ze tientallen meters de diepte in, terwijl op dat moment haar veiligheidslijn nog niet was bevestigd. Bovendien had de tiener geen toestemming van haar ouders om aan deze activiteit te mogen meedoen.

Het ongeluk gebeurde in het noorden van Spanje, ongeveer 40 kilometer van de stad Santander. Het meisje verbleef op een camping in de omgeving. Met een groep mensen ging ze naar het viaduct voor de bungeejump. Lokale autoriteiten verklaarden naderhand niet te hebben geweten dat het bouwwerk werd gebruikt door het bungeejumpbedrijf.

Cel geëist na fatale sprong Nederlandse
Cel geëist na fatale sprong Nederlandse (Foto: ANP)

WK atletiek: Dag 1 - Het feest gaat beginnen met #MoTime

Een van de mooiste wereldkampioenschappen in de sportwereld begint vandaag: het WK atletiek! We keren terug naar het Olympisch Stadion in Londen, waar we in 2012 hebben kunnen genieten van schitterende atletiek. De tweede dag van dat toernooi, zaterdag 4 augustus, was de dag van het grootste nationale sportorgasme in het Verenigd Koninkrijk ooit: Mo Farah (10km), Jessica Ennis (zevenkamp) en Greg Rutherford (verspringen) wonnen in welgeteld 44 minuten tijd olympisch goud, de beste Britse sportdag ooit.

Zoiets lijkt er nu niet in te zetten en dat vinden wij niet-Britten natuurlijk wel best. Van vandaag tot en met volgende week zondag is het feest in Londen, in totaal worden 48 wereldtitels vergeven en dat zal mooie strijd opleveren. FOK!sport blikt elke dag vooruit zodat je weet welke Nederlanders in actie komen, waar de medailles verdeeld worden, hoe laat alles gaat gebeuren en, niet onbelangrijk, wat de wedstrijden zijn die je écht niet mag missen.

Nederlanders
Discuswerper Erik Cadée komt als eerste Nederlander in actie op het WK. Een medaille hoeven we in principe niet te verwachten, maar vandaag gaat het alleen om kwalificatie voor de finale en dat zou moeten kunnen.

Op de 1500 meter bij de dames komt Sifan Hassan op de baan in de series, wat voor een van de medaillekandidaten geen enkel probleem mag zijn. 

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
20:00 100m mannen Voorrondes -
20:20 Discuswerpen mannen Kwalificatie, groep A Erik Cadée
20:30 Verspringen mannen Kwalificatie -
20:35 1500m vrouwen Series Sifan Hassan
20:45 Polsstokhoogspringen vrouwen Kwalificatie -
21:20 100m mannen Series -
21:45 Discuswerpen mannen Kwalificatie, groep B -
22:20 10.000m mannen Finale -

Sifan Hassan begint vandaag aan haar jacht op de wereldtitel op de 1500 meter (Pro Shots/Insidefoto)
Sifan Hassan begint vandaag aan haar jacht op de wereldtitel op de 1500 meter (Pro Shots/Insidefoto)

Finale 1: 10.000m mannen
Over de finales van vandaag kunnen we vrij kort zijn, het is er maar één: de tien kilometer bij de mannen. Altijd weer lijken er kansen te liggen voor de Kenianen en Ethopiërs om Mo Farah te verslaan, maar laten we realistisch zijn: dat gaat normaal gesproken weer niet gebeuren. De Brit staat niks in de weg om voor de tiende keer op rij een mondiale titel op de vijf of tien kilometer te winnen en zelfs de allergrootsten op aarde zijn daar nooit bij in de buurt gekomen: Kenenisa Bekele, Haile Gebrselassie, Lasse Viren, Emil Zatopek, Paavo Nurmi...hoewel de drie laatstgenoemden nog kunnen zeggen dat er in hun tijd geen WK was.

Ethopië heeft hier vier rappe jongens, de twee snelsten van het jaar zelfs, hoewel dat op de tien kilometer door de kleine hoeveelheid wedstrijden niet veel zegt. Kenia heeft uiteraard ook vier snelle mannen, op papier wel beter dan alle vier Ethiopiërs en met een PR van 26:44 is de Amerikaan Galen Rupp de man met de snelste tijd ooit in dit deelnemersveld. Toch gaan we voor hetzelfde riedeletje als altijd: de hoop dat Farah verslagen kan worden, 27-28 minuten kijken naar Kenianen en Ethiopiërs die op kop lopen, waarna Farah ze in de slotronde allemaal voor lul zet en goud wint.

Nationaal orgasme toen Farah olympisch goud pakte in Londen in 2012, het stadion waar hij nu voor de wereldtitel gaat (Bron: YouTube)

'Gevaar door beveiligingslek in zonnepanelen'

Het ministerie van Economische Zaken houdt in de gaten of het nodig is de ict-beveiliging van zonnepanelen te verbeteren. Aanleiding is een onderzoek van ict-beveiliger Willem Westerhof van het beveiligingsbedrijf ITsec. Hij stelt dat de stroomvoorziening in Europa gevaar loopt door een beveiligingslek in zonnepanelen. Stroombedrijven zien het probleem niet, maar onafhankelijke experts erkennen het gevaar, aldus de Volkskrant.

Het lek zit volgens Westerhof in de vele duizenden omvormers, apparaten die de elektriciteit afkomstig van zonnepanelen geschikt maken voor het stroomnet. Hij stelt dat de apparaten zo slecht zijn beveiligd dat kwaadwillenden ze op afstand kunnen uitschakelen. In het ergste geval kan hierdoor op een zonnige dag in enkele seconden het equivalent van het stroomverbruik van miljoenen huishoudens wegvallen. Dat kan ertoe leiden dat het elektriciteitsnet in onbalans raakt, waardoor in grote delen van Europa de stroom kan uitvallen.

Volgens een woordvoerder Economische Zaken staat het ministerie over het rapport van Westerhof in contact met netbeheerder Tennet, dat in Nederland het hoogspanningsnet beheert, en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en zullen 'maatregelen worden genomen als blijkt dat dit noodzakelijk is'.

'Gevaar door beveiligingslek in zonnepanelen'
'Gevaar door beveiligingslek in zonnepanelen' (Foto: BuzzT)

Drinkwater overal veilig ondanks lozing GenX

Het drinkwater in Dordrecht, Rotterdam en omstreken is overal veilig. Weliswaar loost het bedrijf Chemours in Dordrecht een mogelijk kankerverwekkende stof op de rioolwaterzuivering van Dordrecht die ook in het drinkwater terechtkomt, maar de concentraties blijven zo laag dat mensen er geen gezondheidsschade door oplopen. Tot die conclusie komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een donderdag verschenen risicoanalyse.

Ook op langere termijn blijft de concentratie van de stof, FRD-903, volgens het RIVM net onder de richtwaarde die is vastgesteld als veilig voor mensen. Maar als een grotere hoeveelheid van de stof geloosd zou worden, wordt die waarde wel overschreden. "Dat pleit voor goede monitoring van het oppervlaktewater", aldus het instituut.

FRD-903 wordt gebruikt in zogeheten GenX-technologie, waarmee onder meer anti-aanbaklagen en hittebestendige coatings worden gemaakt.

Chemours, vroeger DuPont, heeft herhaaldelijk regels overtreden. Zo stootte het bedrijf jarenlang een grotere hoeveelheid van de giftige stof PFOA uit dan toegestaan. Dat heeft vermoedelijk geleid tot gezondheidsschade voor medewerkers en omwonenden.

Drinkwater overal veilig ondanks lozing GenX
Drinkwater overal veilig ondanks lozing GenX (Foto: ANP)

Zorgpremie omhoog door tegenvaller

Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar een hogere zorgpremie gaan betalen. Door een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro is de verwachting dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog gaat. Dat heeft topman Chris Oomen van verzekeraar DSW vrijdag gezegd in het Radio 1 Journaal.

"De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro. Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden", zegt Oomen. "Er zijn ook nog andere factoren die invloed kunnen hebben op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de pakketten blijft. Maar dat staat hier los van de onverwachte tegenvaller."

DSW hoopt in september de hoogte van de nieuwe premie bekend te kunnen maken.

Hogere zorgpremie door onverwachte tegenvaller
Zorgpremie omhoog door tegenvaller (Foto: ANP)

73-jarige Tilburger zwaargewond na duw

In Tilburg liep een 73-jarige man meerdere botbreuken, waaronder gebroken nekwervels, op nadat hij woensdagavond door twee jongeren met een getint uiterlijk van een trap af werd geduwd. Dat meldt Omroep Brabant op haar website. 

Het slachtoffer arriveerde rond kwart over acht bij zijn woning aan het Korvelplein. Om bij zijn voordeur te komen, moest hij een trap op, maar werd daarbij gehinderd door de twee jongens. Op het moment dat hij de twee aansprak gaf een van hen hem een harde duw tegen zijn borst. De man sloeg achterover van de trap en liep onder meer gebroken nekwervels, een gebroken hand en meerdere kneuzingen op. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht. 

De daders vluchtten na hun 'dappere daad' weg richting de Tafelbergstraat. De politie is nog op zoek naar de verdachten. De eerste dader is circa 20 jaar oud, getint uiterlijk en een donker haar met een kuif. De tweede verdachte is circa 18 jaar, getint uiterlijk, donker haar, tenger postuur en brildragend. De politie verzoek getuigen om zich te melden via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Is het heet op St.Domijn, het zal een strenge winter zijn.

Goedemorgen!

De afgelopen nacht kan er in het westen en noorden een bui gevallen zijn en de wind is afgenomen. Vandaag is er bewolking en valt er af en toe een bui. De maximumtemperatuur is rond 21 graden en de wind is matig. Ook het weekend verloopt vrij wisselvallig.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:07
Zon onder: 21:24
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1917 Fransman Lucien Lévy vraagt patent aan voor een heterodyne ontvanger.
1921 De Franse uitvinder Édouard Belin verstuurt draadloos een fax over de Atlantische Oceaan.
1944 Anne Frank wordt, na te zijn verraden, opgepakt in Amsterdam. Ze was ondergedoken in het achterhuis van Prinsengracht 263 te Amsterdam.
1945 Prinses Juliana en haar familie keren vanuit Canada terug naar Nederland. Ze verbleven daar tijdens de oorlog.
1966 Loebas Oosterbeek richt de Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM) op.
1971 Eerste vlucht van een Agusta A109, een helikopter van het Italiaanse bedrijf Agusta. De aankoop ervan door de Belgische Luchtmacht zorgde eind jaren 1980 voor het Agustaschandaal.
2009 In Nederland valt de eerste dode als gevolg van de Mexicaanse griep; een jongen van 17 jaar, die al ernstig ziek was toen hij de griep kreeg.

bazbo is in Kopenhagen en fotografeerde daar de Sankt Albans Kirke (Foto: bazbo)
bazbo is in Kopenhagen en fotografeerde daar de Sankt Albans Kirke (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Mogelijk lang in de rij door actie luchthavens

Mensen die vrijdag vertrekken vanaf de vliegvelden Eindhoven en Rotterdam staan mogelijk langer dan gebruikelijk in de rij voor de paspoortcontroles. Dat komt door stiptheidsacties van leden van de Koninklijke Marechaussee voor een betere cao. Door strikte paspoortcontroles kan er overlast ontstaan voor reizigers.

Vakbonden van defensiepersoneel hopen met de acties het vastgelopen cao-overleg weer vlot te trekken. De gesprekken zitten sinds april muurvast. Het ministerie deed toen een eindbod, dat is verworpen door de overgrote meerderheid (90 procent) van de vakbondsleden. Donderdag zei het ministerie het te betreuren dat er nog geen akkoord is met zijn personeel over een cao. Defensie zei toen alle energie te richten op het alsnog bereiken van een overeenkomst die voor alle partijen perspectief biedt.

Mogelijk lang in de rij door actie luchthavens
Mogelijk lang in de rij door actie luchthavens (Foto: ANP)

Politie Sydney voorkomt twee aanslagen

Twee verdachten die ervan verdacht worden een aanslag op een internationale vlucht van Etihad Airways vanuit Australië te hebben voorbereid, waren ook van plan om een tweede aanslag te plegen. Ze wilden giftig gas onder een mensenmassa verspreiden, zo maakte de Australische politie vrijdag bekend.

De politie spreekt over een "geavanceerd plan." Een van de mannen had zijn nietsvermoedende broer een explosief, verpakt als vleesmolen meegegeven. De instructies voor de bom kwamen van Islamitische Staat, de broer kwam er echter niet mee aan boord. Het andere plan voor het gifgas was nog niet ver uitgewerkt, aldus de autoriteiten.

De politie en de anti-terreureenheid arresteerden eind juli vier terreurverdachten. Ze werden gearresteerd na invallen in de voorsteden Lakemba, Surry Hills, Wiley Park en Punchbowl.

Politie Sydney voorkomt twee aanslagen
Politie Sydney voorkomt twee aanslagen (Foto: ANP)

Het Westland zet de bloemetjes weer buiten

Voor de twintigste keer vindt in Zuid-Hollandse wateren het Varend Corso plaats. Vrijdag, zaterdag en zondag laten de kwekers en tuinders uit het Westland zien wat ze zoal produceren. Thema deze keer is 'Be Happy'. De stoet trekt door onder meer Westland, Schipluiden, Maassluis, Den Haag, Delft en Vlaardingen. Een tocht van 80 kilometer.

De vloot omvat dit jaar vijftig vaartuigen, allemaal opgemaakt met geurige bloemen en planten en voedzame groenten uit de Westlandse kassen. Hiervoor worden 450.000 bloemen, 120.000 planten en 80.000 stuks groente en fruit gebruikt.

Speciaal voor deze twintigste editie heeft zanger Dennie Christian een lied geschreven met als titel 'Bloemen geven kleur aan je leven'. Dennie vaart zelf ook mee in de stoet. Zijn boot is vooral met cyclamen versierd.

Voor de jeugd is opnieuw het Kindercorso toegevoegd. Het gaat om acht boten met deelnemers van 8 tot 14 jaar. Dit jaar zal voor het eerst een speciale 'tienerboot' voor 12- tot en met 18-jarigen meevaren met het corso.

Het driedaagse evenement trekt jaarlijks zo'n half miljoen bezoekers.

Het Westland zet de bloemetjes weer buiten
Het Westland zet de bloemetjes weer buiten (Foto: ANP)

Ei is doodsoorzaak Rapper Prodigy

Rapper Prodigy van het hiphopduo Mobb Deep is overleden toen hij stikte in een ei. Dat concludeert de lijkschouwer in Las Vegas die zijn dood onderzocht volgens TMZ.

De 42-jarige muzikant stierf in juni. Prodigy, die eigenlijk Albert Johnson heette, was in Las Vegas voor een optreden toen hij met spoed werd opgenomen in een ziekenhuis. Hij leed al zijn hele leven aan sikkelcelanemie, een erfelijke vorm van bloedarmoede. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis stikte hij in een ei. 

De rapper werd eind juni begraven in New York. Naast zijn Mobb Deep-partner Havoc waren ook onder meer LL Cool J, Ice T, 50 Cent, Questlove, Remy Ma en Fat Joe daarbij aanwezig.

Het duo Mobb Deep debuteerde in 1993 met het album Juvenile Hell, maar opvolger The Infamous was hun grote doorbraak. Prodigy bracht ook een aantal solo-albums uit, zoals H.N.I.C. (Head Nigga in Charge), part 1 en 2. De rapper zat vanaf 2008 ruim drie jaar in de gevangenis voor een reeks opeenvolgende vergrijpen, zoals illegaal wapenbezit. Na deze periode pakte hij zijn muzikale carrière weer op.

Mobb Deep-rapper Prodigy stikte in ei
Ei is doodsoorzaak Rapper Prodigy (Foto: BuzzE)

Celstraf voor stimuleren van zelfmoord vriend

Michelle Carter, een 20-jarige Amerikaanse vrouw die in 2014 haar toenmalige 18-jarige vriend aanspoorde zelfmoord te plegen, is donderdag veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. Ze krijgt daarnaast een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar, aldus Amerikaanse media.

Tijdens de rechtszaak werden door de aanklagers honderden sms'jes aangevoerd, die Carter, destijds 17 jaar oud, naar haar vriend stuurde en van hem kreeg. Ze moedigt hem, ook als hij twijfelt, aan om uit het leven te stappen. Uiteindelijk pleegde hij zelfmoord door zichzelf te vergiftigen met koolmonoxide.

Carter kon 20 jaar cel krijgen. In de staat Massachusetts, waar het incident plaatsvond, wordt assistentie bij zelfdoding niet beschouwd als een misdaad. In 20 andere Amerikaanse staten is dat wel het geval. Daarom moest de aanklager aantonen dat Carter de schuldige was van de zelfmoord.

Celstraf voor stimuleren van zelfmoord vriend
Celstraf voor stimuleren van zelfmoord vriend (Foto: ANP)

Opnieuw grote brand in woontoren Dubai

In een wolkenkrabber in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten heeft vrijdag een grote brand gewoed. Verschillende brandweerploegen werden ingezet om het vuur onder controle te krijgen en om de bewoners te evacueren. Er zijn geen gewonden gevallen, de brandweer had de brand na ruim twee uur onder controle.

Het gaat om de Torch Tower, met 82 verdiepingen, waarvan 79 bovengronds. Die stond in 2015 ook al in brand, toen moesten honderden bewoners geëvacueerd worden.

Het vuur greep snel om zich heen, zo is op beelden via social media te zien. Puin viel naar beneden en landde in de omringende straten. Het gaat om een van de hoogste woontorens ter wereld met een hoogte van 336 meter.

De overheid zoekt naar onderdak voor de gedupeerden. Het is nog niet duidelijk wat de schade aan de woningen is.

Grote brand in woontoren Dubai (2)
Grote brand in woontoren Dubai (2) (Foto: ANP)

MU Legend heeft zich opgefrist

Ontwikkelaar Webzen heeft geluisterd naar de feedback van de gesloten bèta’s, waar FOK! ook aan meedeed. Er is een rijtje aan wijzigingen in de gameplay van MU Legend doorgevoerd en er is duidelijkheid over de levelcap. De volgende fase is de open bèta, die binnenkort van start gaat. Webzen houdt de datum nog even geheim, maar het is in ieder geval ergens in september.

MU Legend is een prequel van de klassiek MMORPG MU Online. Om dat duidelijker naar voren te halen, komen enkele klassieke gebieden uit MU Online terug in MU Legend. Voor meer informatie over de game, gameplay, de klassen en onze ervaringen klik je hier. De fans vonden de vleugels niet bruut genoeg en daarom zijn deze opnieuw ontworpen. Je kan je vleugels drie keer upgraden, wat je bonussen geeft zoals een snellere regeneratie van je gezondheid.

MU Legend - Vleugels

De klasse Dark Lord is aangepast, er zijn meer maps en de steden hebben meer winkels gekregen. De levelcap staat op level 65. Daarna kun je jouw Soul Level nog verder opkrikken tot maximaal level 500. Je Soul Level geeft weer extra bonussen op onder andere je aanval en verdediging.

MU Legend - Lampje erbij

Er is een PvP Arena, waar je maximaal tien keer tegen een andere speler kunt vechten. Na ieder gewonnen gevecht heb je de keuze om je prijs te pakken of door te vechten voor een grotere beloning. Webzen belooft ons verder guild vs guild en 3 vs 3 voor de PvP-fans.

MU Legend - Ketting+Speer+Rok

MU Legend - Dans des Doods

Cocu: "De druk zal toenemen"

PSV kent een dramatisch begin van het seizoen. De ploeg verloor donderdagavond met 1-0 van NK Osijek en speelt dit seizoen geen Europees voetbal.

De ploeg uit Eindhoven verloor het eerste duel in eigen huis met 0-1, waardoor er op bezoek in Kroatië gewonnen moest worden om plaatsing voor de play-offs van de Europa League veilig te stellen.

Het liep echter anders en PSV blameerde zich. Op bezoek bij Osijek verloor PSV met 1-0, waardoor het dit seizoen geen Europe League-voetbal speelt. Phillip Cocu baalt en begrijpt dat de druk zal toenemen.

"Dit is een enorme teleurstelling. De klap moet nog komen", vertelde Cocu na afloop van het duel. "De druk zal verder toenemen, dat is logisch. We hebben onze doelstelling niet gehaald. De druk voor PSV - AZ zal groot zijn."

Cocu zag zijn ploeg beter spelen dan tijdens de eerste confrontatie. "Het team heeft vandaag meer dan 100% gegeven en we hebben kansen gehad. Alleen we scoren niet. De eerste wedstrijd hebben we qua spel niet ons niveau gehaald. Vandaag hebben we meer gebracht dan het thuisduel", aldus de trainer.

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.