Snelwandelkampioen Toth in dopingproblemen

Snelwandelaar Matej Toth zit in de problemen. De Slowaakse olympisch kampioen op het koningsnummer van de atletiek, de 50 kilometer, heeft van de internationale atletiekbond IAAF te horen gekregen dat er afwijkende waarden gevonden zijn in zijn bloedpaspoort.

Toth is gevraagd om een uitleg te geven, waarbij de IAAF en wereldantidopingautoriteit WADA aangeven dat afwijkende waarden niet direct hoeven te betekenen dat hij doping heeft gebruikt. De Slowaak heeft zich al wel afgemeld voor het wereldkampioenschap atletiek van volgende maand, waardoor hij zijn wereldtitel niet zal kunnen verdedigen. Naar eigen zeggen is hij door de zaak mentaal en fysiek uitgeput, terwijl hij ook al sinds het voorjaar met een blessure kampt.

In Slowakije, waar Toth een nationale sportheld is, wordt druk gespeculeerd over de zaak. Zo gaan er geruchten dat de afwijkende waarden niet door doping, maar door ziekte komen, iets wat verre van onmogelijk is. De Belgische meerkamper Thomas van der Plaetsen leek in 2015 bijvoorbeeld doping gebruikt te hebben, tot men tot de ontdekking kwam dat niet doping, maar teelbalkanker de veroorzaker was van de verdachte waarden.